Peterch! Szeretném a segítséged kérni, a cső a csőben rekuperátor építésében. Minden hozzászólásod kilistáztam és a lehető legtöbb információt próbáltam kinyerni, de van még egy pár kérdésem. Most még hidegben a tervezést aprólékosan meg akarom csinálni, majd tavasszal kivitelezni.
Fűtött légköbméter: 250m3 Ház jellge: 1978-ban épült családi ház, B30 téglával, szigeteletlenül, új műa. ablakkal. Először a szellőztető megépül, utána indul a szigetelés. Ez főleg a padláson igaz. :-)
Szóval mellékeltem egy képet, légyszíves segíts az elszívó és befúvó pontok kialakításában. A kék a befújás, a piros az elszívás. 1. kell-e az előtérbe, ill. a kamrába befújás, vagy hagyjam ki? 2. méretezés. hogyan kell? 200/125 mm-es csövet írtál. milyen hosszú legyen a rekuperátor? 3. milyen radiális ventilátort kell használnom, van erre típusszám vagy valami? 4. Utófűtés. 125 W hősugárzó nekem is elég? Ez milyen hősugárzó? linket tudsz írni? 5. téli és gyári üzem között elektronikailag ill. csőhálozatilag is van átállás? 6. anemosztátot hogyan kell beállítani? 7. a rekuperátorba a beszívott levegőt melyik oldalról érdemes indítani? Észak, dél? Van ennek jelentősége? 8. Konyhába érdemes-e szűrőt berakni, ill. ha igen milyet? Link? 9. kamrában elszívni vagy befújni érdemes? 10. kifújó és beszívó anemosztát ugyanolyan? 11. sonoflex csövet minimum és maximum milyen hosszút éredemes beépíteni? A maximumot úgy értem, hogy ha messzire van a gyüjtő, akkor érdemesebb-e átállni spiro csőre? 12 sonoflex csövet plusz kell-e szigetelni? 13.a befújási és elszíváji pontok jó helyen vannak? vagy helyezzem arrébb őket? 14. mekkora átmérőjű födémáttörést kel ejteni?
Bocs ha sok a kérdés, eddig gyűlt bennem. Valószínűleg lesz még. Köszi.
"És akkor mi van, ha a rekuperátor bemenete fixen bekötve a napkollektorból jön?"
.....ebben az esetben amikor nem süt a nap akkor nem történik semmi.
Napsütéskor a direktbe kötött napkolletrorból érkező meleg levegővel fűtöd a rekuperátorban a kilépő levegőt. - feltételezve, hogy a napkollektor működik és ott melegebb lesz a levegő mint a lakásban.
És akkor mi van, ha a rekuperátor bemenete fixen bekötve a napkollektorból jön? Amikor süt a nap akkor jó, amikor nem süt akkor meg nem rosszabb mintha a szabadból szívna. Ez így működhet, vagy van valahol buktató? Már persze ha nincs talajszonda.
Úgy okoskodtam erről - igy magamban - , hogy ha a napkollektorban megfelelő a hőmérséklet akkor indítja a relé a ventilátort ami a kollektorba küldi a rekuperatorból a levegőt. Ha a lakásba befújt levegő hőmérséklete a beállított értéket eléri akkor lekapcsolja a ventilátort. Ha szünetel az energia szolgáltatás felhősödés miatt akkor pedig a ventilátor nem kapcsol be és nincs áramlás a kollektor felé.
A rekuperátor és a napkolletror és a szellőztető rendszer szétosztása kb. 2 - 3 méteren belül lenne majd a garázsban. Azt kell végigondolni, hogy érdemes-e az építésével foglalkozni.
Nyáron pedig levegő kolletrorban összegyüjtött meleggel fűthetem a medence vizét egy hőcserélőn keresztül.
