Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Szerintem ezek a repedések, mézgásodások a több éven keresztül kapott kisebb nagyobb moniliaferözés következménye lehet. Virágzáskor illetve metszéskor.
Látszanak a képeken hogy a vastag ágak levágása után nem alkalmaztál sebkezelést ezeken a nyitott sebeken bekerülhet a fertőzés a fába.. Én a vastagabb ágakat ha muszáj a termés leszüreteláse után vágom le és kacorkéssel körbevágom a metszés szélét utána fagélel lekenem következő években sem hagyom magára ha szükséges újbol lekenem fagélel.
Kb 14 éves Gönci magyar kajszim éveken át rendszeres és igen szép termést hozott. Tavaly nyár derekán levelei fonnyadni kezdtek, a termést még éppen beérett, de augusztusra az összes levele lehullott. (szerencsére nem a fán száradtak el a levelek, az ágakkal együtt)
Az idén tavasszal a fagy pusztította el a rügyeket, így elég kevés és apró termést hozott. De kihajtott, lombkoronát nevelt. Hajtásai azonban kicsik, erőtlenek voltak. Vázágain a kéreg több helyen kirepedezett, mézgásodás is megfigyelhető.
Sajnos nem tudom, hogy milyen alanyon van. Rendszeresen permetezett fa. Tavasszal/ősszel Agrol lemosó, virágzásban (előtt/után) Folmicur Solo, egyébként Actara ill Mospilan kezelést alkalmazok.
Szerintetek menthető a fa? Nagyon sajnálnám, ha kipusztulna.
Ez aztán a „szakújságíró” és a „szaksajtó” nem tud különbséget tenni gyűjtőnév és fajta név közt, mert a Carmingo egy sorozat neve a Farhiál pedig fajta név.
Az, hogy 2008-as az ültetvény bennem kételyeket ébreszt, mert ha 2006-02-20.-án jegyzik be a Carmingo védjegyet, akkor nem hiszem, hogy 2008-ban már el is ültetik a fákat.
sajnos én sem kóstoltam még egyiket sem, de a sok utánaolvasást követően én ezeket szemeltem ki. késő fajták közül a "far sorozatból" választanék, ha lenne rá lehetőségem. amúgy nekem ceglédi óriás volt, amiről tényleg nehezen tudom elképzelni, hogy überelhető lenne nálam. viszont nekem sajnos elég sok problémám volt a fával (monília ellen nagyon kellett küzdeni mindig, később elkapta a sharkát, végül valami gyökéren át felszívódó baktérium okozta ágelhalás végezte ki). de ha egészséges is, piacozásra nem tudom mennyire lenne alkalmas, mert finom, lédús éretten, ennél fogva hamar rohad (persze piacra nem full éretten viszik gondolom). de éréskor a fáról leszedni minden nap a legszebbeket, amik éppen akkor vannak a csúcson (nem egyszerre érik be az egész), hát az valami gyönyör.
ezek az én tapasztalataim az eddigi egyetlen kajszimmal, szóval nem akarok a leírtakból általánosítani a fajtára vonatkozóan.
a ceglédi óriás helyére egyébként én is göncit válaszottam, de még egy másik fajtát is akarok mellé.
Ceglédi vs. gönci íztesztben nem volt termésminőségben hendikepes egyik sem, pár éve csináltam. Ha nem egymást követően eszem, talán nem is veszem észre a különbséget.
A gönci és a c235 egyformán kicsit "lisztes". Ez utóbbi fán volt közel teniszlabda méretű kajszi is. A ceglédi nagyjából egyszerre érik be a fán nálam, a magyar kajszit meg vagy 2 hétig szedem. Ez utóbbival az a bajom, hogy még a fát nem lehet megkopasztani, de mindenhonnan hullanak az érett barackok, leginkább több méter magasból, ahol korábban érik. A földön meg annyi neki, ehetem a sérült barackot. Viszont ugye ezek a legédesebbek...
Múlt évben a pár szem ceglédi arany is nagyon ízletes volt, csak kevés meg későntermő volt az összekóstoláshoz. Most várok egy tardicot felcseperedésére.
Próbálkoztam rakovszkyval is, de csúfos kudarc lett: nagysokára termett (jellemzője), apró/ócska temést, aztán gyorsan kipusztult. Régen volt egy korai, de apró szemű kajszit termő fánk, 1-2 héttel a ceglédi előtt ért, első kajszinak még elment, fajtáját nem tudom. A szüleim által 70-es években ültetett kajszikból már csak a ceglédi óriás van (közepes méretű fa), meg valami furcsa óriás fajta, amelyiknél mikor a gyümölcs egyik fele érett, a másik még szinte zöld (gyümölcsön belül!). Viszont úgy néz ki, a 40 éves ceglédi tartja magát, míg az én hatalmas kb 20 éves c235-ömet kikezdte a kéregmoly meg utána a gomba is, haldoklik. Lehet az a baj, emésztőgödör közelében van és túlságosan gyorsan nagyra nőtt, nem elég kemény/szívós. Kéregmoly ellen tudtok valamit?
"Mindenről" szó esett csak az ízéről nem. Nekem ez fontos lenne. Tapasztalatod?
