A játékosnak mindenképpen meg kell próbálnia eltalálni a színes golyót. Még akkor is, ha egyetlen színes golyó sem látható, meg kell neveznie, hogy melyikre akar lökni. Erre a megnevezett színes golyóra - a legjobb tudása szerint - olyan erővel és irányba kell löknie, hogy esélye legyen eltalálnia a nevezett színes golyót. Ha a bíró szerint ezeket a feltételeket (erős, irány, tudás) a játékos nem teljesítette, akkor foul and a miss-t fog ítélni, kivéve, ha lehetetlen bármelyik színes golyót eltalálni, mert akkor csak miss jár, tehát a golyót visszahelyeztetni nem lehet.
Ha a barátod meg sem próbálta eltalálni egyik színeset sem, sőt unfair módon ráragasztotta a pirosra a fehérre, akkor ezzel - szerintem - megszegte a snookerszabályok 4. fejezetének 1. pontját, mely a játék közben tanúsított viselkedésre vonatkozik: "Abban az esetben, ha valamelyik játékos ..... (b) a játékvezető megítélése szerint szándékosan vagy ismételten tisztességtelen magatartást tanúsít; vagy (c) egyéb módon méltatlanul viselkedik.... akkor a játékvezető vagy (e) figyelmezteti a játékost, hogy további hasonló viselkedés esetén az ellenfelének ítéli a frame-et; vagy (f) rögtön az ellenfélnek ítéli a frame-et; vagy (g) ha a játékos viselkedése annyira kirívó, akkor az ellenfélnek ítéli az egész játékot."
Szóval, in concreto, a barátodat figyelmeztetni kellett volna a tisztességtelen magatartásra, azzal, ha legközelebb inkorrekt, akkor elveszti a frame-et, továbbá, te visszaadhattad volna az állást, vagyis neki kellett volna jönnie a kialakult állásból.
Tegyuk mar tisztaba a dolgokat: ha nem nyilvanvalo, melyik szinesre loksz, a jatekvezeto felhivasara *koteles* vagy megnevezni a szines golyot, amelyikre probalkozni fogsz. Ennek semmi koze ahhoz, hogy lehetseges-e egyaltalan eltalalni, mindenkeppen meg kell nevezned egy szint. Ha ezt elmulasztod, az 7 pontos hiba, teljesen fuggetlenul attol, hogy a lokessel talalsz-e barmit is.
Visszatetelrol/allas atadasarol: ez borzaszto egyszeru, foul and a miss utan az ellenfelnek joga van visszahelyeztetni az allast, hogy az ellenfel ujra probalkozzon az eredeti allasbol; emellett ahhoz is joga van, hogy a kialakult allast adja vissza. Ha nem miss, csak sima foul, akkor is barmilyen esetben valaszthatja azt a jatekos, hogy a letrejott allast az ellenfelnek visszaadja (csak visszahelyeztetni nem lehet). Ennek megintcsak semmi koze ahhoz hogy eppen break volt vagy safety jatek, a szabalyok szempontjabol ez kozombos (a szabalyzatban az a szo, hogy "safety" egyetlen egyszer sem szerepel egyebkent).
Hogy lehetetlen helyzetben milyen lokes kell ahhoz, hogy csak foul legyen es ne foul and a miss, azt mar Pasa es Kaputykin leirtak, nincs mit hozzatenni.
Mivel break közben volt, free ball semmiképpen nem lehetett volna, ez természetes. S mivel break közben volt, és nem egy safety-csata kellős közepén, ezért érdekes, és nehezen eldönthető. Nos, ha a barátod a sárgát mondta be, és szépen ragasztott a pirosra: mivel HIVATALOSAN MEGNEVEZTE a sárgát, még ha lehetetlen is, ez hiba. Ha lehetetlen egy lökés, akkor ELEVE NEM SZABAD MEGNEVEZNI, mert ha nem talál, hibának minősül. BÁR... EZ KÉRDÉSES, MERT TÉNYLEG SZÍNES KÖVETKEZETT VOLNA.
A barátodnak nem kellett volna megnevezni semmit, hanem csak szó nélkül a pirosra kellett volna ragasztania. Arról nem tudok, hogy break közben, ha én rontok, odaadhatom-e az ellenfélnek a következő lökést. Az nem csak safety közben van? (Hogy az ellenfél lök egy rosszat; én jövök, de én nem vállalom, hanem visszaadom neki. Úgy tudom, ez break közbenhi hibára nem vonatkozik.)
aha, kösz, haver bemondta, hogy sárga, majd finoman ragasztott a pirosra... mondom, ez nem fair sztem... de végül hagytuk annyiban, de érdekes szitu volt... szerintem is legalább meg kellett volna próbálni megfelelő irányba megfelelő erőt beleadnia, vagy nem?
