Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Amilyen fajtákat leírtál ezek nálam már az első szemnél biztosan teremnek.Ezeknél inkább arra kell vigyázni nehogy túlterheld.Én mivel minden tőkénél minden évben egy új szálvesszőt hagyok,amit minden évben gondosan nevelek, ez lesz a következő év termő vesszője. Lugason akár 5 métereset is, így én csak azt a hajtást hagyom meg amelyik fürtöt hozott, és azon is csak egyet amelyik a legközelebbi a tőhöz,Némelyik hajtás akár 4 fürtöt is nevelne ha hagynám. Amelyik hajtás nem hozott fürtöt azt kitöröm.Általában töröm csípem nem használok ollót kést, evvel is kevesebb esélyt adok a fertőzödésnek. Mint már írtam ha vezetsz egy kis naplót évekre vissza tudod nézni a tapasztalatokat minden fajtánál.
Mint már egyszer írtam utolsó esélyként hagyd meg az ÉVÁNÁL az egész szálvesszőt, persze egyet a legerősebbet a leghosszabbat és semmit ne vágjál le belőle .Figyeld meg hányadik rügynél kezd fürtöt hozni,írd le egy noteszba és vedd tudomásul.ENNYI.
Az Évánál a Guyot művelést alkalmazom,egy vesszőt lehajtok egyet pedig visszavágok két szemre.A lehajtott vessző általában 7-8 szemes.Tavaly egy tőkén kipróbáltam a rövid csapos metszést,az is működött csodálatos évem volt féltem is hogy megszakadnak a tőkék,de nem volt gond.
De az Évánál akkor se lepődjön meg ha 1000g alatti fürtöt nem talál.Nekem tavaly volt a legszebb,négy tövön 31 fürt 32.5 kg és gyönyörű nagy szemek.Idén sajnos nem lesz ilyen,mert a fagy kissé átrendezte a tőkéket.
Éva: a vitorla bronzoszöld, pókhálós, kiterített. A szártag zöld, kissé bronzos. A levélnyél barnászöld, csupasz, csíkos. A levél a végső formáját egyébként tényleg csak nagyobb korában éri el, és kisebb-nagyobb eltérések még egy hajtáson belül is vannak. Ja, fürtje kb 400g.
Hát ennek a levélnek nem olyan a formája mint az enyémnek. Még abban bízok, hogy talán a levelek formájára befolyással lehet a szőlővessző mérete. Talán ha nagyobb lesz, ( még csak 40 cm a vessző hosszúság) akkor veszik fel a levelek a végleges formájukat. Persze lehet, hogy ezt baromság, csak én próbálom magam biztatni, hogy hátha mégis ÉVA az én szőlőm is!
Ja és ami eltérést látok, hogy a vesszőimben feltűnő bronzos árnyalatot is van. Sőt a levelek végződése amivel a szárakhoz kapcsolódik az is inkább bronzos, mint zöld.
Köszönöm, azt hiszem most tényleg várakozó állásponton maradok! Itt járt az egyik unokatestvérem és amikor meglátta ezt a Fanny-nak gondolt szőlőt, nagyon elcsodálkozott mekkora fürtök vannak rajta. Azt mondta még ilyet nem is látott. Már most van olyan fürt rajta, ami nem fér el a tenyeremben. Azt mondta visz majd belőle vesszőt.
Nekem az első termése a Fanny-nak az 1899 oldalon van amit fölraktam képeket ,a fajtánál nem számít ha ősszeérnek a fürtök,vékony vesszői vannak,szellős átlátható lombja van,nem rohadt,és egy fürtöt sem ritkítottam belőle,a gyengébb hajtásokon is gond nélkül beért minden fürt.
Ha jól emlékszem, Fannyd van, ami, ha jól emlékszem, fél kilós fürtöt is hozhat (remélem nem keverem). Első termés általában nem szokott még a fajtára jellemző teljes méret lenni. De ha csak a fele, már az is sok lehet.
