Keresés

Részletes keresés

Ali-bá Creative Commons License 2016.02.24 0 0 1649

Nálam a legjobban bevált oltószalag a  (kilyukadt) gyermek fürdőmedence anyagából vágott 1 cm széles csík. 'Ingyér!' Mielőtt használom jól meghúzom, megnyúlik, aztán mikor rátekerem az oltásra össze akar húzódni, ergó lérmentesen zár. Ha dagad a forradás akkor nyúlik, nem vág be. Akár egy évig is ott maradhat. Masnira szoktam kötni, aztán csak meg kell hózni a végét és visszatekerni. (Aki spórolni akar, többször is használhatja ugyanazt.)  :-)

Előzmény: woodruff (1648)
woodruff Creative Commons License 2016.02.24 0 0 1648

Én is remegtem,hogy eltöri annyira nyomta,de egynek jó.Azért nézted már menyibe kerül? Akkor inkább oltószalag.

Előzmény: Maci_P (1647)
Maci_P Creative Commons License 2016.02.24 0 0 1647

Megnéztem a videot. Kicsit elszörnyedtem, hogy milyen késsel próbálja vágni, faragni a hajtásokat, majd hogy fogdossa össze a felületet.

Azon csodálkozom, hogy egyáltalán megeredt neki.

Előzmény: woodruff (1645)
Maci_P Creative Commons License 2016.02.24 0 0 1646

Én ezzel dolgozom a zöldre-fás oltásnál:

http://www.bi-bor.hu/termekek/telepites-tamrendszerek/oltoszalag

Ha erőteljesen vastagszik, akkor le kell vágni, de egyébként meg vagyok vele elégedve és szerintem nem drága.

Előzmény: woodruff (1645)
woodruff Creative Commons License 2016.02.24 0 0 1645

Nekem is van stocker szalagom széles körben használom márkb 5 éve de felháborító ,hogy csak Szigetszentmiklóson lehet hozzájutni aranyáron,nem pedig minden mezőgazdasági boltban.Gondolom neked is tetszett milyen erős volt az összeforradás mikor letekerte asárga szalagot.

zöldben zöldnél how to GRAFT a grapeVINE, green on green - YouTubel,

woodruff

Előzmény: szölőszem (1642)
122512 Creative Commons License 2016.02.24 0 0 1644

Köszönöm a válsszt. Lessan el kell döntenem. De hajlok rá, hogy ne rizikózzak. Inkább diztos helyre teszem el őket.

Előzmény: szölőszem (1643)
szölőszem Creative Commons License 2016.02.24 0 0 1643

122512! Ha nem egy "teknő mélyén" van a kerted,és a talajvíz 1,5-3 m.között van,akkor elviekben nincs probléma.A lösz,és nyiroktalaj is alkalmas szőlőtermesztésre.A szőlő az enyhén savas talajt kedveli/Ph=6 - 6,5/,de a kissé lúgosabb környezetben is megél,ha megfelelő mésztűrő alanyt teszel alá.De nálad nem lehet probléma a Ph értékkel.

Ami még nagyon fontos:csak napos helyre ültesd,ahol a nap nagy részében oda süt a nap.

Előzmény: 122512 (1633)
szölőszem Creative Commons License 2016.02.24 0 1 1642

Kedves Voodruff!Megnéztem a videót.Az a szalag,amivel betekerte sárga papírszerű anyag volt.Atután

amikor kitekerte,akkor már szürkés fekete müanyagnak tünt.Úgy látszik időközben megváltozott a színe,mi több az anyaga is.Most akkor melyik az igaz?Kinek és minek higgyünk?

A szigetelő szalag széles kőrben nincs elterjedve.Vajon miért?Egyetlen komoly szakirodalom sem említi.Ennek ellenére nem mondom hogy rossz ötlet,mint ahogy a teflon szalag sem.De akkor mért gyártják és veszik a méregdrága oltószalagot?Valami oka csak van!

Nagyapáink kötöző hárssal oltottak,elég jó eredménnyel.Én is visszatértem ehhez az anyaghoz,kézben oltásnál.Zöldbe fásnál a Stockert használom.

