Keresés

Részletes keresés

digium Creative Commons License 2010.02.23 0 0 878
Szerintem megfelelő lehet a sok helyen használt spirálkorcolt légcsatorna (spiro cső). Rengeteg cég gyárt légtechnikai csöveket, szerelvényeket. Keresel egy szimpatikus áruházat a környékeden. Valószínűleg szívesen segítenek, akkor is ha magadnak készíted és konkrét terveiddel mész be. Az is lehet, hogy találsz ott olyan embert, aki a méretezésben is jártas.
Itt több céget találhatsz, kiindulásnak jó lehet:
http://legtechnika.lap.hu/
Ezen az oldalon találsz képeket is, hogy könnyebben el tudd képzelni:
http://www.spirox.sk/default.asp?lang=hun&prg=arlistak
A fűtetlen padláson mindenképpen érdemes szigetelni a csövet, mondjuk alukasírozott üvegszálas szigetelővel páramentesre leragasztva. A helységek, szobák közé hangelnyelő csöveket is kell még beépítened, mert különben áthallás lesz közöttük.
Előzmény: lzh6k4 (877)
lzh6k4 Creative Commons License 2010.02.23 0 0 877
Egy korábban feltett kérdésemre úgy érzem nem kaptam megfelelő választ, ezért újra feltenném. Három lépésben szeretném bevezetni a hővisszanyerős szellőztetést
- belső légcsatornák.
- maga a hővisszanyerő készülék
- talajhőcserélő
Kértem be árajánlatokat, de egy kicsit soknak tűnnek. Az itt olvasottak alapján valszeg saját kivitelezés lesz a vége. Egyes lépéshez kérdésem, hogy a kapott ajánlatokban szerepel több helyen is, hogy speckó légcsatornákat fektetnek le, és az nem helyettesíthető pvc csövekkel. Az okát még értem is, első sorban a tiszta levegő, zajmentes működés stb. A konkrét kérdés, hogy a csövezést hogyan oldjátok meg? Melyik cég csöveit vásároljátok meg, milyen beömlő nyílásokat helyeztek el.
A csövezés tervről majd készítek képet és azt belinkelem észrevételezésre. Ezzel kapcsolatban ugye jól tudom, hogy az a szabály, hogy fürdőbe, konyhába, wc-be csak elszívás, minden máshova csak befújás kell? A befújás csövei jobb ha a padlóba mennek, így a befújaás alulról történik, az elszívás meg a plafonban? Kérdésem, hogy az elszívó csöveket simán a födém áttörése után a padláson szabadon mehetnek? Valami szigeteléssel természetesen, hogy télen ne hülje szét magát? A födémbe szerintem nem megoldható, mert szeglemezes tető lesz, vagyis a szigetelést ezért nem szedném ki.

digium Creative Commons License 2010.02.18 0 0 876
Keresd meg Wattocsak nevű fórumtársunk, ő szerintem tud neked segíteni.
Előzmény: lzh6k4 (871)
peterch Creative Commons License 2010.02.18 0 0 875
Szia!

Van egy Systemair legtechnikai eszkozoket gyarto es ertekesito cegtol egy konyvem, abban vannak benne a szamitasok, ertekek amiket figyelembe kell venni. Onnan ered az altalam sokat emlegetett 5m/sec. maximalis aramlasi sebesseg. Valamint az en rendszerem es a hasonszorueknel ez az ertek jott ki, hogy legalabb 5mp kell a csoben a ho atadasanak FeZn lemezbol keszult rendszernel. Ezt meg annak idejen szamolgattam, amikor a sajat rendszeremet tervezgettem.

Udv , Peter.
Előzmény: H3x (874)
H3x Creative Commons License 2010.02.18 0 0 874
Valóban megoldható. Nem is azt írtam, hogy lehetetlen. 8-)
5mp-et véve alapul, 115m3/h-ig jó.
Egyébként honnan jött ez az 5mp-es szabály?
Előzmény: peterch (873)
peterch Creative Commons License 2010.02.18 0 0 873
Szia !