Sztem nehezebb az egyben vezerlest (kerulest stb.) megoldani, mint kulon a napkoll. vezerlessel, ventivel. A meleget meg legrosszabb esetben 9x %-ban elosztja a rekupator, marmint ha azert szeretted volna utana, hogy a szell.rendszer mindenhova elvigye. Es igy raadasul nem kell a rekupator kornyeken levo valamilyen napsutessel beerned, hanem teheted a legnaposabb oldalra. Szigoruan szvsz, csak en is mar gondolkodtam elore ilyen terven, es nekem ez jott ki belole. A par % veszteseg elenyeszonek tunik ahhoz kepest, hogy mennyi plusz kompromisszum lenne az egybeepitessel. Aztan lehet, hogy nincs igazam.
Ne keverjunk mindent egybe! A cso a csoben rekuperatornal irtam, hogy a cso meleg vegenel kell kialakitani a kondenznek egy kis cseszet es abbol elvezetni a vizet. Itt a rekuperator egesz hosszan van lejtes letrehozva ,meterenkent 2cm boven eleg . Ez 21 meteren 42 cm emelkedes. Padlason nem problemas, mert elfer. Onnan levezetni sem gond szerintem, mert lefele folyik, csak arra kell figyelni, hogy jol legyen szigetelve, a fagyas vegett. A csepptalcat az XPS hazu ellenaramu hocserelonel irtam. Mivel ott ha ugy van kikepezve a haz mint a gyari kivitelben, akkor a legkamraban aramlo levegobol kicsapodo para a lemezekrol lefolyik es a talca hianya eseteben az XPS-re csopogne es onnan kellene elvezetni. Ezert irtam, hogy csepptalca behelyezesevel megoldjuk a viz osszegyujteset es onnan valo elvezeteset. A csepptalcabol ha egyenesen lehet megoldani a viz elvezeteset, akkor a szennyvizcsohoz csatlakozas elott kialakitasz 3 vagy 4 db 90° idom segitsegevel egy szifont-buzzarat. Ha ott a problema, hogy a kondenz elvezetese csak ugy megoldhato, hogy magasabban fekvo szennyvizcsohoz kell csatlakoztatni, akkor is van megoldas, csak kicsit draga. A klimaszerelok hasznalnak mini szivattyukat erre a celra. Az egesz egy kb. 20cm x 7cm x 5cm-es muanyag doboz. Ebben van egy gyujtokamra, egy szint erzekelo es egy pici pumpa. Ide nem kell buzzar, mert a szivattyu kinyomo oldalarol nem jon at a szag. Remelem mindenre valaszoltam.
Ez így OK. Viszont nem minden esetben lehet méteres szintkülönbséggel elvezetni a kondenzvizet. Valamint említettél egy csepptálcát is. Ebben az esetben hogyan? Persze lehet, hogy egy szifon szerűség elég (a csepptálca elé).
A kondenz gyujtot ugy alakitottam ki, hogy a cso vegenel furtam egy lyukat, kicsit oldaliranyba es a viz erkezesi iranyaba kimelyitettem, igy a viz biztosan belecsurog. Az aljaba rogzitettem egy csovet es az le van vezetve a szigeteles alatt a volt kemenyen keresztul a pincebe.( lentebb mar leirtam) Ott a cso vege bele van dugva egy muanyag kaniszterbe, amiben hagyok mindig annyi vizet, hogy a cso beleerjen. Igy a fals levego nem johet letre. A venti nem tud akkora szivoerot, hogy a padlasra felszivja a vizet.
Az enyem 16000Szkk-ba kerult annak idejen(2007-ben). Forintban a mai kurzuson 144000. A legkisebb is dragabb, igaz, van benne ket filter. De a csovezest ide is ki kell epitened, ami + koltseg . Ami lehet opcio a gyariakban, az a by-pas, vezerles, egyenaramu ventimotor, frekivaltos vezerles ,huto- futo kalorifer, stb. A megepites komplett 2 napot vett igenybe es egyedul csinaltam.
A kondenzvíz elvezetés konkrét megvalósításáról írnál bővebben? Egyszerűen a belső csőbe bekötsz egy vékonyabb csövecskét és kivezeted a "szabadba"? Nem okoz problémát a fals levegő?
Lehet azt tudni kb, hogy az általad összeállított 21 m cső a csőben rekuperátor ventilátorokkal együtt mennyibe kerül saját kezűleg építve? Neked is 2 db ventilátor van ugye?
