Keresés

Részletes keresés

triunguis Creative Commons License 2013.12.26 0 0 1592

Sziasztok!

Kellemes ünnepeket mindenkinek!

 

Csarli1

 

Tudsz valamit az alábbi fajtákról, érdemes valamelyikből telepíteni? Tudnék belőlük hozatni tavasszal az olaszoktól.

 

Paviot, Luizet, Bulida, Tirynthos, Reale d'imola, Sabbatani, San castrese, Portici, Bella d'imola, Precoce d'imola.

 

Előre is köszönöm!

Bátor aligátor Creative Commons License 2013.12.26 0 0 1591

Semmilyen forgács vagy lyuk nincs. A kéreg nem válik el könnyen, de csupa repedés. 

Előzmény: Pro.polisz (1590)
Pro.polisz Creative Commons License 2013.12.25 0 0 1590

A jelzett helyen nincs kéregmoly kártétel?: luk, faforgács a kéreg felszínén

Vagy kéreg könnyen leválik és lyukak alatta?

 

Előzmény: Bátor aligátor (1587)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2013.12.24 0 0 1589
Boldog Karacsonyt minden kedves kertbaratnak! :)
alfi13 Creative Commons License 2013.12.24 0 0 1588

Szerintem ezek a repedések, mézgásodások a több éven keresztül kapott kisebb nagyobb moniliaferözés következménye lehet. Virágzáskor illetve metszéskor.

Látszanak a képeken hogy a vastag ágak levágása után nem alkalmaztál sebkezelést ezeken a nyitott sebeken bekerülhet a fertőzés a fába.. Én a vastagabb ágakat ha muszáj a termés leszüreteláse után vágom le és kacorkéssel körbevágom a metszés szélét utána fagélel lekenem következő években sem hagyom magára ha szükséges újbol lekenem fagélel.

Előzmény: Bátor aligátor (1587)
Bátor aligátor Creative Commons License 2013.12.24 0 0 1587

Sziasztok!

 

Kb 14 éves Gönci magyar kajszim éveken át rendszeres és igen szép termést hozott. Tavaly nyár derekán levelei fonnyadni kezdtek, a termést még éppen beérett, de augusztusra az összes levele lehullott. (szerencsére nem a fán száradtak el a levelek, az ágakkal együtt)

Az idén tavasszal a fagy pusztította el a rügyeket, így elég kevés és apró termést hozott. De kihajtott, lombkoronát nevelt. Hajtásai azonban kicsik, erőtlenek voltak. Vázágain a kéreg több helyen kirepedezett, mézgásodás is megfigyelhető.

Sajnos nem tudom, hogy milyen alanyon van. Rendszeresen permetezett fa. Tavasszal/ősszel Agrol lemosó, virágzásban (előtt/után) Folmicur Solo, egyébként Actara ill Mospilan kezelést alkalmazok.

Szerintetek menthető a fa? Nagyon sajnálnám, ha kipusztulna.

Csatolok pár képet is a hozzáértőknek.

 

 

 

Jani71 Creative Commons License 2013.12.21 0 0 1586

... "Pincot fajták" ...   :-)

Előzmény: Csarli1 (1585)
Csarli1 Creative Commons License 2013.12.21 0 0 1585

 

 

Ez aztán a „szakújságíró” és a „szaksajtó” nem tud különbséget tenni gyűjtőnév és fajta név közt, mert a Carmingo egy sorozat neve a Farhiál pedig fajta név.

Az, hogy 2008-as az ültetvény bennem kételyeket ébreszt, mert ha 2006-02-20.-án jegyzik be a Carmingo védjegyet, akkor nem hiszem, hogy 2008-ban már el is ültetik a fákat. 

Előzmény: Didergő Király (1583)
Didergő Király Creative Commons License 2013.12.21 0 0 1584

bocsika, asszem inkább magyar kajszi volt az. :(

Előzmény: Didergő Király (1583)
Didergő Király Creative Commons License 2013.12.21 0 0 1583

sajnos én sem kóstoltam még egyiket sem, de a sok utánaolvasást követően én ezeket szemeltem ki. késő fajták közül a "far sorozatból" választanék, ha lenne rá lehetőségem. amúgy nekem ceglédi óriás volt, amiről tényleg nehezen tudom elképzelni, hogy überelhető lenne nálam. viszont nekem sajnos elég sok problémám volt a fával (monília ellen nagyon kellett küzdeni mindig, később elkapta a sharkát, végül valami gyökéren át felszívódó baktérium okozta ágelhalás végezte ki). de ha egészséges is, piacozásra nem tudom mennyire lenne alkalmas, mert finom, lédús éretten, ennél fogva hamar rohad (persze piacra nem full éretten viszik gondolom). de éréskor a fáról leszedni minden nap a legszebbeket, amik éppen akkor vannak a csúcson (nem egyszerre érik be az egész), hát az valami gyönyör.

