Keresés

Részletes keresés

budai2 Creative Commons License 2016.06.13 0 0 2620

Szeretnék én is feliratkozni az Évára várakozók listájára.

Az a helyzet, hogy már korábban kinéztem magamnak a fajtát, vettem is belőle oltványt, de a szomszédból átszöktek a libák és lerendezték a nemes részt róla. Az alany azonban szépen fejlődik, azért tartom, hogy beleoltsak valamit.

Tudom, hogy a szőlőültetés ideje már elmúlt, ennek ellenére szétnéztem a környéken, hogy hátha találok  cserepes kivitelben, de jelenleg sehol nem kapható.

No meg a visszajelzéseket olvasva, a Nálad levő fajta megbízható, jó minőség.

Köszönettel elfogadnék zöldoltásra alkalmas vessződarabkát is, ha a tetejezésnél leesne egy ilyen darabka, hogy ne kelljen éveket várnom.

Az én levélcímem nyílvános.  Garantáltan nem fogok megsértődni, ha sokat kell várnom.

Köszönöm.

Előzmény: Sanci07 (2618)
csemegeszőlőfürt Creative Commons License 2016.06.13 0 0 2619

Ez számomra is érdekes és új,hogy egyes fajtán belül is léteznek bőven termő és ritkán termőrügyet hozó fajták.Megkövetlek téged ha úgy érzed,hogy megbántottalak,és én is szívesen sorba állnék egy ilyen különleges rügyér.Februárban én is felteszem a fajtáimat mustrára, és aki kéri annak szívesen adok belőle.

Előzmény: Sanci07 (2618)
Sanci07 Creative Commons License 2016.06.13 0 0 2618

Nem kívántam beléd marni,mert nem ezért vagyunk itt a fórumon,csak számomra kicsit fikázósnak tűnt a dolog!Igaz nekem nincs 100 fajtám csak kb 50,de évek óta nem tüzeltem venyigét mert mind elosztottam.Konkrétan az Évára évekre előre fel vannak iratkozva,már sértődés is előadódott belőle.Nem kívánok más tollával ékeskedni csupán a fajta kiválóságát szerettem volna érzékeltetni.Senki nem mondta hogy ez új de a fórumos tapasztalatok szerint kevesen rendelkeznek olyan tővel ami szépen hozná magát,ez egyébként számomra először igen meglepő volt!És én is vágyom a különlegesre örülök ha új fajtát tudok szerezni vagy kapok,de azért nem szólok le egyet sem.

Tisztelettel: Sanci07

Előzmény: csemegeszőlőfürt (2613)
Kulicz Creative Commons License 2016.06.13 0 0 2617

Nem ültetek Évát, ahogy javaslod, mivel én is és még mások is kaptunk Sancitól oltócsapot, vagy vesszőt. Szóval ne bántsd őt és téged sem bánt senki.

Előzmény: csemegeszőlőfürt (2614)
Maci_P Creative Commons License 2016.06.13 0 0 2616

Csak hogy ne legyen helytelen információ, a Saszla nem magyar. Csak a chasselas nevet magyarosították. És sok pozitív tulajdonsága miatt mindenhol található belőle legalább egy-két tőke.

Viszont az elmúlt bő 100 évben nagyon sok csemege fajtát nemesítettek nagyjaink. Jó része eltűnt, esetleg gyűjteményben még fellelhető. Sajnos most nincsenek nálam a régi könyveim, de megdöbbentő nevekkel találkoztam benne. Ha elkezdenénk megszámolni, szerintem 50-100 biztosan meglenne. 10+-al én is rendelkezem, még 10-20 beszerezhető bárhol itthon.

És akkor álljon itt pár név: Néró, Esther, Millenium, Helikon, Cegléd szépe, Pannónia kincse, Szőlőskertek királynője, Palatina, Teréz, Pölöskei muskotály, chasselas, Narancsízű, Favorit, Kocsis Irma, Mathiász Jánosné muskotály, Attila, Téli muskotály, Kozma Pálné muskotály, Piroska, Kósa, Sarolta. És szerintem ti is tudtok hozzátenni még.