Nem latok problemat a kondenz elvezeteseben, mert ezt a csovet is a meleg oldal fele kellene lejtessel szerelni. A kozositesi pont elott kellene kialakitani a gyujto- elvezeto pontokat. Abszolutt nem gond osszehozni. A hatasfoka szerintem alacsony sebessegnel 1m/sec., 72m3/ora. Siman ott van, ahol az enyem. Felulete 8nm es az ido 8mp ezt garantalja.
Szerintem.

Udv, Peter.
Előzmény: H3x (872)
H3x Creative Commons License 2010.02.18 0 0 872
A belső csövek közösítése és a kondenzvíz elvezetés megoldása valamivel bonyolultabb, mint a tiéd. Vajon milyen lehet a hatásfoka?
lzh6k4 Creative Commons License 2010.02.18 0 0 871
Ok, kit ajánlatok, akivel leülhetek és eldönthetem végre, hogy mi lesz nekem a jó?
lzh6k4 Creative Commons License 2010.02.18 0 0 870
letöltöttem a progit, letöltöttem az árak filét, beírtam mindent a manual szerint, de nem enged az eredményekre kattintani. kiírja, hogy mi a minimális feltétele, hogy számolni tudjon. Megnéztem, minden meg van adva. Amit észrevettem, hogy a jobb oldalon, mintha nem ugyanazok a mezők jelennének meg, mint ami a leírásban van, de gondolom ez csak az eltérő verziók miatt van.
Előzmény: digium (864)
peterch Creative Commons License 2010.02.18 0 0 869
Szia !

Fogsz egy 250mm-es Spirocsovet. Beletolsz 4x80mm-es Spirocsovet egy kereszt tavtartoval, ami egymastol eltartja a 80-as csoveket 30mm-re, valamint a kulsocso kozpontjaban tart. Ebbol a csobol kell 8m. Az igy kapott csovek felulete egyezik az en valodi rendszerem feluletevel. 1m/sec. sebessegnel 72m3-rel szelloztetsz orankent es a levego 8mp-ig van a csoben. Ez is egy realis megoldas es sokkal olcsobb mint az enyem, kisebb helyen elfer, kevesebb szigeteloanyag kell.

Udv , Peter.
Előzmény: Takyka! (865)
Takyka! Creative Commons License 2010.02.17 0 0 868
Na mégegyszer... :-)

Talán most

T.
Előzmény: Takyka! (867)
Takyka! Creative Commons License 2010.02.17 0 0 867
[image1

T.
Takyka! Creative Commons License 2010.02.17 0 0 866
Hoppá!

Csinálok egy táblázatot, talán úgy érthetőbbé válik...
Takyka! Creative Commons License 2010.02.17 0 0 865
Sziasztok,

Rendszertervezés közben azon gondolkodtam, hogyan lehetne a peterch féle cső a csőben rekuperátort rövidíteni és/vagy növelni a hatásfokát. Arra jutottam, hogy a leggazdaságosabb, ha még egy csővel körülveszem az egészet, és az egyik irányba áramló levegőt kettéválasztva beküldöm a belső és a külső csőbe.

Valahogy így:
dupla rekuperátor

Elvégeztem a számításokat és számomra úgy tűnik, hogy a hőcsere hatásfokát lehet növelni, miközben a költségek nem növekszenek, az elhelyezéshez szükséges terület csökken.
Referencia rendszer:
1. Peterch féle 125/200, ~20m hossz, 7,8m<sup>2</sup> felület, 250m<sup>3</sup>/ó légcsere
vizsgált rendszer:
2. 100/200/250 vagy,
3. 125/250/300 csövekből áll.
A kiszámolt adatok a következők:
Peterch 2. 3.
levegő sebesség: 6,3 és 3,4 2,95 és 2,79 2,2 és 2,17 m/s
méterenkénti felület: 0,39 0,94 1,1 m<sup>2</sup>
azonos felülethez
szükséges csőhossz: 20 8,29 7,1 m
áthaladási idő: 3,17 és 5,8 2,81 és 2,97 3,2 és 3,27 s
felület és idő szorzata: 24,7 és 45,24 21,9 és 23,16 24,9 és 24,9 -
áramló légréteg
vastagsága: 6,25 és 3,75 5 / 5 / 2,5 6,25 / 3,125 / 2,5 cm
spiro csövek
bekerülési költsége: 21200 14797 14952 Ft