1000 éve snookerozom, úgy hittem, ismerem a szabályokat, mégis, most kedden egy olyan játékszituáció jött elő, amire nem tudtuk a megoldást.
a következő a szitu: barátom belökte a pirosat, a fehér meg szépen becsúszott a pirosak közé, a bolyba, de úgy, hogy gyakorlatilag nem lehetett onnan kilökni, nem volt sehol sem egy olyan golyónyi hely, ahol kifért volna a fehér, a pirosak teljesen körbezárták. Ugye most színest kellett volna lökni, de ez lehetetlen volt.
deltol ejfelig megy a stream apro megszakitasokkal. Most is epp Ebdon kuzd Dinggel. A masik meccset meg livescoringrol -- http://www.worldsnooker.com/ es valahol meg kell keresni.
Kicsit bovebben a selejtezokrol es arrol, hogyan is all ossze a Main Tour mezonye a kovetkezo szezonban. A mostani szezonbol meg harom ranking verseny van hatra: a Welsh Open, a China Open es a vilagbajnoksag. Mindharom versenyen tartottak mar selejtezoket. A Welsh Openen 48-an vannak meg versenyben, az utolso selejtezokort a helyszinen tartjak majd, a top 16 csak keddtol jatszik. A China Openen kialakult a 32-es mezony, a VB-n pedig szinten 48-an maradtak, az utolso selejtezokor marciusban lesz.
Hogyan is all ossze a jovo evi mezony? Jelenleg 96-an vannak a Main Tour-on (illetve Robin Hull ev kozben visszavonult). Jovore biztosan ott lesz a VB utani, szezonvegi vilagranglista elso 64 helyezettje, valamint a maradek 32 versenyzo kozul 8, akik a 2007-08 szezonban a legtobb ranking pontot szereztek. A fennmarado 24 helyet uj jatekosok kozott osztjak szet. Ezeknek a helyeknek az osszetetele eleg bonyolult, leginkabb regionalis vagy amator versenyek/bajnoksagok gyozteseibol all, de pl. az amator vilagbajnok, es az U21-es VB gyoztese mindenkeppen meghivast kap, illetve fenntartanak egy szabadkartyat is.
Az idei szezonnak ket nagy nev is aldozataul esett: James Wattana es Tony Drago, akik mar minden selejtezoben kiestek, egyik (64-es, valamint a fennmarado 8-as) listara sem fertek fel. Igy (szabadkartyat leszamitva) nem kapnak helyet a jovo evi Main Tour-on. Igy az is lehetseges, hogy a ma kezdodo Malta Cup-on latjuk Tony Drago-t utoljara snooker asztal mellett (legalabbis tetmeccsen).
Jimmy White helye valamivel biztosabb, bar a 65. helyen all, a top 64-en kivuliek kozul neki van a legtobb pontja a mostani szezonban, igy jo eselyei vannak a jovo evi szereplesre is. Jimmy egyebkent meg ott van a VB 48-as mezonyben, marciusban Mark King ellen csatazik majd a Crucible-beli jateklehetosegen.
A kiesok kozott van a 16 eves tehetseg Michael White is, aki elso profi szezonjaban nem tudott a bentmaradashoz elegendo pontot osszegyujteni, igy csak szabadkartyaval maradhat bent. Hasonloan jart a 17 eves kinai Liu Chuang is, bar neki meg van minimalis eselye, a VB-n top 16-ba kellene jutnia.
Sajnos csak most tudok reagálni, nem tudtam jönni. Köszi, jólesett, hogy gondoltál rám. Attól tartok, ez nekem évekbe kerül... (Egyszerűen, mintha mindenki másra immunis lennék.)
(Kb. ... 9 hónapja van ez így. Pedig nem is ő a kedvenc játékosom - hanem az Neil, tudod -. De ebből látszik, a kettőnek semmi köze egymáshoz.) Egyenlőre még nem megy... Köszönöm az együttérzést.
Hetfon kezdodik a Malta Cup. Az idei kiiras nem ranking verseny, mivel nem sikerult megfelelo nagysagu dijalapot osszehozni (76 ezer font az osszdijazas, ami egy atlag ranking versenyen 200 ezer feletti).
Emiatt ugy dontottek, hogy 20 jatekost hivnak meg, a top 16-ot es tovabbi negyet. Mivel Ronnie O'Sullivan es Steve Davis nem lesznek ott, igy a top 16-on kivulrol hatan kaptak meghivast: Joe Swail, Joe Perry, Marco Fu, Dominic Dale, valamint Maltarol Tony Drago es Alex Borg.