ezek az én tapasztalataim az eddigi egyetlen kajszimmal, szóval nem akarok a leírtakból általánosítani a fajtára vonatkozóan.

a ceglédi óriás helyére egyébként én is göncit válaszottam, de még egy másik fajtát is akarok mellé.

Előzmény: gavrilo82 (1575)
Pro.polisz Creative Commons License 2013.12.20 0 0 1582

Ceglédi vs. gönci íztesztben nem volt termésminőségben hendikepes egyik sem, pár éve csináltam. Ha nem egymást követően eszem, talán nem is veszem észre a különbséget.

A gönci és a c235 egyformán kicsit "lisztes". Ez utóbbi fán volt közel teniszlabda méretű kajszi is. A ceglédi nagyjából egyszerre érik be a fán nálam, a magyar kajszit meg vagy 2 hétig szedem. Ez utóbbival az a bajom, hogy még a fát nem lehet megkopasztani, de mindenhonnan hullanak az érett barackok, leginkább több méter magasból, ahol korábban érik. A földön meg annyi neki, ehetem a sérült barackot. Viszont ugye ezek a legédesebbek...

Múlt évben a pár szem ceglédi arany is nagyon ízletes volt, csak kevés meg későntermő volt az összekóstoláshoz. Most várok egy tardicot felcseperedésére.

Próbálkoztam rakovszkyval is, de csúfos kudarc lett: nagysokára termett (jellemzője), apró/ócska temést, aztán gyorsan kipusztult. Régen volt egy korai, de apró szemű kajszit termő fánk, 1-2 héttel a ceglédi előtt ért, első kajszinak még elment, fajtáját nem tudom. A szüleim által 70-es években ültetett kajszikból már csak a ceglédi óriás van (közepes méretű fa), meg valami furcsa óriás fajta, amelyiknél mikor a gyümölcs egyik fele érett, a másik még szinte zöld (gyümölcsön belül!). Viszont úgy néz ki, a 40 éves ceglédi tartja magát, míg az én hatalmas kb 20 éves c235-ömet kikezdte a kéregmoly meg utána a gomba is, haldoklik. Lehet az a baj, emésztőgödör közelében van és túlságosan gyorsan nagyra nőtt, nem elég kemény/szívós. Kéregmoly ellen tudtok valamit?

Előzmény: emendasajt (1574)
Piszra Creative Commons License 2013.12.20 0 0 1581

"...korai, nagy, sharka-rezisztens..."

 

"Mindenről" szó esett csak az ízéről nem. Nekem ez fontos lenne. Tapasztalatod?

 

Egyébként amikor én elkezdtem a kertel, gyümölcstermesztéssel, ilyesmikkel amatőr szinten foglalkozni (kicsiben, csak a család kedvére) én is naívan egyből a gavriol82 által feltett kérdéseket tettem fel a kertészetekben, faiskolákban (szárasságtűrő,belvíztűrő, fagyra ne legyen érzékeny, sokat teremjen, ízletes, eltartható, betegségekre nem hajlamos)...de elkeserítettek,mert azt mondták ilyen nem létezik, vagyis egy fát ültetve ezt nem tudom kivetelezni. + minden termőhelyre meg kell találni a legalkalmasabb fajtát a legmegfelelőbb alanyon és az a véleményem még, hogy több fajtával kell próbálkozni, (pl korai, kései) ha az egyiket viszi a fagy, lehet a másikból marad valami. (kicsit sarkítva)

 

 

Nekem ez a véleményem.

 

Én is most próbálok telepítgetni egy két fajtát, és egy két alanyt, hogy kísérletezzek és oltogassak, szemezzek. Hátha tanulok valamit, és be is válik. Ráadásul, még ki is kapcsol és szeretem(ném) csinálgatni.