Ezekből az adatokból arra jutottam, hogy a 2. számú verzió felejtős, így megvizsgáltam a 3.-t úgy, hogy teljes hosszúságú csövekből építem fel.
Peterch 3.
Teljes hossz: 21 9 m
Felület: 8,19 9,9 m<sup>2</sup>
áthaladási idő: 3,3 / 6,17 4 / 4,1 s
felület * idő: 27 / 50,53 39,6 / 40,6 -
bekerülési ktg.: 22260 18960 Ft

A bekerülési költségkülönbség elhanyagolható, (esetlegesen szükséges több idom rontja a 3. előnyét), a 3. verzió jóval rövidebb, a áramlási ellenálása szerintem kisebb, zaja kisebb.
Amit nem tudok eldönteni, hogy a hőcsere jóságát mutató felület * idő arányszám (27/50 és 39/40) hogyan befojásolja a végső hatásfokot.

Mi a véleményetek róla?

T.
digium Creative Commons License 2010.02.17 0 0 864
Mi a hibajelenség?
Előzmény: lzh6k4 (862)
Axióma Creative Commons License 2010.02.17 0 0 863
Hoszivattyu nem csak vizre adhat le, bar az a gyakori. A sima legkondi levego-levego hoszivattyu, es elvileg lehetne viz-levego sot akar talajkollektor-levego hosziv. is (nem vagyok otthon a temaban ugyhogy siman lehet hogy van is). Ha eleg kicsi a hoigeny, eleg a szelloztetorendszerbe bejuttatni (a szuk keresztmetszet az, hogy az orankenti legcserevel szorozva a beviheto tobbletenergiat - korlatos, hogy hany fokig melegithetsz - eleg lesz-e).
Egyebkent en majd ugy 5 ev mulva terveznek egy majdnem-passziv hazat epittetni, es abban nem feltetlen a te ertelmezesedben vett futesi rendszer lenne. En alapvetoen rabiznam magam a levego melegitesere (tok mind1, hogy melyik technologiaval, vannak pl. levegot futo szilardtuzelesu (pellet talan?) kazanok is, de lehet szo egy egyszeru futoszalrol is - nekem elso korben vizespuffer otleteim is voltak hoforrasnak); de siman johet kiegeszitesnek pl. nobo a plafonra. (Nem beszelve arrol, hogy meleget csinalni 2e Ft-os 1-2 kW-os ventillatoros melegitovel/-kkel is lehet extrem esetben.)
Es persze az se mindegy, hogy melyik eszkozhoz milyen haz "valo" (nagy hotomeg, kis mozdulas nagyobb energiavesztesre is, ellenben kisebb mozdulas nagyobb szandekolt energiavaltoztatasra is; vagy kis hotomeg, konnyen-gyorsan szabalyozhato homerseklet, de akkor konnyen lehet nagy ingadozas is).
Előzmény: lzh6k4 (857)
lzh6k4 Creative Commons License 2010.02.17 0 0 862
no ez a csodaprogram nekem cseszik működni, pedig mindent beállítottam már amit írt a manual.
Előzmény: digium (858)
peterch Creative Commons License 2010.02.17 0 0 861
Szia !

Termeszetesen nekem is fejtorest okoz a csomeret megvalasztasa annak tudataban, hogy gazfozolapod van. Tudom ,hogy ellent mondok azzal amit most leirok ,a regebben irtakkal es az alap kovetelmenyekkel a legtechnikaban. De en bevallalnam az elmeleti nagyobb sebesseget csak azert, mert a ventilatorok vezerlesevel fozeskor beallithato az optimalis elszivas. Gyakorlatban ritkan van olyan, hogy az osszes gazego egjen, ilyenkor kell a 250m3/o elszivas. A tobbi esetben a valosaghoz igazithato az elszivas igenye, ami kisebb mint a megengedett 5m/sec. Tehat az uzemido toredek reszeben van igeny a maximalis elszivasra,ami nagyobb nyomascsokkenest es zajt idez elo.
Szerintem. Tudom, most nehez dontes ele allitlak, de gondold at Te is!

