Keresés

Részletes keresés

digium Creative Commons License 2010.01.14 0 0 802
Ha jól emlékszem JTD24 volt hajdanán aki hozott még bartoszt magának, és benne van/volt a www.bartosz.hu-ban.

Van még egy lengyel cég:
http://www.rekuperator.com.pl
Előzmény: kissunk (801)
kissunk Creative Commons License 2010.01.14 0 0 801
"megtudnank, hogy igazunk-e van, hogy a tulmeretezett rekuperator nem jegesedik. De jo lenne!"

Emlekeimben szerepel, hogy a passzivhazas forumban voltak talan ketten is, akik Bartosz markaju hocserelo berendezest vettek . Krzysztof es meg valaki mas .

"Krzysztof válasz | megnéz | könyvjelző 2004.11.28 08:58:19 Š (139)

Felhívom őket (Bartoszt) hétfőn, de angolul beszélő emberke nehéz lesz náluk találni, azt hiszem.

De a beépítés/betervezés viszonylag egyszerű. A nyomásesesi adatok meg vannak adva a magyar doksiban. Ennek alapján a tervező ki tudja választani megefelelú ventillátor a rendszerhez, ami a rendszerben keletkező nyomásesést tudja előállítani.

Még egy dologra kell figyelni a tervezésnél: a hőcserelőt nem szabad pontos vizszintes helyzetben beszerelni, kell egy esés (min 5%) vagy lehet függőleges. A meleg oldal (tehát a lakás befuvás és lakás elszivás) lenti végére kell rácsatlakozni, miközben a hideg oldal (kinti levegő be és levegő kifuvás kintre) felső oldalra kell ratenni. Ha nem, akkor télen befogy (mivel a hőcserelőben lecsopadik a viz, ami természetesen lefele folyik - ha lenti oldal hideg, akkor befogy).

Megredendeléskor meg kell tehát adni, melyik oldal a "meleg" oldal ha hőcserelő tipusa nem szimmetrikus (pl. BB-BC) - oda teszik a kondenzviz kivezetést.

Azon kivül opcióként lehet megrendelni revizós nyilások (+ 100 PLN, kb. 6000 HUF), hogy könnyen lehessen kinyitni a hőcserelő tisztitáshoz (lengyel jogszabályok előírják, hogy a hőcserelőket 6 havonta fertőtlenitő szerrel át kell öblíteni).

http://www.bartosz.com.pl/upload/2007/11/1196196296-7446.pdf

unk
Előzmény: peterch (800)
peterch Creative Commons License 2010.01.14 0 0 800
Szia !

Amennyiben mind a 86 tablat felhasznalod es 3mm-es hezagokat fogsz hagyni, akkor eleve a rekuperatorban levo levego terfogata 74 liter korul van. Ha a levego csak minden masodpercben cserelodik ki, akkor is mar 266m3/oras legcseret kapsz.
Mire is kell ez neked? " Csak " egy szoba, vagy az egesz haz legcserejere?:-)
Ha megepited, akkor par meressel, megtudnank, hogy igazunk-e van, hogy a tulmeretezett rekuperator nem jegesedik. De jo lenne!

Udv , Peter.
Előzmény: durkonorbi (799)
durkonorbi Creative Commons License 2010.01.14 0 0 799
Adottak a lemezeim (0,25 mm vastag) és a felület (kb 25-30 nm) valamint a kialakítás (nyújtott hatszög, ellenáram, kb. 33x88 cm) .

Mekkora távtartót tennétek a lemezek közé? Payával olyan 4 mm körül beszélgettük .. kell ennyi/vagy még több esetleg?
peterch Creative Commons License 2010.01.14 0 0 798
Szia !

Igazad van, siman megepitheted akar XPS-bol is, mert a kondenz nem az XPS-re csopog, mivel a rekuperatornal illik egy csepptalcat tenni es azon van kialakitva az elfolyonak a nyilas, amire a kondenz elvezeto csovet illeszted. sokkal kenyelmesebb a fem talcat rendben tartani, mint az XPS feluletet.
Amennyiben a ventiket nem teszed a rekuperator dobozaba, akkor eleve az elvezetocso a legcsatorna csovere van illesztve, az ott kialakitott kondenzgyujtore.

Udv , Peter.
Előzmény: joevagyok68 (794)
peterch Creative Commons License 2010.01.14 0 0 797
Szia !

