"Elvileg az összes Szentes környéki vonal kiváltható busszal," Elvileg az összes Magyarországi vasútvonal kiváltható busszal, csak előtte jól el kell riasztani az utasokat. De az jól megy. Ebben a kib...tt országban mindent fel kell számolni, be kell zárni, le kell építeni. Uraim, nem saját impotensségünket bizonyítjuk ezzel?
"Az, hogy mi a párhuzamos a KTI (KÖTUKI) most vizsgálja. Nem tudok párhuzamos megszüntető kormányhatározatról." Arról én se. Süket dumáról, meg beetetésről annál inkább.
"Ütemes menetrend tapasztalatairól az Ütemes menetrend topicban tudnak többet." Itt meg ha tudnak is, inkább hallgatnak. Zavarja a képet...
"Amennyit kér az Aranybánya Kft egy nosztalgiavonatért, abból elég sokat lehetnem krampácsolni a pályán." Na ja, csak krampácsolni senki sem akar, de zsebre tenni a lét annál többet. Ez ennek az ország a k...a nagy baja!
A szakembereket nem szabad/kellene elküldeni ilyet nem írtam, Szolnokon szükség lehetne rájuk.
A nagy "bezárási" hullámban egyszer csak megszűnik Szentesre a vasúti közlekedés, ott marad a motorgarázs szigetként, vágánykapcsolat nélkül. :-)
Elvileg az összes Szentes környéki vonal kiváltható busszal, -láthatod a "korábbi nyilatkozatokból", és előbb-utóbb meg is történik majd ez- felesleges lenne a "pusztába" fejleszteni, amely egy ~40 km-es iparvágányon kapcsolóni majd maradék a hálózathoz.
Jártál már ott? Tudod, hogy milyen ékszerdoboz a MÁV-on belül? Az ott dolgozó szakembereket vétek lenne szélnek ereszteni.
Volt ott egy hegesztő tanműhely is, a legkorszerűbb berendezésekkel és ami fontos, kiváló oktatókkal. Eddig már olyan dolgozót is elbocsájtottak, mint a Valkai úr. Őt minden vasútbarátnak ismernie kell(ene). A motorkocsijavítás a szíve-lelke volt. Szabadidejében a kéttengelyes Ganz motokocsikat újította fel, jórészt egymaga, többek között a Füstiben lévőket is. Jelenleg maradt ott egy félkész motkocsi a távoztával.
Van egy érdekes kis múzeuma a motorgarázs területén.
Ha már Szentes körül majd az összes vonal bezáródik a személyszállításilag -1 kivételével-, akkor felesleges ott fejleszteni, el kellene gondolkodni a "motorgarázs" bezárásán is.
Csak pénzkidobás lenne a további fejlesztés ott, inkább átteni a pusztametrókat Szolnokra és ott/oda fejleszteni távlatilag.
Villány-Magyarbóly esetében ez a kiváltási gondolat miért nem akkor ötlött be, amikor még nem épült újjá az zúnió pénzén a szép határállomás?
Ezt megtudott valósulni Tiborszállásnál, hogy visszavágták a vonalat Ágerdőmajorból, akkor itt miért nem tették ezt Villányra? Ott lett volna a határállomás, és meg van oldva. Nem utólag kéne gondolkodni, amikor pénz már el lett költve. Így mivel személyzet kell Magayrbólyra, így nem nagyon mérhető haszna volna annak, hogy busszal pótolnánk azt a pár személy Villánytól.
Hát igen, a kondorosi vonalnak tényleg semmi értelme, nem használja szinte senki. Az mégis megmaradt az első körben cska nme értme miért. Ma utaztam A Murony-Békés vonalon, ezt meg fogják szüntetni. Ez 8 km, a kondorosi 6 km. A 17:25-ös vonaton összesen 4 ember utazott, abból 1 mozdonyvezető 1 kaller, én és egy másik utas. Ezért biztosan nem éri meg a Bz-t járatni, lehet,h az is olcsóbb lenne, ha a 2 utast elvitetik taxival.
Ja, mert csak gőzüzemben tudnak gondolkodni. De nem az a turizmus. Ha a MÁV letenné nekem az ő egyévi üzemeltetési költségét előre, egy összegben, akkor olcsóbban tudnám egy évig üzemeltetni. Kérdés persze, hogy mennyivel :-)
Nálunk a dolog az anarchia felé tolja a társadalmat. Tudomásom szerint az anarchia egy önrendelkező társadalom-modell. Sajnos az önrendelkezésre képes 0...10%-nyi emberrel sem tartható fenn, mert az emberi működésnek mond ellent. De hogy ne is legyen szándék a vele való kísérletezésre, ügyes politikusok jó előre negatív, pejoratív értelmezést adtak a kifejezésnek. Na de ez OFF.
Amit az oktatás kapcsán leírtál, az pedig egy legújabb kori kasztrendszer felé vezet. Ha belegondolsz, jelenleg is kasztrendszer van mindenütt. Van egy átjárhatósági idea, és van az átjárhatóság gyakorlata. A gyakorlatban a falak azért jóval határozottabbak, mint az ideák szintjén. Na de ez is OFF. :)
Tényleg, miért van az, hogy a vici-témából mindig pontosan ugyanoda lyukadunk ki: gondoskodó állam vs. neoliberalista gazdaság, társadalmi egyenlőségek és hasonlók. Válaszom: éppen ez az örökös ugyanoda való kilyukadás igazolja, hogy a vicinális nem műszaki (gépészeti, forgalomszervezési, ...) kategória, hanem alapvetően szociális. (De ezt is megállapítottuk már.)
