Keresés

Részletes keresés

csemegeszőlőfürt Creative Commons License 2016.06.17 0 1 2652

A bemutatkozás nagyon őszinte volt és mindent összefoglalt.Az országunkra nézve lesújtó.Remélem ez a kis közösség dacol a hullámokkal,és egymást önzetlenül segítve veszi az akadályt amit elibénk görgettek. Mégegyszer gratulálok a bátorságodhoz,több ilyen magyar kellene ,nem pedig behúzott farokkal pislogni,mint béka a kocsonyában és várni valakire.

Előzmény: szölőszem (2645)
Jani71 Creative Commons License 2016.06.17 0 0 2651

Csatlakozom az előttem szólóhoz.

Gratulálok és nagyon köszönöm a belefektetett időt, pénzt, energiát.

További sok sikert és jó egészséget kívánok!

Előzmény: SándorTiszteletes (2650)
Ali-bá Creative Commons License 2016.06.17 0 0 2649

Bocs. Akkor a tiéddel nincs baj - nálam gyengén növekszik. Az alakja különleges, de az íze nem egy nagy szám, legalábbis nálam. Sokkal finomabb és alig kell permetezni pl. a Pölöskei Muskotály-t.

Előzmény: CsendPenge (2647)
CsendPenge Creative Commons License 2016.06.17 0 0 2648

Megkérdezhetem miért nem? Érdekelne a véleményed.

Előzmény: csemegeszőlőfürt (2639)
CsendPenge Creative Commons License 2016.06.17 0 1 2647

Hát, növekedés tekintetében ultra erős a Suvenir, legalábbis nálam, itt. Az egyiket visszavágtam egy méterre, és most hagyta el 3 vessző is a 4 métert. A többi még csak 2-3 méter körül járnak. (Azért hagytam meg ennyi hajtást, mert a fagy után meghagytam mindent, amin volt fürt). Mondjuk ez a nem elfagyott tőke, a másik teljesen elfagyott, az összes hajtás, de szépen újra indult 1-2 méter között járnak rajta a hajtások.

Szóval a hajtási hajlamra nincs panasz :) Esetleg van még valami kizáró ok?

Előzmény: Ali-bá (2640)
Atti6909 Creative Commons License 2016.06.17 0 0 2646

Én is kép alapján választottam a fajtákat..:) Sokat olvasgatok,tanulok itt a fórumon. Az ily kritikus hozzászólásokat szeretem a legjobban..hasznos infó.  Legközelebb én is inkább kérdezek előtte..:)

Előzmény: szölőszem (2645)
szölőszem Creative Commons License 2016.06.17 0 0 2645

Mielőtt még megvetted volna ezeket a fajtákat nem ártott volna itt a fórumon konzultálni róluk.

Ugyanis a kertészetek és oltványosok csak a jó tulajdonságait írják le a fajtáknak.A rossz tulajdonságokról mélyen hallgatnak.Így a gyanútlan és tájékozatlan vevő azt vesz ami a képen jól mutat,vagy amit elhitetnek vele.A megvásárolt fajtáidról röviden:

Cristmas seedless:nekem nincs,nem tudok véleményt mondani róla.Csaba gyöngye:aprószemű muskotályos,átlagos növ.védelemmel.Dunav(nem Dunaw,a cirill betűkben nincs duplaW,és nem dunavka lazúr,mert az borszőlő):jó választás.Esther :(a németek megvették a fajta forgalmazási jogát,így lett Eszterből Esther):Jó választás,de sokszor rosszul köt,és sok az aprószemű bogyó.

Favorit:jó fajta lenne,de sokat kell permetezni.Flora:Jó választás.Írsai Olivér:korai,inkább borszőlő,többször kell permetezni.Kismis Moldovszkij:Az egyik legrosszabb választás.Bogyói nem egyformán érnek,sokszor nem érik be rendesen,bőven kell permetezni,a fórumban korábban sokat írtak róla.Kozma Pálné :korai,keveset terem,sokat kell permetezni,de finom muskotályos.Muscat adda:régi fajta,nem egy nagy szám.A Hamburgi muskotály korai változatát akarták kinemesíteni,de nem lett olyan jó,sokat kell permetezni.Én kivettem a gyüjteményemből.Néro:jó választás.Palatina :jó választás.Pannónia kincse:A legnépszerűbb magyar fajta.Pölöskei muskotály:jó választás.Szőlőskertek királynéja:ha jó klónt sikerült venned,akkor jó,ha nem,akkor sok az apró bogyó,rosszul köt,sokat kell permetezni.Sztrasenszkíj:jó választás,rezisztens.Teréz:jó választás,rezisztens,a bogyó napégésre hajlamos.Éva:ha jó klónt kaptál,akkor az egyik legjobb magyar fajta,ha nem,akkor keveset,vagy semmit nem terem.Vostorg:régi orosz fajta,sok nemesítés alapja,de nálam rosszul termékenyül.