En a padlofuteshez hasznalatos csovet valasztottam. A padlason van az egesz rendszer, igy a kondenz elvezetocso ahol kilep a szigetelesbol, onnan kezdve ugyszinten szigetelve van es a padlason levo 40cm-es szigeteles alatt van elvezetve a regi kemenyen keresztul a pincebe(termeszetesen lejtessel a pince fele). Ott van egy 10 literes muanyag kaniszter, abba folyik. A kondenznek semmi szaga sincsen, ami problemat okozna. gyonyoru tiszta atlatszo viz. Hetente ellenorzom es kiontom . Most, hogy mar nem gazzal fozunk, mar nincs annyi benne, mert az induktivon csak annyira melegszik az etel ,amennyi a fozeshez kell es az edenyekbol mar nem jon ki a para.
Csak ugy a szabadba kitenni egy csovet es azon levezetni, megha szigetelt ,sem hinnem, hogy nagyobb hidegben nem okozna problemat.
Ha muanyag csovel vezeted le, akkor a csatornaba valo csatlakoztatas elott 3 db 90°-os idombol kialakitasz egy szifont es a buz nem fog terjedni.

Udv , Peter.
Előzmény: peter513 (784)
peterch Creative Commons License 2010.01.14 0 0 796
Szia !

regebben irtam, hogy a megepitest kovetoen mertem . Az akkori homerseklet es paratartalom mellett 83 % volt. De a rekuperator hatasfoka minden pillanatban mas, mert a legaramon es a feluleten kivul minden valtozo erteku.

Udv , Peter.
Előzmény: cell7 (790)
joevagyok68 Creative Commons License 2010.01.14 0 0 795

Miért?

Ha fémből van mi lesz?

Jó akkor az alja legyen fémből :)

Vagy

XPS + furat+ vékony mipoláncső :)

Kibicnek semmi sem drága:)

DJ (egy majdani hőcserélő építő)

Előzmény: topikolos (793)
joevagyok68 Creative Commons License 2010.01.14 0 0 794

Bocs

Most jutottam el a 752. hsz-ig :)   (XPS)

De miért nem jó csak az XPS?

Előzmény: durkonorbi (752)
topikolos Creative Commons License 2010.01.14 0 0 793
A kondenzátummal mi lesz?
Előzmény: joevagyok68 (792)
joevagyok68 Creative Commons License 2010.01.14 0 0 792

Hály!

Miért kell fémből csinálni a hőcserélő házát?

Nem-e lehetne-e XPS ből csinálni ?

Plussz egyből megoldva a hőszigetelés is.

DJ

Előzmény: Agur (750)
durkonorbi Creative Commons License 2010.01.14 0 0 791
Szerintem ha van lehetőség mindenképpen épületen belül, fagymentesen érdemes bekötni... a vastag cső is bafagyna ha van folyamatos utáncsorgás, max. lassabban ... lásd vastagodó jégcsap effektus az ereszcsatornákon :)

Én ezért is hagytam egy csatornahálózatba kötött 30-as csövet a gépészeti helységben, mert oda egy egyszerű bűzzűrón át mehet minden (kondenz, túlfolyó, tágulási túlcsorgója stb...) . El nem fagy, talán így a legkevesebb a baj vele...
Persze ha erre nincs lehetőség, akkor gáz van... de én még akkor is ha van hely inkább valami kis hordóba stb. engedném, amit időszakosan leürítenék, ha kell, úgy nem fagy be a vékonyabb cső sem...
Előzmény: Axióma (789)
cell7 Creative Commons License 2010.01.14 0 0 790
Ez a kíni hőcserőlő tényleg nagyon jó áron van. Lehet hogy éredemes lenne összeállni hogy a minimum 10 db-os rendelési mennyiség összejöjjön. Vajon mennyi lehet a szállítási ár. A 125 USD (23eHUF) csak a Ningbo-i kikötöben a hajóra rakásig érvényes.

Nézetem a gyártó honlapján hogy ezek 65-68% hatásfokúak.

Van arra valakinek tapasztalat vagy számítása, hogy egy házilag épített CSŐ A CSŐBEN rekuperátornak mekkora a hatásfoka?
Előzmény: durkonorbi (754)
Axióma Creative Commons License 2010.01.14 0 0 789
Az tuti nem jo, hogy kilog az udvarra. Nalunk megcsinalta az okos vizszerelo: pinceben, a csatorna alatt van a HMV tartaly, es hat van tulnyomasra nyito csap benne, a melegites -> terfogatnovekedes miatt (nem tettek bele hmv-s tag.tartalyt, marmitn akkor). A ratett gumicso veget meg kilogattak az ablakon. Aztan telen egyszer csak ledobta magarol az egeszet es a pincet aztatta: a kulso vege szepen lassan befaagyott, dugo lett rajta... es a csonkra rahuzasnal engedett. Nyilvan keresztmetszetfuggo azert a dolog. [Volt egy idoben alatta vodor, azt is csak telen csak heti 1-2 alkalommal kellett kionteni. Para lehet hogy ennyi se keletkezne. Buzzaro meg nem kell, ha egy buzzaros szerelvenybe kotod be, pl. egy amugy is hasznalt csapba.]
Előzmény: peter513 (784)
Zs:) Creative Commons License 2010.01.14 0 0 788

Itt nálunk csak a lyukas van kidobva, ebből indultam ki :)

A víz is átmegy rajta, igaz nagyobb nyomáson, viszont a foltozás jó lehet, mert nincs akkora igénybevétele, ez igaz.