Szeretném összehasonlítani pl. ezzel a gyári rekuperátor árakkal.
Egy gyári készülékben "csak" hőcserélő, 2 db venti, szűrő esetleg fűtés van? Vagy van még valami főbb rész?
Ezek szerint jol gondoltam. En is ugyanezt irtam a szerelesre, hogy fuggolegesen kell es a csatlakozasokat is jol irtam. Akkor igazam lesz abban is, amit a gyartokrol irtam. De ,vannak kivetelek is.
Igen időzítőkre emlékszem, de nálam fűtésfüggő lesz vagy a fürdő/konyha kapcsolja majd... :)
A hőcserélőt illetően: a rövidebbiknek mekkora lehet kb. a felülete, ill. befoglaló méretei? Valamint a lemezek között mekkora kb. a távolság (légrés) ? Ha jó lenne, méretre gyorsan ki kellene próbálni (nálam meg is lehet tenni gyorsban: valami gyors kis házat ruccantani neki 60-as ki és belépővel, és lehet rádugni a turbókivezetésre, és vizet átforgatni rajta... )....
Ha az elillanó 3-4 kw-ból csak a harmadát/felét elkapná, már nagyon boldog lennék... (20kw-os kazán kb. 80-85% mért hatásfokkal) ... ez bőven felmelegítené a rekupec levegőjét, már már szinte légfűtés lenne... :) És mehetne akár 300 m3/h-val is, ha bírja a rekupec (miért is ne ?!) ... elvinné a házat teljesen....
Amúgy nem tudom emléxel-e, de van még 1 marék ilyen időzítőm. Evvel ugye a rekupecnek adhatunk "munkaidőt". A jobb oldali kütyü 0,3-30 sec munkaidő, 0,5-45 min állásidőt ad.
Jaja, én is így számoltam, hogy kb 60 - 70 liter lesz a beltérfogata így, mivel ugye a távtartók, ez-az levesz belőle...
Én mindenképpen túl akarom méretezni 2 dolog miatt:
1, véleményem szerint így erősen javul a hatékonysága.... reméljük fagyni sem fog...
2, jelenleg egy nagy galériás nappaliba (a ház légterének kb. fele!!!) nyomja majd a levegőt, amihez a használtat a konyhából (kb. 150-200m3/h venti) és/vagy a fürdőből(kb. 100-150m3/h) szív el.... de ha elég lesz a teljesítmény bőven akkor még bővíteném, hogy a felső két szobába is dolgozzon...
Paya:
azért érdekelne ez a füstgáz hőcserélő, mert arra gondoltam, hogy ha beteszem a turbós kazán után, akkor féligmeddig kondenzációs lesz belőle... az ott kapott kb. 30-40C-os vízzel pedig mikor megy a kazán, rá tudok egy kis kaloriferrel fűteni a rekuperátor által előmelegített friss levegőre... ez csak jobb nekem, mint most, mert most ez a 100C körüli, pára/gőz dús füstgáz kimegy az udvarra... a kazán ventiben van még tartalék, mert rövid a füstcsövem... a kis DC keringtetőmmel meg a plussz fogyasztás sem lenne több 10W-12W-nál... (ezt a kaloriferes dolgot gyári gépben láttam) ... sőt ha nagyon akarunk hatékonyságot növelni, akkor fagyállót ebbe a körbe, és a kaloriferben már lehűlt huszonegynéhány fokos folyadék mehet még egy kört hogy előfűtse a kintről jövő esetlegesen minuszos levegőt ... így nő a kazánvégi hőcserélő hatékonysága is.... persze ezt majd meglátjuk, stimmel-e, csak hangosan gondolkodom... :)
"megtudnank, hogy igazunk-e van, hogy a tulmeretezett rekuperator nem jegesedik. De jo lenne!"
Emlekeimben szerepel, hogy a passzivhazas forumban voltak talan ketten is, akik Bartosz markaju hocserelo berendezest vettek . Krzysztof es meg valaki mas .
