Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Nem tudom milyen fajta, valamilyen későit kértem, a fagyok miatt, de inkább középkorai sikerült. Mikor pár szem volt rajta, akkor is rostos volt, de nem ennyire.
Rendesen megritkítottam, ekkora fa 3* ennyi termést is adhatna normál körülmények között.
Régen szüleimnek volt barackosuk, azt a kajszit sem szerettem dzsemnek, de ledarálva lekvárnak, ill. nyersen finom volt. Ez max. átpaszírozva használható, még úgy is érződnek a rostok.
Ahol korábban laktunk volt egy nagyon későn érőm. mint a vaj, olyan volt.
A talajjal nem tudok mit csinálni, mit adjak a fáknak?
A többi gyümölcsfa terem, locsolom mindet, ha szükséges, teremnek is rendesen.
Mivel írtad , hogy köves a talaj amiről gyorsan lehúzódik a víz előfordulhat , hogy a tápanyagok kimosódnak . Ezt a gyakori öntözéssel még gyorsítani is lehet . A tünet , hogy fonnyadt gumis gyümölcsök vannak a fán mindenképp valaminek a hiányára utal ...elsősorban nedvesség hiányra ... ezt támasztja alá a gyorsan fonnyadó levelek is . Annak ellenére előfordulhat a növényben aszály , hogy rendszeresen öntözöd , azért mert valamilyen oknál fogva nem tudja felvenni sem a nedvességet sem a tápanyagot ( ez ügye együtt működik ) . Persze ennyi info alapján pontosan nem lehet megmondani az okot , de én erre gyanakszom . Ha ez még párosul egy bőséges terméssel akkor lehúzhatja úgy a fát ahogy írtad , a Bergeron különösen tud ilyen lenni .
Igen, kapott enni is, bár nem vagyok biztos benne, hogy mindig helyesen táplálom a fáimat. Lehet a helytelen táplálkozás eredménye a madzagszerű állag?
Tudja valaki, miért ehetetlenül rostos a sárgabarackom? Az alany a hibás, a fajta vagy a föld?
8 éves a fa rendesen megritkítottam a termést, egész nyáron locsoltam az ültető-gödörben hagyott csövön keresztül, de se nyersen, se főve nem lehet megenni. Az ízével nincs baj. Átpaszírozva szörpnek finom, de ha egy nap nem locsoltam a fát, az összes levele lógott. Faiskolából vettem.
Nagyon köves a talaj, még nem állt 10 percet víz az udvaron, felhőszakadás után sem.
A tövétől 1 m-re hajtott gyökérről a képeken látható 3-4 cm-es tüskékkel tele szilva. Bírta a szárazságot, gyönyörű lombja volt, bíztam benne, hogy egy marék szilvamag kelt ki, de sajnos nem. Úgy gondoltam, az alannyal lehet baj, de akkor a sarj sem fejlődne, vagy tévedek?
Jó akkor ezekből kérnék majd oltóágat. Van egy magrol kelt barackfám ami ugyan nagyon bőven terem ne a gyümölcse nem az igazi azt átoltanám. Ha tudod szedd meg az oltóágakat a szilvárol is ha mégy ki és majd jelentkezek ha lessz arafele utam.
Nem akarok etalon lenni ,sose akartam...de a véleményemet továbbra is tartom.Szép,nagy,aztán mire érne /ill.már előtte/ az összes felrepedezik,2 nap és lerohad.Érdekes módon csak ez az egy fajta a kb 50-ből.
Az íz meg...rossz ízű őszi ill. nektarin az újabbak közt már nemigen van , sztem ezt felejtsd el,adok helyette Magique /Maillarmagie / szemzőágat -ha szereted az édeset.Szebb is,nagyobb is a Snow Queen-nél,az ízét meg...majd megkóstolod:),ja és ez is fehér húsú.
ezen kívül szintén tudom javasolni a Silver Giantot...hasonló kondíciókkal...sárgahúsuból meg csomó másikat.
Nálam inkább az utóbbi. Én a barackot csak addig permetezem, míg monilia veszély van. Tetű ellen is csak állandó megfigyelés mellett vadászó permetezést csinálok. Ez pedig nem túl korai.
Naaaa ... azért ne ez legyen az etalon van akinél nagyon szép ez a fajta és ízre állagra messze veri legtöbb nektarint . ( szerintem ez a legfinomabb legalább is amik nekem vannak )
Lehet hogy félreértetted a kérdezőt de lehet hogy arra gondolt hogy ha járunk gyümölcsfa lerakatokban és ha valahol látunk akkor azt megírjuk hol van. Én a héten megyek egy hosszabb útra és tervbe van két utbaeső lerakat megtekintése is ha találok akkor jelzem. (Ezt már "buli82"-nek írtam)