“Love looks not with the eyes, but with the mind.”
— WILLIAM SHAKESPEARE
kerestem vmit, erre itt van ez sekszpír idézet
szerintem ezt az anyakönyvvezetőnek papnak...mint záradékot kellene aláíratnia a kedves felekkel sőt előtte hazugságvizsgálót nekik: látja v nem látja, no látja, hogy nem látja , esetleg látja
klassz, a kígyóistennő
az minek a szimbóluma??? mert aztán a kígyó az lehet ez az amaz, főleg ha a görögök meg megtoldották új jelentéstartalommal
a filozófusokat v vallásfilozófusokat és mindenféle tudósokat nem fogom név szerint felsorolni:-), de a lejjeb az anyagba bele sajnos vonal ott is megvan,
contra: feljebb a porból a csillagos égig ....verzióval együtt
mi nincs eltörve?
"túl sok vasat tettem a tűzbe"
Ja.:)
"amit a viglágirodalom summás értemezésével összehoztunk"
Nem 'a' világ-, és igencsak summás.:)
"a filozófiában is van megfelelője"
:)Igeeen?: ...
Tényleg jó ez az oldal, de azért nem minden írás szentírás.:)
"szfinx: A thébai mondakörben az elkerülhetetlen végzet megszemélyesítője.".
Ebből csak annyi nagyon pontos, hogy: a" thébai mondakörben", meg hogy "megszemélyesítője".:) Vagyis: ez egy következtetés, - nempedig kiindulás... ami tehát kizárólag erre a sztoriegyüttesre vonatkozik és nem a görög mitológia egészére és abban a szfinx szerepére. Ott uis a szfinx csupán egy bölcs vagy csalafinta oroszlántestű szűz, ragadozó szörny, meg közvetve-közvetlenül az alvilág küldötte, akit Théba romlására szült Ekhidna kígyóistennő. És mivel ifjak elrablója, megfojtója, így persze végzetes halálhozó. Tehát ha valamit legyőz ott és akkor Oidipusz, akkor a halált...
Nyilván, aki ezt írta, a szfinx talányára alapoz:
"Van egy kétlábú a földön és egy négylábú, ugyanazzal a szóval nevezett, és háromlábú is. Minden élőlény közül, ami a földön, a levegőben és a tengerben mozog, egyedül ő változtatja alakját. Akkor halad a leglassabban, amikor a legtöbb lábán jár."
A megfejtés, tudvalevőleg az ember. Na, ennek a megfejtésnek a felszínéig jut Oidipus, vagyis kimondja, hogy az emberről van szó, de nem érti meg, nem tudja magára alkalmazni, - ahhoz előbb ezt az egész sort szépen végig kell vinnie, meg kell valósítania, át kell élnie. Hogy 'gyermekként' stabilan, 4 lábbal a földön, az anyagban mászva indul; aztán 'férfiként' nagy okosan két lábra áll, jól belelép:) a poláris világba, aztán szépen szembesül léptei következményeivel, hogy milyen szagot/nyomot hagy/ott/ maga után; s végül 'bölcsként' ráébred, hogy szüksége van egy/a 3. lábra, egy/a szellemi támaszra.
Ebben az értelemben a szfinx valóban a végzet, Oidipusz végzetének, meg társai végzetének, meg mindannyiunk végzetének a 'megszemélyesítője'. Aki kimondja testi/fizikai sorsunkat, de kibeszéli a ránk váró lelki/szellemi utat is. De csak így 'az elkerülhetetlen végzet megszemélyesítője'. Különben sokaknak /pl az ifjaknak/ csak: halálhozó. Egyébként erre az egész útra/végzetre utal a 4. kardal is, az Oidipusz Kolónoszban-ban:
"Nem születni a legnagyobb boldogság, de a második Megszületve hamar megint Visszasüllyedni, ahonnan jöttünk."
amit én használok: amíg nem derült ki, hogy tud addig nem tud, ha tud vmit az nem jelenti azt, hogy mást... is tud, ha pedig tudja.. akkor kompromisszum
....ki van próbálva pro és kontra :-) na hát asszem tao ügyben megúsztam itt vhogy néhány súlyos könyv felforgatását:-)
van még itt vmi fontos dolog, amiről esetleg nem tudom, hogy így/úgy is lehet nevezni a tao szerint?
Ha mar anyira erdekel az asztronomia/horoszkop/,akkor itt van egy jo konyv,amit erdemes olvasni,es tanulmanyozni.Millman az egy jo fej szeretem az irasat,most jott ki egy film ,Nick Nolti -val
váu tudom mi a tao attol tartok
akkor kellett megtudnom mikor másodszor léptem le róla, és kicsit összekarcoltam magam (az első esetet megúsztam annyival: sajnálom.....azóta is...)
a soványka nyugati népek erről ennyit tudnak mondani ha jól tudom:
listen to your heart mint feljebb írtad, aztán ne fesd az ördögöt a falra, mindenki a maga sorsának a kovácsa, meg hogy vki bajt hoz a saját fejére
na és mi a helyzet ezzel a cselekvés nélküli cselekvéssel?
a tudatosság növelését illető tanács(ok) v mi?
ja a kerület ide- oda tipikus nőknek nem való részletkérdés:-))
az 5 Elements Epito formaba a termeszetben;Fold-bol fem lesz,fembol-viz lesz,vizbol-fa lesz,fabol-tuz lesz.
pusztito sorrendben;fold felissza a vizet,viz oltja a tuzet,tuz olvassza a femet,a fem vagja a fat.
Harcmuveszetben;pl.Shaolin ;az ember felveszi az 5 allat karakterisztikajat.
Tai Chi Chuan-ban pedig az 5 Element karakterisztikajat veszuk fel az ellensegunk artatlannatetelenel,szoval ha az ellenfel karakterisztikaja fem,en felveszem a tuz karakterjet es ,mint a termeszetben ;tuz olvassza a femet.Es igy tovabb,de ezek a magasabb fokai a Tai Chi Chun-nak amit nem fogsz sokat olvasni a konyvekben.
“I never could understand the popular belief that because a man makes a lot of money he has a lot of brains. Some very rich men who made their fortunes have been among the stupidest men I have ever met.”