Nem baj az, ha az egész tőke új lesz. Annak a beoltott szőlőnek a tetejét nem látni. Ha zöld marad rajta, akkor ne várj semmit az oltványtól. Nézd meg az én képemet, én levágtam tövig a régi tőkét.
Tartozom egy képpel a szöllő oltásról! Azt hiszem technikailag sikerült, de még nem nagyon mozog. Én nagyon félek a téli fagy hatásától, amit tavasszal firtattam és a szöllőm hajtásán nagyon észre is veszem. Remélem a kép is megy!
Egyetértek nagyberénnyel! Amit leírtál, azok tipikus szélverés tünetek, amik a hétvégi időjárás után jelentkezhettek nálad is. Szél az mindenhol volt. Ha perzselés lett volna, 3-4 nappal a szórás után már láttad volna. Arra nem kell 2 hét.
Üdv! A nemtudjátok a kínai motoros permetezőhöz lehet valahol venni valamit? Kilőtte a "vetőcső" végén azt a kis propellert.... igy meg elég rosszul porlaszt. Szegény ember vízzel főz jeligére :) Kössz
Az lehet a különbség a kettőnk szőlőjében, hogy én Guyot metszést alkalmazok, amiben a félszálvesszőket (amint megindul a nedvkeringés) lekötöm. Így a nedv nem végigfolyik a rügyeken, hanem kicsöpög a földre.
Tudom, hogy értesz a szőlőhöz, elismerem a tudásodat, de a könnyezéssel kapcsolatban én mást tapasztaltam. Minden évben február végén, március elején metszem a szőlőmet. Ismerem a szabályt a vágás éléről, de minden évben több szem bedöglik a csapon, mert olyan erős nedváramlás indul el, hogy a vágott felület dőlésétől függetlenül az egész csapot eláztatja a karig. Később a baktériumok hatására olyan vastag zselészerű anyag képződik a legtöbb csapon, hogy rügy legyen a talpán ami ettől nem fullad meg. A pontosság kedvéért jegyzem meg, hogy a jelenség általános, de azért többéves megfigyeléseim szerint egy kissé fajtafüggő is.
Nem írtad, ogy milyen fajta a megperzselődött szőlő. Én is jártam így, bizony megszenvedte a szőlő, nehezen heverte ki a perzselés nyomait. Akkor megtanultam, hogy egyes fajtákat, - nálam jó szin, meg sav tartalom miatt van pár tőke Otelló- nem szabad Thiovtttal permetezni, mert a kén tartalmú szertől megperzselődik! A szőlő túl fogja élni, de ne használj ként tartalmú szert!
Várd meg a júliust, aztán térjünk erre vissza. Akkor kb. 2 m-es lesz az egyik hajtás, a másik meg 240 cm, mindkettőt elmetszed 1,5 méteren, és PONT egykorák lesznek. No para.
Mindenesetre a vesszőt úgy kell elvágni, hogy a vágás éle a rügy FELŐL legyen, és nem FELÉ. Így nem folyaik rá a nedv.
Visszatérnék a 7293 sz kérdésemhez /április/, miszerint az erősen levedző egy éves szöllőim némellyike ráfolyt a szemre és ennek milyen hatása lesz? Hát kihajtott mind, de azokon amelyikre ráfolyt 1-2 cm -es a hajtás, az egészséges pedig kb. 50 cm-es.Utolfogja érni magát ezek a vesszők, mert a tavalyi hajtás nagyon szép volt?
Valószínűleg nem lesz az egész betelepítve szőlővel! Eladásra gondoltam de ahhoz viszont túl kicsi a terület! Ami biztos, hogy lesz 2x25m lugas, rezisztens csemegeszőlőkel, már van négy fajta tavalyi telepítésű, kettőn már lesz egy-egy pici fürt mutatóba! Viszont be akarom szerezni az összes rezisztens fajtát, a csemegeszölö.hu oldalon van sokféle, de nem látok árat és szállítási feltételeket, valakinek van már tapasztalata az oldallal kapcsolatban?