Előzmény: payagyerek (786)
payagyerek Creative Commons License 2010.01.14 0 0 787
Ja-ja.
Előzmény: peterch (782)
payagyerek Creative Commons License 2010.01.14 0 0 786
Ezek java része jó. Tulajdonképp az ország tönkretételének a hatása. Vagyis a bezárt gyárak, üzemek szétbontásából erednek. Oly sok minden volt -vele együtt-, hogy meg lehetett mondani, melyik üzemet bontották.

Bár a pontkorrózió sem jelent nagy problémát. Mivel egyrészt több lemezt vesz az ember, mint kéne. Vagyis van miből válogatni. Másrészt keményforrasszal, rézzel, ezüsttel becseppenthető.
Ezek a 0,8-as saválló lemezek bárki számára forraszthatók keménnyel, még 1 sima 190gr-os kis gázlámpával is.
De talán még az sem baj, ha egyszerűen nem foglalkozunk vele. Mivel 1-2 tűhegynyi pontkorrózió okozta lyuk nem jelenthet nagy átfújást. Nyilván semmit sem.

Én leginkább azt sajnálom, hogy cca. 10eFt-ból, 20m2-nyi készre szerelt, rekupec lett volna. És persze pici melóval.
Előzmény: Zs:) (783)
durkonorbi Creative Commons License 2010.01.14 0 0 785
... Allitva kell mindenkeppen szerelni es azt is figyelembe kell venni, hogy hol melyik vege van. A kilepo elhasznalt levego legyen a belepo friss hideglevegovel felul es a belepo elhasznalt levego es a kilepo friss levegovel alul.! ...

Pontosan ez szerintem is így jó, mert így akár hűt, akár fűt, ki tud folyni a kondenz... és persze télen, mikor jegesedésveszély van akkor pont a meleg fele folyik...
peter513 Creative Commons License 2010.01.14 0 0 784

Milyen vastag legyen a kondenzvíz-elvezető keresztmetszete? Ha valahol leírtad, akkor bocs, de nem vetem észre. Hova van vezetve? Van-e benne bűzelzáró?...

A legegyszerűbb, hogy egy 10-es flexibilis cső kilób az udvarra (a padlásról), sokkal komolyabb megoldás, hogy PVC idomokkal a lefolyóba, ide már kell bűzelzáró.

Zs:) Creative Commons License 2010.01.14 0 0 783
Nagyon ne bánkódj, mert ezek javarész azért vannak kidobva, mert lyukasak. Ráadásul szemmel nem látható lyukak keletkeznek rajtuk (Elektrokorrózió).
Előzmény: payagyerek (778)
peterch Creative Commons License 2010.01.14 0 0 782
Szia !

"" Persze padláson nyilván inkább fexik. ""
Ez az amit irogatok, hogy nem fektetve kell szerelni, hanem allitva! Ha fektetve szereled, akkot sajnos a kondenz lassan osszegyulik az aljan es kezd felfele jegesedni.
Allitva kell mindenkeppen szerelni es azt is figyelembe kell venni, hogy hol melyik vege van. A kilepo elhasznalt levego legyen a belepo friss hideglevegovel felul es a belepo elhasznalt levego es a kilepo friss levegovel alul.!
Ha eleg nagy a felulet a hoatadasra, akkor elmeletileg sohasem szabadna jegesednie. Ezert kell magas keskeny hocsereloket epiteni es nem totya kockakat.
A gyartok nem -15 C fokig tervezik, hanem 0C fokig,mert szamolnak az elofutobetettel, aminek a fogyasztasat te fizeted. Igy ok ketszer gazdagodnak es meg sporoltak is az anyaggal. 1szer , amikor az aladimenzalt hocserelot radsozzak es 2 szor, hogy meg a futopatront is borsos aron veled vetetik meg.