Felhívom őket (Bartoszt) hétfőn, de angolul beszélő emberke nehéz lesz náluk találni, azt hiszem.
De a beépítés/betervezés viszonylag egyszerű. A nyomásesesi adatok meg vannak adva a magyar doksiban. Ennek alapján a tervező ki tudja választani megefelelú ventillátor a rendszerhez, ami a rendszerben keletkező nyomásesést tudja előállítani.
Még egy dologra kell figyelni a tervezésnél: a hőcserelőt nem szabad pontos vizszintes helyzetben beszerelni, kell egy esés (min 5%) vagy lehet függőleges. A meleg oldal (tehát a lakás befuvás és lakás elszivás) lenti végére kell rácsatlakozni, miközben a hideg oldal (kinti levegő be és levegő kifuvás kintre) felső oldalra kell ratenni. Ha nem, akkor télen befogy (mivel a hőcserelőben lecsopadik a viz, ami természetesen lefele folyik - ha lenti oldal hideg, akkor befogy).
Megredendeléskor meg kell tehát adni, melyik oldal a "meleg" oldal ha hőcserelő tipusa nem szimmetrikus (pl. BB-BC) - oda teszik a kondenzviz kivezetést.
Azon kivül opcióként lehet megrendelni revizós nyilások (+ 100 PLN, kb. 6000 HUF), hogy könnyen lehessen kinyitni a hőcserelő tisztitáshoz (lengyel jogszabályok előírják, hogy a hőcserelőket 6 havonta fertőtlenitő szerrel át kell öblíteni).
Amennyiben mind a 86 tablat felhasznalod es 3mm-es hezagokat fogsz hagyni, akkor eleve a rekuperatorban levo levego terfogata 74 liter korul van. Ha a levego csak minden masodpercben cserelodik ki, akkor is mar 266m3/oras legcseret kapsz. Mire is kell ez neked? " Csak " egy szoba, vagy az egesz haz legcserejere?:-) Ha megepited, akkor par meressel, megtudnank, hogy igazunk-e van, hogy a tulmeretezett rekuperator nem jegesedik. De jo lenne!
Igazad van, siman megepitheted akar XPS-bol is, mert a kondenz nem az XPS-re csopog, mivel a rekuperatornal illik egy csepptalcat tenni es azon van kialakitva az elfolyonak a nyilas, amire a kondenz elvezeto csovet illeszted. sokkal kenyelmesebb a fem talcat rendben tartani, mint az XPS feluletet. Amennyiben a ventiket nem teszed a rekuperator dobozaba, akkor eleve az elvezetocso a legcsatorna csovere van illesztve, az ott kialakitott kondenzgyujtore.
En a padlofuteshez hasznalatos csovet valasztottam. A padlason van az egesz rendszer, igy a kondenz elvezetocso ahol kilep a szigetelesbol, onnan kezdve ugyszinten szigetelve van es a padlason levo 40cm-es szigeteles alatt van elvezetve a regi kemenyen keresztul a pincebe(termeszetesen lejtessel a pince fele). Ott van egy 10 literes muanyag kaniszter, abba folyik. A kondenznek semmi szaga sincsen, ami problemat okozna. gyonyoru tiszta atlatszo viz. Hetente ellenorzom es kiontom . Most, hogy mar nem gazzal fozunk, mar nincs annyi benne, mert az induktivon csak annyira melegszik az etel ,amennyi a fozeshez kell es az edenyekbol mar nem jon ki a para. Csak ugy a szabadba kitenni egy csovet es azon levezetni, megha szigetelt ,sem hinnem, hogy nagyobb hidegben nem okozna problemat. Ha muanyag csovel vezeted le, akkor a csatornaba valo csatlakoztatas elott 3 db 90°-os idombol kialakitasz egy szifont es a buz nem fog terjedni.
regebben irtam, hogy a megepitest kovetoen mertem . Az akkori homerseklet es paratartalom mellett 83 % volt. De a rekuperator hatasfoka minden pillanatban mas, mert a legaramon es a feluleten kivul minden valtozo erteku.