Keresés

Részletes keresés

alfi13 Creative Commons License 2014.02.17 0 0 1736

Lehet hogy félreértetted a kérdezőt de lehet hogy arra gondolt hogy ha járunk gyümölcsfa lerakatokban és ha valahol látunk akkor azt megírjuk hol van. Én a héten megyek egy hosszabb útra és tervbe van két utbaeső lerakat megtekintése is ha találok akkor jelzem. (Ezt már "buli82"-nek írtam)

Előzmény: Lactarius Curtis (1735)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2014.02.17 0 0 1735

Ez nem webshop, itt maximum olóvesszőt tudsz kérni, akinek van :)

Előzmény: buli82 (1734)
buli82 Creative Commons License 2014.02.17 0 0 1734

Sziasztok!

Érdeklődni szeretnék,hogy nem-e tudtok Big Red kajszi fát eladót 2db-ot?Előre is köszönöm!!!!

Törölt nick Creative Commons License 2014.02.16 0 0 1733

Szia,  

 

 

Tegnap én is voltam a birtokon, nekem a Kaliforniai néz ki így. Sajna február végére lesz egy visszaesés, de márc. 10-től beindul a tavasz.

Ha védett helyen vagy megúszhatod:)

Előzmény: Laca9876 (1731)
fehérkutya Creative Commons License 2014.02.16 0 0 1732

Küldenél egy emailt? Címed nem publikus.

Előzmény: Ágoston Balázs (1729)
Laca9876 Creative Commons License 2014.02.15 0 0 1731

Nagyon közelít a virágzás idelye nálam a Spring Blush így néz ki. Balatoni délnyugati részén.

gaabre Creative Commons License 2014.02.15 0 0 1730

Nálunk közép MO-n néhány virágrügy megkezdte a mozgolódást, látni középen belül a pirosbimbókat.

Nem tudom hogy sírjak vagy nevessek.

Ágoston Balázs Creative Commons License 2014.02.12 0 0 1729

Azért köszönöm!

budai2 Creative Commons License 2014.02.12 0 0 1728

Akkor ez most nem jött össze.

Max egy két darabbal tudtalak volna kisegíteni.

Előzmény: Ágoston Balázs (1727)
Ágoston Balázs Creative Commons License 2014.02.12 0 0 1727

Üdv! zalában lakom. 300darab körül kellene szemezni és oltani kellene!

budai2 Creative Commons License 2014.02.11 0 0 1726

merre laksz? mennyi kell? milyen terveid vannak vele?

Előzmény: Ágoston Balázs (1725)
Ágoston Balázs Creative Commons License 2014.02.11 0 0 1725

Szeretném a segítségeteket kérni. Myrabolán alanyra lenne szükségem! Ha valaki tud nekem segíteni kérem jelezze.

Köszönöm!

 

Xenil Creative Commons License 2014.02.09 0 0 1724

Igen. Nem baj, ha nincs annyira vastag, mert nem túl vastagok az alanyaim sem.

Lactarius Curtis Creative Commons License 2014.02.09 0 0 1723

Kiotobol? Megnézem, van-e elég vastag vessző belőle.

Előzmény: Xenil (1721)
Xenil Creative Commons License 2014.02.09 0 0 1722

Azért, ha majd teremnek a fáid, megnéznék, majd a gyümölcsökről pár képet, mert a Tardicotról sehol sem láttam még.

Előzmény: Törölt nick (1720)
Xenil Creative Commons License 2014.02.09 0 0 1721

Ha még áll az ajánlat, akkor kérnék pár oltóvesszőt belőle. A címemet elküldöm emailben.

Előzmény: Lactarius Curtis (1710)
Törölt nick Creative Commons License 2014.02.08 0 0 1720

Ahhoz,nekem is olyan helyen kellene laknom,nálam ritkán fagy el,de akkor velősen...

Vagy minden,vagy semmi...így igazán nem tudok tanácsot adni.Az újabb fajtáim még fiatalok,nem mérvadóak.A régiekből a Bergeront becsülöm a legtöbbre.