Ez persze függ attól is, milyen a talaj, mennyi trágyát kapott, esetleg locsolsz-e mellette valamit (pl. füvet).
A meghagyott hajtásaid közül azokon, amik már legalább ceruza vastagságúak (a fürt körül) egy fürtöt hagysz, azzal nem lesz baj. De a vékony, satnya hajtásokon semmiképp se maradjon.
Ez mindenhol így van mint nálam, hogy elsőre volt rajta vagy 25 szőlőfürt?
Azért az még csak egy virágkezdemény, ami majd virágzás és megtermékenyülés után lesz fürt, az is lehet, hogy nagy része nem is termékenyül jól (mert mondjuk esős idő lesz virágzáskor, stb...). Ezért is érdemes később szelektálni, ne érjen meglepetés.
Egyébként tavaly tavasszal ültetett szőlőim (Göcseji zamatos) jó részén volt virágkezdemény, de mindet leszedtem, most gyúrjon a hajtásokra, és azokon keresztül a gyökérzetre. Jövőre talán egyet hagyok rajta, ha kellően erőteljesen fejlődik idén (már most 2-3-4 ceruzánál vastagabb hajtása van, ígéretesen nő).
Köszönöm, a jó tanácsot! Azt hiszem valóban az lesz a legjobb, ha most megvárom amíg megtermékenyülnek, és láthatóvá válnak a fürtök közötti különbség.
Így majd a gyengébb fürtöket töröm majd ki, úgy ahogy javasoltad! De úgy mégis mennyi legyen a rajta hagyható fürtök száma?
Ez mindenhol így van mint nálam, hogy elsőre volt rajta vagy 25 szőlőfürt? Amik ráadásul szép nagy fürtök, alig volt olyan közte amire azt mondtam, hogy ez nem az igazi. Vagy ez egy rendkívül kivételes eset?
Én is így vagyok a Conegliano-val, meg a Melindával; azzal a különbséggel, hogy nincs kordonom, csak karók ezért szálvessző nemigen jöhet szóba, így eleve rövidcsapra metszek.
Azt gondolom, kapnak még egy év türelmi időt, addig a más fajtáim megerősödnek illetve termők lehetnek.
Néhány magnélküli fajta,amit régen Veres Csabától vettem abszolút terméketlen maradt.Ilyen volt a Szultana(Szultanina),Crimson seedless,Tompson seedless stb.Ezeken a fajtákon minden metszési módot kipróbáltam már,az eredmény ugyanaz volt.Volt olyan év,hogy elengedtem 3-4 méterre is,mégsem termett.De mondhatom az Évát is ami szintén nem termett(nemcsak nálam).
A szőlő meddőség egy homályos téma,nem sok szakirodalom van róla.Ha valakinek van ismerete ez ügyben,vagy szakirodalma,szívesen venném,ha megosztaná velünk.
Szerintem sokunk számára újdonság, amit írsz a hosszúra metszésről. Jövőre kipróbálom a Thompson Seedless-el, hogy kb. két méter hosszú szálvesszőt hagyok. (mindezt kísérletképpen) Eddig azt hittem elég a 7-8 szemes szálvessző. Hat éves a tőkém, még soha nem termett. Köszönöm a tanácsot, fényképeket nem töltesz fel?
Egy 3-4 éves, először termő tőkén nem szokás néhány fürtnél többet hagyni. De ne a hajtásokat tördeld ki most a fürtökkel, hanem a fürtöket csípd le, és akár azt is megvárhatod, hogy megtermékenyüljenek, és mielőtt elérnék a borsó nagyságot a bogyók, a szép fürtöket hagyod csak meg, a gyengébben termékenyültet, az egymásba lógókat levágod, hogy szellősen legyenek (ez igaz egyébként a hajtásokra is, mármint hogy szellősen hagyni őket, ritkán, hogy eső után hamarabb száradjanak a levelek is).
