Keresés

Részletes keresés

Kezsu Creative Commons License 2016.06.07 0 0 2590

Jaj, ezeknek még nagyon kellett volna még egy év visszametszés.
De ha már így van ne hagyj rajta sok fürtöt. ( én csak kóstolónak egy- egy fürtöt hagynék.)

Előzmény: rozoga62 (2586)
Kezsu Creative Commons License 2016.06.07 0 0 2589

Az új ültetésnél azért be kell avatkozni, hogy ne nőjön összevissza bokornak.
Első évben még okés. Annyi vessző nő és úgy ahogy akar. Általában.
A második évben a legerősebb vesszőt vissza kell metszeni két világos rügyre és az összes többi hajtást tőből levágni.
A két rügyből meginduló hajtást karóhoz kötözgetve kell vezetgetni szépen egyenesen felfelé. ekkor alakítod ki a " fa-szerűen kinőnek, rákanyarodnak derékszögben a huzalra" című alkotást.
Tehát a második évben már nem olyan jó ha tőből, bokorszerű elágazások vannak.
A két hajtásról folyamatosan le kell szedni a hónaljhajtásokat ( én a legalsó leveleket is leszedem, hogy ne érjenek a földhöz) hogy minél erőteljesebben nőjenek felfelé.
A következő év már az adott tőke erőnlétén, vessző vastagságán, talaj tápanyagán múlik.
De még itt is valószínű, hogy vissza kell metszeni majd.

Szóval ne bokorszerű ezer elágazású valamit hagyjál növekedni, hanem próbálj meg kialakítani "fa-szerű" alakot.

Előzmény: Laja73 (2570)
woodruff Creative Commons License 2016.06.07 0 0 2588

Ùgy neveztem el,hogy CSODA CRIMSON .

woodruff

Előzmény: budai2 (2580)
pintjano Creative Commons License 2016.06.05 0 0 2587

Ezek a vesszők --alul  a "törzs"-iszonyat vékonyak... meg fog szakadni, "mint a véreshurka"

Nekem is van egy ilyen, magasan oltottam és vékony az alany, de alaposan visszavágom tavasszal, illetve télen minden évben...

üdv PJ

Előzmény: rozoga62 (2586)
rozoga62 Creative Commons License 2016.06.05 0 0 2586

Másfél éves Néró.

Másfél éves Pölöskei muskotály.

Másfél éves Teréz.

Rózsabogarak - remélem, nem tesznek kárt!

Tényleg erős növekedésű, nagyon nyomja (másfél éves).

pintjano Creative Commons License 2016.06.05 0 0 2585

Láttam, s a növénynek és gazdájának is örülök..." Jól vannak"

s amit kaptam tőle oltóvesszőket, azok is már hajtanak (bár nem annyira mint a képen --itt volt fagy, ott nem).

üdv PJ

Előzmény: Ali-bá (2583)
Sanci07 Creative Commons License 2016.06.04 0 0 2584

Ami fontos Afuz Ali beszerzése előtt a beérés szempontjából:

Az Afuz Alinak több típusát különböztetjük meg a bogyó alakja szerint, amely lehet oszlopos, ovális és csepp alakú. Közülük az oszlopos bogyójú a legértékesebb, mert legkorábban érik. A csepp alakú bogyójú a másik két típusnál lédúsabb.

Én ezt találtam és azt hiszem igaz is!

Előzmény: pintjano (2582)
Ali-bá Creative Commons License 2016.06.04 0 0 2583
Előzmény: pintjano (2582)
pintjano Creative Commons License 2016.06.04 0 0 2582

Örülök, hogy vannak, akik a házfal mellé ültetnek... Már régóta biztatok itt is sokakat, de csak egy embert sikerült meggyőznöm, nem árt a háznak... S még kényes fajtákat---mint amit te is irsz Afuz Ali.

Olvastam valahol-éppen nem találom--hogy az Afuz Ali a déli fal tövében biztonságosan beérik.

Nekem még nincs, de az uj helyen oltok... üdv PJ

Előzmény: budai2 (2580)
BAttila1964 Creative Commons License 2016.06.04 0 0 2581

Köszi! ;)

Előzmény: fretty5 (2578)
budai2 Creative Commons License 2016.06.03 0 0 2580

A pölöskeim már fent van az erkély tetején, annál a nem termő hajtásnak is lesz árnyékoló funkciója.  A lent maradóan nevelt kordonnál azonban kipróbálom a tanácsod. Köszönöm.