Az EU közlekedéspolitikai irányelvei... Azok majd megváltoznak, ha meg kell változniuk. Ahogy az állami kiadást túlságosan növelő hatások is meghozzák gyümölcsüket (vagyis önmaguk visszájába fordulnak), amennyiben éppen ezek a hatások okoznak valakinek valahol kellemetlenséget.
Véleményem szerint elég baj, hogy így gondolod. Amennyire az én ismereteim terjednek, a tökéletes liberalizmus kevés népcsoportnál vált be eddig. Nálunk a dolog az anarchia felé tolja a társadalmat.
Amit az oktatás kapcsán leírtál, az pedig egy legújabb kori kasztrendszer felé vezet.
Az EU közlekedéspolitikai irányelvei nem a tömegközlekedés részarányának növelését, vagy legalább szinten tartását tartják fontosnak:
Üzemenyag: egy dolog az adó, a másik a külkereskedelmi mérleg.
Egyéni közlekedés: áttételes, az államnak kiadást növelő hatások?
Az egyéni közlekedés túlzott növekedése az államnak sem jó Ha több adót tud beszedni anélkül, hogy mindenféle (kétes értékű) szolgáltatásokat nyújtana, már miért ne lenne jó?
Ami írtál, egy kicsit olyan, mintha én a szülőnek azt mondanám: ha a gyereke tanulni akar, akkor kerítsen mellé tanárt, mert én az iskolában nem érek rá, nem tudok vagy nem akarok vele foglalkozni. Végülis igen. Állami iskolák nem mindig voltak és nem mindig lesznek. Egy tetszőleges közösség is ki tudja találni magának az utódnevelés, oktatás formáit, eszközeit. Hogy az oktatás egy részét az állam szolgáltatja, annak hátránya éppúgy van, mint előnye. A közösségi közlekedéssel hasonló a helyzet. Ha adott helyen és időben a hátrányok erősödnek fel az előnyökkel szemben, akkor elkezd leépülni. Ha fordítva - akkor fordítva. Most épp a leépülés időszakát éljük.
Az tömegközlekedés nyújtson valamilyen szolgáltatást: annak ismeretében majd mindenki dönt, hogy igénybe veszi vagy inkább egyénileg oldja meg a problémát. Ez nem hangzik szépen a leépülő állam körülményei között. Állami pénzből legyen egy teljes kapacitású konkurrenciája az egyéni közlekedésnek? Én inkább azt mondom, hogy ha a részarány 10%, akkor a kapacitás se legyen ennél jelentősen nagyobb. Sőt, valamilyen x%-nál már azon se árt elgondolkodni, hogyan lehet a maradékot átnyomni az egyéni közlekedésre.
Pedig a vastelepek (inkább nem írom le a hulladék- és mézgyűjtő rovar nevét, mert az egy konkért cég neve, és a maszekok között több lehet a sáros) vezetői kevésbé valószínű, hogy kormány/ellenzékközeli emberek.
Az első kivételével a többit senki nem is várja el tőled. Vagy tőletek. De az elsőben egy kissé nagyobb körültekintést egy döntéselőkészítőtől csak el lehetne várni, vagy tévedek? Önmagában a hóhérmunka nem elég.
Az új menetrenddel kapcsolatos dolgokat szeritem tudod, kinek kell címezned. Az biztos, hogy nem nekem.
Szerintem a tömegközlekedés fenntartása nem a gondoskodó állam tipikus példája vagy luxusa. Azért a neoliberális gazdaságpolitika nem csak ezt jelenti. Az egyéni közlekedés túlzott növekedése az államnak sem jó, bár a jelenlegi közlekedéspolitika napvilágra került morzsái egyre inkább ebbe az irányba tolják el a hangsúlyt.
Ami írtál, egy kicsit olyan, mintha én a szülőnek azt mondanám: ha a gyereke tanulni akar, akkor kerítsen mellé tanárt, mert én az iskolában nem érek rá, nem tudok vagy nem akarok vele foglalkozni.
Az tömegközlekedés nyújtson valamilyen szolgáltatást: annak ismeretében majd mindenki dönt, hogy igénybe veszi vagy inkább egyénileg oldja meg a problémát.
Nekem főleg az a bajom, hogy most csak annyit látni, hogy milyen szolgáltatás NEM lesz 1-2 éven vagy hónapon belül. És ebből is csak annyit, hogy az egyik alágazatnál (vasút) mi nem lesz. Tovább semmi.
A kondorosi vonalnak semmi értelme. Nyugodtan nézd vissza korábbi hozzászólásaimat, nem változtattam nevet, elivelg az összeset megtalálod...
Ez nem indulat volt, csak a soraidból (most és korábban is) elsődlegesen ezt lehet kiolvasni.
A becserélést a 120-ason is lehet végezni, azzal még a szili+3Bhv összeállítású fővonali személyvonat is kiváltható, az orosz csoda tud 100-zal is menni. (Ezt egyébként már javasoltam az egyik illetékesnek.)
Tudod attól tartok, ezzel az egésszel amellett, hogy érdemlegesen semmit nem fog spórolni az ország (ebben a formában biztosan nem), másrészt ha a 147/130 kiváltása már szóba került, akkor ilyen alapon a 125 is kiváltható, Szarvas - Orosháza - Mezőtúr között mindenképpen.
Ha mál kiváltás: Ezelőtt 6 évvel volt egy konferencia az Andrássy úton a MÁV-palotában a regionális közlekedésről. Ott a francia modell bemutatták. Abból hasznosítottatok valamit?