A 456-hoz mellékelt képen láthatod, hogy a fúrókorona körül (közvetlenül a mennyezetnél) van egy tömített akármicsoda. Azon keresztül szívja el a vizet. Egy pici por keletkezett a rögzítőfurat elkészítésénél, azon kívül se por, se víz... Anyuci lepődött meg a legjobban :)
Légyszíves szagértsétek már meg a mellékelt móricka ábrát! Az egyes elemek jó helyen vannak a rendszerben? Ventilátor a hőcserélő rész jó oldalán van? Kondenz elvezetés jó oldalon van? lejtés jó irányba jelöltem? Meg ilyenek. A szénszűrő opció, az érzékelő meg a fűtőparon és a termosztát érzékelője.
Néhány kérdés: - beszívó csonk végét csak simán ferdére vágjátok és vízszintesen kivezetitek a tetőn? - sima porszűrő dobozt csináltatok vagy vettetek? - olvastam valahol hogy 90 fok könyök helyett érdemes 2x45 fokot használni, sokat számít ez?
Quint! Írj már arról, hogy amikor (456 hsz.) kifúrták a menyezeted, akkor az hogy működött? Odáig tudom, hogy gép furattal rögzít, meg ilyenek, hanem mi lett a vízzel, amit a fúrófejhez vezettek. Az tud kontolláltam elfolyni, vagy folyik össze vissza? Vagy mi? Vagy rá van kötve egy vizes porszívó?
Én ilyent szereztem: MWH-12HRN2 Nem a legmodernebb darab, de átmeneti időben földgáz árban lehet vele fűteni, és akkor is be tud segíteni, ha nem lenne elég a talajregiszterrel elérhető hűtés. Rosszul emlékeztem, mert tavaly 74.900,- volt az ára :)
Nem téged akartalak ezzel bántani, bocs', ha félreérthető volt... Csak 3 méter ellenálláshuzal árát akartam összevetni egy picit összetettebb berendezésével, ha már az áruk majdnem ugyanaz :)
Szerintem lényegesen olcsóbbat nem nagyon fogsz találni. A héten kaptam árakat ugyanezekre. Kompel. Bruttó árak: Spiro cső 200 mm 2825.-/m Spiro cső 125 mm 1766.-/m Könyök, 90°, szeletes, 200mm 2664.-/db Könyök, 90°, szeletes, 125mm 1854.-/db Ezek alapján amit írtál az összesen 137.292.-
Egyebek: Egál T idom 125 mm 2884.- Egál T idom 100 mm 2734.- Sonofelx cső 105mm 1678.-/m Sonofelx cső 152mm 1900.-/m Line metal 100B radiális csőventillátor 64W 250m3/h 65dB 32101.- Line metal 150B radiális csőventillátor 78W 530m3/h ??dB 40126.- Csőtoldő 125 mm 618.- Légtechnikai szalag 50mm/40m 2043.- Légtechnikai gumisbilincs 200 mm 1061.- Légtechnikai gumisbilincs 150 mm 876.- Szűrőpaplan EU-3 1m széles 1364.-/m 1fázisú ford.számszabályzó 1,5A RVN 9978.- Dobozos szűrő 160mm 10978.- Dobozos szűrő 150mm 10583.- Dobozos szűrő 125mm 9620.- Fűtőpatron BE100-0,61F 100 mm 0,6kW 77000.-
Komplett listára rendszerkedvezményt adnak, kb. -15%.
Segítsetek egy kicsit nekem! Számolom a szellőztetőrendszerünkhöz szükséges csövek méretét és egy kicsit elbizonytalanodtam. Ha jól sejtem az eddig olvasottak alapján akkor csak a hosszabb tartózkodásra szánt helyiségekre kell méretezni a levegőcserét. .... nappali, hálószoba, dolgozószoba és az ebédlő. Ha a befúváshoz és az elszíváshoz azonos keresztmetszetü csövet használok akkor az elszívásí ponthoz tartozó helyiség levegőjének egyszeri cseréje közben azonos légsebességnél annak a helyiségnek a levegője amiben az elszívás van böbbször is kicserélődik. pl.: A konyha ( elég kicsi lesz ) 17 lég m3 a hozzá kapcsolódó ebédlő 35 lég m3 és 125 mm-es csövet használva 0,8 m/s sebességnél a konyha levegője 2,1-szer cserélődik ki mire az ebédlő levegője egyszer 1 óra alatt. ( remélem jól számoltam. :) ) A fürdő levegője a hozzá kapcsolódó helyiség légcseréje alatt 4,5-ször cserélődik ki.
