Nekem úgy ellenőrzik a cukromat, hogy a fruktózamin értéket nézik két hetente. Ez a vénásan vett vérből mért érték az elmúlt két hét vércukor-anyagcsere átlagát mutatja, és annyit tudok, hogy 205-285 között van a referencia értéke. Amíg ez rendben van, addig nincs gond, jó a diéta. Egyébként nekem meg a Hgb1ac-t nem szokták nézni.
Egészségedre a zserbót, én is ettem karácsonykor. :)
Ha azt mondom neked,hogy egy leletemen sem látom és nem is hallottam a dokinőtől a fruktozamin értéket akkor most mi van,nem mindenkinél ugyanazt nézik?Én már nem értem ezt!
Nagyon hallkan merem csak mondani,hogy megettem 2 szelet zserbót mert olyan esdeklően néztek rám!De ők voltak a vacsorám!
Köszi a bíztatást,én is remélem,hogy elmúlik ill.most úgy gondolom,hogyha már Panna nem lesz a pocakomban akkor kicsit kevésbé fogok foglalkozni a dologgal egyenlőre.
Én is túlzásnak találom emiatt Nálad az inzulint, de szerintem szülés után rendbejönnek a dolgok, nem lesz Veled semmi baj.
A másik dolog: Nekem eltelt vagy két hónap a diétával, amire 202-es lett a fruktózamin értékem, előtte 250 fölött volt (285-ig jó). Akkor mondta a diabetológusom, hogy látszik, hogy kellett ennyi idő a szervezetemnek, amíg átállt, amíg "felfogta", mi történik, és rendeződött teljesen normálisra az anyagcserém, addig elég változó volt, de mindig szerencsére határértéken belül. Szóval minden ember különböző, kell egy kis időt hagyni, szerintem nem kellett volna rögtön inzulin, bár ez az én egy szem laikus véleményem.
További kitartást Neked!
(Bevallom, a karácsony engem eléggé megviselt, hogy nem ehettem sütiket, és bármit, amit megkívántam)
Na ugye,hogy milyen ijesztgetősek!Mivel beleástam magam a témába,más szakorvost is megkérdeztem,azt a választ kaptam,hogy a nap folyamán az étkezések után az egészséges ember értékeit kell mérni ami 8 alatt van.Na ehezképest az én 6.5 alattim kicsit húzós.Sőt mivel reggeli után ált.6.3-6.4 lett az 1 órás(nem 1,5-2!) érték,ezért a 4 egység inzulint felemelte 5-re a dokinéni.Nagyon vigyázz rám ezekszerint!
Nem tudom, hogy miből gondolják azt, hogy ez megmarad a terhesség után. Ez majd akkor fog kiderülni. Úgyhogy előre ijesztgetnek itt Téged, amire nem tudom, mennyi alapjuk van, ez csak találgatás szerintem. Reméljük, hogy a baba születése után minden rendbejön.
Egyébként megértem, hogy kiakadtál, együttérzek Veled. Nehéz dolog, én végig diétázom a terhességem az első harmadtól kezdve.
Azt sem hallottam még, hogy az egy órás értéknek 6,5 alatt kell lenni, én úgy tudom, hogy 7,0 alatt, de az én háziorvosom, és a diabetológusom is azt mondták, hogy mindenkinél egyéni a dolog, evés után másfél-két órával a normál értékre kell hogy visszaálljon a cukorszint.
Nekem a 28.héten megcsinálták a terhelésest ami való igaz,jó szar lett:éhomi:7.6,
2 órás 11,1.
Ok,ez gestacios diabetes.150g-s Ch diéta.
Diéta után:éhomi 6.1,60perces:7.7
és ami nagyon riasztó a Hgb1Ac:9,4%
Erre azt mondta a diatetikus nővér,hogy valószínűleg már régebbi a cukrom és meg is fog maradni szülés után!Ettől borultam ki igazán!És rögtön inzulint igértek!
Megcsinálták a cukorprofilt és a legmagasabb értékem reggeli után volt: 8.4 .
A többi az 5,2 és 6 között.És erre meg is kaptam az inzulint,mivel 6,5 alatt kell maradnia minden 1 órás értéknek.Most már 4x kell szúrnom magam egy nap és diétáznom.Szenvedek!32. héten járok és eddig 4 kg híztam.
Valaki mondjon nekem valami bíztatót!
A védőnőm kiakadt,hogy erre miért kapok inzulint,a szülészem azt mondta,hogy tegyem azt amit a diabetológus ír elő.
Szülésig természetesen kibírom,de elmúlhat ez nekem?HELP!
Bocs a regényért de már annyira kikivánkozott belőlem!
