Azért járd körül a dolgot jól, hogy teljesen megbizonyosodjál, hogy a fagy vitte-e el?!
A permetezés következő körében kéntartalmú szer (Thiovit, Thiosol, Kumulus) jön és ha kell, atkaölő. Én ez utóbbin vacilálok, mert tavaly nyáron eléggé felszaporodtak és kellett szórnom. De a kénnek önmagában is atkagyérítő hatása van.
Most jelentős késésben (meglátásom szerint majdnem 2 hét) vannak a szőlők a tavaly ilyenkori állapothoz képest a hűvösebb idő miatt. Lehetne végre igazán tavasz, bár a csapadék minden cseppjének örülni kell! :-)
Tehát a kényelem miatt magasabb, persze az is fontos.
Nekem sincsenek fagycsapok és az bosszant hogy pont a fiatalabb szőlőim közül fagyott el 2 Cardinál, az öreg szőlőknek semmi baja. Tanulság hogy legalább a Cardinalnak fagycsapot kellett volna hagyni.
Figyelem a permetezési naplódat és lehet hogy leutánzom. Bár eddig némiképp eltértem tőle, márc végén volt egy Champion lemosó a kertben a fákkal együtt, ma pedig 2 menetben Champion és Nevikén. Nálam most egérfülesek a sietősebb fajták, a ráérőseknél még csak duzzadnak a rügyek.
A "nagykönyv" szerint valóban 50 cm a Guyot művelésnél az ún. comb és ennyin van a vezérdrót is. Az én módosításomban viszont 90 cm magasan van a vezérszál és ez alatt próbálom kialakítani a tőkefejet és azon az ugarcsapot és termőcsapot (szálvesszőt). Nemcsak a kapálás miatt, hanem minden munka könnyebb, szinte nem is kell lehajolni. Vegyük végig: metszés, hajtásválogatás, betűrködés, fürtválogatás, szüret... Minden könnyebb, hajlongás nélkül.
2.
Én fagycsapot nem hagytam. 100 % biztos persze nem lehetek, de: a területem a szőlőhegy magasabb részén fekszik, nem jellemzőek a szélsőséges minimumok fagyok esetén. Egy kicsit mindig jár a levegő. Akkor is, ha nem! :D Másrészről jó fagytűrésű az alany (T.K. 5BB), kiváló fagytűrésű az Olasz rizling, figyelemre méltó fagytűrésű a Kékfrankos. Talán a legkevésbé a Zweigelt fagytűrő, de -20 C-fok tartósan nem jellemző felénk. (Összességében: eddig nem volt gondom a faggyal.)
Nah szóval olvasgattam egy kicsit szőlőmetszés ügyben és jövőre áttérek a legyező metszésről a Guyot művelésre.
Lenne két kérdésem:
Az eredeti Guyot művelés szerint 50 cm magas a lugasban a törzs és az alsó szál drót. Te valami 80 vagy 90 centi magasra tetted, jobb így, vagy csak könnyebb kapálni?
A másik: fagycsapot hagytál alul? Nekem most kifagyott két tő szőlőm, bár még várom hátha valami alvó szem előtör.
Az idokep.hu-n brutális képek vannak fenn. Jónéhány centis jégben gázolnak az autók. Mint írtam nálunk vasárnap délután volt egy kisebb jeges zápor, de igazán nem volt vészes.
Itt olvastad? Ez is borsónyit ír; felém nem volt nagyobb; ráadásul inkább dara volt mint kemény jég. (bár város déli részén, meg kora du. Siklós környékén durvább volt.) A szőlő ilyen stádiumában nem okozhat gondot, sztem ez a virágzó gyümölcsfákra sem (max megtizedeli) de a 4 napja folyamatos eső által okozott monília annál inkább...
Ne bízzátok el magatokat! Én már megörögedtem, de az utóbbi egy évben többet tanultam, mint előtte ötvenben. (Nehogy ugy járjunk, mint a tudós, aki az évek előrehaladtával egyre kevesebb dologról egyre többet tudott, végül halála előtt a semmiről mindent tudott.)
