Keresés

Részletes keresés

mindenszentek Creative Commons License 2006.10.22 0 0 2972

tanárnéni is szigorú az iskolában, az a jó válasz ami benne van a megoldó kulcsban.

hiába nem könnyű felnőni, ahogy ezt a szenvedéstörténet is mutatja.

Előzmény: takarito (2968)
mindenszentek Creative Commons License 2006.10.21 0 0 2971

Megvetni a racionális tudást, vagy a bölcs tudást az probléma.

eeről beszéltünk már párszor.

Nem én vetem meg hanem Te vetítesz rám ilyen magatartást.

Előzmény: takarito (2966)
mindenszentek Creative Commons License 2006.10.21 0 0 2970

:-)

ahogy gondolod, ha úgy gondolod hogy tanítasz olvasni a te dolgod.

Előzmény: vámmentes (2965)
takarito Creative Commons License 2006.10.21 0 0 2969

Hol van az írva a Bibliában, hogy Isten személy? Mert az viszont írva van:

hogy

János 4,24:

Isten pedig Lélek, és akik őt keresik szükség, hogy lélekben és igazságban imádják őt.

meg az is.

Isten pedig világosság.

1 János 1,5:

És ez az az üzenet, a melyet tõle hallottunk és hirdetünk néktek, hogy az Isten világosság és nincsen õ benne semmi sötétség

meg hogy a szeretet.

Előzmény: vámmentes (2952)
takarito Creative Commons License 2006.10.21 0 0 2968

Tolerálni valaki és hatalomhoz segíteni valakit két különböző dolog, bár ezt egy keresztény nehezen látja át, mert maga is hisz a hatalomban sőt részesülni akar belőle.

Nem a másképpen gondolkodóktól kell félni, hanem azoktól a tekitélyektől, akik egyen hitvallást akarnak ráhúzni mindenkire. Pál apostol ebben nagyon szigorú, megátkozza azokat, akik nem engedelmeskednek az ő levél általi beszédének, és még a vitatkozást is száműzné. Ez nincsen Istentől, hanem szigorúan ellene van.

Előzmény: guzmen (2950)
takarito Creative Commons License 2006.10.21 0 0 2967

A tudomány elvakult követőin keresztül nem minősítheted a tudomány értékét. Éppen úgy mint a kereszténységen keresztül Jézust, vagy a budhistákon keresztül a Buddhát.

Éppen ezért a tudomány értékének minősítésénél korántsem szabad kiindulni annak visszaélőiből vagy annak elvakult követőiből.

A tudomány nem csak hozzáértőket jelent, hanem azokat is, akik hisznek vagy bíznak a tudományban, de nem értenek hozzá  A kettő között éppen úgy meg vannak a kihasználó tekintélyek, mint Isten tudománya és a hívők között.

Előzmény: mindenszentek (2949)
takarito Creative Commons License 2006.10.21 0 0 2966

Különbséget tenni racionális és bölcs tudás között nem probléma. Megvetni a racionális tudást, vagy a bölcs tudást az probléma. A megvetés mögött ugyanis többnyire az a félreértés van, hogy nem különbözteti meg a racionális tudást, vagy a bölcs tudást a mögötte meghúzódó, vagy rá hivatkozni szándékozó hamis elméletek befolyásolásától.

Előzmény: mindenszentek (2948)
vámmentes Creative Commons License 2006.10.21 0 0 2965

Örülök, hogy immár "tovább van olvasva"... Örülök, hogy segíthettem, s immár "tudsz ezzel mit kezdeni..." Annak pedig pláne, hogy még "tapasztalva" is van ez Nálad - is...

Így immár valóban "kedv, s öröm röpkednek"...

Előzmény: mindenszentek (2964)
mindenszentek Creative Commons License 2006.10.21 0 0 2964

tovább van olvasva és tapasztalva csókolom.

további jó betűbogarászást. 

Előzmény: vámmentes (2963)
vámmentes Creative Commons License 2006.10.21 0 0 2963

Olvasd tovább bitte, s akkor már tudod majd, hogy "mit kell vele kezdeni":

"Ha azokat Isteneknek mondá, akikhez az Isten beszéde lőn (és az írás fel nem bontható),

Arról mondjátok- é Ti, akit az Atya megszentelt és elküldött e világra: Káromlást szólsz; mivelhogy azt mondám: Az Isten fia vagyok?