Az elosztásról egyetlen szó sincs. Most nem tudunk a kórházba visszamenni, másik országról van szó. (Ezért kérdeztem itt.) De anyósom azt mondja, ne aggódjak, ne görcsöljek a témán, azt eszi, amit mi. Folyamatosan méri a cukrát (a háziovos adott neki egy mérőt, amíg nálunk vannak), teljesen rendben van.
Köszönöm a tanácsadási lehetőséget, ha valamelyik mérésnél gond látszik majd, akkor írnék magánban, kérdezek majd.
A 180 g-os diéta az csak egy dolog, de azt is tudni kéne, hogy hogyan van elosztva, hány evés és mikor hány szénhidrát? Nem kapott erről tájékoztatást? Mert akkor érdeklődjetek a kórházban vagy a rendes diabetológusánál kell legyen dietetikus vagy legalábbis olyan szakápoló, aki tanácsot ad. ÉS neki kell adnia menüsort is!!!! Ne hagyjátok magatokat!
de egyébként tudok segíteni, ha kell, akkor írj nekem mailt és írok pár dolgot válaszban.
Szaténka: én 10 dkg cukor helyett 5 dkg glukonont használok. a huxolt inkább érzésre. ezek mind jóval édesebbek a cukornál.
a canderelt sütéshez nem használom, de pl a réteshez a túróba tudom, hogy jó.
Nem ismerem a topikot, várandós sem vagyok, viszont segitségre lenne szükségem. Anyósomék vannak nálunk 3 hétig, anyósom a kórházból érkezett hozzánk. Most néztük a zárójelentését és az van benne, hogz 180 gr-os szénhidrát diétát kell tartania. Tudnátok nekem ilyen menüsort küldeni, vagy olyan elérhetőséget mutatni ahol ilyet találnék?
Épp ugyanezt találtam ki, hogy sütök többféle diab. sütit, és viszek mindenhová vendégségbe, és én is abból eszem, amíg a többiek a mákos beiglit nyomják. :)) Csak éppen azt nem tudtam, mit süssek. Úgyhogy jól jöttek a receptjeid.
Elhiszem, hogy szétkapkodják ezeket a sütiket! Már így olvasatra is nagyon finomnak tűnik. Azt hiszem ki fogom próbálni. Már úgy is gondolkodtam, hogy mit süssek, ez a két süti jó ötlet.
A glukonont és a Huxolt nem lehet canderellel helyettesíteni?
Nekem egyébként bajom van ezekkel az édesítőkkel. Szívesen sütnék olyan sütiket, amiket kristálycukorral szoktam készíteni, ha nem vagyok terhes, de nem tudom, hogy 1 dkb kristálycukornak mennyi canderel vagy egyéb édesítő felel meg. Nincs valakinek itt a fórumon olyan táblázata, vagy leírása, amiből ez kiderül?
sziasztok! jön a karácsony és olyankor süti ügyben bajban van az ember.
én azt találtam ki 2 éve, hogy készítek magamnak sütieket, amiket dobozolni lehet (keksz félék) és azt viszem magammal mindenhová, ahová vendégségbe megyünk. kedvesem megkínálom a háziakat, és én csak abból eszek, így biztosan nem lesz baj és mégsem érzem kirekesztve magam.
kétféle receptet csinálok meg, mivel azért nagyobb mennyiség kell, hogy minden rokonhoz jusson belőle, de mivel nem keményednek a dobozban, így jó előre is meg lehet sütni.:-)
egyébként általában olyan sikere van, hogy örülök, ha marad nekem.:-)
mandulás keksz
25 dkg vaj
6 dkg glukonon
12,5 dkg darált mandula
37,5 dkg liszt
1 ek citromlé
összekeverem és 2 órát hűtöm fóliában
kinyújtom és kiszaggatom (jöhetnek a karácsonyi formák, csillag, fenyőfa, szívecske)
sütőpapíron közepes lángon szép szín eléréséig sütöm.
omlós csokis linzer
12 dkg margarin
só
10 dkg glukonon
1/2 teásk folyékony édesítő (Huxol)
20 dkg liszt
1 tk sütőpor
10 dkg kókuszreszelék
csokibevonat /én az oetker melegítős csokiizéjét szoktam/
Margarin, édesítők, só krémesre kavar. Tojás belekever, liszt evőkanalánként belekever
Egyforma golyókat csinálok belőle és villával lenyomom, amitől kagylószerű forma lesz.
Sütőpapíron, előmelegített sütőben kis hőn 20 percig sütjük, rácson kihűtjük. az egyik felét csokiba nyomjuk és lecsöpögtetjük. /erre is jó a rács/
Lányok köszi a tanácsot. A gyömbért még nem próbáltam, lehet most itt az ideje.