Bergarouge-om nincs,a Bergeval és a Tardicot még nem termett.

Megporzással sincs gondom,ahhoz elég sok fajta van 100 m-es körzetben.

Előzmény: Xenil (1719)
Xenil Creative Commons License 2014.02.08 0 0 1719

Most, hogy már te is itt vagy, szeretnélek téged is megkérdezni, hogy melyik fajtákat ajánlod késő tavaszi fagynak gyakran kitett országrészbe? Olvastam, hogy van Bergevalod, és Bergarougod. Ezekkel mi a tapasztalatod? Azt írták neten hogy önsterilek, ezért is riadtam meg a termesztésüktől. 

Ha jól tudom van Tardicotod is ezzel mi a tapasztalatod? Azt az infót kaptam, hogy nem magvaváló és elég apró gyümölcse van. Inkább a Tardirouget ajánlották még, de azt meg lehetetlen beszerezni.

Most találtam egy videót neten látta már valaki? Szerepelnek benne a Bergeron, Bergearouge, Kioto, Goldrich.

Előzmény: Törölt nick (1717)
Törölt nick Creative Commons License 2014.02.08 0 0 1718

Azért ez egy kicsit túlzás.Azért mert külföldi,nem kell hogy rossz legyen /max amit a marketekben vásárolsz.../.Úgyis a fogyasztók döntenek...én pl a Bergeront sokkal többre becsülöm ,mint a magyar Ceglédi bíbort vagy Harmatot.Persze a külföldieket sem védem,de nekem nem a származás a fontos...

Előzmény: Törölt nick (1714)
Törölt nick Creative Commons License 2014.02.08 0 0 1717

Kedves vagy,de az első három termelőhöz képest se sok fám,se tapasztalatom...inkább veled vagyok egy szinten/ezt ne sértésnek vedd/...

Előzmény: Lactarius Curtis (1710)
Xenil Creative Commons License 2014.02.08 0 0 1716

Mozo nagyon jól írta le az egészet. Még annyit fűznék hozzá, hogy szerintem ez az egész szubjektív. Vegyük például az almát szinte egész évben kapható. Télen az itteni pince ízű tárolt almát veszed, aminek tényleg nincsen valami jó íze. Nyáron a külföldi országokból kapjuk őket, azok se különbek. A saját termesztésű almát én egész évben megenném. Télen azért mert kellemes ízű, és az illata az ünnepekre emlékeztet. Nyáron egy hideg alma,  egy pohár limonádéval, na annál aligha hiszem, hogy van jobb.

A kajszi, cseresznye stb azért van így, mert a magyar emberek tudatába berögzült, hogy ha május akkor cseresznye, ha július akkor kajszi és kb itt meg is áll a gondolkodás menet, tágabb térben már nem is tudnak gondolkodni. Nyár közepén-végén kinek ne esne jól egy pár szem hideg cseresznye, vagy kajszi? 

A gyümölcsidény meghosszabbításával pedig ha lenne rá igény, akkor betudnánk szállni nemzetközileg is. A gyümölcs szezon sajnos olaszban már júniusban kezdődik, itt Július közepére koncentrálódik és sajnos csak ekkor tudunk beszállni a nemzetközi piacra, de később virágzó korábban érő fajtákkal, akár az olaszokkal is versenyezhetnénk. Visszont még nagyobb jövőjét látom a később érő fajtáknak, mivel a kajszi termesztésnek vannak határai, talán a miénk még az a határ ahol kellemesen megél. Ha az augusztusi forgalomnak vége rés marad mindig a kajszinál és ha lenne rá igény itt ezt el lehetne tolni akár szeptember közepéig. Olaszban a későbbi fajták is mint pl: a carmingok is hamarabb leérnének. Mivel  a nyugati országrész Olaszországhoz képest 2 héttel szedi a kajszit, az itteni keleti akár 3-al is szedhetné. 

Sajnos ez nagy feladat, mert az emberek gondolkodás módját is meg kell változtatni, az pedig nagyon nehéz.