Udv , Peter.
digium Creative Commons License 2010.02.17 0 0 860
Elnézést, -15°C-re méretezett...
Előzmény: digium (858)
digium Creative Commons License 2010.02.17 0 0 859
Beírok még pár márkát, nehogy reklámozáson fogjanak, de persze a teljesség igénye nélkül:
Toshiba Estia
Mitsubishi Zubadan
Daikin Altherma
Hitachi Aqua Free
Fuijitsu Waterstage
LG Therma V
Ozone Aqua (kínai)
...és rengeteg európai gyártó...
digium Creative Commons License 2010.02.17 0 0 858
A 15°C-ra méretezett teljesítményt szokták szorozni (helyfüggő) 1900 és 2200 közötti tapasztalati értékkel. Magyarán mintha az idény alatt ~2000 órát menne padlógázon a fűtésed.
Én hsz-nél az LG-re gondoltam, nálunk az egyik vezető légkondi és levegős hőszivattyú importőr. Kérdezd meg a légkondis fórumban, hogy milyen a minősége és alkatrész ellátottsága. Máskülönben Daikin-t kb. 10-15%.al drágábban kapsz, az meg japán. Az utóbbihoz van egy nagyon jó méretezőprogram a neten:
http://daikin.mcquay.hu/6_Szoftver/Daikin_Altherma_Kivalaszto_Program/index.html
lzh6k4 Creative Commons License 2010.02.17 0 0 857
A hőszivattyú szintén az magas bekerülési költség miatt esett ki (koreaiakról eddig lebeszéltek, mert alkatrész ellátottsága nem a legjobb, és nem akarok megfagyni egy hiba esetén), illetve, hogy akkor megintcsak padló vagy radiátor között választhatok. :( Publikus a mailcimem, ha írtok rá elküldöm az alaprajzot és akkor lehet kicsit agyalni rajta. Értem én, hogy bekerülés + üzemeltetési költségeket együtt kellene nézni csak azt nem értem, hogy Nektek, hogy jött ki a 600e/év a nobora, mikor nekem olyan 300e-t számoltak. Ettől függetlenül az arányok tuti ugyanazok.

Ez a fűtés mizéria okozza a legnagyobb fejtörést, és mostmár nagyon tanácstalan vagyok.
Előzmény: Axióma (855)
cell7 Creative Commons License 2010.02.17 0 0 856
Szia!
"Szerintem a 200 / 125 nalad is eleg lesz"
Azt is nézted, hogy kifújásnál ebben az esetben 125 -ös csőnél a "légsebesség 5,66 m/s" ?

Ez nem túl nagy sebesség? Ha ezt az oldalt nézem, akkor az 5 mp-hez 28,3 m kell.

Jól gondolom hogy a rekuperátorban a kifújt és a beszívott levegő paramétereit is figyelni kell?
Egyik sebessége sem lehet nagyobb mint 5 m/s, valamint mindkettőnek legalább 5 sec-ot kell bent tartózkodni?
Előzmény: peterch (853)
Axióma Creative Commons License 2010.02.17 0 0 855
Bocs, a geo-t kihagytam (bar nem minden szolgaltatonal erheto el!)
A 9kW tuti sok nala, igy szigetelt hazban eleg kell legyen a szelloztetes. Mar persze ha nincs nyaron arnyekolatlan uvegfala, de tetelezzuk mar fel, hogy aki ennyire figyel a hotechnikara, az nem csinal olyat.
Előzmény: digium (854)
digium Creative Commons License 2010.02.17 0 0 854
A hőszivattyúra (ha eurovent-es) kérhet geo tarifát 30Ft/kWh-val. 3-as COP-ot számoltam. Egy koreai levegős 9kW-os akciósan bruttó 1150eFt. Ebből ha pályázik, akkor visszakaphat 345ezret. Az 805ezer, a gázhoz képest olcsó. Ha 9kW a fűtésigénye, akkor a hűtés igénye se lehet túl alacsony. Kicsi eséllyel tudja csak szellőztetőn át azt leadni...
Előzmény: Axióma (848)
peterch Creative Commons License 2010.02.17 0 0 853
Szia !