Nekem az első terhességnél csak a 13. hétre múlt el a rosszullétem. Akkor csak esténként voltam szarul, és minden este hánytam. Már előre féltem, amikor kezdett sötétedni.
Már most próbálom tartani a diétát, ezért naponta többször, de keveset eszek, de ez nem nagyon segít. Na mindegy, majd csak túl leszek rajta.
Sajnálom! Ez annyira rossz! Én is kínlódtam, tudom.
A gyömbért tényleg mindenhol ajánlják, próbáld ki, és még az is jót szokott tenni, ha nem üres a has, folyamatosan rágcsálni kell (tudom, könnyű ezt mondani, nekem sem ment, elmúlt valahogy az a rossz időszak). A 10. hét után nekem már határozottan könnyebb volt.
nekem a gyomber jott be..vettem zacskoban a fuszereknel gyombert-de a friss megjobb!!tettem teaba, gyumolcslebe, joghurtba is..egyebkent a nagyon keves eves jo alapos ragassal segitet nemikepp..inkabb csak ketszersult...nekem ez jott be.
Lányok, van valamelyikőtöknek ötlete, mit érdemes enni inni egésznapos hányinger, meg hányás ellen? Még egy hete sem tart, de én már totál kivagyok tőle.
A 8. héten történt meg a terhelés, és utána még volt egy-két hét vacila, hogy most hova is kell mennem meg ilyesmi, úgyhogy a 10. hét körül kezdtem diétázni.
Most vagyok 24+3 és március 6-ra vagyok kiírva. A terhelést már a legelején megcsinálták, mert rizikófaktorba tartozom, pozitív is lett (8,1), azóta diétázom, tehát gyakorlatilg végig a terhesség alatt.
Szaténka erős és ügyes vagy! Én azért az ujaim lenyalom, sőt egy kicsit meg is kóstolok a cukors sütiből. Persze most nem vagyok terhes, csak szimplán cukros. de azért egyél elég szénhidrátot!!!
Veszprémben jártam egyetemre és gondolkozom, hogy voltam-e a kórházban, de hát voltam, még feküdtem is bent a nőgyógyászaton, mert volt kinövésem kényes helyen, amit kivágtak.:-( na meg volt egylábon kihordott tüdőgyuszim is, de akkor csak röntgenen voltam.
Kollina: nagyjából így gondoltam el a 6 pontos vizsgálatot.
Én Veszprémben lakom, tehát adott a kórház, nem válogathatok. :) De nincs vele semmi bajom.
A 8 kilót én is most hallottam először, és hát igen, a vizesedés sok pluszt dobhat rá, erre is majd figyelni kell. De a jelenlegi gyarapodási ritmus mellett nem is nagyon számítok 8 kilónál több plusszra.
Azért próbálom kerülni a rizst, krumplit, tésztát, vagy ha eszem, akkor is keveset. Sok-sok husit kívánok, és azt lehet is enni hálistennek. :)
Hétvégén sütöttem a családomnak sütit rendes cukorral (mert annyi minden volt benne, hogy úgysem nagyon ehettem volna belőle, csak pár falatot), elég fura volt, hogy csak lestem, ahogy eszik, állítólag finom lett, de én még az ujjamról sem mertem lenyalni a készítéskor rákerülő krémet és habot. :))))
Igen, SOTE I. Rigó doki nagyon jó orvos, mindenki csak dícsérte.
Az előbb elfelejtettem leírni a 6 pontos vizsgálatot. Az úgy néz ki, hogy egy nap - reggeltől estig - ott kellett lenni a Klinikán - nem kellett befeküdni - és 6-szor vettek vért. Először éhgyomorra, majd reggelizni kellett és az utolsó falat lenyelése után egy óra múlva kellett vérvételre menni. Újjbegyből vettek vért vércukor mérővel. Ekkor megmondták mikor reggelizz, ezt a vérvétel után egy órával kellett megtenni, majd az utolsó falat után megint egy óra múlva vettek vért. Aztán megint egy óra pihi és jött a tízórai és rá egy órával a vérvétel. És ez így ment tovább: ebéd, uzsi, vacsi. Persze a kaját vinni kellett magammal, mert azt nem adtak. Aztán amikor befektettek a kórházba ugyanezt kellett csinálni, csak akkor már saját magamnak a saját vércukor mérőmmel mértem. Majd a terhesség végéig a dokim többször kért mérést, amit már itthon én magam csináltam és azt az eredményt vittem neki, amit mértem.
ez SOTE I. akar lenni?:-) mert nekem is ott ajánlottak egy dokit Rigó doktort. és oda fogo menni jövőre már diabetológushoz is, de az ő nevét nem tudom még.:-)