... bruttó egymilliós fűtőkaloriferes rekuperátort. .... Semmi extra nincs ezekben valóban, 2 ventilátor, keresztáramú hőcserélő felület, szűrő, meg egy fűtőrész egy nagy dobozban, szigetelve... Tuti kb. a negyedébe sem kerül az előállítása...
Pár napja megjelent ebben a topicban egy határon túli kereskedés linkje, ahol Ft-tal is lehet fizetni.
24 m 200-as 24 m 125-ös spirálkorcolt cső, + 6-6 90 fokos idom bruttó 150 e Ft körül jön ki. Ez majdnem a kétszerese annak, mint amit gondoltam, és még semmi más nincs benne. (Hát tovább keresgélek.)
Pedig kell nekem gépi szellőztetés, mert sok előnye van.
Én tavaly Lossnay LGH-35RX5-re (115-350m³/h) netto 270,000 alatti ajánlatot kaptam. Ez is olyan műanyag hőcserélős, mint az Anico, vagy a HOLTOP (Hungaroklima). Szerintem belül mind ugyanazok, csak a címke más (lásd VW csoport autói).
No megkaptam életem legolcsóbb ajánlatát anico fresh 291.000 Ft a hőcserélő és 75%-ot ír rá. Valakinek van ilyene?
A bartosz Neked mennyibe jött ki? Tegnap beszéltem az úrral, eléggé képben volt, apróságokról beszélt, amik annál fontosabbak.
A bartoszban az tetszik, hogy jó böszme nagy, vagyis jó böszme nagy lehet a hőcserélő felület, vagyis tényleg jó lehet a hőátadás, és eleve a padlástérbe tervezik, nem vesz el helyek aktív helyiségből.
Valaki írta itt, hogy sörösdoboz lemez, nos ez is fontos a hőátadás szempontjából, minél hamarabb kapja meg a meleget és fűtse fel a hideget.
"Csak egyszer felejtsd el és máris a bulvár lapok címoldalán szerepelsz." Ezt nem értem, mire írtad.
1.Ha elfelejtem elzárni a füstcsövet használat után, akkor a szellőztető nyomja ki a levegőt a kéményen is. 2.Ha elfelejtem kinyitni a füstcsövet használat előtt, akkor azt észreveszem azonnal, mert be is füstöl rögtön a házba.
Ha szellőztető gépet keresek, és megvan, hogy hány m3-t kellene óránként megmozgatni, ott van még egy "statikus nyomás" paraméter, amivel nem tudom még, mit kell kezdeni. Honnan tudom, hogy mennyi elég nekem? Ki kell számolnom a gerincvezeték és a leágazások nyomásesését? Mitől van az, hogy ugyanolyan m3/h kapacitáshoz annyira különböző "statikus nyomás" értékek tartoznak? Ha ugyanazt a légmennyiséget mozgatják meg óránként, mitől más a nyomás?
(Pl egy 350m3/h-hoz láttam már 100Pa-t (HOLTOP, Lossnay), 150 Pa-t(Atrea))
Amúgy a "külső nyomás" és "statikus nyomás" ugyanazt jelentik? Ha valahogyan kiszámolom a nyomásesést a csöveimen, mit kell utána összenézni, mivel?
Engem is érdekelne a Bartosz. Hogyan lehet ezt beszerezni? Kivel lehet tárgyalni a műszaki paramétereiről és az áráról? Csak Lengyelországból lehet közvetlenül beszerezni? Ha igen, hogyan?
Hatalmas élményben volt ma részem. :-) Megtapogattam egy boltban egy bruttó egymilliós fűtőkaloriferes rekuperátort. Hát lényegében nem lettem okosabb. Azazhogy igen. Semmi extra nincs ezekben valóban, 2 ventilátor, keresztáramú hőcserélő felület, szűrő, meg egy fűtőrész egy nagy dobozban, szigetelve. Megtapiztam a hőcserélőt, egy kis nyomásra úgy pattogott, mint amikor a benyomódott sörösdoboz oldalát kipattintja az ember. Kb olyan vastag anyagból is lehetett. Az élek visszahajtva, összepréselve. A távtartás is a lemezekbe nyomott formákkal volt pontszerűen megoldva. Tuti kb. a negyedébe sem kerül az előállítása. És ezzel még szerintem nagyon fölé lőttem.