Más: Az Affuz Ali is alkalmas ilyen árnyékoló funkcióra, ha valaki ki akarja próbálni,csak biztatom. Jön föl az erkély másik oldalán, és nem csak árnyékot, de termést is hoz magával jócskán.

Előzmény: woodruff (2576)
budai2 Creative Commons License 2016.06.03 0 0 2579

Kaptam most egy kis tanulnivalót.

Úgy látszik, nem olyan egyszerű  szőlő alakítgatása, hogy elég ha valaki hétig el tud számolni....

Eddig így csináltam, de ha lehet jobban, akkor a jobb módszert is beépítem a gyakorlatomba.

Fürt körül csak a honaalj hajtásokat kicsípni, a levelekre szükség van. Majd ha megöregszenek, augusztus legvégén, szeptemberben lehet leszedni  a fürt körül. Továbbá a tetejezés időpontját jól kell meghatározni. Kb. ennyi újdonság tudatosult a tanácsod alapján. Köszönöm.

Előzmény: Maci_P (2575)
fretty5 Creative Commons License 2016.06.03 0 0 2578

En Novemberben vettem a Szikert.hu-tol .Ez egy gyulai kerteszet.Novenyeim zomet toluk szerztem be.Akkor 650 ft volt egy to Venusz.5-6 rendelesen vagyok tul toluk.Eddig meg semmi gond nem volt veluk.Jelenleg a honlapjukon fennt van bal oldal lap aljan az Oszi kinalat szolobol.Meg nincs ar jelenleg feltuntetve.Magvatlan csemegeszolo. 3500 ft a minimalis rendeles.Nezz ra az oldalra.Csemegeszolok ugy 500-550 ft/to aron szoktak lenni.

Előzmény: BAttila1964 (2577)
BAttila1964 Creative Commons License 2016.06.03 0 0 2577

Sziasztok,

ősszel telepítek néhány fajta csemegeszőlőt, de szeretnék VÉNUSZ fajtát is, de nem igazán találok rá beszerzési forrást... Összesen 4 tő érdekelne, tudnátok segíteni, honnan rendelhetnék majd? (postai, vagy futárral történő kiszállítással)

Előre is kösz a segítséget! ;)

woodruff Creative Commons License 2016.06.03 0 0 2576

Azokat a hajtàsokat mièrt is hagynàd meg amelyik nem hoz termèst?Ha viràgzàs után mondjuk jùnius vègen törnènk ki akkor viszont kagylòsan kiszakad akàr az àg fele is.Ezèrt jobb kitördelni mikor màr megjelent az első kacs .Èn mindìg az első fürtöt hagyom meg a többi utànna jövöt kicsìpem.Ìgy kőnyebb beàllìtani a termő karok tàvolsàgàt.Mert azok sem lehetnek egymàs hegyèn hàtàn zsùfolva.

voodruff

Előzmény: budai2 (2574)
Maci_P Creative Commons License 2016.06.02 0 0 2575

A fajtától és a támrendszertől erősen függ a levélmennyiség, a minél több levél szerintem hasznos. Egy átlagos középmagas kordonnál nem is levélszámmal dolgoznak, hanem a lombfal magasságával, ami 80, de inkább 100-120 cm magas. A fürtzóna ebben van valahol az alsó 10-20-30 cm-ben. A fajtától függ, ebben a zónában hány levelet fog nevelni.

A korai érésűek beérnek kevesebb levéllel is, de egy későbbi fajta már lassabban érik be, ha meg kap egy rossz őszi időt, akár be se érik. Vagy ha megsérül a levél egy része (mondjuk jégkár), akkor is csökken az asszimilációs felület. Ha a fajta sok hónaljhajtást hoz, akkor még akár elég is lehet ez a mennyiség, mert azok majd pótolják a kieső felületet.