Figyelmedbe ajánlom a következő honlapot,ahol sok csemegeszőlőfajtával ismerkedhetsz meg:csemegeszőlő fajtagyüjtemény (csemegeszőlők.hu)

Előzmény: paplanoszozo (2641)
csemegeszőlőfürt Creative Commons License 2016.06.17 0 0 2644

Nem tanált én a Vénuszra gondoltam.

Előzmény: Ali-bá (2640)
csemegeszőlőfürt Creative Commons License 2016.06.17 0 0 2643

Hát itt van még hej, xaszao,a két Viktória, Vénusz, bolgár rezi,hamburgi muskotály.Csak az elérhetőkből,és utána jöhetnek a nehezebben elérhetők.

Sanci07 Creative Commons License 2016.06.16 0 0 2642

Amit én biztosan nem hagynám ki:

-Árkádia

- Belüj Originalnüj

- Helikon Szépe

- Nimrang

- Rizamat

- Moldova

És a legjobb a Nagyesda,lugasnak is kiváló rövid csapon is szépen terem.

Egyszer permetezem virágzáskor,és hatalmas levelei vannak.

paplanoszozo Creative Commons License 2016.06.16 0 0 2641

Én tavaly vettem egy házikót és gondoltam kertbe lesz szőllő eddig ezek vannak meg... kb 200 tőke lesz elsőre... kérek még tanácsot miket lenne érdemes beszerezni.....

1. Christmas Seedless
2. Csabagyöngye
3. Dunaw (Dunavszka Lazúr)
4. Eszter (Esther) 
5. Favorit
6. Flóra
7. Irsai Olivér
8. Kismis Moldavszij
9. Kozma Pálné Muskotály
10. Muscat Adda
11. Néró
12. Palatina (Augusztusi Muskotály)
13. Pannónia Kincse
14. Pölöskei Muskotály
15. Szőlőskertek Királynője Muskotály
16. Sztrasenszkij
17. Teréz
18. Éva
19. Vosztorg

Ali-bá Creative Commons License 2016.06.16 0 0 2640

Én se. Inkább valami erősebb növekedésűt. Koraiak közül a Palatinát, a késeiek közül a Moldovát választanám.

Előzmény: csemegeszőlőfürt (2639)
csemegeszőlőfürt Creative Commons License 2016.06.16 0 0 2639

Én erre nem pont a SUVENIRt választanám.

Előzmény: CsendPenge (2638)
CsendPenge Creative Commons License 2016.06.16 0 0 2638

Nyugat felől emelkedik kelet felé. Szóval? :)

Azért tettem fel a kérdést, mert hallottam olyat, hogy van néhány szőlő fajta, ami nem alkalmas lugasnak. Azt nem tudom, miért nem. Igazából azt sem tudom, ez igaz-e.

Szerinted?

Előzmény: Ali-bá (2637)
Ali-bá Creative Commons License 2016.06.16 0 0 2637

"Fog ez így teremni ehető minőséget?"  Ez leginkább attól függ, hogy honnan süti a Nap a lugast. Ha D.-fele lejt, (D felől emelkedik É felé) akkor jó esélyed van rá.

Előzmény: CsendPenge (2636)
CsendPenge Creative Commons License 2016.06.16 0 0 2636

Üdv!

Már beírtam a problémám a sima szőlő rovatban, de hátha itt jobb helyen van, szóval itt is felteszem a kérdésemet.

Egyetlen kérdésem volna, amire sajnos nem találok választ széles és hosszú internetünkön :)

A Suvenir (datolya szőlő) alkalmas-e lugasnak? Nem függőleges lugasról van szó, de nem is teljesen vízszintes, kb. 20-30 fokban emelkedik, kb 2.5 méter széles volna, ezen a távon kb. 60-70 (80?) centit emelkedik, az induló magassága 2,2 m körüli. a hossz 4 méter. Ezt szeretném befuttatni Suvenir szőlővel. Fog ez így teremni ehető minőséget? Előre is köszönöm a segítséget.

woodruff Creative Commons License 2016.06.16 0 0 2635

Kösz,hogy felhìvtad a figyelmünket erre a bogàrra ,már èn is felfigyeltem nèmelyik viràgzò fürt tömve volt vele.Pròbàltam a neten ràkeresni ,hogy kàros rovar e,vagy csak a viràgport kòstolgatja,de a bogàr hatàrozòban a szőlőviràgban bogàr szò alatt nem talàltam semmit.Vègül is ha kàrt okoz akkor ofa kellene figyelni rà.