Valóban, ha 2-300 Ft-ért megvehetem akkor megéri biztosra menni.
Jópár éve nem jártam a kertészetek felé, de 6 éve vettem 300-ért darabját és láttam olyan reklámújságot ahol 1500 Ft egy oltvány. Az az igazság, nem is foglalkoztam mostanában ültetéssel, a meglevők teremtek amennyit teremtek de ideje lesz egy kis rendet tenni a kertben. Az idén is kifagyott 2 tő szőlőm, most megszámoltam amit 30-nak tudtam már csak 24 tő.
Nem veszélyes tétel az oltvány, édemes inkább rááldozni. Én most vettenm a napokban pótolni Rozáliát a szokásos helyről, amit alant említettem, 200Ft-ért olyanokat kaptam, hogy megszólal.
Tetszik nekem ez a Guyot művelésmód és a megfelelő támrendszerem is megvan hozzá. Most hogy olvasgattam ezen az oldalon tisztán és világosan leírják a Csercsapos váltómetszést megértettem hogy kell metszeni a szőlőt.
Volt már aki mutatta hogy kell metszeni, látod ezt itt levágom, azt visszametszem, aztán amikor elment továbbra sem tudtam hogy kell metszeni. Csináltam ahogy tudtam, hagytam egy csapon 3 szemet. Tulajdonképpen nem csináltam nagyon rosszul, a három szemből az első az ugar és a másik 2 termővesszőt kellett hogy hozzon. És mivel mindezt 2 csapon csináltam valami 2 ágú Legyező művelésmód lett a végeredmény minden tőkén 4 termővesszővel. Aztán hogy miért nem lett minden tőkén 4 fürt, csak a jóég tudja, talán azért mert a távolabb eső vesszők teremtek volna jobban, ezeket meg ugyebár levágtam.
Az öreg szőlőket nem tudom, az már itt volt '86-ban amikor ideköltöztem. Egy bujtás biztos hogy van közte mert mindíg kerülgetem a kapával. Szerintem nem lehet filoxéra, mert az már rég elintézte volna.
3 tő Cardinalt én vettem gyökeresen 15 éve a kertészetben a hiányokat pótolni vele. Most amit iskoláztam vesszőket, filoxéra ide vagy oda oltatlan szőlőt készülök ültetni. 300 Ft volna csak az oltott szőlő? Azt hittem sokkal több, 6 éve vettem ennyiért a temető mögött.
A kert másik felében már 6 éve kivertem a szőlőt és újratelepítettem oltott szőlővel, azok nagyon erősek bár szerintem azt sem jól metszem mert ugyanígy metszettem mint ezeket. Jó lenne elérni a 2 kg szőlőt minden tőkén, egyelőre messze vagyok tőle. De majd megpróbálom ezt a Guyot féle metszést. Különösebben elkenődve nem vagyok az öreg szőlő miatt, inkább csak bosszant.
üdv, hát lehet hogy itt a baj; nem is mertem feltételezni korábban, hogy azért ilyen gyengék a tőkék, mert nem oltványtok... Ugye itt a kötött talajban nem használsz bujtást, legyökeresedett nemes vesszőt???? Ha mégis akkor azt a filoxéra tizedelheti valószínűleg. Érdemes azt a 2-300 ft-ot kifizetni az oltványért sokkal előrébb vagy.
Attól függ, mennyi szemet hagysz rajta, mennyi szemet bír a tőkéd. Ha a 6-8 szem/ négyzetméter terhelést tartod, akkor kb 10 fürtre számíthatsz. Ez erősen függ a szőlőfajtától. A nagy fürtű fajtánál kevesebb szemet, a kis fürtű fajtánál több szemet kell hagyni. Arra kell törekedni, hogy a tőkénkénti terhelés ne legyen több, mint 2 kg szőlő.