Egyébként amikor én elkezdtem a kertel, gyümölcstermesztéssel, ilyesmikkel amatőr szinten foglalkozni (kicsiben, csak a család kedvére) én is naívan egyből a gavriol82 által feltett kérdéseket tettem fel a kertészetekben, faiskolákban (szárasságtűrő,belvíztűrő, fagyra ne legyen érzékeny, sokat teremjen, ízletes, eltartható, betegségekre nem hajlamos)...de elkeserítettek,mert azt mondták ilyen nem létezik, vagyis egy fát ültetve ezt nem tudom kivetelezni. + minden termőhelyre meg kell találni a legalkalmasabb fajtát a legmegfelelőbb alanyon és az a véleményem még, hogy több fajtával kell próbálkozni, (pl korai, kései) ha az egyiket viszi a fagy, lehet a másikból marad valami. (kicsit sarkítva)
Nekem ez a véleményem.
Én is most próbálok telepítgetni egy két fajtát, és egy két alanyt, hogy kísérletezzek és oltogassak, szemezzek. Hátha tanulok valamit, és be is válik. Ráadásul, még ki is kapcsol és szeretem(ném) csinálgatni.
(Hozzáteszem nagyon kicsi helyem van és ez is korlátoz a kísérletezésben.)
Főzünk pálinkát is és sok lekvárt is. Szerintem az egyik legkiválóbb kajszi feldolgozásra a Bergeron. Nagyon stabilan terem és kiváló íze van itt a Kiskunsági futóhomokon, gondolom máshol is.
Lekvárfőzéssel nincs, pálinkafőzéssel még nincs tapasztalatom! :) Egyébként az jellemző, legalább is itt a mi környékünkön, hogy sok (átlagos) kajszifa van a kertekben. Rossz évjáratú években (tavaszi fagy... stb.) kevés a termés, jó évjáratban, viszont mindenkinél sok van, és "nehezebben" eladható esetleg. Én azt mondom, hogy ha az embernek nincsen fagylefolyás szempontjából különösen jó termesztőhelye akkor mindenképpen célszerű lehet modernebb
fajtá(ka)t is telepíteni. A jobb fagytűrés, kisebb betegségre való érzékenység, kitolt szezon, és nem utolsó sorban gyümölcsdömping esetén a szép egészséges kinézet eladhatóság szempontjából nagyon sokat tud számítani. Meg persze az alany...
A modernebb(külföldi) fajták erre lettek kikiísérletezve. De nem azért jobbak csak: "mert, hogy külföldi", hanem Magyarországgal ellentétben ott jelen idejű a fejlesztés.
ezeket a külföldi fajtákat egyrészt nem nagyon ismerik itt a környéken/én sem nagyon, csak itt hallottam róluk/
másrészt nézegettem a környéken fasulikat, egyikbe sem "járnak" ilyen nevű tanoncok ...
Eddig a hozzászólások, segítségetek alapján 2 db ceglédi biztosan lesz, hozzá 2 db gönci magyar is talán...Esetleg egy korai és egy jó késői még kellene.....
Nincs miért bocsánatot kérned, ez egy fórum, ahova szívesen vesszük a véleményeket és az egyéni tapasztalatot. :)
Ízlések és pofonok... Nem mindenkinél van a rangsorban előrébb a gönci.(Nálam igen)
Mint ahogy írtad a ceglédi arany aszott és íztelen volt az idén nálad. Nem lehet, hogy az általad kóstolt göncvel is hasonló cipőben jártál mint a ceglédivel? Mármint, hogy az általad kóstolt göncinek is lehettek termöhelyi problémái (szárazság...) és azért érezhetted a "lisztes"jelleget.
Hogy tartja a mondás(Egy picit átköltve :)? Egy kóstolás nem kóstolás; Két kóstolás fél kóstolás; Három kóstolás 1 kóstolás. Gyakorold bátran a kóstolást, mert mindegyik finom. :))))))
Én egyszer "összekóstoltam" friss gyümölcsöket, a ceglédi óriást meg a gönciket. Mindkettő finom volt, de a gönczinél volt egy kis "lisztes" jelleg, amitől a ceglédi óriás mentes volt. Ízre nálam az óriás nyert. Talán még pikánsabb is volt (savtartalom). Lekvárnál persze szinte mindegy. Ceglédi arany is reményteljes nálam, de idén a kis fán valahogy aszottak, íztelenek maradtak a gyümölcsök. Egyébként agyagos a talaj nálam, és a domboldal miatt kevésbé fagyveszélyes. Idén a hosszú tél miatt eléggé összecsúszott a virágzás. Uff...
1 es táblázat szerint a Goldrich-nak lehetséges egyik porzója az Aurora, de a táblázat első sora a korai fajták között az Early Blush fajtát és nem az Aurorát sorolja fel.
A Budapest sárgabarackot majdnem teljes érésben szedem le. Ha lepottyan, már nem tudom semmire használni. A termőkarokat tényleg vissza kell metszeni, legalább a János-napi hajtásokig. Ha szereti a helyét, nagyon sokat nagy méretű, egyik oldalán pirosra mosott termést hoz. 1-2 év magas belvizet is kibír. Saját magoncára oltva nagyon sok termést képes hozni. A fajtából készült baracklekvárt, és ivólét nagyon szeretem.