Tervezem, hogy telepítek majd szőlőt is a kertembe. Kifejezetten a biotermesztésre alkalmas fajtákra gondoltam. Ezek közül a Nerot, a Pölöskei muskotályt, a Terézt jegyeztem fel magamnak. Azt kérdezem, hogy mi a véleményetek ezekről a szőlőkről, milyen előnyeik, hátrányaik vannak, illetve tudtok-e ajánlani más biotermesztésre alkalmas fajtákat?
Néhány szőlővesszőm van, Othello és Zalagyöngye fajták. Az Othello-ról tudom, hogy a borát nem engedik nagyüzemi mértekben előállítani, de enni én szeretem, ahogyan a Zalagyöngyét is, aminek a bora szintén nem túl izgalmas. De csemegeszőlpnek kiváló. Ezek mennyire permetezésigényesek?
Igen, ill. folpet hatóanyagú szer. De akkor kell parázni ha KOMOLY szövetsérülés van bogyókon (az ugye most még nincs) ill. a hajtáson. A levelek kiszakadása nem akkora tragédia.
A szakirodalom kendermag bogárként is említi. Kb. 2-3 mm a potroha és csőrös orra van, mint valamikor a szovjet iskolabuszoknak. A színe szürke és az épphogy kipattant rügyeket szereti leginkább. Ha ezeket megrágja és a rügy túléli, egy termés nélküli torzó lesz belőle néhány levéllel.
Na kimentem Berénybe megtekinteni a jég hatását. Nem, hogy jég nem volt, de eső is csak annyi, hogy a port elverte az úton, de azt sem teljesen. Örömömben lenyírtam a füvet és megnéztem az oltványokat. Itt meglepetés volt, mert a 150-ből 149 már kukucskál! Ki hitte volna... Mott attán va örő, me bódottá... :-)
Nekem a február végi-március eleji fagyok elintézték a bíbor kadarkát, a turánt, de még az állítólag fagytűrő cabernet franc-ot is. Szerencsére ősszel mindig betakarom a tőkenyakat és innen jönnek most a hajtások persze többnyire termés nélkül. A friss hajtások jó része tele van hangyákkal. Lehet, hogy a hajtásokon lévő atkák az okai? Egyébként szőlőbogár is volt szépen. Már csak a jégeső "hiányzik".
Adonyban se jég, se eső... A gazdák porolnak a hurulóikkal és készülnek a hétvégén esedékes kistérségi borversenyre. A versenyre 113 borminta gyűlt össze, legnépesebb a fehérborok (46 minta) mezőnye. Csapadékmentesek vagyunk majdnem 3 hete. Az első kör permetezésen túlvagyunk. A vontatott fakadás és hűvös tavaszelő után az elmúlt napok időjárása "húzza" a hajtásokat, amik bőven behozták a "lemaradásukat". Legnagyobb ünnepünkkor, Szent Orbán napján (május 25.) tavaly már virágzott a szőlő, ha marad a meleg, az idén is szőlővirág illatban telik majd a hegyünnep. :-)
Volt ma valakinél jégkár? Siófokon volt jégeső, remélem Nagyberényt elkerülte, nem bírnám, ha a frissen kihajtott szőlőben kárt tett volna. Igaz Siófoktól 4 km-re csak eső volt, de ez nem zárja ki a 10-el odébbi jeget. Holnap biztos megnézem mi volt.
Az elültetett szőlő helyben marad amíg él, a filoxára viszont mozgékony. Abszolut semmi előny nincs sajátgyökerü szőlőt ültetni viszont előbb utóbb megtalálja a szőlődet a filoxéra, ha nem is öli meg de legyengíti.
Egyébként én is úgy tapasztaltam - talajtól függetlenül -, hogy a saját gyökereztetésű vessző kevésbé fejlődőképes és a tőke mindig hátrányban van az alanyba oltotthoz képest még ugyanazon fajta esetében is.
Épp a kérdésed előtt írtam be(igaz, nem neked címezve), hogy kötött talajon jobban jársz oltvánnyal Permetezés kérdésben igen nagy a szórás a vélemények között. Ami engem illet, én is a felszívódó szereket részesítem előnyben. Az első permetezés kb. 2 hét múlva, de még nem döntöttem el, hogy milyen szerrel.
Valóban nem egyértelmüen fogalmaztam. Szóval az úgy volt, hogy..... tavaly tavasszal telepítettem kb 750 -800 db Nérót de nagyon későn, kb Május közepén. Szépen megindúlt de rájött egy nagy aszály Juli-Aug ban ezért kb az egyharmada elpatkolt. Ezeknek a helyén újratelepítettem ősszel, illetve még egy kicsivel többet is. A szombati állás szerint, kb az egynegyede-egyharmada újrakipusztult de nem vagy nem feltétlenül az újratelepítettekből hanem vegyesen, főleg a balsor. Tüzetes vizsgálat alapján arra jutottam, hogy későőszi talajkimosás áldozatai lettek nagyrészt. A telek nagyon meredek és a balszélső ültetési soron robogott le a csapadék. ott az oltványok kb 25-30 cm-re - tehát nagyobb mint egy férfi nagyarasz -állnak ki csupaszon a levegőben. Ezek nem bírták ki a telet, gondolom mivel nem védte őket a talaj.
Ami megmaradt, az Zalancelot fotóinek megfelelő méretü, 4-8 cm. Már csak azért is mert az ő közelében van a birtokunk tehát ugyanaz a klíma ápolja és súlytja a szőlőnket.