Üdv

Maci

Előzmény: zola123 (2615)
zola123 Creative Commons License 2016.06.13 0 0 2615

Van azért a magyar fajták között is jó,kétségtelen tény hogy a külföldi új nemesítésű fajtákkal nem vehetik föl a versenyt az itthoni oltványiskolák,ott jobban támogatják a szőlőnemesítőket gondolom,remélhetőleg az elkövetkezendő években itthon is lesznek hasonló kezdeményezések ez ügyben,én örülnék neki.Nálunk van egy-két klasszikus régi és új magyar szőlőfajta aminek továbbra is helye lesz a kertünkben,/Zalagyöngye,Saszla,Fanny,Csabagyöngye/eszünk ágában sincs kivágni,az Évából ősszel szeretnék két oltványt venni mert több jót hallottam olvastam róla mint rosszat,kiló fölötti fürtök az csodálatos lehet,meg aránylag korai az érési ideje,úgyhogy az Éva a mi  csúcskategóriás csemegeszőlő fajtánk,szerintem büszkék lehetünk rá.

Előzmény: csemegeszőlőfürt (2608)
csemegeszőlőfürt Creative Commons License 2016.06.13 0 0 2614

Könyörgöm ne bántsuk ,és ne forgassuk ki egymást.Ha ÉVÁT szeretnél ültess.Én az elérhetőségéről nem pedig a különlegességéről ,és főleg nem a Magyarság támadásáról írtam.

Előzmény: Kulicz (2612)
csemegeszőlőfürt Creative Commons License 2016.06.13 0 0 2613

Látod pont erről írtam .Mindenki szeretné a másikat megölni.Nekem is már több mint 100 fajtám van ,és nem fogok megállni amíg élek.Te sanci07 hány társadnak segítettél a fajtáid terjesztésében? Erre legyél büszke, ne a más tollaival ékeskedj és letérdepelj .Arra legyél büszke,hogy minden évben felajánlod amid csak ,van és szívesen adod mindenkinek aki csak kéri.Éva fajtával semmi bajom, és hiába martál belém mint egy mérges kutya.De ez a fajta nekem kb 15 éve megvan .Nem új ,és már minden szőlőoltvány árusító forgalmazza nem különösebb dolog ilyent oltani,olyan mint ha nérót oltanál NAÉS ,mi ebben az új.

Előzmény: Sanci07 (2610)
Kulicz Creative Commons License 2016.06.13 -1 0 2612

"nagyon kevés közöttünk a minőségi igény."

Tehát te azt mondod, aki Évát szeretne az nem minőséget keres? 

csemegeszőlőfürt Creative Commons License 2016.06.13 0 0 2611

A vágy,hogy olyanod legyen ami,szinte elérhetetlen,ez egy jó és nemes emberi tulajdonság,és erre a különleges tulajdonságra akartam felhívni a fórumozók figyelmét. Látod pont csak te kaptad fel a fejed ,mert szerintem ez a vágy tebenned él legjobban közöttünk.Most nem akarok senkit megsérteni. Ha ismét elolvasod amit írtam,és átértelmezed ,a szándékom az volt,hogy legalább ez a belső közösség segítse egymást,terjeszteni a szinte elérhetetlen fajtákat egymás között. Nem vagyok én magyartalan de egy különlegesebb és pláne nem magyar fajta honosítása 20-30 év. Mint tudod nem kis bürokrácia, nem pedig az önbecsülés elvesztése, meg a nemzeti lózung. Belefáradt akivel csak beszéltem erről .Az én szemléletem vagyis a több mint 60 év tapasztalatom az, hogy miért van neked is az ami nekem ,pláne ha még többed is van.Ahogy te nem nevezted meg a szaporítót, így én sem fogom,az én Évám is tőlük van,rosszul termékenyül ,nagyon hosszú szálvesszőn de terem. Nem véletlen,hogy abbahagyták a különlegesebb fajták terjesztését,mert mindenki rájuk szállt.De itt ebben az országban ez van. Én csak a megoldást keresném,hogyan tudnánk segíteni egymást.

PERSZE CSAK AZOKAT AKIKET ÉRDEKEL,ÉS NEM KEZDENEK TÁMADNI EZÉRT A VÁGYÉRT, AMI BENNEM IS ÉG. 

Végül is a zalagyöngye is egy jó fajta,de van akinél ez is különleges és MAGYAR.

