Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Érdekes, lehet, hogy kipróbálom az egyik új kajszimon.
Azért vannak bennem kérdőjelek:
- nem metszi vissza a vezéreket, hogy berakódjon alatta termődárdákkal, megvastagszik így eléggé a vezérág? A dőlésszögek miatt olyan érzésem van, hogy letörhet valamelyik vezérág ha berakódik terméssel.
- Kimetszi az erős oldalelágazásokat (konkurens?), szinte csak 3-4 vezérág marad dárdákkal. Felnőtt termő fánál sem tart meg elágazódást? Nem fog később, a vezérágakra kényszerített termés miatt szétesni a korona?
Egyébként érdekesnek tűnik. Pont a kajszira mondják, hogy nehéz ennyire irányított koronába belekényszeríteni, mert makacs.
Köszönöm a felajánlást. Kérném akkor azt a levágott husángvéget is. Bergeron plusz 30 nappal már eléggé kitolódik a kajsziszezon. Középérésű kajszim van egyébként, 10 éves, permetezve sosem volt. Tavalyelőtt volt néhány moníliás ágvég rajta, de tavaly már teljesen egészséges volt és rengeteget termett, oltottam is róla, csak sajnos a fajtáját nem tudom. Van még egy ennél kb 3 héttel korábban érő, ezt a szomszéd elhagyatott kertből szererztem egy kb 30 éves fáról, úgyhogy a sokat szidott harmat nem lehet pedig ez is hajlamos a kirepedésre és érdekessége, hogy a magja hegyéből kb fél centinnyi le van törve. Írok majd emailt is.
Aurórát, Orangeredet lehet, hogy tudok adni, a Pinkcotot nem ígérhetem meg, mert tavaly elég nyamvadtan fejlődött. Ha mégis, akkor jelzem.
Szólj rám később, és az se baj, ha valamikor mostanában írsz egy sort levélben, hogy ott is nyoma maradjon!
A Bergeront és C. aranyat elígértem, az sajnos nem megy.
Van késői kajszim is (több féle), de épp' ezekről nincs semmi egyéb infóm (kettőnek csak a nevét tudom, meg azt, hogy jóféle "pulutyka" típus, olyan, ami nekem kell, plusz ezeknek a virágzása a kései, hogy mikor terem, az egyelőre rejtély.
De a gyümölcstulajdonság sem teljesen biztos, majd a terméséréskor meglátom - Vejkei, Cifra).
A harmadiknak még neve sincs, csak annyit tudok róla, hogy Bergeron +30-as.
A forgalmazó se tudott semmi egyebet mondani róla, csak ezt.
Ennél meg a virágzási időt nem tudom... :S
Majd elnevezem... Talán a gyümölcstulajdonságai alapján, de lehet, hogy a terméséréskor épp' esedékes - női - névnapot is beleszövöm... :-)
Most ősszel ültettem ezt az utóbbit, de már alig várom, hogy teremjen.. ;-)
Ha gondolod, akkor ebből a 'nevenincs ' fajtából elküldöm a levágott suhángvéget.
Kajszi oltóágakat szeretnék kérni. Vannak mirabolan alanyaim plusz rengeteg vörösszilva sarjam. Aurorát gondoltam korainak, estleg orangered vagy pincot. Biztosan termőnek bergeront és ceglédi aranyt néztem ki a hozzászólások alapján, és valami jófajta későit is megpróbálnék oltani.
Leginkább a baktériumos sebfertőzés. Bimbós állapotban kevéssé érzékeny rá a fa, mert hamar képződik a seben védőréteg. Nyugalmi állapotban nem, igy nagyon sokáig nyitva van a seb, fertőződhet. Mivel kevés fám van, én mindig lekenem a sebeket sebkezelővel metszés után.
A törzset 65cm-nél csonkoltam.Úgy gondolom, hogy rügyfakadáskor meghagyok kb. 8 rügyet az alatta lévőket eltávolítom. Mikor a hajtások elérték a10-15cm-t térállásnak megfelelően leválogatom őket úgy, hogy 5-6 vezérág alakuljon ki. Továbbiakat a növekedéstől függően fogok csínálni.
Ez a terv eddig. Videót párat néztem de ha tudsz ajánlani köszönettel veszem.
Olvastam, este válaszolok rá privátban. Így előzetesen, szerintem túl sok fajtát soroltál fel, és ezek egy része szinte beszerezhetetlen. De bővebben majd ha lesz időm!
Igen, nekem is van. A váza se rossz neki. Nézd meg a videót 0:26-nál és fülelj. Esetleg ezt a videóthttp://www.youtube.com/watch?v=keeliqZEi1o 1:52 és 6:04-nél. (Kajszi orsó/szuperorsó kísérletem is van beállítva.)