woodruff

Előzmény: Pjotr77 (2628)
Sanci07 Creative Commons License 2016.06.15 0 0 2634

Köszönöm neked a lehetőséget de egyenlőre nem élek vele.Előbb meg kell barátkozzak a gondolattal,talán majd jövőre! Viszont érdekelne mondjuk az Éva két fürtje,egy kezelt és egy kezeletlen egymás mellett,hogy mekkorát dob még rajta az amúgy is szép fürtökön.És mondjuk egy kisebb bogyójú általad kiválasztott fajta ugyanebben a felállásban.Én nem félek hogy lába nő vagy egyebek,a mai napig azért nem próbáltam mert én úgy tudom hogy visszavetheti a tőke termékenységét,amit azért nem akarok!Ha te használod oszd meg tapasztalatodat velünk is.Ez ügyben sok véleményt hallottam,volt jó és rossz is,van aki a gyűrűzésre esküszik megoszlanak a vélemények!Egyik ismerősömnél csepegtető öntözés van,ott is másfélszer nagyobbak a fürtök és az csak víz!Nálam se víz se hormon,egyetlen csodaszerem a Wuxal Super.

Előzmény: woodruff (2626)
arpad-lajos Creative Commons License 2016.06.15 0 0 2633

Ezt így kategórikusan nem lehet kijelenteni. Egy távdiagnózis fényképről legfeljebb csak valószínűsítheti a kórokot. Pláne, ha csak egy levél van lefotózva. A szőlő fitoplazmás betegségeinek a levélszimptómák mellett egyéb tünetei is vannak. Javaslom, hogy az általad belinkelt oldalon alaposan olvasd el a többi szimptómát is (pl. hajtás gumiszerűsége stb) és ha azokra is pozitív választ tudsz adni, akkor tegyél ilyen kijelentést.

zodes Creative Commons License 2016.06.15 0 0 2632

Sziasztok!

Vagy 2 hónapja jártam itt. Akkor ültettem 4 tő szőlőt. Suzy, Fanni, Lilla... valamelyikből kettőt. :-))

Természetesen ebben az időjárásban nagyon hamar kibújt a hajtás, kb. 2 hét múlva. Leszedtem a csirkét, megkapáltam (azóta már többször is természetesen), már egész nagyok. :-)) Majd rakok fel képeket. Az egyiken egy iciri-piciri fürt meg is jelent. Meghagyom hátha lesz belőle valami.

Tudom, hogy lugasban kéne nevelnem, de nekem jobban tetszik a tőkés. Egyébként is díszkert az enyém, az is marad :-)) A kérdésem a következő lenne:

Mégis, hogy teremjen hány vesszőt hagyjak meg? 2-3 esetleg többet is meghagyhatok, vagy nincs értelme?

Üdv: Zoli

Előzmény: Mr.Dzsinn (2338)
Pjotr77 Creative Commons License 2016.06.15 0 0 2631

Kíváncsi vagyok a Szfinx fajtával kapcsolatos tapasztalatokra...

Szerintem a Sztrasenszkij-hez képest (anyafajta) nem tudott előrelépést elérni Zagorulko úr, sőt...

Igaz, hogy korán elkezd színesedni, de lassan érik. A héja nem jóízű. A fürtön belül a bogyók eltérő nagyságúak, fele ilyen-fele olyan. Jó, ha eléri a Vosztorg bogyóméretét. Igaz, nagyon bőven terem. Lisztharmat ellen permetezni kell (nem csak kénnel).

Előzmény: Ali-bá (2583)
Pjotr77 Creative Commons License 2016.06.15 0 0 2630

Szívesen beszélnék azzal a "növényvédőssel"... :)

Hasonlítsd össze az alábbi vírustüneteket, amelyek a cikk 2. oldalán vannak (kinagyíthatók)

http://apsjournals.apsnet.org/doi/pdf/10.1094/PHYTO-12-14-0369-FI

Előzmény: beetee (2629)
beetee Creative Commons License 2016.06.15 0 0 2629

Nem az én növényem, csak próbáltam itt segítséget kérni, hátha a szőlővel aktívan foglalkozók között előbb kapok biztos választ...

Közben a Növényvédősben megerősítettek a tippemben.

Valószínűleg GRBaV lesz.

Pjotr77 Creative Commons License 2016.06.15 0 0 2628

Sajnos a szőlőtőke, amiről a fotókat készítetted fitoplazmás (nagy valószínűséggel fertőzött szaporítóanyaggal került oda).