Udv , Peter.
Előzmény: payagyerek (769)
durkonorbi Creative Commons License 2010.01.14 0 0 781
Ez elég hatékony lenne oda? Mondjuk gyárit nem láttam még, az is biztos... :)
Előzmény: payagyerek (780)
payagyerek Creative Commons License 2010.01.13 0 0 780
Van itthon ilyen:
Saválló, rézzel forrasztva.
Előzmény: durkonorbi (779)
durkonorbi Creative Commons License 2010.01.13 0 0 779
Paya:

Az enyém már megszakadt a múltkor, mikor mutattad... :)

Apropo: ha lesz valamikor saválló lemez, jó vékony nem is kellenek nagyon nagyok, ha van jópár... (valami fémipari hulladák pl, 20*20 vagy 30*30 cm körüli) ... jó lenne a turbós kazán után betenni, házi kondenzációsnak.... vagy simán rekuperálni vele levegőt :), ha sok van... :) Tudom, sok dologra kell figyelni, mert veszélyes lehet, de megoldunk mindent... :)
Előzmény: payagyerek (778)
payagyerek Creative Commons License 2010.01.13 0 0 778
Most fogom fel -mekkora címeres ökör voltam-, hogy a MÉHészetből nem hoztam 1 kupac ilyen szerelhető lemezes hőcserélő lemezt. Pedig kb. 150×50cm-es volt darabja, ép gumiszalag tömítéssel, meg az ára is közel nevetséges lett volna. Volt vagy 200db belőle.
Igen kicsi pízbű, igen kicsi melóval meg lett volna, akár brutális méretű, ellenáramú rekupec.
Íme, hogy szakadjon meg a szivetek. Meg szidhassatok:
Előzmény: durkonorbi (777)
durkonorbi Creative Commons License 2010.01.13 0 0 777
A 4oldalú az már a legkomolyabb konstrukció, nem hiszem, hogy ezek közül bármelyikben is ilyen lenne... persze lehet tévedek... :)

Alapvetően ugye 3 féle rekuperátorban alkalmazott levegő-levegő hővisszanyerő van lemezesből, legalábbis ami elterjedt, mert különlegességek akadnak mindig... :)

1, keresztáramú
2, ellenáramú
3, "sejtes ellenáramú"

Ebből a 3. az amire gondolsz, de ez amit H3x mutatott, ez az 1. tipus, a keresztáramú kivitel ...

Itt látható képen is: levegős hőcserélők
Előzmény: kissunk (776)
kissunk Creative Commons License 2010.01.13 0 0 776
"és nem a lemez felületét kétszer számolja, mert két oldala van :)"

Tulajdonkeppen 4 oldala van , azt viszont nem tudom ezeket hanyszor szamoljak .

http://www.paul-lueftung.net/system_en.php4?id=10

unk
Előzmény: durkonorbi (775)
durkonorbi Creative Commons License 2010.01.13 0 0 775
Paya:
igen és is olyan 1,2-1,3-ra gondoltam korrekciónak a hullámlemez hatására... szerintem az kb. reális lehet...

H3x:
ha a 22 a látható hullámos, akkor a tényleges lemez szám a teljes hosszban (443/100)*(2*22 + 2*22).
Magyarázat:

(tényleges magasság/vizsgált magasság)*( hullámlemezek + sima lemezek)

Ami így (443/100)*(2*22*0,165*0,165*1,4 + 2*22*0,165*0,165) = (4,43)*(1,68 + 1,2)

Vagyis kb. 12,7 m2. lemez, hangsúlyozom ez az előállításhoz szükséges lemez felület (pl. 1 méteres tekercsből 12,7 méternyi).

Ha a tényleges hőcserélő felületet nézzük, az pedig értelemszerűen a hullámlemez nélkül, és akkor amiatt viszont a kb. 1,3 szoros korrekcióval:

(443/100)*(2*22*0,165*0,165)*1,3 azaz 7 m2 alatt, ha a korrekciót belevesszük!

Hát, igen, ennél többre gondoltam én is... na sebaj, az enyémben lesz közel 30 m2...

kissunk:
na ez igen jó anyag... ha lehet neki hinni, és nem marketingszöveg - és nem a lemez felületét kétszer számolja, mert két oldala van :) - akkor az tényleg brutál.... és ezek szerint a hagyományosok ebben a teljesítmény tartományban 30 m2 alatt vannak... azt nem tudom vajon mennyit számít, hogy műanyag vagy alu, de szerintem nem sokat, mert ahogy számoltuk nem az anyagbeli hővezetés lesz a meghatározó, mert az nagyságrendekkel a közegek közti hőátadás mértéke felett van...
Előzmény: H3x (774)
H3x Creative Commons License 2010.01.13 0 0 774
A 100mm-ben az egy oldalról látható hullámos lemezek száma a 22db.
Előzmény: durkonorbi (771)
payagyerek Creative Commons License 2010.01.13 0 0 773
Én azért cca. 30%-ot hozzáadnák a belső háromszöglemez miatt.
Előzmény: durkonorbi (771)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!