Keresés

Részletes keresés

gaszkonyi Creative Commons License 2016.05.24 0 0 2530

Üdv ! Fiatal szőlőim vannak néhány tőke. Vannak 5. évesek amik nem hajlandóak teremni. Kérdezném , ha minden termő vesszőt meghagyok és minden nem termőt kiveszek akkor a fel kopaszodás nem jelentkezik. ? Amatőr vagyok ))))))))   Ugyebár két szemre metszve , nálam legalábbis a felső hozza a termést ..  Komolyan mondmom az életbe nem tanúlom meg )))))))

Előzmény: csemegeszőlőfürt (2526)
csemegeszőlőfürt Creative Commons License 2016.05.23 0 0 2529

A csemegeszőlőnél a lényeg, hogy a fürtök ne érjenek össze ezt csak úgy érheted el,ha legalább egy metszőollónyi távolságra vannak egymástól a hajtások ,ami kb 10-15 centi. Ha nem terheled meghálálja,nagyobbak lesznek a fürtök.Ezt még úgy is fokozhatod ha a fürt szárnyait és a csúcsát visszacsíped így a csemek bizonyos fajtáknál,például pont az éva akár szokatlanul óriásira is növekedhetnek.

Előzmény: arvaiz69 (2528)
arvaiz69 Creative Commons License 2016.05.23 0 0 2528

Szia! 

Nem tudtam hogy így kell csinálni, mindenesetre köszi hogy szóltál. Gondolom erre azért volt szükség, hogy szebb és egészségesebb termések legyenek. 

Az előző írásomban azt írtam kb. 19 fürt szőlő van azon az egy tőkén. Hát sokkal több volt. Most hogy kitörtem  12 fürtöt, még mindig maradt legalább 13 fürt szőlő. Szóval így elsőre nagyon sok szőlő lesz ezen az egy tőkén. 

Üdv.: Zoli

Előzmény: csemegeszőlőfürt (2526)
arvaiz69 Creative Commons License 2016.05.23 0 0 2527

Szia! 

Közeli képek sokat segítenének, köszönöm előre is! 

Előzmény: Sanci07 (2525)
csemegeszőlőfürt Creative Commons License 2016.05.23 0 0 2526

Meg kell várni amíg beérik a fürt és akkor sokkal könnyebb beazonosítani.Most az a teendő,hogy kitöröd azt a hajtást amin nincs fürt .amelyiken van fürt azon viszont csak egyet hagysz meg,általában az elsőt hacsak nem csökevényes.

Előzmény: arvaiz69 (2524)
Sanci07 Creative Commons License 2016.05.22 0 0 2525

Hirtelen nem is tudom mit mondjak neked,ezek a beazonosítások elég nehezek! Levelet amúgy sem szoktam fényképezni de keresgéltem a képeim  között és találtam kettőt amin valamelyest látszanak a levelek,próbáld meg össze hasonlítani.Ha megyek a tanyára készítek közeli képet is,de most csak ezzel szolgálhatok.Fanny nekem nincs a szomszédom elrendezte és azóta nem pótoltam.

Előzmény: arvaiz69 (2523)
arvaiz69 Creative Commons License 2016.05.22 0 0 2524

Most kimentem és lefényképeztem az általam gondolt Fanny szőlőtőkét. Szóval ilyen bronzos árnyalatúak a fiatal levelek. A kifejlett levelek viszont már teljesen zöldek, nincs benne bronzos árnyalat. 

Előzmény: arvaiz69 (2523)
arvaiz69 Creative Commons License 2016.05.22 0 0 2523

Szia! 

Olvastam, hogy neked is van Éva szőlőd. Ez ügyben szeretném segítségedet kérni. Teljesen amatőrként, pár éve több szőlő fajtát is ültettem a kertemben. Sajnos a legnagyobb igyekezetem ellenére is minden évben 3-4 tőkét pótolnom kellett (faiskolából vásároltak). Az egyik évben azonban az egyik idős rokonbácsi több tő szőlőt adott. Sajnos ezeknek a szőlőknek a nevét nem tudta megmondani. Én viszont az idő múlásával elfelejtettem, hogy hova ültettem ezeket a névtelen szőlőtöveket.

Azt tudom, hogy az első három szőlőtőkém eredetileg Éva volt. Most viszont azt vettem észre, hogy ez a három szőlőtőke között nagy a hasonlóság, de a levelük mintázata mintha eltérő lenne. Egyébként mind a három szőlőtőkének kicsit mintha bronzos lenne a szára.

Szóval azt szeretném kérdezni tőled, hogy ezek közül melyik az ÉVA szőlő.