Ebben az anyagban a 18. fotón láthatók azok a tünetek, amely ősszel vörösre színeződő levelű fajták esetében mutatkozik:

http://scaphoideus.weebly.com/fitoplazmaacutes-tuumlnetek.html

A kis fekete bogarak a virágzatokon pedig repcefénybogarak (Meligethes aeneus), nem érdemes külön csak ellenük rovarölő permetezést beiktatni, azonban idén tapasztaltam, hogy a virágzáskor a kis "buldózerek" megsértették a termő oldalát, és a kötődött kis bogyók hegesek, fekete foltosak lettek, ami a csemegeszőlőnél nem kívánatos látvány, ha nem hullanak ki idő közben ezek a bogyók, mivel megmaradva a hegek, sebek a bogyó méretével együtt, arányosan növekszenek.

U.i.: A fitoplazmás szőlőt én kivágnám, évekig élhet még a tőke, de a fajtára jellemző mennyiséget és minőséget nem fogja adni, és tovább fertőzhet minden évben...

Előzmény: beetee (2593)
Maci_P Creative Commons License 2016.06.14 0 0 2627

Én majd ki szeretném próbálni, de majd jövőre tervezem, amikor több időm lesz ezzel foglalkozni. És addigra már látom az idei termés alapján, hogy mit tudnak a szőlőim, mit lehet nagyobbá tenni...  Azt már néztem, hogy nem olyan egyszerű ilyet szerezni, egy céget találtam, aki ilyesmivel foglalkozik, nem szeretnék itt reklámot senkinek, viszont ha emailemre küldenél infót, hogy te pontosan mit használsz, hol lehet megvenni, azt megköszönném.

És ha éréskor teszel fel képet a kezelt és kezeletlen fürtökről, az is érdekelne nagyon.

Előzmény: woodruff (2626)
woodruff Creative Commons License 2016.06.14 0 0 2626

Na végre valaki.Szivesen küldök neked 1 literes flakon bekeverèsére elegendőt de ezt szètoszthatod 2 kezelèsre2x fèl litetmert 2x kell màrtani.Jelezzél ha kell postafordultàval küldö most van itt az ideje.Nem kell minden fürtöt màrtanod aztán majd szidhatszha bármi negatìv törtênik.Gondolom esetleg làba nől mivel ez sokak szerint màgiia.

woodruff

Előzmény: Sanci07 (2625)
Sanci07 Creative Commons License 2016.06.14 0 0 2625

Szívesen küldök oltóvesszőt bárkinek aki kér,de nem tudom meg ígérni hogy Februárban összejön lehet csak a rákövetkezőben,viccen kívül nagyon hosszú a listám.Zöld hajtás most nem megy a héten ballagásra készülünk,utána vidék kb 2hétig nem látom a szőlőmet.

woodruff

Látom te nyomod a növényi hormont is,milyen az Éva egy ilyen plusz lökettől? Gondolom 2kg körüli fürtök előadódnak! Én ugyan nem csipem az ilyet,de kíváncsiság azért van bennem.

Előzmény: budai2 (2620)
BAttila1964 Creative Commons License 2016.06.14 0 0 2624

Sziasztok!

Ősszel telepítenék 13 fajta csemegeszőlőt KARÓS rendszerrel, ehhez elég lehet a 1800x25x25 mm méretű akáckaró?
(Homokos, de nem tiszta homok a talaj, elég lehet, ha kb. 50 cm mélyre verem le a karókat?)

woodruff Creative Commons License 2016.06.14 0 0 2623

Kipròbàlod a gibberelint ?Ha igen most kellene, 

de csak alkoholban oldòdik. Èn szìnezni is szoktam gyümölcs festèkkel ,utànna egy fèlbevàgott 2 literes flakonban megkeverem ès ebbe màrtom a fürtöt .Utànna egy szalaggal megjelölöm.

Előzmény: sjocyy (2562)
woodruff Creative Commons License 2016.06.14 0 0 2622

Èn szivesen küldök az èn Èvàmbòl zöld hajtàst ,ami jò erős kemèny .Nàlam most egy szàlvesszőn 5 fürt van azelsö 4 szem nem szokott teremni ,de èn hagyok vagy màsfèl mèterest amin van vagy 15 szem utànna csak azokat a vesszőket hagyom meg amejik hozott fürtöt ès itt is csak egy fürtöt a legelsőt a többit kitöröm.Nàllam is kilòs fürtök teremnek rajta.

wòdruff

Előzmény: budai2 (2620)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!