(Hozzáteszem nagyon kicsi helyem van és ez is korlátoz a kísérletezésben.)

 

Kellemes Ünnepeket Minden Kedves Kertbarátnak.

 

 

Előzmény: Lactarius Curtis (1579)
fragola.6035 Creative Commons License 2013.12.20 0 0 1580

Főzünk pálinkát is és sok lekvárt is. Szerintem az egyik legkiválóbb kajszi feldolgozásra a Bergeron. Nagyon stabilan terem és kiváló íze van itt a Kiskunsági futóhomokon, gondolom máshol is. 

Előzmény: gavrilo82 (1576)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2013.12.20 0 0 1579

Orangered (korai, nagy, sharka-rezisztens), Farbaly (késői, nagy) stb, nézd meg pl. a battistini ajánlatát.

Előzmény: gavrilo82 (1578)
gavrilo82 Creative Commons License 2013.12.19 0 0 1578

értem, logikus a dolog.....Tud valaki ajánlani ilyen fajtákat esetleg? ami tényleg finom is, nagy is és elég korai vagy késői, és nem is érzékeny? 

Előzmény: emendasajt (1577)
emendasajt Creative Commons License 2013.12.18 0 0 1577

Lekvárfőzéssel nincs, pálinkafőzéssel még nincs tapasztalatom! :) Egyébként az jellemző, legalább is itt a mi környékünkön, hogy sok (átlagos) kajszifa van a kertekben. Rossz évjáratú években (tavaszi fagy... stb.) kevés a termés, jó évjáratban, viszont mindenkinél sok van, és "nehezebben" eladható esetleg. Én azt mondom, hogy ha az embernek nincsen fagylefolyás szempontjából különösen jó termesztőhelye akkor mindenképpen célszerű lehet modernebb

fajtá(ka)t is  telepíteni. A jobb fagytűrés, kisebb betegségre való érzékenység, kitolt szezon, és nem utolsó sorban gyümölcsdömping esetén a szép egészséges kinézet eladhatóság szempontjából nagyon sokat tud számítani. Meg persze az alany...

A modernebb(külföldi) fajták erre lettek kikiísérletezve. De nem azért jobbak csak:  "mert, hogy külföldi", hanem Magyarországgal ellentétben ott jelen idejű a fejlesztés.

Előzmény: gavrilo82 (1576)
gavrilo82 Creative Commons License 2013.12.17 0 0 1576

egyébként lekvárnak vagy aszalni jók ezek?/esetleg pálinkának/ ?

 

a házi lekvárt el lehet adni szerintetek? Van valakinek tapasztalat?

gavrilo82 Creative Commons License 2013.12.17 0 0 1575

ezeket a külföldi fajtákat egyrészt nem nagyon ismerik itt a környéken/én sem nagyon, csak itt hallottam róluk/ 

másrészt nézegettem a környéken fasulikat, egyikbe sem "járnak" ilyen nevű tanoncok ...

Eddig a hozzászólások, segítségetek alapján 2 db ceglédi biztosan lesz, hozzá 2 db gönci magyar is talán...Esetleg egy korai és egy jó késői még kellene.....

Előzmény: Didergő Király (1567)
emendasajt Creative Commons License 2013.12.17 0 0 1574

Üdv a  kajszirajongók táborában!

 

Nincs miért bocsánatot kérned, ez egy fórum, ahova szívesen vesszük a véleményeket és az egyéni tapasztalatot. :)

Ízlések és pofonok... Nem mindenkinél van a rangsorban előrébb a gönci.(Nálam igen)

Mint ahogy írtad a ceglédi arany aszott és íztelen volt az idén nálad. Nem lehet, hogy az általad kóstolt göncvel is hasonló cipőben jártál mint a ceglédivel? Mármint, hogy az általad kóstolt göncinek is lehettek termöhelyi problémái (szárazság...) és azért érezhetted a "lisztes"jelleget.