Ha az én Atyám dolgait nem cselekszem, ne higyjetek Nekem.

Ha pedig azokat cselekszem, ha Nékem nem hisztek is, higyjetek a celekedeteknek: hogy tudjátok és elhigyjétek, hogy az Atya én bennem van, és én Őbenne vagyok."

A zsoltáros sem önállóan írja ezt, hanem azt a személyt mondja Istennek, aki immár a "Felségesnek a fia" lett, azaz a Felséges fiaként Isten.

Tehát az lett Isten Istennel egyként, aki

- Isten fiává vált azzal, hogy

- Isten beszédét hallgatta,

- tudtaa és elhitte,

- az Atya megszentelte és

- elküldte cselekedni az Atya dolgait.

Meg is lepődött Takarító a topik elején azon, amikor azt mondtam magamról, hogy én is szeretnék egy lenni Istennel, Istenné válni. Ezek az "Isten fiai-emberek" a "világ sói", s a "világ világosságai" - ahogyan Isten fiaként Jézus is az volt a földi szolgálata során.

Előzmény: mindenszentek (2959)
mindenszentek Creative Commons License 2006.10.21 0 0 2962

Fontos kérdés, hogy vajon így született-e, vagy tudatosan fejlesztette ki az "agyasságát". Elfogad-e segítséget tőled, vagy még neki áll feljebb és téged szeretne tanítani, vagy téged néz annak, ami ő. A toleranciaszint mindenkinél máshol húzódik.

attól függ mit értünk tudaton. amit én azon értek...ahhoz képest ilyet csak ön-tudatlanul (ön-ismeret hiányában) lehet. 

szinte végtelen... a tuti.

nem véletlen hogy emlékeim szerint a Mesternek 1x volt hajnali 3, amikor elzavarta a kufárokat.

minél hülyébb annál inkább igaza van; én erre esküszöm.:-) közben mindenki jól érzi magát...ha már itt vagyunk a Földön   érezzük jól magunkat.

persze más szemmel ez csúnyán cinikus.

Előzmény: guzmen (2958)
mindenszentek Creative Commons License 2006.10.21 0 0 2961
Mt 5,13

Ti vagytok a földnek savai; ha pedig a só megízetlenül, mivel sózzák meg?

majd az elkülönült isten megsózza borsozza
mindenszentek Creative Commons License 2006.10.21 0 0 2960

nem tom mi az a div.

hacsak nem a divine rövidítve:-))))

nem én írtam:-) az elkülönült isten keze lehetett.

mindenszentek Creative Commons License 2006.10.21 0 0 2959

Én is jobban elfogadom azt a gondolatot, hogy Isten egy tőlem különállóan létező lény, vagy inkább szubsztancia, megnyilvánulás,

és akkor mit kell kezdeni ezzel?:

Zsolt 82,6

Én mondottam: Istenek vagytok ti és a Felségesnek fiai ti mindnyájan:

Jn 10,34

Felele nékik Jézus: Nincs-é megírva a ti törvényetekben: Én mondám: Istenek vagytok?

Mt 5,14

Ti vagytok a világ világossága

:-)</DIV>

Előzmény: Ilona_ (2894)
guzmen Creative Commons License 2006.10.21 0 0 2958
"ha megengeded....azt is toleránli kell ha számunkra a másik gondolkodása a gondolkodás hiányát jelenti:-)

A gondolkodás hiánya, az nem gondolkodás, tehát nem másképp gondolkodás, hanem "sehogy gondolkodás".