Előzmény: woodruff (1640)
woodruff Creative Commons License 2016.02.24 0 0 1641

Mindenképp nézd meg a 1640 alatt betett videót tökéletesen elmond mindent bár én is tudnék egy kicsit angolul.

Tisztelettel 

woodruff

Előzmény: pintjano (1637)
woodruff Creative Commons License 2016.02.24 0 0 1640

Mélyen tisztelt Szőlőszem.

Én még nem csináltam ,de itt láttam a szigszalagos betekerést

Vineyard Plants DVD. 4 perc 13 másodpercnél,ezért bátorkodtam.

woobruff

Előzmény: szölőszem (1626)
122512 Creative Commons License 2016.02.24 0 0 1639

Mint írtam nem egész évben vizes.  Csak ősz végén mikor jönnek az esős idők. meg most tél végén mikor még nem süt a nap és esik.  Nyáron száraz és locsolni kell.  Nekem is van egy 18 méteres fúrott kutam amiben állandó 18 fokos a víz.

Kérdés hogy az otelló ki bírja e ezt a körülményt.

Előzmény: woodruff (1635)
122512 Creative Commons License 2016.02.24 -1 0 1638

Pedig biza nyúlik nem úgy mint egy gumi da úgy minimum mint a szigszallag.. Gondolom ebben is van több féle. 

Előzmény: woodruff (1636)
pintjano Creative Commons License 2016.02.23 0 0 1637

Ezt sem tudtam, de akkor nem nagyon tart?? Persze nylon csikokkal csináltam eddig, és

utána még madzaggal megerősitettem. Szerintem visszatérek ehhez, mert az a ragacs, "nem az

én műfajom". Villanyszerelésnél is ha nap éri elenged, de ragacs... ott van. És szemét (igaz nylon is).

Legjobb a régi: rafia (kendermadzag is) majd oltóviasz (méhviasz, gyertya és firnajsz (lenolajkance)).

Idén ez lesz... A fagél is olyan, ha megköt, mint a műanyag, de legalább leszedhető és nem jön vele a fa...

üdv PJ

Előzmény: woodruff (1634)
woodruff Creative Commons License 2016.02.23 0 0 1636

Próbáltad meghúzni a teflon szalagot? Hát elárulhatom nem nyújtható, kipróbáltam.Bár nyújtható lenne nem kellene 2500 forintért venni oltószalagot.

Előzmény: 122512 (1630)
woodruff Creative Commons License 2016.02.23 0 0 1635

Nem tudnád drénezni ?Tudod úgy mint a lápos terület lecsapolása, a kert alsó részénél egy árkot ásni, ezek a lehetőségek ,tehát elvezetni a pangó vizet. Ásni egy nagy gödröt ezt kitéglázni és búvár szivattyúval innen locsolni a kertet egész évben. mások örülnének neki ha ilyen lehetőségük lenne. Az én kertemben van két kút, az egyik 6 méteres ásott egy méter átméröjű, a másik 20 méter mély fúrott kristály tiszta 2 agyagréteget tört át. Ha ezek a segítségek se voltak elegek akkor én nem segíthetek..Én mikor építkeztem feltöltöttem a telkem 10 centivel magasabbra mint a környező kertek.Soha nem vizes!

Előzmény: 122512 (1633)
woodruff Creative Commons License 2016.02.23 0 0 1634

A szig szalagot csak egy rétegben szabad tekerni,utána nem szabad kajakra letépni,majd őszre elhaggya ma gát, ahogy megduzzad az oltás.

Előzmény: pintjano (1629)
122512 Creative Commons License 2016.02.23 0 0 1633

Köszönöm a válaszod.

És erre tudsz válaszolni?: A hátsó kertem ilyenkor tél végén míg nem süt a nap és nem fagy, valamint ősszel amikor esősre vált akkor eléggé vizes, tocsogós. Nyáron normál száraz, ilyenkor a locsolás megoldható. Fekete pihent föld.  Itt megmaradhat az othelló szőlő vagy ne is reménykedjek?