Az első két szőlőtőke így néz ki. Egyébként ezek a szőlőtőkék kb. 40-50 cm magasak.

A harmadik tőkén viszont a levelek másmilyenek, mintha kerekebbek lennének a levelek.

Aztán lenne még egy kérdésem.  Van egy másik tőke is aminek nem tudom a nevét. Én úgy emlékszem, hogy ez Fanny, de teljesen elbizonytalanodtam.

Ez most terem elsőnek, viszont már tavaly is óriásit nőtt. Most rengetek szőlőfürt van rajta, és 19-et számoltam. A fürtökből arra következtetek, hogy valami nagy fajta szőlő lehet. Aztán az is lehet, hogy tényleg Fanny .

Ez így néz ki:   

Azért bizonytalanodtam el, mert van máshol is 2db. Fanny szőlőtőkém, de azok nem nőttek ekkorát és azoknak a hajtásuk tetején lévő levél bronzos színű. 

Köszönöm a segítséged.

Előzmény: Sanci07 (1505)
Jani71 Creative Commons License 2016.05.20 0 0 2522

Tegnapelőtt este mészkénlét szórtam.

Ha figyeled pl. Zsigó György felhívásait, ott tájékozódni tudsz erről is.

Mindenesetre ne sokat késlekedj, mert a 'buli' beindult!  1.  2.

Előzmény: 122512 (2519)
Sanci07 Creative Commons License 2016.05.17 0 1 2521

Azt hiszem hogy lisztharmatra mi a legjobb erre mindenki mást mondana!

Javaslom a Thiovit-jet Karathane konbinációt,kontakt mind a kettő a Karathane alacsony hőmérsékleten is hatékony a Thiovitnek pedig a meleg meg jöttével kihasználhatod a gázosodó hatását nagyon jók együtt!

Ha felszívódót is akarsz:Systhane Duplo

Kapa bácsi Creative Commons License 2016.05.17 0 1 2520

Elég hűvös az idő.Ha felmelegszik akkor valami kén készítménnyel,pl:Thiovit Jettel.

122512 Creative Commons License 2016.05.17 0 0 2519

Sziasztok. Liszt harmat ellen mivel permetezzek? Mi a legjobb rá?

122512 Creative Commons License 2016.05.13 0 1 2518

Szemét :-)

Előzmény: gaszkonyi (2517)
gaszkonyi Creative Commons License 2016.05.13 0 1 2517

Ki nyírtam a topicot :) )))))

gaszkonyi Creative Commons License 2016.05.09 0 0 2516

Bocs de korábban Kapa Bácsi leírta,hogy várni kell míg elvirágzik .Addig Dithane ..

Előzmény: gaszkonyi (2515)
gaszkonyi Creative Commons License 2016.05.09 0 0 2515

Megelőző permetezésnek , mehet a bordói lé+ kén neo sc ????

.

Vagy kell e egyáltalán ??

Falusi1 Creative Commons License 2016.05.07 0 0 2514

A fagyérzékenység alapvetően a téli fagyokra vonatkozik.

A szakirodalom szerint a szőlő zöld részei már -0.5 C- nál elfagynak. Természetesen ha ennél nincs hidegebb, a hideg levegő áramlási sajátosságai miatt, nem az egyes fajták fagyállósága között van különbség, hanem az egyes légrétegek hőmérséklete között.

Előzmény: Sanci07 (2513)
Sanci07 Creative Commons License 2016.05.06 0 0 2513

Ma rendbe raktam a csemegésemet,eltávolítottam az elszáradt vesszőket és leveleket.

A kár kb 35%-os.Ami nálam eléggé érdekes a hagyományos szőlőim Csabagyöngye,Kozma P.né,Favorit és a szuperbiztos Klára mind teljesen hibátlanok,pedig némelyik leírásában az is benne van hogy fagyérzékeny.Némely fajtám teljesen némelyik csak részlegesen fagyott el.Megkapta az első permetezést is,igaz kicsit korai de úgy gondolom a fagyás kicsit legyengítette így kapott hozzá egy kis Wuxalt is.Remélem idén más gond nem lesz,de hát ott van még a jég ami tegnap elég szépen megszórta a környékünket.