Előzmény: szölőszem (2609)
Sanci07 Creative Commons License 2016.06.13 0 0 2610

A soraidból ítélve neked nincs Évád,különben ezt a pár sort le sem írtad volna.A minőség pont ennél a fajtánál szembetűnő,kiló feletti fürtök,nagy bogyók kitűnő íz és ropogóság!Úgy gondolom egyetlen külföldi fajtával szemben sincs szégyenkezni valója a fajtának,az egyik legkiválóbb magyar nemesítés.Ja és tegyem hozzá hogy ezt a teljesítményt öntözés és hormonkezelés nélkül tudja!Nem kell mindig csak a külföldit majmolni!Én voltam nyáron szölőszemnél,na ha szépet akarsz látni ott van mit nézni,de az Évának ott sem lett volna szégyenkezni valója.Javarészt neki köszönhetjük hogy megismerhettünk jó néhány gyönyörű fajtát amit ezúton is köszönök!De te bátran vágjál ki mindent ami Magyar és csak a külföldi sztár fajtákkal foglalkozzál,amit nem lehet minden sarki közértben kapni!

szölőszem Creative Commons License 2016.06.12 0 1 2609

Nekem az a véleményem,hogy az Éva csemegeszőlő az eddig nemesített magyar szőlőfajták közül az egyik legszebb,legjobb-hanem a legjobb-,annak ellenére mondom,hogy nekem eddig az Éva nem sikerült,meddő maradt,de ez nem az Éva hibája,hanem az oltvány termesztők szégyene.Most viszont Sancitól kaptam jó minőségű klónt,melyet nagyon várok,hogy teremjen.Az Éva szőlőre nagyon büszke vagyok,mint magyar,végre nekünk is van egy nagyon mutatós,jóízű,fajtánk.Mondom ezt azok után,hogy a bírtokomban levő több mint 250 fajtával össze tudom hasonlítani.

Ma már az a baj,hogy mi magyarok elvesztettük az önbecsülésünket,és nemzeti büszkeségünket,és mára már az a "trendi",hogy minden jobb,és fontosabb,ami nem magyar.

csemegeszőlőfürt Creative Commons License 2016.06.12 0 0 2608

Senkit nem akarok megbántani,de Éva,stb.-szőlőt minden sarki közértben kapni,én inkább vennék készen.Vannak azonban különleges, nagyon nehezen elérhető fajták inkább ezeket kellene sztárolni és terjeszteni közöttünk ,de úgy látom tisztelet a kivételek, nagyon kevés közöttünk a minőségi igény.

Előzmény: Kulicz (2606)
Sanci07 Creative Commons License 2016.06.12 0 0 2607

Nagy örömmel tölt el,remélem minden rendben lesz és olyan örömöd lesz benne mint nekem!

Előzmény: Kulicz (2606)
Kulicz Creative Commons License 2016.06.12 0 0 2606

Hamarosan kiderül, hogy sikerültek az Éva oltások. Eddig minden rendben, minden hajtáson fürtkezdemények láthatók.

Korán van még, de azért köszönöm. Jövőre adok érte Milleniumot egy nyalábbal. 

(Mindenkinek bocs az off-ért, a szőlőoltás topicba kellet volna, de itt jött a kérdés)

Előzmény: Sanci07 (2604)
woodruff Creative Commons License 2016.06.11 0 0 2605

Èn nagyon figyelem ès ha kell,lehet azonnal kötözöm.Kèpzeld el ha csak egyetlen szemet kapnàl vagy nagynehezen tudnàl vègre szerezni ès egy ilyen hajtàs törne le pusztàn hanyagsàg miatt.

woodtuff

Előzmény: Sanci07 (2604)
Sanci07 Creative Commons License 2016.06.11 0 0 2604

Idén nem válogattam mind meghagytam,mert sokat elvitt a fagy.Amelyik vesszőn van mert nem fagyott tövig ott meghagytam mind a két fürtöt.Az igazán szépet pedig a vihar törte le egy vesszőn volt egy 34 és egy 36 centis fürt utolsó mérésnél fürtmegnyúlás idején,tehát még nőt volna mint a többi.Nálad mi újság sikerült az Éva oltás?Lett a vékony vesszőn is fürt?

Előzmény: Kulicz (2603)
Kulicz Creative Commons License 2016.06.11 0 0 2603

Nagyon szép. Milyen lett volna fagykár nélkül, gondolom így is válogatni kell a fürtöket.

Előzmény: Sanci07 (2601)
budai2 Creative Commons License 2016.06.10 0 0 2602

adom postára adom, de milyen címet írjak?

Az én levélcímem is nyilvános.

Előzmény: pintjano (2598)
Sanci07 Creative Commons License 2016.06.10 0 0 2601

Kezdenek letisztulni a fürtök,nőnek a bogyók!

ÉVA:

Sajnos a tavaszi fagykár miatt kisebb termés várható,de ez sem rossz!

Maci_P Creative Commons License 2016.06.10 0 0 2600

A rosszul nevelt tőkék rövid életűek, gyengék lesznek. Sajnos nagyon elsietted, ahogy mondták is, hagy rajta egy fürtöt, vagy annak is csak egy kis részét, hogy megkóstold, de a levélzet által termelt cukrot ne a fürtökbe nyomja, hanem a gyökérbe, meg a vesszőkbe, hogy beérjenek rendesen, és túléljék a telet.