Előzmény: szölőszem (1632)
szölőszem Creative Commons License 2016.02.23 0 2 1632

Az oltás után nem szokták paraffinba mártani az oltványt,hanem kiültetés,vagy tárolás,szállítás előtt.Ekkorra már befejeződött a kallusz képződés.A paraffinra az oltás közben nincs szükség,mert a nedves közegben nem szárad ki az oltvány.

Előzmény: 122512 (1628)
woodruff Creative Commons License 2016.02.23 0 0 1631

Bocs kambium de vezetès közbe nem könyű mindenre figyelni.

voodruff

Előzmény: szölőszem (1627)
122512 Creative Commons License 2016.02.23 0 0 1630

Ha alternatív megoldásnak jó a szigszallag akkor van egy még jobb szerintem. mégpedig a teflon szalag. Az a fehér amivel a vízvezetéket szoktát tömíteni. Az nyúlik is és tapad is de ragasztó anyag nincs rajta.  Ezt próbálta valaki?

Előzmény: gyfa50 (1623)
pintjano Creative Commons License 2016.02.23 0 0 1629

A szigetelő szallagnak az a titka, hogy forditva kell takerni, hogy a ragacsos fele legyen az újjaid felől, hogy ne az oltótt felületet érintse. Igy is jól megragad.

Én nem voltam ilyen okos--igaz nem szőlőnél, hanem gyümölcsfánál és először tavaj-

és kicsit megviselte --sérült a héja, de kiheverte (forditva tekeretem vissza, ahogy te ajánlod, s begyógyult)--az alanyt és a ráoltottat. Idén nem is akartam használni, de igy!!!

Lehet nylon csikokkal is, de szigszallag jobban nyujtható...

Szóval kössz. Üdv Pj

122512 Creative Commons License 2016.02.23 0 0 1628

És a gyantába vagy paraffinba mártás után a megszilárdult anyag nem zárja el az oxigén útját?

Előzmény: szölőszem (1626)
szölőszem Creative Commons License 2016.02.23 0 0 1627

A kadmium egy fém,és semmi köze a szőlőhöz...

Előzmény: woodruff (1624)
szölőszem Creative Commons License 2016.02.23 0 1 1626

A rezisztens szőlő gyökérzete nem áll ellent a filoxérának.Vagyis nem azért rezisztens,mert ellenáll a filoxérának.A rezisztens fajták/PIWI/ a gombabetegségek ellen lettek kinemesítve.

A kézben oltás akkor sikeres,ha az alanyt egy kicsit előhajtatod/vízbe állítva szobahőmérsékleten egy hét/,majd éles tiszta oltókéssel síma felületű vágással szoros illesztéssel/alany-nemes/,nedves puhafa fűrészporba ,vagy P1 perlit+natúr tőzeg 1:1 keverékébe függőlegesen állítva 28-30 C°-on tartva helyezed el.A lényeg a magas hőmérséklet,és a magas páratartalom,mert a kallusz képződéshez ez kell,valamint oxigén .Az oxigénre a kallusznak van szüksége,ezért nem szerencsés,ha szigetelő szalaggal,vagy tejes zacskó csíkkal tekered be az oltást,mert a képződő kallusz sejtek nem kapnak oxigént.

A profi cégek úgy csinálják,hogy a nemes és alany szorosan illeszkedik egymáshoz,így nincs szükség oltószalagra /gépi oltás/.

Az oltott vesszőket beleállíthatod alul kilyukasztott pet palackba is,a fent leírt nedves közegbe.Az oltott rész,és a nemes is be legyen fedve lazán,hogy az oltás kapjon oxigént,és nedves is maradjon.

Én már számtalan módszert kipróbáltam,és a következő vált be:

Töltöanyag:perlit+tőzeg,kötöző anyag:Stocker oltószalag,/ami lehelet vékony/,vagy raffia hézagosan tekerve az oltásra.

Azt nem állítom hogy a szigetelő szalag,vagy egyéb rögzítési anyag nem jó,én is kipróbáltam,de ezekkel nem értem el olyan jó eredményt.

A zöldbe fás oltásnál használhatsz szigetelő szalagot,tejes zacskót,vagy bármi mást,mert ott az alany már zöld,és az oxigén ellátás zavartalan.