Értem különben mire gondolsz. Ha vannak jellembéli hiányosságaink, (büszkeség, akaratosság, egy pici elit érzet stb.) akkor a másképp gondolkodók felé irányuló toleranciánk kimutatása sokkal nehezebb. De ha látunk benne értékeket, a maga módján értelmes, akkor el tudjuk fogadni. Ellenben, ha a másik gondolkodásán a "gondolkodás hiánya" ütközik ki, akkor főleg nehéz. Nem lehetetlen, de nehéz. A türelem, a tájékozódás sokat segíthet. Fontos kérdés, hogy vajon így született-e, vagy tudatosan fejlesztette ki az "agyasságát". Elfogad-e segítséget tőled, vagy még neki áll feljebb és téged szeretne tanítani, vagy téged néz annak, ami ő. A toleranciaszint mindenkinél máshol húzódik, és esetenként, sőt kis túlzással napszakonként is változik. Van, hogy hajnali háromkor fogy el a cérna, (hehe)
van, hogy látszólag teljesen nyugodt helyzetben, mások és önmaga számára is érthetetlenül következik be filmszakadás. Egy biztos. A magas tűrőképesség nagy előny, de arra ne építsen senki, hogy végtelen és azzal vissza lehet élni.
Előzmény: mindenszentek (2951)
vámmentes Creative Commons License 2006.10.21 0 0 2957

Akkor valóban, ha a "megtérésed" teljes, s megtermed a megtéréshez illő gyümölcsöket, s ebben az állapotodban meg nem rendülsz, abban stabilan állsz bűntelenül. Akkor eggyé válhatsz Te is Istennel, ahogyan Jézus is egy volt bűntelenül az Atyával.

Előzmény: Ilona_ (2894)
mindenszentek Creative Commons License 2006.10.21 0 0 2956

nem lehet érezni, ha jól értelek...

mert ez egy folyamat. nincs olyan pontja...hogy még nem de már igen, meg ilyesmi.

Előzmény: Ilona_ (2892)
vámmentes Creative Commons License 2006.10.21 0 0 2955

Nem én "mondtam ezt meg Neked kívülről", hanem csak idéztem az evangéliumnak erről a témáról szóló részeit a Te felvetésedre. Innen a többi a Te dolgod.

Előzmény: Ilona_ (2892)
mindenszentek Creative Commons License 2006.10.21 0 0 2954

a szokásos értelmezéshez képest azonban nem személy.

hiába minden nézőpont kérdése, és az egyik legnehezebb dolog: ÁTHELYEZNI A NÉZŐPONTOT.

mindenszentek Creative Commons License 2006.10.21 0 0 2953

személynek végül is személy. de nem elkülönült nagyszakállú.

persze hogy személy, itt a földön:

Mt 5,13

Ti vagytok a földnek savai; ha pedig a só megízetlenül, mivel sózzák meg? nem jó azután semmire, hanem hogy kidobják és eltapossák az emberek.

Mt 5,14

Ti vagytok a világ világossága

vámmentes Creative Commons License 2006.10.21 0 0 2952

Isten nagyonis személy.

Személyt teremtett a saját személyének képére és hasonlatosságára. Nem azonosságra, hanem csak "képére" és csak "hasonlatosságára". Tehát az ember személye hasonlít az Isten személyére, de nem azonos azzal.

Tehát Isten is személy, ahogyan a személyének hasonlatosságára teremtett ember is az.

Előzmény: Ilona_ (2893)
mindenszentek Creative Commons License 2006.10.21 0 0 2951

ha megengeded....azt is toleránli kell ha számunkra a másik gondolkodása a gondolkodás hiányát jelenti:-)

nem mindig könnyű:-)

sőt más szemüveggel ....ez hazugság. sőt már olyat is hallottam, hogy az ilyen tolerancia elzárja a másikat v vmelyik résztvevőt a fejlődéstől.

mit tom én.

Előzmény: guzmen (2950)
guzmen Creative Commons License 2006.10.21 0 0 2950
Ezt írod:"A másképp gondolkodás tolerálása pedig pont ott kezdődik, hogy a másik első pillanatra tévesnek ítélt nézeteit, első pillanatra hibásnak vélt cselekedeteit vele együtt elfogadjuk, amíg lépéseket nem tettünk annak megértésére. Ezzel azért többet tehetünk."

