Nem tudom mijen tipusod van . maradok az enyímnél.
A különböző hőfok az természetes .Csak higanyos lázmérőben bizz . Az meg 5pután vagy 2p után attólfig hánypierces csucot mutat. Az elektromos csak akkor jó ha kivülről nyitás nálkül tudod betolni.
Én ezmiatt használok piaci hütőhőmérőt 1600ft és mindent tud amit kell .
Hanincs keverő ventilátor akkor nagy hőkülőnbség lehet .
Szellöztetés után természetes a hőlengés , az lecseng 1-10perc után tipus függő.
ha nem szélsőséges az eélérés nem kell vele foglalkozni.
Kissé belekavarodtam a hőmérséklet mérésével ugyanis vagy 4 db lázmérőt betettem külön-külön majd sikerült szereznem 2 db higanyos könyökhőmérőt.Érdekes módon többféle eredményeket kaptam de nyilvánvalóan azért mert nem mér mindegyik pontosan.Most ott tartok amire nem igazán tudok magyarázatot találni hogy a 37.8 fokra beállított belső hőmérséklet a reggeli keltetőszellőztetés után felmegy 38.5 körüli hőmérsékletre majd a délutáni tojásforgatás után megint beáll 37.8 fokra szépen és tartja azt.Szóval a stabil 37.8 fokot csak úgy tudom tartani ha a reggeli szellőztetés után visszaveszem a keltető hőfokszabályzóját 37.1 fokra és este forgatás után visszateszem 37.8 fokra.Ez normális jelenség vagy valamit nem jól csinálok?11 napja vannak bent a tojások a keltetőben egyébként...
Sziasztok keltető Users-ek! Látom élénkül a Fórum. Bátorkodom ismét megkérdezni a tőlem tapasztaltabbakat. Vásároltam egy ARGIS IO-1P TE dobozos keltetőgépet.
http://www.electroarges.ro/ro/index.php?id=10158&lang=ro Kinek mi a felhasználói tapasztalatai róla? Gondolom a tojás "lötyögtető" mechanikái megoldást nem kell komolyan venni, vagy ki van az találva? Inkább kézzel célszerű forgatni a tojásokat? 55törpe válaszodat -2610- köszönöm, de egy kicsit utána össze zavarodtam mint a mókus az erdőtűzben. Egy kísérleti próba keltetést megér vagy kár a tojásért?
Én is úgy gondoltam hogy csak a forgatáskor nyitom ki a keltetőt más egyéb miatt egyenlőre nem kell az elején.Viszont reggelre a lázmérő 38.1 fokon állt majd délután mikor forgattam a tojásokat akkor már 38.2 fok volt.A mai forgatás után vettem vissza 2 tizedet és most a gép 37.6 fokon van nemtudom mennyin fog beállni a lázmérő mérése...Ezek a pár tizedes eltérések amiket én is állítottam vagy amit megy fel a hő ezek nem ártanak ilyenkor az elején illetve egyébként is a fejlődő tojásoknak? Itt a hőingadozásra gondolok.
az elsó négy napban egyáltalán nem kéne kinyitni. csak a forgatásmiatt .
Szelöztetni egyáltalán nem kell azt a gép megoldja azért vannak lukak rajta és nincs légmentes szigetelés az illestésen.
A második héten belép a tojáshő , észre veszed .Jobban stadilizlodik a hő.
A lázmérőt hagyd benne max kétszer regel és este nyisd ki.
Én a dátumot a betételkor írom rá mikor tetem be . ez akor érdekes ha fojamatában keltetek . akkor a hőfok a tojás tetején 37.7-8..
a tojásokat mag keverem ami a szélén volt azt kőzépre és igy tovább.
Amit keltetni akarsz 1-2 hetes fektetett vagy csucsával lefelé szellős hejen 10-20 fok küzütt tartsd. majd irj mivan lámpa meg lehet egy kitakart halogén -vagy tükrős lényeg nesok fény jöjönki mellette és sötétlegyen.
Igen megvannak jelölve a tojások minden tojásra rá szoktam írni a dátumot hogy mikor tojta a tyúk.Remélem ezek után nem kell nyitogatnom csak a forgatáskor a keltetőt mert ma ha nem is sok időre de párszor megszellőztettem a tojásokat igaz hogy csak tegnap délelőtt óta vannak benne ...Tojáslámpázom nincs majd megoldom valahogy azt is. Köszi az eddigieket nagyon sokat segítettél.
