Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Nálam a Farhial kerül a helyére, ha feladja a küzdelmet...a magyar kajszi elvileg kisebb szemű, de többet terem, mint a gönczi...aztán ki tudja. Ültettem apósnál göncit, elég gyenge növekedésű. A Pannónia is egy magyar kajszi változat, később érik, dícsérték.
Sztem az idén nem fogok sok kajszit enni...ma végignéztem a fáimat,1-2 fajta kivétellel az összes virágrügy csúcs pirosodik,a Hargrandon találtam fél centis friss levélhajtást...ennek már nem kell -20 fok,hogy elfagyjon.
Az őszik rügye is duzzad...de a többi is....nagy gáz van készülőben.
Helló, én elültettem vasárnap, aztán hétfőre lett nálunk -5, remélem nem lett bajuk csak détfő dálután tudtam felcsirkézni őket. Leraktam kb. a szemzésig igy eléggé mélyre kerültek csak be is locsoltam és vizes volt a tövük, de ki kell hogy bírják.
Szia. Azt tudok szedni! Úgy tudom a sárga mirabolánt szokták leginkább alanynak használni. De találkoztam már a sárgáspiros változattal is mint alannyal.
Oké, köszi szépen, én meg szedek neked veres szilva magot ha kell. De fogok szedni myrabolán szilva magot is, mert mifelénk több fajtája van, piros, sárga, majdnem fekete színű (inkább sötétpiros).
Szedni akarok még sima besztercei magot is az rengeteg van mifelénk. Parasztbarack magot is.
Sőt még lehet vadalma magom is lesz, az még most, mert egy régi elhagyatott helyen találtam ősszel vadalama magoncot és az anyafának láttam a gyümölcsét, és ha még szerencsém van, akkor nem rohadt el annyira, hogy összetudjam szedni.
Szia. Én már oltottam veresszilvára kajszit,igen jó akanynak találom. A talajjal kapcsolatban nem tudom kötött talajon miként viselkedik,ezt még én is ki szeretném próbálni.
Ha alanynevelésen töröd a fejed ajánlom a fehér beszterceit is. Idén találtam több fát helyben. Utánnaolvastam ez a fajtát is használják kajszialanynak. Idén szedtem magot de a költözés alatt elkallódtak. Jövőre szedek ha kell neked is.
Kajszi oltóvesszőt majd tudok adni neked tavasszal, van egy fám csak most nem tudom hogy Szegedi mamut, vagy Ceglédi Óriás, mert 3-4 éve a szomszéd fájáról szemeztem és ő se tudja a fajtájának a nevét, de a termését láttam és kóstoltam is, golfladba méretü volt a gyümölcs. Nekem is termett volna az idén, ha a fagy nem intézi el. :(
A veres szilvára visszatérve, jövőre fogok szedni magvakat, van pár ismerősömnek fája belőle, 3 nagy fa és beindul a veres szilva magonc nevelés. :)
Szia. Én már oltottam veresszilvára kajszit,igen jó akanynak találom. A talajjal kapcsolatban nem tudom kötött talajon miként viselkedik,ezt még én is ki szeretném próbálni.
Idén elköltöztünk és az új hánál szintén van 1 kb. 8 éves veresszilva. Célúl tűztem ki a teljes fa kajszivá való átoltását. 2015-ben szeretnék rolla kajszit csemegézni. :) Már csak óltóvesszőket kell szereznem.
A másik fa ekkor még úgy volt marad szilva. Ám a tavalyi télen belém bújt a kisördög és szereztem még oltóvesszőket. A már átoltott fa 1-ik főágát átoltottam Orangered fajtára. A másik szilvábol is kombifát akartam. Igy 1-ik felét Bergeronra másik felét Gönci magyar kajszira oltottam. Érdekes mert míg a többi mind megfogta a Gönci vesszők(6-7 oltás) 1 sem sikerűlt. A sors fintora hogy nem lett féloldalas a fa. Kaptam kajszilva oltóágakat és a fa közepe táján a gönci oltások alat csak úgy heccből 1 vékony satnya ágat beoltottam evvel. És láss csodát megfogta ,majdnem akkorát nőtt mint a másik oldalán az 5 v. 6 erős vesszejű Bergeron oltások eggyütt. Képet sajnos több okbol nem tudok felrakni,pedig szívesen megtenném.