Előzmény: Törölt nick (1714)
Mozo66 Creative Commons License 2014.02.08 0 0 1715

Ha egy gyümölcsnek se íze se bűze az nem a fajtától van hanem egyéb mástól ..pl :korai szedés , hosszú hűtőtárolás , túlzott tápanyag , kevés napfény ...ilyenek . Nekem jó pár " külföldi " fajta van és mondhatom , hogy ha olyan körülmények közt vannak , mit a hazai kajszik akkor pont olyan finomak ...esetleg finomabbak is . Persze meg lehet tartani a Göncit meg a Ceglédit is .

Előzmény: Törölt nick (1714)
Törölt nick Creative Commons License 2014.02.07 0 0 1714

Azért ősmagyarság ide vagy oda , a göncinek párja nincs. Nem is értem, hogy aki nem eladásra termel, annak nem elég az 1 hónapos szüreti idő? Itt van pl. a cseresznye, az sem esne jól szeptemberben:)

Mondjuk pozitív példám is lenne a polka málna, de ez már nagyon off.

Azért a kajszi nem törpeharcsa, de óvatosan a külföldi fajtával. 10-20 év és nem is fogják tudni milyen egy igazi barack íz.

Szép lesz , gömbölyű, szemre tetszetős, 2 hónapig terem, oszt se íze se bűze, mint a Lidlis paradicsomnak.

Arról is mi tehetünk....................

Az pedig arany igazság, hogy a talaj minősége, fajtája érződik a gyümölcsben, mégha sokan ezt nem ismerik el.

 

 

Előzmény: Lactarius Curtis (1713)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2014.02.07 0 0 1713

Jól látod, ez az álnemzeties begyepesedett hozzáállás, hogy csakis a régi, magyar fajták jók, leginkább egy öngólhoz hasonlítható. Nem csak gönczi van a világon, amivel egyébként semmi bajom nincs, ültettem is apósomnak, csak ahogy írod, egy olyan országrészben a később virágzó és termő fajtákkal biztosabb eredményt lehetne elérni. A korán virágzó és termő kajszikkal viszont arrafelé vigyáznék.

Előzmény: Xenil (1712)
Xenil Creative Commons License 2014.02.07 0 0 1712

Jó reggelt!

Hát igen sajnos. Legfőképp itt a késő tavaszi fagyokban látom a kajszi termesztésének korlátait. Amit visszont nem értek, hogy ez az országrész egy-két hetes eltérést eredményez a Zalai területekhez képest, akkor miért nem hosszabítjuk meg a gyümölcsidényt itt, későn virágzó fajtákkal? Bár elég közel van hozzánk Gönc, de meghalgatva az ottani termelőket, ők sem dicsekedtek, mivel elég sokszor kell tartaniuk a fagykároktol, és elég sok évben a fagy martalékává válik a termés. Visszont amit tudok, hogy itt Zemplénben a kajszi sokkal édesebb, mint Göncön. Volt szerencsém megkóstolni a göncit és nem voltam tőle elájulva.

A szilvák itt nem vírusosak szerencsére, de remélem nem is fog itt felütni. Az én telkem annyira nem mondható fagyzugosnak, de nem is éppen ideális fekvésben van.

A carmingokból, csak a gyümölcsidényt szeretném meghosszabítani, mert a legtöbb fagytűrőbb fajta, ami itt kering az Júliusi érésű és aztán ki is merültünk ennyiben, de a carmingokkal, és a Bergecot-tal kitolhatnám egészen szeptemberig. Így ha lesz rá lehetőségem, és keretem akkor mindenképp kipróbálom majd. Oltóanyagból igen sikerült hozzájutnom Harlaynehez, remélem jól fog vizsgázni. Szerencsésnek érzem magam, mert sokan írták itt is, hogy nagyon nehéz hozzájutni. Emellett, még a hasonlóan jó Harglow, és Harogem fajtákból is kaptam oltóanyagot. 