A 20 resztvevot 4 db csoportba osztjak. A csoportokon belul kormerkozes van, a Premier League-hez hasonloan 6 frame-ig (nem 6 nyert!) jatszott meccseken. A csoportokbol csak a csoportgyoztesek mennek tovabb az elodontobe, ahol mar 6 frame-et kell nyernie a gyoztesnek, a dontoben pedig szokas szerint 9-et.
A csoportok:
1. csoport: John Higgins, Joe Perry, Allister Carter, Ryan Day, Alex Borg 2. csoport: Ken Doherty, Neil Robertson, Joe Swail, Stephen Lee, Marco Fu 3. csoport: Shaun Murphy, Stephen Hendry, Stephen Maguire, Mark Selby, Tony Drago 4. csoport: Graeme Dott, Peter Ebdon, Mark J. Williams, Ding Junhui, Dominic Dale
A Welsh Open jovo hetfon, rogton a Malta Cup dontoje utani napon kezdodik.
Meg sosem lattam ezt a szerkezetet eddig kozelrol. A TV-s meccseken egy masodik biro (a marker) egy monitoron nezi a meccset, es vezeti az eredmenyt (egyreszt a jegyzokonyv miatt, masreszt hogy a nezok lassak a kivetitokon). A nem TV-s meccseken, selejtezokon stb. ugyanugy kellenek kivetitok a nezoknek es jatekosoknak, illetve a jegyzokonyvet (legalabb elektronikusan) ugyanugy vezetni kell, viszont itt nem alkalmaznak kulon masodik birot. Ezert talaltak ki ezt a szerkezetet, amely, ha jol ertem egy egyszeru jelado, az eredmenyt onmagaban nem tarolja, csak tovabbitja a gombnyomasokat (mint egy taviranyito), onnan pedig a kijelzokre kerul.
Eirian Williams oldalan vannak fotok is, itt egy marker munka kozben (minden elismeresem annak aki ekkora monitorrol kovetni tud egy snooker meccset):
Illetve itt egy ilyen zapper kozelrol (a betuvel jelolt gombokrol nem tudom, pontosan mit csinalhatnak, bar azert lehet sejteni korulbelul milyen funkciokra lehet szukseg egy ilyen szerkezeten):
Jo ez az video amit linkeltel, a Reservoir Dogs zene az biro sporttarsakkal telitalalat, BBC-n mindig is jok voltak ezek az osszeallitasok.
Ennek a videónak a végén Eirian Williams mutat egy kis kütyüt, hogy a "re-ferik" sokszor ezzel számolnak. Hogy műxik ez? Mindenki használja? A TV-ben mindig azt látni, hogy ott ki is van vetítve, hogy hogy áll a frame/break. Vagy ez a nem TV-s meccsekre lenne?
Egyébként én pont így vagyok vele,nekem is Davis,Hendry legenda ami megmondom őszintén nemigen érdekel.
Nyilatkozta a "mi":) Ronnie-nk,nem elégedett a játékával. Nagyon nem. Szeretné felépíteni,megbízhatóbbá,kiegyensulyottá tenni a játékát. Tudja hogy nagyképű amit mond de ő a tudása 60%-val nyer....de ez neki nem elég. Nem tudott és nem akart "játszani",odalépett az asztalhoz és csak arra tudott gondolni le akarja rakni:-D
Dolgozik a dolgon,hogy ne így legyen. Nem tudom,milyen lesz ha így van a játéka csak azt hogy mindig egyenlő lesz nekem a snooker fogalmával. Száz évben ha egy ilyen pasi születik... Az isteni szikra mindig benne marad. Kész voltam a múltkoriban mikor ült a helyén és lelkesen suvickolt egy kiskanalat. Egy másodpercet nem hagynék ki ha játszik senkiért és semmiért. Örülök hogy Te is hasonlóan elfogult vagy!
Kedves terence99, nálam elfogultabb Ronnie-val kapcsolatban nemigen lehetsz. Nekem a snooker=Ronnie. Jó, tudom, hogy van Hendry, meg Steve Davis, stb., de én az ö idejükben még nem bámultam snooker-t, másrészt meg az ö egyéniségük soha nem fogott volna úgy meg, mint Ronnie-é. (a nök mindig a "rossz fiúkat " kedvelik ;-) ) Szerintem a kemény küzdés nem az ö müfaja, a laza elegancia sokkal jobban passzol hozzá, de mostanában egész motiváltnak tünik, hátrányból is egész klasszul feljön, végül is most is csak azon a szerencsétlen kéken múlott.