Kulicz Creative Commons License 2016.05.04 0 0 2512

Kedd délután az én kocsimon is kopogott a jég egy rövid szakaszon Szekszárd és Paks között, reménykedem hogy csak ott.

woodruff Creative Commons License 2016.05.02 0 0 2511

És akkor a jégről még nem is beszéltél.Nekem most este jég kopogott a kocsim tetején. Nem is akarok belegondolni milyen kárt okozott a szőlősben.

woodruff

Előzmény: xyzw (2510)
xyzw Creative Commons License 2016.05.02 0 0 2510

Egyszer olvastam ebben az elfagyás témában. A nagyobb hegyek közelében a hegytető két oldalról tud kihűlni, onnan indul a hideg levegő a völgyekbe. A hideg levegő _ugye_  nehezebb, mint a meleg, ezért lefolyik, mintha vizet öntenénk a hegytetőre, s az igyekszik lefelé.  Természetesen a völgyekben is hűl a levegő, az árnyék miatt nap közben fel sem melegszik a terület annyira, valamint este előbb szűnik meg a napsütés, így ott éjjel hamar lehűl a levegő. Ez szintén igyekszik lefelé a mélyebb területek irányába. Megy a nagyobb árkokban, szőlősorok között, fák, épületek, dombok között, ahol csak utat talál magának (sokszor ezért érzünk éjjelente is néha szellőt, miközben teljes szélcsend van a fák tetejénél). Néhány helyen, ahol elzárja a hideg levegő útját valami, ott lokálisan megreked a hideg levegő, amíg túl nem csordul a mélyedés, majd folyik tovább lefelé (Pl vegyünk egy udvart a házak között, ahol a házak lejtőn vannak. Ha a kerítés aránylag zárt deszka, kő, vagy stb anyag, ahol nem tud átfolyni a levegő, addig ott a hideg gyűlik, míg meg nem telik az udvar annyira, hogy a kerítés felett fog majd átfolyni, s itt az udvaron szépen le fog fagyni minden a kerítés magasságáig).

Na valami ilyet olvastam, de már meg nem mondom, hogy hol... 

öreg_néne_b Creative Commons License 2016.04.30 0 0 2509

Igen, egymás mellett vannak, kb. egy méterre.

Előzmény: juhosttt (2508)
juhosttt Creative Commons License 2016.04.30 0 0 2508

Egymáshoz közel volt a 2 tőke?

A fagy ilyen sávokban halad, szóval akár cm-eken is múlhat, hogy elkap egy tőkét, vagy sem. Nálam csak 1 tőke ment meg teljesen, a többinél csak néhány hajtás vagy termőalap ment le. De a krumpli és egyéb fagy érzékeny dolgok is csak egy keskeny sávban fagytak le. Ez a fagyhullám végig ment a kerteken és mindenkinek azonos sávban tarolt, vagy éppen nem tarolt, mert nem volt mit.

Előzmény: öreg_néne_b (2507)
öreg_néne_b Creative Commons License 2016.04.30 0 0 2507

Nekem kilenc tő azonos fajtájú szőlő van a terasz mellett. Ebből kettő fagyott el. Nem tudom, miért éppen az a kettő.

Előzmény: Kulicz (2506)
Kulicz Creative Commons License 2016.04.30 0 1 2506

Új fajtáim nem egyformán reagáltak a -2 fokos tavaszi fagyra, több olyan fajtám van melyeken szinte nyoma sincs károsodásnak, mutatok egy példát:

macilacilaci Creative Commons License 2016.04.28 0 0 2505

http://index.hu/mindekozben/poszt/2016/04/28/fagykarveszely_svajc/

Maga a nulla fok alatti hőmérséklet és a hajtó szőlő együtt nem annyira kívánatos együttes, azonban ez a kép mégis megragadó...

Atti6909 Creative Commons License 2016.04.27 0 0 2504

Köszönöm az ötletet! Már másnap (kicsit későn) pet palack alatt voltak az oltványaim. Remélem átvészelik a fagyokat.

Előzmény: woodruff (2501)
woodruff Creative Commons License 2016.04.27 0 0 2503

Mivel ha jól látom a rózsa a barátja csak jó fajta lehet. Nálam is a szőlő szimbiózisban él a rózsákkal.

woodruff

Előzmény: Mr.Dzsinn (2502)
Mr.Dzsinn Creative Commons License 2016.04.27 0 2 2502

Nem kell aggódni. A szőlő csodás növény. Bárhonnan képes fürtöt hozni. Minek a hajtás?

Csak tudnám milyen fajta? 

woodruff Creative Commons License 2016.04.27 0 1 2501

Nem kell bántani az elfagyott részek elszáradnak,és idővel ledobálják a levelet,vagy regenerálódnak azok a szövetek amik még életképesek.Gondolok itt a fürtkezdeményre ami még virágozhat,csak ne jöjjön újabb fagyhullám.

woodruff

Előzmény: beetee (2498)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!