Előző levelemben írtam, hogy a ritkítás után is maradt még kb. 13 fürt szőlő azon az egy tőkén, ami most terem először. Szerinted ezt már meglehet hagyni, vagy még törjek ki belőle 1-2 fürtöt? Azért gondoltam nehogy megszakadjon a tőke. Valakitől hallottam, hogy ilyen is előfordulhat! Kérdéseimből biztos érzed teljesen kezdő vagyok szőlőtermesztésből.
Lehet ,hogy át kell gondolnom milyen művelésű legyen.. Rengeteget kell olvasni , de így személyesebb mert sok az ellentmondás.. És nég ott van a növény védelme... Ahány ember anyi szokás . Tőletek azért sokat lehet tanúlni .. Ksz.
Nálam csak csemegeszőlők vannak.Bizonyos fajtáimnál az első termő rügy csak 1-2 méter után jelentkezik,ha ezt én 1-2 rügyre metszeném soha nem teremne.Ezért szálveszőzni kell.lugason 4-5 méter hosszú szálvesszőt hagyok, minden évben újat.Aztán ezt levágom tőböl,néha ez akár kisgyerek kar vastagságúra is nő egy év alatt.minden évben gondosan nevelek a tőke fejből előtörő legerősebb hajtást,az se baj ha ezen nincs termés ezt gondosan szépen lekötözöm nehogy letörjön. Ez 5 -6 méteresre is megnő, ez lesz a következő év szálvesszője.Remélem tudtam segíteni így szájba rágósan.Sok fajtánál sokan csodálkoznak, hogy évekig nem terem,hát ezért.Superior seedles,reed flame seedles,Sok kismis,cimson seedles,csak egy két fajtát,hogy írjak.Vannak fajtáim amik már az első rügynél is teremnek,ha naplót vezetsz a fajtáidról ki tudod választani mejjek ezek a fajták,ezeknél fölösleges szálveszözni. Levágod két szemre következő évben a fő ághoz legközelebb előtörő új ágat vágod 2 szemre,a többit kivágod egy metszőolló távolságra. Ijen a néró hamburgi muskotály,vénusz,csak egy pár fajtát hogy írjakDe nekem már 100 nál több fajtám van,van vele gond.Most is zuhog orkán tombol,a friss hajtásaim 1 méter hosszúak a szél mint a ropit úgy töri ki őket a töviböl,minden nap újakat.
Ezt most tanulmányoztam. És valóban én is tapasztalta, ,hogy a lehajtott szőlővessző szinte minden rügye termést akar hozni.. // volt olyan most is ,hogy terjeszkedtem néhány termőkarral //
Hát át kell gondolnom azért mert eddig nevelgettem formázgattam a karokat..
Az 5. éves még akár lehet olyan fajta is, ami lassan fordul termőre, vagy még nem erősödött meg eléggé. Nekem is vannak ilyenek - bár nem tudom pontosan az életkorukat - már ceruzánál vastagabb vesszői voltak tavalyról, vártam a termést de az idei hajtásokon nem lett fürt.
A csemegeszőlők egy része nem hoz fürtöt az alsó rügyekben - nálad is ez a helyzet, ahogy írod - ezeket a fajtákat érdemes szálvesszőzni/félszálvesszőzni. Ekkor egy ugarcsappal előzöd meg a felkopaszodást. Ha mindig kiszeded az alsó hajtást, és a felsőt hagyod meg, akkor pont a felkopaszodást segíted.
Ha valamilyen huzalos támrendszered van, akkor a Guyot művelésmódot javaslom, szerintem csemegére ideális: egy függőleges törzsből egy szálvesszőt lehajtasz, és egy ugarcsapot (1-2 rügy) hagysz. A szálvesszőt következő évben levágod, az ugarcsapból előjött két vessző közül az egyik lesz az új szálvessződ, a másik meg az ugarcsap.