Szerintem a 200 / 125 nalad is eleg lesz. 5 masodpercnel eleg hosszura nyulik a csorendszer. A befuvoagban kicsivel tobb levegot kell bejuttatni legalabb 275m3-t, hogy tulnyomasos legyen, a 75m3-es elszivasnal legalabb 82-83m3-t. Igy a szagok nem jutnak ki a helysegbol.
Nalam a haz legm3-re cca. 164m3 , igy 70%-on 1x cserelodik 1 ora alatt a levego.

Udv , Peter.
Előzmény: cell7 (851)
peterch Creative Commons License 2010.02.16 0 0 852
Szia !

Kulso PVC csobe szerelve megspanolt allapotban kozeppentartva meg jo is lehetne csak kerdes, hogy az esetleg gazzal fozo haztartasban meddig birna az aluminium folia.
Ha az anemosztatokbol a kiaramlo levego sebessege nem nagy, akkor szerintem elviselheto, mert az attol is fugg,hogy milyen fajtat valasztasz. Igy a levego a mennyezet felszinen oszlik szet es nem lefele fuj. Nagyon sok fele kivitel letezik, igy mindenki a sajat igenye es penztarcaja szerint tud valasztani.

Udv , Peter.
Előzmény: H3x (850)
cell7 Creative Commons License 2010.02.16 0 0 851
Péter!
Jól számolok a rekuperátorra? Melyik csőméretet célszerű szerinted választani?
Egyáltalán ilyenkor is a nagyobb, "teljes üzem"-mel kell számolni?

Kifújás (belső csőben) 250 m3/s-ra számolva
csőméret 125 mm -> légsebesség 5,66 m/s
csőméret 150 mm -> légsebesség 3,93 m/s

Beszívás (külső csőben) 250 m3/h-ra és 5 sec-re számolva,
csőméret 200/125 mm -> légsebesség 3,63 m/s -> min. hossz 18,15 m
csőméret 200/150 mm -> légsebesség 5,05 m/s -> min. hossz 25,25 m
csőméret 250/150 mm -> légsebesség 2,21 m/s -> min. hossz 11,05 m

Szabad tudni hogy nálad mennyi a ház légköbmétere?
Légyszíves segíts, mert már jojózik a szemem. Köszi.
Előzmény: peterch (845)
H3x Creative Commons License 2010.02.16 0 0 850
peterch!

A rekuperátorhoz szerinted lehetne használni STRECHDEC csövet ("Alumínium anyagú spirálisan korcolt harmonikacső, összenyomva, papírdobozba csomagolva. A lemez vastagsága 100 mikron")?
Mondjuk a padlástérbe felrögzítés és a két cső középpontos szerelése nem lenne 1xű.

Az ablak közelébe helyezett anemosztátok nem lengetik (zavaróan) a függönyöket?
Előzmény: peterch (845)
Axióma Creative Commons License 2010.02.16 0 0 849
Szerintem nagyon tul van meretezve. A mi hazunkat a kovetkezo adatokkal szamoltak: PTH30NF+8cm EPS (sztem 0,25 folott), 1,4-es ablakok, 3,0-snak szamolt (bar dupla retegben beepitve kb. 1,5-es lehet igy) uvegtegla-betetek, 10 centi lepesallo a vizszintes fodemekben es talan 15 a tetosikban, plusz jo hosszu haz (sok felulet hul), rovid oldal nez delre, stb. Igy szamolt a gepesz 11 kW koruli futesi hoigenyt (tervezesi homersekleten, -15 oC remlik). Ja 108 nm, es egy "kicsit" tobb hoszig. lett beepitve. A+-os haz meg me'g olyan messze van ettol jo ertelemben veve...
Persze, tudom, a 9kW betervezese nem jelenti azt, hogy allandoan tekernie fog az osszes, felteszem -15-ben sem, de ha van hotarolo tomeg is, akkor tuti kevesebb is eleg lenne.
Előzmény: lzh6k4 (846)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!