Nincs benne fordítómű,kézzel kell forgatnom a tojásokat.Most a gépen 37.8 fokot állítottam be és úgynézem hogy a lázmérő már egy ideje nem megy 38-38.1 fölé tehát annyi a tojások tetején mért hőmérséklet.A páratartalom annyi hogy párás az üveg a tetején de tisztán látom a tojásokat kívülről. Vegyek még vissza a gépen hogy 38 fok alá menjen a hőfok vagy maradhat ez a 38 fokos hőmérséklet?
Az van amit gondoltam és a venti megkeverte a belső levegőt és a hőmérő felment 38.6 fokra a lázmérőn,ezzel szemben a keltető mérője 38.4-et mutatott.A páratartalom is lényegesen magasabb mert ha benyúlok a gépbe akkor érzem és a tetején lévő üveglap egy része is bepárásodott.Pincében van a keltető ahol 10-15 fok van.Selyemtojásokat tettem bele mert az egyik legszebb tyúkom természetesen most kezdett el tojni nem nyáron vagy tavasszal és mindenképpen akarok tőle csibét akár ilyen áron is...
Ne vegyél ki semmit pára mérő se kell Két szélső csik legyen feltőltött mindig .
a belsők majd kiszáradnak maguktól.
Kétnap alatt kb
Tyuktojásnál a két szélsőt . libánál a kőzépsőt is hozzá.
A hőmérőt tőbb hejen is probáld egy tizedet azért én visza vennék . dejó igy ahogy van hányfok van a hejségben?
En ugy szoktam beteszem a lázmérőt .és csak a forgatásnál veszem kimegnézem és utána siélső hejre teszm.
Azért kell a szélét tőlteni mert a keringés középen szív a gép és mér. fem kifelé áramlik a fütőtt tér a széen lefele és keveredik kőzben a fris levegővel aztán a tojások felett középre és ott felfeleismét.
A tojás alja joval hidegebb Igy a tojás szabájozni tudja a saját hőjét .
De a tojásnak kb 24 napi energiája van azalatt kikell fejlődnie és ennije kel a csibének 1-2 napal elöbb meg innia.
ha eltérsz az ideális 36,5-36,8 től al rtöblet ennergiálkér a tojástól rontja a kelési arányt .
a tojásokat filctollal meg kell itni E-R vagy dátum -név pl 3-s harmadika -Sanyi .
Ha vann forgatómübenne akkor négy napig ne bántsd csak a vizet pótóld .
A szobába 305 pára szokott lenni ott naponta kell feltőlteni .
a pincábe ha nem szigetelt egy tőltés elég végig talán tőlteni sekell.
fütött hejséget ajánlok ,ne legyen huzatos.
A lázmérőnek hihetsz a digitális fütőd az csal állitsd 3,8ra a lázmérő értéke legyen annyi
Köszönöm a tanácsokat. Ha 38.4 fokra állítom a keltető hőfokszabályzóját akkor a higanyos lázmérő a tojások tetején 37.9 fokot mutat tehát durván fél fok különbség van a fenti és a lenti hőmérséklet között de elképzelhető hogy ez a levegőforgatással idővel kiegyenlítődik? Sajnos páratartalmat nem tudok mérni mert csak egy barométerem van itthon de az akkora hogy nem férne a keltetőbe :-).Majd szerzek valahonnan egy használhatót. Este ha forgatom a tojásokat akkor kiszedem a vizet a belső bordákból és csak a két szélsőbe teszek remélem azzal elég lesz a páratartalom.
Szia gondolom az előző gazdája bekalibrálta már a hőfokot ahhoz a mérőhöz ami benne található,ha nem akkor majd a következő keltetés előtt megteheted te is és jobb lesz a kelési arányod.Na meg attól függ mit akarsz benne keltetni.
Előre is elnézést kérek az elcsépelt kérdésért de irodalom hiányában meg szeretném kérdezni hogy mennyi az optimális keltetési hőmérséklet csibe tojás keltetéséhez.Kaptam kölcsön egy PL Maschine 100 SK keltetőt és nem akarom tönkretenni a tojásokat.Akitől kaptam 38.6 fokos beállítást mondott de itt olvasgatva a topicot többféle véleményt látok. Egyenlőre 38.6 fokra állítottam és délelőtt tettem bele a tojásokat (30db) majd a középső 2 bordát feltöltöttem vízzel... Szóval megköszönnék a tapasztaltabb keltetőtulajoktól pár jótanácsot.Köszi előre is...