A rózsakajsziból is kaptam oltóvesszőket, sajnos nem tudtam, hogy ilyen hátrányos tulajdonságai vannak, de amig nem üt fel itt a Sharka addig nincs baj. Főként, azért örültem ennek a fajtának, mert a Bergeron után érik egy pár nappal, gyümölcsét finomnak írták le, és hasonlóan jó fagytűrő mint a Harlayne, vagy a Bergeron.

Mindenesetre adok neki egy helyet, aztán meglátom.

Zardból valószínű, hogy lesz oltóanyagom. Sajnos tele van hátrányos tulajdonságokkal, csak egy két ágat szánok neki, valamelyik fámba belehéjazva. Sajnos kicsi gyümölcse van, és nem az európai ízvilághoz hasonlít, de ennek ellenére azt az infót kaptam, hogy nagyon jó pálinkát, dzsemet, aszalványt lehet belőle csinálni.  Mind amellett, hogy jó fagyálló, sajnos nagyon keveset köt.

Amit még nem értek, az az, hogy a később virágzó fajták termésideje Júliusban koncentrálódik. Szinte ekkor érik le az összes. A június így kimarad, az augusztus a carmingoknak köszönhetően lefedhető lenne. Vanna jó júniusi fajták mint pl a román  Auraş. Későn virágzik középméretű gyümölcs, nagy termésátlag, önporzó.

 

Előzmény: Lactarius Curtis (1710)
Ali-bá Creative Commons License 2014.02.06 0 0 1711

Most tettem be két kajszis linket a "Metszés" fórumra ottani beszélgetés kapcsán, érdemes bele nézni.

Lactarius Curtis Creative Commons License 2014.02.06 0 0 1710

Elég fagyos országrészben laksz, az biztos. A régi fajtáid nem sharkásak? Főleg a szilvák.

Kajszi ügyben érdemes Csarlihoz, Mozohoz, Ali bához, atifocihoz fordulni, nekik sok fájuk van és tapasztalt termesztők. Nekem csak pár fám van a kertben. A Kioto-t az északi, fagyzugos részébe ültettem a telkemnek, a márciusi télben fagykárt szenvedett, de visszametszés után kihajtott. Termést így még nem hozott. Oltóvesszőt talán tudok vágni róla. A korai (itt június 10-15 körül) érésű Aurora nagyon bevált, bírta a márciust, termett és veszettül nő. A Kuresia nálam szenved. Most hozattam két Farhialt a Carmingo sorozatból, az egyik apám kertjébe ment, a másik itt van még nálam elvermelve. Termést legkorábban jövőre fog hozni.

Amit én tudok tanácsolni: a rózsakajszit felejtsd el, mert elavult fajta, sharka-érzékeny és nem is annyira jó ízű. Inkább a Bergeront, annak változatait, valamint az Általad is említett Carmingo sorozatot (Farbaly, Farhial, Farlis, Fardao, Farclo stb) javaslom kipróbálásra. Harlayne-t nem lehet kapni (ha Neked sikerült, gratulálok :)), és az immunis a szilvahimlőre is. Zard fáról semmilyen információm nincs azon kívül, hogy a téli fagyokat az bírja a legjobban és annak a leghosszabb a mélynyugalmi időszaka. Az ázsiai, afganisztáni fajták Mo-on eddig nem nagyon váltak be, de ha gondolod kísérletezz velük.

Előzmény: Xenil (1709)
Xenil Creative Commons License 2014.02.06 0 0 1709

Megnéztem, de sajnos nincs benne.

Előzmény: gaabre (1707)
suske76 Creative Commons License 2014.02.06 0 0 1708

Nem, nem ismerem ezt a Jani71 által említett Bergeron + 30 napos érési idejű kajszit, ami már igencsak későinek számít .

Nekem sajnos csak egy július közepén és egy kb. 2-3 héttel azelőtt érő van, majd a nyáron megpróbálom beazonosítani a fajtájukat.

Előzmény: borsika79 (1703)
gaabre Creative Commons License 2014.02.06 0 0 1707

A spam mappát megnézted?

Előzmény: Xenil (1705)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!