Még egy fontos dolog a kézben oltásnál/fásba-fás/:a növény élettani ciklusa révén a legjobb oltási eredményt MÁRCIUSBAN érheted el,mert akkor a leg intenzívebb a kalluszképződés az egész évben.

122512 Creative Commons License 2016.02.23 0 0 1625

Köszönöm szépen, hasznos volt. És a most beoltott gyökeres vesszőket ősszel lehet majd kiültetni? (persze ha sikerül)

woodruff Creative Commons License 2016.02.23 0 1 1624

Kezdjük megint az elejèröl,mi az oltàsnàl a leg fontosabb,hogy a kadmium vagyos az osztòdò szövet összeèrjen.Ha màr jòlsikerült a párosìtàs ,angol nyelvesnèl szinte tartjàk egymást.Ha betekered szig szalaggal és ha tudod ferdèn belemàrtottad meleg 70 fokos parafinba,egy hònap mùlva leveheted a szikszalagot az őszefort kadmiumszövet olyan vastag lesz,hogy kinyomja a szalag felületèt elèg egy rètegben tekerni.A fürdőszobába a menyezet közelében hàny fok van? Csak az engedéjt kell beszerezned,hogy ott tàrolhasd egy szekrèny tetejèn.Az oltàsra a cserèpben,ràhùzol egy átlàtszò màsfèlliteres pet palackot,hogy a pàratartalom is meglegyen.

Előzmény: 122512 (1621)
gyfa50 Creative Commons License 2016.02.23 0 0 1623

Szia!

Hogy én is közbeszóljak. Ha oltás után be akarod kenni akkor például raffiaával tererd és utánna kenheted. Én szigetelő szallaggal tekerem és persze nem gyantázom vagy kenegetem. A szigetelő szallagnak az a titka, hogy forditva kell takerni, hogy a ragacsos fele legyen az újjaid felől, hogy ne az oltótt felületet érintse. Igy is jől megragadja.

A meleget egy fütőtest mellett is biztosíthatod, ha például egy elvágott PET palackba rakod az oltványokat homokkal ellátva és néha öntözve. Nem is mocskolsz vele.

A rezisztens szőlő gyökérzete ellenál a filoxérának.

Sok sikert.

Előzmény: 122512 (1621)
122512 Creative Commons License 2016.02.23 0 0 1622

A hátsó kertem ilyenkor tél végén míg nem süt a nap és nem fagy, valamint ősszel amikor esősre vált akkor eléggé vizes, tocsogós. Nyáron normál száraz, ilyenkor a locsolás megoldható. fekete pihent föld.  Itt megmaradhat az othelló szőlő vagy ne is reménykedjek?

Előzmény: Maci_P (1619)
122512 Creative Commons License 2016.02.23 0 0 1621

Köszönöm szépen. Valami ilyesmi válaszra vártam :-)

Tudok szerezni még Október végén iskolázott gxökeres othellót azokon fogok akkor próbázni. Szikszalag? ez komoly? A szallag tetejére megy a viasz?  Én azt hittem balami természetes anyaggal kell betekerni, rafia vagy valami ilyesmivel. Nemtudtam, hogy szikszalag is jó. A legnagyobb és leg nehezebb kihívás a 28 fokon tartás.

Ha otellóba oltok valamit akkor akkor az a filoxérától védett lesz?

Még egy hülye kérdés :-)  A rezisztens szőlő fajta az mit jelent?

Előzmény: woodruff (1620)
woodruff Creative Commons License 2016.02.23 0 0 1620

Nagyon sok oltási módszer van,de most már látható miből indulunk ki.Én az a tanácsot adnám a 25 meggyökeresedett vesszőt oszd szét több csoportra először a kézben oltást próbáld, azt már most is lehet. Felszeded a veszőt gyökerestől lehetőleg földel, hogy ne nagyon sérüljön,átülteted cserépbe így könnyen tudod kezelni .Utána a leghatásosabb az agolnyelves párosítás, betekered szigszalaggal  az oltást lekened viasszal,és beviszed melegre 28 fokra. A többifalyta oltásmódot majd később tudod végrehajtani, majd más is mondhat még,ráérsz de az oltócsapokat most szerezd be és hűtőben tárold.

Előzmény: 122512 (1617)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!