Két selejt mikró szétszedése közben merült fel a gondolat bennem, hogy szinte mindent lehet használni belőle az új keltetőm megépítéséhez. A ventillátort a légeveréshez a házat lecsupaszítva és kifújva púrhabbal a házhoz és a tányért forgató motort a mozgatáshoz.
Na itt kérem a segítségeteket. Ha áramot kap a motor akkor egyszer jobbra forog majd ha kíhúzom a feszültségből és újra indítom akkor balra forog. Eddig ez tökéletes csak két dolgot kellene megoldani. Az egyik hogy ne 220 V legyen a másik , hogy megfelelő helyen kapcsolja le a motort valami végálláskapcsoló és amikor eljön az idő akkor onnan el is induljon a másik irányba. Tud valaki segíteni vagy ez zsákutca !?!?
Sziasztok, Köszönöm az e-maileket! Annak akinek válaszoltam (2), elküldtem utánvéttel az elektronikákat, annak aki még nem kapott választ max két nap múlva postázom! Mindenkinek jó szórakozást a keltető építéshez és sok sikert a keltetéshez! :) Üdv mindenkinek!
Látom süket fülekre találtam én csak segiteni akartam .
Az a kapcsoló aminek hiszterézisevan 0,2 az gagyi .
A levegő hümérséklete 0,2 ingadoz az jó.
De mindenüt len fen jobszél balszél tojás felszinén.
Mert az alján 2 fokal kevesebb nek kel lenni .
Kis keltetőbe nem kell forgató úgyis hüteni kell .
A Szij Istvánát érdemes meg épiteni nem kell hozzá nagy tudás 1000ft az alkatrész És közelitésnél szakaszolva füt egyre rővidebb aztán lekapcsol viszafelé ugyan az ,aztán beáll 38ra és azt tartja vagy amire bevan állitva .
Proba panel is jó hozzá. Csináljátok meg ha kell segiíek
Én leírtam mindent .A két állásu kapcsoló az nem jó.
Várorroltam egy ARGIS IO-IP TE dobozos keltetőgépet. Kinek mi a felhasználói tapasztalatai róla? Gondolom a tojás "lötyögtető" mechanikái megoldást nem kell komolyan venni, vagy ki van az találva? Inkább kézzel célszerű forgatni a tojásokat?
Sziasztok Keltetős sporttársak, Kerestem régebben étermembránt a keltetőmhöz, de nagyon elszaladtak az árak .. az ember aki árulja 1800/db áron hajlandó megszabadulni tőlük. Ugye rögtön kéne legalább kettő + egy tartalék és a posta ktsg, az annyi mint 1800*3+1200=6600ft és akkor még nincs vezeték , kapcsoló stb.. Úgyhogy neki buzdultam és egy elektroműszerésszel 5000+postaköltségért sikerült megeggyeznem egy: -1000watt fogyasztást vezérlő -0.2 C fok hiszterézisű -120 gr súlyú elektronika előállításában. Egyik végére a hálózati áram, másik végére a fűtőszál vezetéke, a keltetőbe pedig a hőmérséklet érzékelő. A berendezés beüzemelésekor be kell kalibrálni és ennyi!!
Akit érdekel, küldjön e-mailt és néhány napon belül viszi a postás a hőn áhított műszert ami remekül működik!! Sziasztok
Szia! Már bocsáss meg, de ebben nem igazán értek veled egyet. Mivel a mai napig is igen megbízható, pl. nálam a három darab egybe tekerve 0,1-0,2C° a hiszterézise. Nem beszélve arról, ha netán az egyik membránnal valami történik, akkor a másik kettő még szépen elviszi 0,3-0,4C°hisztizéssel. Jó tudom, az étermembrán érzékeny a légnyomásváltozásra. Ez viszont nem olyan jelentős, hogy egész fokokra gondoljon az ember, mert ez is csak pár tized eltérés az egész. Reggel mielőtt elmegyek, a melóba úgyis ránézek a keltetőre, este mikor haza jövök, akkor pedig szinte majdnem az az első. Ha kell, akkor utána állítok és kész. Nekem semmi bajom az elektromos hőfokszabályzóval, csak nem igazán értek az elektronikához. Ezt viszont simán meg tudtam építeni. Olyan gagyi azért nem lehet véleményem szerint. Mivel a mai napig üzemelnek a Gergely féle keltetők, ami akár 10000db tyúktojásos.