A művelés módodat nem értem, a támrednszerből amit látok, az alapján a tavalyi vesszőt le kellett volna hajtani az alsó drótra. Amit most csináltál, abból hamar felkopaszodás lesz, mert az ide hajtást, ha egy rügyre metszed is, már magasan lesz. Kicsit drasztikus, de talán azzal járnál legjobban, ha jövőre, a metszéskor 30-40 cm magasan elvágod, a rejtett rügyekből úgyis megindul (hacsak nem kapartad ki őket idén tavasszal, hogy csak fent hajtson), és szépen nevelsz egy új kart neki, ami majd a drótra hajtasz, és az majd szép, kezelhető lombot ad:

Előzmény: rozoga62 (2599)
rozoga62 Creative Commons License 2016.06.10 0 0 2599

Igen, egy picit elsiettem, de nem olyan vészesen vékonyak, mint ahogyan a képen látszik. Amelyik meg igen, azokon nincs is fürt. Remélem, jövőre megerősödik!

Előzmény: Kezsu (2590)
pintjano Creative Commons License 2016.06.09 0 0 2598

Ha hétfőn a postára tudod adni, akkor kedden át tudom venni (részleteket emailban, cimem nyilvános). Kössz

Nézegettem ismét a linken, a vitorla alatt egy-kettővel vágta el--a görbületből a tetején sejthető.

Az egészet -levél nélkül küldheted. A 3. képen én most nem igy csinálom, csak egy kicsit hagyok --hasonlóan mint fák szemzésénél--és teljesen betolom az alanyba. Igy soha nem csináltam(eddig ugy mint  a képen), lehet mindkét féleképpen fogom, s kiderül melyik a jó, vagy jobb???

Egyébként két ilyen szemzés tavajról most hajtott ki (az "T" szemzés volt és nem a végébe, hanem felette még meghagytam egy két levelet).

üdv PJ

Előzmény: budai2 (2596)
csemegeszőlőfürt Creative Commons License 2016.06.09 0 0 2597

Ha visszaolvasol  kb egy évet mindent megértesz.

Előzmény: zola123 (2592)
budai2 Creative Commons License 2016.06.09 0 0 2596

ki kellene képezned, hogy milyen hajtásrészlet jó a zöldoltáshoz. Olyat küldök.

Megnéztem egy erre vonatkozó cikket:

https://www.farmit.hu/sites/default/files/szoloszet/SzNagyL_052011.pdf

Az 1. képen levőhöz hasonló hajtásra van esély.

Csak a szinkronizálás lehet a probléma, hogy du postára adom és másnapra megérkezzen, és fogadni tudd.

Előzmény: pintjano (2595)
pintjano Creative Commons License 2016.06.09 0 0 2595

Még nagyon gyenge annak, akinek vettük, igy abból nem fogok oltani...

Akár zöldoltáshoz is örülnék neki... Kezdik kiheverni a tavaszi fagykárokat az alanyok is.

kössz:PJ

Előzmény: budai2 (2591)
Maci_P Creative Commons License 2016.06.09 0 0 2594

Az első talán kezdődő magnézium hiány, a bogár nálam is van, de jelenleg még nem tudom, mi az.

Előzmény: beetee (2593)
beetee Creative Commons License 2016.06.09 0 0 2593

Tudnátok segíteni?

ez miféle probléma lehet a szőlőnél?

Nálam ilyen nem volt, internetes kutakodásssal tippem volna éppen rá, de nem szeretném tévútra vezetni az olvtársat...

zola123 Creative Commons License 2016.06.08 0 0 2592

Miért csoda crimson?azonkívül hogy erősen nől nem kiemelkedő a termése,vagy nálad szép termést hoz?

Előzmény: woodruff (2588)
budai2 Creative Commons License 2016.06.07 0 0 2591

Nagyon örülök, hogy sikerült használható minőséget küldeni.

Más:

Ha pintjanónak nem ikerül helyben valakitől Afuz Alit szerezni, szívesen küldök az enyémből, ami olyan fajta, ami eddig nálam mindig beért. Kerepes délnyugati lejtő (domb) egyébként fagyzúg.

Zicher was biztos, azért ha beérik, teszek fel képet róla. Nem szeretnék úgy járni, mint a "csoda Crimsonnal hogy a Sieberztől valami hasolót vásároltam., de nem igazi Afuz Ali-t.

Előzmény: woodruff (2588)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!