De az meg mondjuk annyira besűrűsödhet, hogy a növényvédelem lesz problémás. Ezért is szokás egy részüket kitördelni, másik részüket csonkolni. A tetejezés idejét jól kell pont ezért megválasztani, mert az is beindítja a hónaljhajtás képződést, általában június vége előtt szokás. Leveleket a késői érésűeknél szokták leszedni a fürtzónából, de csak az után, hogy a nap már nem perzselő meleget ad (szeptember). Egyébként az alsó, öreg levelek őszhöz közeledvén úgyis abbahagyják a fotoszintézist, ezért akkor már eltávolítható. Én magam igyekszem 100-120 cm magas lombfalat tartani, a fürtök körül a hónaljhajtásokat korán kitördelem. Ezáltal elég nagy a lombfelület, de a fürt környéke szellős marad. Ehhez persze az is kell, hogy a hajtásokat megfelelően leválogassam.

Előzmény: budai2 (2574)
budai2 Creative Commons License 2016.06.02 0 1 2574

Én azt a tanácsot kaptam egy hasonló kérdésre, hogy akkor kell ritkításra gondolni, amikor már elvirágzott, kötött és értékelhető méretű bogyók vannak a fürtökön. És ekkor, a fürtöt tartó hajtást a fürttől számítva 5 - 7 levélre levágni. Én 7 levelet szoktam hagyni, de ez fajtától, levélmérettől függően lehet kevesebb is.

Ez kb egy elfogadható szellőzést tesz lehetővé.

Előzmény: zola123 (2563)
Laja73 Creative Commons License 2016.06.02 0 0 2573

Nagyon köszönöm! Igen, nő mint a bolond, már első évben embermagasságúra, idén fagyok után visszametszettem tőre (kb 40 centisre) de az új hajtás megint emberes. Szépen fel van futtatva huzalokra, de akkor hagyom hadd bontakozzon ki. Még amelyik elfagyott, az is beindult (bár 3 hétig nem tudtam mi van mert se el nem pusztult se nem nőtt).

Maci_P Creative Commons License 2016.06.02 0 0 2572

Kb. egyetértve P.Janoval, a fiatal szőlő gyökerét erősíteni kell, ahhoz meg nagy lomb kell. Amit meghálál, ha egy karót raksz mellé, és a hajtásokat hozzákötözöd, akár lazán, csak hogy ne a földön feküdjön, hanem felfele növekedjen, vigyázva, hogy ne törd el őket - meg kell azt is tanulni, hol törik le könnyen (ilyenkor leginkább a tövénél, meg a hajtás csúcs tud letörni, azokra kell vigyázni).

Volt a 2532-as hozzászólásban egy leírás, amiben a frissen ültetett szőlő nevelése is benne van, érdemes elolvasni, és a körülötte lévő hozzászólásokat is, mert hasznos lehet számodra a későbbiekben.

A szőlő egyébként egy kúszó növény, nő minden fele, neked kell irányítani, és akkor olyan szép lesz, mint az általad látottak (egyébként sok helyen láttam én már idős szőlőt, amihez nem értettek, és úgy is nézett ki, szóval attól függ ez a dolog, hogy ki nyúl hozzá, mennyit foglalkozik vele.). A bokrodat idén szépen neveled, tél végén az oldalra növő vesszőket tőből lemetszed, ami szép függőlegesen nőtt, azt meg 2-3 rügyre metszed, amiből növő hajtásokból egyet a rá következő (vagy az utáni) évben metszéskor talán már le tudsz kötözni dróthoz, hogy olyan legyen, mint a mit láttál.

Előzmény: pintjano (2571)
pintjano Creative Commons License 2016.06.02 0 0 2571

Én a friss (1-3 éves) szőlőimet soha--később sem, mert a lomb érleli a szőlőt (max a nagyon beteget töröm le)--- nem kaccsozom nem tördelen nem "szadizom", hadd erősödjön a töve gyökere. Bevált több mint 30 éve igy csinálom.

Viszont tavasszal-én télen fagymentes időben-- nem sajnálom, alaposan visszavágom, ugyanebből tapasztalatból.... Szerintem hagyd békén, örülj hogy ennyire nő, van benne élet!!!!

üdv PJ

Előzmény: Laja73 (2570)
Laja73 Creative Commons License 2016.06.02 0 0 2570

Sziasztok bocsánat az idióta kérdésért, de hát aki feltalálta a rezisztens szőlőt az rászabadította a magamfajta városi hülyegyerekeket az ágazatra.

Szóval látom hogy máshol milyen szépek az idősebb szőlőtőkék, fa-szerűen kinőnek, rákanyarodnak derékszögben a huzalra, és abból jönnek minden évben a friss hajtások.

