Sziasztok.
Régizenekedvelő vagyok.Lehetne írni sok nagyon jó lemezről,de van itt egy nagyon érdekes dolog,ajánlom szíves figyelmetekbe.Atestvértopic-ban valaki felfigyelt rá,de a sok szakértő közt elsikkadt..
Kb.decemberben,Bartók Rádió:Hangfelvételi ritkaságok
Santiago de Murcia:4.kódex,1750.Mexico.
Fergeteges,sehová be nem sorolható előadásmód,spanyol korabarokk hangulat.Rolf Lislevand,aki a HesperionXX és a Les Concerts des Nations-ban játszik Jordi Savallékkal.
Kicsit messze esik Mozart-tól,azt hiszem időben visszafelé,a tisztább irányba.
Miallatt cd-re másolom, ujra hallgatom Mozart zongoraversenyeit, 19-tôl 27-ig, micsoda könnyed és mégis feszes rafináltság, ez az a zene, amit sohase lehet megunni.
most ért véget a rádióban a febr 6-i BPO koncert közvetítése. Barenboim vezényelt,müsoron egy kortárs db, egy Mozart-zv és egy Ravel "csokor" (4 rövidebb) végén a Boleroval. nagy volt a tombolás (kár hogy nem voltam ott :)
továbbá megnyugodtam, hogy "el tudja vezényelni a Bolerót", mert ami a Teldec felvételen van, hát az szánalmas
Richard Strauss: Salome c. operáját (ha lehet Karajannal) le lehet e tölteni valahonnan ingyenesen? Ismertek e ilyen WEB helyet?
Keresek még egy művet: Schubert: f-moll Impromptus c. művét Alfred Brendel előadásában (salzburgi koncert felvétel).
Nem olvasol figyelmesen... Két sorral lejjebb ezt irtam :
"Ezt találtam neked az 'Amazon.co.uk'-on...(az Amazon honlap angol változata...
Tudsz-e interneten fizetni érte?"
Plajbasz : ez a cim nem felel meg az izlésednek ?
Escolonia de Montserrat - 17th-Century Masters -- 17th Century Masters at Montserrat. (Audio CD - Koch-Schwann - 7 April, 2000)
Our Price: Ł11.99
Brendel zenei példaképeivel maradéktalanul 1et tudok érteni, irodalmi izlése már kevésbé egyezik az enyémmel...
Erről jut eszembe, hogy Edwin Fischerről talán még nem is ejtettünk szót (vagy ha igen, talán csak a Wohltemperiertes Klavier felvételéről), pedig szenzációs zongorilla volt. Van néhány Beethoven-koncertfelvételem vele, amelyek csak a legnagyobbakéihoz mérhetők. Érdekes, hogy - bár sok kritikus és rajongó szerint - Mozart zongoraverseny-felvételei példaértékűek, nekem nem jöttek be (el is adtam...). Egyenetlennek (ritmikailag is!), helyenként kifejezetten gyengének éreztem az előadásokat.
Brendelnek most jelent meg egy interju-kötete nyugaton. Ifjusága 3 példaképe : Cortot (Chopin-nel), Kempff és E.Fischer. Karmester : Furtwängler, akinek "zenekari tónusa a legjobban illik a zongora hangjához".
Megtudjuk, hogy Brendel verseket ir olaszul, angolul és németül, a francia regény a kedvence prózában : Diderot, Stendhal és Flaubert, a zene lényege szerinte az éneklésben van, zenekari szinten is (Mozart), valamint, hogy Beethoven életének nagy vágya -meghökkentô módon- az volt, hogy pék legyen...(sic!)