Nekem bizony ebből is más kristályosodik ki. Bár biztos tévedek. Számomra, a másképp gondolkodás tolerálása azt jelenti, hogy nem értek vele egyet, azt nem hiszem, nem vallom, igazság szerint nem is érdekel, ezért nem is értem, és nem is akarom megérteni, mégis megadom a tiszteletet annak, aki így gondolkodik. Tiszteletben tártom a másképp gondolkodását, de azt azért cserébe elvárom tőle, hogy ő is így tegyen, Nem bántom, nem üldözöm, bár lehet, hogy ilyesmiből tudna erőt meríteni, nyerne önigazolást. De nem. A kölcsönös kommunikáció idővel oldhatja az ellentéteket, normális emberek élhetnek egymás mellett, ennek ellenére is. Akkor van baj, ha ez a "másképp gondolkodó", bántás nélkül is elkezdi fröcskölni embertársait, sőt az egész világot, aztán ha hatalomhoz jut, pont ő lesz az, aki megtorolja azt, ha valaki más véleményen mer lenni, mint ő.
Előzmény: takarito (2931)
mindenszentek Creative Commons License 2006.10.21 0 0 2949

nem.

de ettől még mint már 3x írtam a kizárólag intelektusra szorítkpzó tudás por és hamu.

ld. a tudomány elvakult követőit....akiket ha kicsit megkaparsz kiderül hogy többnyire fogalmuk nincs a saját ideológiájukról. könyebben el is hisznek tehát minden újsághírt. 

Előzmény: takarito (2947)
mindenszentek Creative Commons License 2006.10.21 0 0 2948

benne van, csak distinciót tesz számos ideológia racionális és bölcs tudás között, mégpedig pl azért mert utóbbinak nem csak a szája nagy...amikor az ostyát beleteszi a pap...:-)

ám amikor tenni stb. is kellene vmit...akkor már harmatgyönge...  

"Mert hiába ismer valaki egy embert, ha nem érti, távol áll az okostól és bölcstől is."

jó kommentár.

de szavakon lovagol, engem pedig az ilyen eszmecsrék hogy akkor mi van az eredetiben nem érdekelnek.

aki érti érti aki nem érti nem érti nekem mindegy

aki akarja kommentálhatja nyugodtan...ha az vkinek segít akkor főleg.

Előzmény: takarito (2945)
takarito Creative Commons License 2006.10.21 0 0 2947

Ha Istennek tetsző cselekedetről beszélnénk, miért volna mindegy mi van az intellektussal? Gondolod Istennek az tetszik, ha valaki ész nélkül és balgán mindent megtesz, amit mondanak és diktálnak neki Isten nevében?

Előzmény: mindenszentek (2940)
takarito Creative Commons License 2006.10.21 0 0 2946
Mertem használni ezeket a fogalmakat a megértés kedvéért.
Előzmény: mindenszentek (2942)
takarito Creative Commons License 2006.10.21 0 0 2945

Ugye mindent a szövegkörnyezetből kiragadva értelmeznek. Bár a Védákon belül nem valószínű, hogy a tudás megvetésén kívül a tudás felemelését is megtaláljuk, citáld ide légyszi azt is ha van benne.

Az ilyen Lao Ce igazságokat pedig csak felszínesen tekinthetjük annak. Mindig mögé kell képzelni egy körülményt, ami helyessé teszi. Mert hiába ismer valaki egy embert, ha nem érti, távol áll az okostól és bölcstől is. A legyőzés is milyen módon és mit is? Indulatokat, felfogást, fizikai erőt vagy személyiséget? És így tovább. Mindegyikre lehet még kérdéseket faragni, és ellenkezőjét is megmagyarázni.

Előzmény: mindenszentek (2939)
mindenszentek Creative Commons License 2006.10.21 0 0 2944

A szájbarágásként megvetett magyarázat csak egy kézlegyintéssel mellőzött módja.

nem kézlegyintettem. hanem mivel a kommentárod nem ütötte szét teljesen az eredeti szöveget sőt azt jól megvilágította, ezért annyit mertem mondani, hogy attól a kommentől még nem téves. de majd bebizonyítod hogy az, az megy neked.  

Előzmény: takarito (2941)
mindenszentek Creative Commons License 2006.10.21 0 0 2943

szájbarágásként megvetett magyarázat 

de ne vetíccsé má megint

egyszerűen ugyanaz amit írsz...csak rövidebben.

ettől tehát  maga a szöveg nem téves, legfeljebb a Te izlésedhez képest rövid... 

Előzmény: takarito (2941)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!