Hogy tartja a mondás(Egy picit átköltve :)? Egy kóstolás nem kóstolás; Két kóstolás fél kóstolás; Három kóstolás 1 kóstolás.  Gyakorold bátran a kóstolást, mert mindegyik finom. :))))))

Előzmény: Pro.polisz (1573)
Pro.polisz Creative Commons License 2013.12.17 0 0 1573

Bocs a belevaúért:

Én egyszer "összekóstoltam" friss gyümölcsöket, a ceglédi óriást meg a gönciket. Mindkettő finom volt, de a gönczinél volt egy kis "lisztes" jelleg, amitől a ceglédi óriás mentes volt. Ízre nálam az óriás nyert. Talán még pikánsabb is volt (savtartalom). Lekvárnál persze szinte mindegy. Ceglédi arany is reményteljes nálam, de idén a kis fán valahogy aszottak, íztelenek maradtak a gyümölcsök. Egyébként agyagos a talaj nálam, és a domboldal miatt kevésbé fagyveszélyes. Idén a hosszú tél miatt eléggé összecsúszott a virágzás. Uff...

budai2 Creative Commons License 2013.12.16 0 0 1572

Úgy tűnik, igazad van, csalódtam a "német precizitás"-ban egy felületes olvasás során.

 

Mellékesen kerestem egy szinonimaszótárat "zicher was biztos" alapon:

 

http://weinobstklosterneuburg.at/upload/documentbox/LFZ_Sortiment_Steinobst.pdf

 

E szerint is szinonimákról van szó.

Előzmény: Lactarius Curtis (1571)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2013.12.16 0 0 1571

Nem vagyok nagy németes, de szerintem a szöveges részben is egy fajtaként írnak róla.  azaz szinonimák.

Előzmény: budai2 (1570)
budai2 Creative Commons License 2013.12.15 0 0 1570

Itt a fórumon valaki az early blush fajtanevet lényegében az aurorával azonosította nemrég. Nem néztem vissza, mikor és ki, ezért elnézést kérek.

De találtam egy német cikket, mely egyik táblázata megkülönbözteti a kettőt, tehát biztosan nem teljesen azonos fajtát jelent a két megnevezés:

 

http://www.gb-profi.de/rlverlag_.dll?pageID=917

 

1 es táblázat szerint a Goldrich-nak lehetséges egyik porzója az Aurora, de a táblázat első sora a korai fajták között az Early Blush fajtát és nem az Aurorát sorolja fel.

budai2 Creative Commons License 2013.12.15 0 0 1569

A Bajor Gyümölcscentrum a németek számára a következő fajtasort ajánlja:

 

Orangered, Magyar Legjobb (magyar kajszi c235), Goldrich, Harlayne.

 

Ezek viszonylag kis kockázatú  szép és  jóízű fajták július közepétől augusztus elejéig sorjában teremnek és beszerezhetőek.

Előzmény: gavrilo82 (1559)
Yudy Creative Commons License 2013.12.15 0 0 1568

A Budapest sárgabarackot majdnem teljes érésben szedem le. Ha lepottyan, már nem tudom semmire használni. A termőkarokat tényleg vissza kell metszeni, legalább a János-napi hajtásokig. Ha szereti a helyét, nagyon sokat nagy méretű, egyik oldalán pirosra mosott termést hoz. 1-2 év magas belvizet is kibír. Saját magoncára oltva nagyon sok termést képes hozni. A fajtából készült baracklekvárt, és ivólét nagyon szeretem.

Előzmény: Törölt nick (1543)
Didergő Király Creative Commons License 2013.12.15 0 0 1567

a harlayne-en és a goldrich-on nem gondolkozol?

Előzmény: gavrilo82 (1552)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2013.12.13 0 0 1566

Semmi gond nincs azzal a talajjal, az általánosan használt mirobalán alanynak is jó. Az Auróra meg finom.

Előzmény: gavrilo82 (1557)
Csarli1 Creative Commons License 2013.12.13 0 0 1565

"Nagyon sok "vízízű" barackot(sárgát, őszit) ettem már homokos talajról." Ez komoly? Láttál már homokos talajt?  Ez a mondás lesz a legújabb divat? 

 

Előzmény: Törölt nick (1560)
Törölt nick Creative Commons License 2013.12.13 0 0 1564

Nem akarlak meggyőzni,az íz izlés kérdése.Nekem a Harmat rettentő halvány/színben is és ízben is/,de ez csak egy vélemény.

Előzmény: Törölt nick (1560)
Törölt nick Creative Commons License 2013.12.13 0 0 1563

Nem a nemesnek kell,hogy ideális legyen,hanem az alanynak.Biztos,hogy ahhoz a talajhoz is van megfelelő alany...arra kell szemezni v.oltani.

Előzmény: gavrilo82 (1557)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!