Nekem meg az új (illetve tavalyi ültetésű) szőlőm olyan mint egy bokor, hajt összevissza minen irányba. Hát ebből hogy lesz olyan szép szőlő? Hagyjam meg a legerősebb ágat a többit nyissz? Bocs.

csemegeszőlőfürt Creative Commons License 2016.06.02 0 1 2569

A VÉNUSZ fajtát ki ne hagyd minden kertbe ajánlom.Magtalan permetezni nem kell és bőtermő.

Előzmény: csehrigo (2564)
Sanci07 Creative Commons License 2016.06.01 0 1 2568

Ha piros az elsődleges akkor a következőket mondanám,amivel nincs gond:

Conegliano-Júli vége,aug.eleje

Dunav-Augusztus 15 körül

Lidi-Aug közepe rezisztens

Piros Saszla-Szept.eleje-közepe

Jupiter-Szept.közepe,vége

Piros kecskecsöcsű-Okt.eleje

Ezeken kívül vannak még szépek,de több gondozást igényelnek.

PL:Rizamat,Anita,Kinga,Kósa

Korai fehér és probléma mentes:

Csabagyöngye-Júli közepe,vége

Palatina-Aug második fele rezisztens

Kései fehér finom és gondmentes:

Fanny-Szept közepe rezisztens

Fehér kecskecsöcsű-Szept.Közepe nem rezisztens de nincs vele gond!

Boglárkát én nem ajánlom idén vágtam ki,nem volt az igazi!

Maci_P Creative Commons License 2016.06.01 0 1 2567

Egyik nap írt a szőlőoltás fórumba, gondolom Ő is elfoglalt, ilyenkor mindenki olt... ;-)

Előzmény: pintjano (2565)
Maci_P Creative Commons License 2016.06.01 0 1 2566

Válassz rezisztens fajtákat, azokkal kevés a gond, általában 2-3 permetezéssel megvédhető minden évben (és az sem kell, hogy felszívódó legyen, elég a réz és a kén). Sok jó magyar fajta van.Néró, Eszter, Pölöskei Muskotály, Teréz, Fanny, Palatina, nem magyar, de a Moldova is jó.

Boglárka nem rezisztens. De attól még lehet jó, mert a nem rezisztens fajták is nagyon finomak, sőt, csal azokkal több munka van, de ha bevállalod, ajánlom a Pannónia kincsét, Hamburgi Muskotályt, Évát (ez nekem még nem terem).

pintjano Creative Commons License 2016.06.01 0 0 2565

Már régen irt "szőlőszem"  általunk igen nagyrabecsült "társunk"... Ki tud róla vmit? Irtam emaiilt, de nem válaszolt. Remélem jól van??? Válasz szerintem ide is jöhet, sokat tett ezért a közösségért is. De ha nem akar ide irni bárki, akkor nyilvános az emailcimem.

üdv PJ

csehrigo Creative Commons License 2016.06.01 0 0 2564

Sziasztok

Egyáltalán nem értek a szőlőhöz !(Ugyan van pár tőkénk otthon amit nem én gondozok)

Viszont szívesen ültetnék korai meg kései csemegeszőlőt.

Ha lehet pirosat. Minél sötétebbet. De az sem baj ha fehér és édes. :-)

Ajánlanátok nekem kevésbé kényes fajtákat?

Tv-ben láttam a Boglárka nevű fajtát. Gondoltam olyat veszek.

zola123 Creative Commons License 2016.05.31 0 0 2563

Sziasztok!a szőlőlugasomon a fürtkezdemények a levelek alatt vannak,ez probléma?a leveleket ki kell tördelni?hogy szellősebb legyen,érje a nap?vagy egyfajta védelmet nyújtanak az időjárás viszontagságai ellen/jég,eső/??

sjocyy Creative Commons License 2016.05.31 0 0 2562

Kedves Csemegeszőlőfürt

Válthatnánk emailt, érdekelne hogy neked milyen fajta szőlőid vannak.

Nekem is sok fajtám van, hátha tudunk cserélni. email címem publikus.

Sjocyy

gaszkonyi Creative Commons License 2016.05.31 0 0 2561

Köszönöm szépen.. Ezt fogom tenni !!

Előzmény: csemegeszőlőfürt (2560)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!