Itt válaszolok, mert képtelenség, hogy forintocska alá lehessen görgetni a másikban. :)
Szóval ez egy bazi nagy ország, nagyon eltérő habitusú területekkel. Attól függ, mit fogsz ki, hogy hogyan állnak majd hozzád az adott terület bürokratái. Mi egész északon élünk, Niedersachsenben, itt többnyire nagyon befogadóak a maguk német módján, de vannak egy-két szervezet vagy város, ahol az irányítás elég xenofób.
Mi egy kb. akkora városban élünk mint te (ha jól értettem Liebella célozgatását a ...házi könyvtárosnőre), és klassz helyünk van. A városkában három nagy gyár van, ebből kettő nívós összeszerelő üzem. Mindhárom helyen nagyon sok migráns dolgozik, ez minket annyiban érint, hogy elég nehezen találtunk albérletet. :) Kérdésedre rátérve: semmi gond nincs velük, beilleszkedtek, dolgoznak, vannak török muschék oda járnak a muszlim hitüket gyakorolni. Idéntől van egy kis muszlim kolléganőm, szépen beszél németül és gond nélkül felveszi a nővérruhát, pedig nem fedi a könyökét, és meglazítja a kendőjét, hogy tudjon vérnyomást mérni. Kis szorgalmas csaj, nagyon szimpatikus eddig. Kaját ritkán fogad el, de ez érthető, mert nyilván nem halalvágásból készült felvágottat teszünk a szendvicsünkbe. :)
Az előző helyen, ahol éltünk, a Ruhr-vidéken, ott volt menekülttábor is, és megesett, hogy a menekültek megkéselték egymást, de ez ilyen összezárt, börtönszerű helyeken nem meglepő. A menekülteket a kórház látta el, ha egészségügyi problémájuk merült fel, és van annak kockázata, hogy Afrikában másfajta nyavalyák vannak, mint itt. Pl. Hepatitis D és E, norvég típusú rühösség stb. Amitől féltem, hogy esetleg több lesz az HIV-fertőzött közöttük, az nem igazolódott be. De az is lehet, hogy az ismert HIV-fertőzöttek eleve másik táborban voltak. Amikor volt a kölni tapizós szilveszter, akkor pont a környéken éltem (30 km-en belül), és meg is lepődtem, mert máskülönben egyáltalán nem udvariatlanok vagy tolakodóak a menekültek. Nem hülyék, maguk is tudják, hogy ez egy másik ország, gondolom, ott is a buli meg a piálás volt a gond, attól vesztették el a kontrollt egyesek.
Még ami érdekes, hogy itt se az a fene nagy emberszeretet miatt volt a befogadás. Amikor Merkel azt a kijelentést tette, amit azóta is felrónak neki, hogy várják a munkáskezeket onnan is, akkor a pódiumon az itteni gyáriparosszövetség vezetői voltak mögötte. Elég komoly gond volt a munkaerőhiány, és a nagy gyárak szépen felszívták az érkező menekülteket. Amióta nincs munkaerőhiány, azóta -- ha megfigyeled -- már nincs is olyan nyilatkozat, hogy gyertek csak gyertek. :P A magyarokat ez nem tudom, hogy érintette, mert eljöttünk, de elég sok csongrádi szakmunkás ingázott ki abba a zinkereiba, ami az akkori városunkban volt, sokszor repültem velük ide-oda. És a migránsoknak sokkal jobb helyzete volt, gondoskodtak a lakhatásukról rendes német lakásokban (nem úgy, mint a magyar cég által kiközvetített magyaroknak), kaptak támogatást ahhoz, hogy a nyelvet meg a munkát elsajátítsák stb. Amikor a menekültszállásról hoztak beteget, akkor jött velük tolmács is stb. Az elvileg uniós magyar munkavállalókat meg ott cseszte át a közvetítő cég a palánkon, ahol tudta. :( Pl. egyszer meghibásodott az egyik gép, ami miatt le kellett állítani az egész munkát a zinkereiban, és a magyarokat pénz nélkül hazaküldték arra a hétre. Mikor a német munkatörvények szerint, a munkavállalót akkor is megilleti a bérezés, ha önhibáján kívül nem tudja elvégezni a munkát. Vagyis a közvetítő cég simán lenyúlta a bérüket és a szállásuk költségét, amikor hazareptette őket.
Nem akarom azt se elhallgatni, hogy az itt dunkel-Deutschlandnak (sötét-Németországnak) nevezett volt keletnémet területeken viszont egyre jobban megerősödik az AfD és a Pegida, ott utálják az akár keleteurópai munkavállalókat is, szóval ezért volt kizárt, hogy ott telepedünk le a férjemmel. Meg a bajoroknak se repes a szíve a külföldiekért. De alapvetően ez az ország a maga németmódján, befogadó. Egy német ember nem fog barátkozni az ilyen bevándorlókkal, mint mi, de amiben tud, fog segíteni. Nekünk ezért elsősorban magyar, erdélyi, román és török haverjaink vannak idekinn, és velük olyan is barátkozni, mintha el se jöttünk volna. :P Van egy ilyen kategórizálás, amit nem vallanak be, de mégis létezik: az A1-es az itt született német, az A2-es a keresztény, fehér bevándorló, aki jól beszéli a nyelvet, de pl. egy akár itt született török származású, német állampolgár se mehet B1-es fölé, hiába beszéli anyanyelvi szinten a nyelvet, lesz egyfajta távolságtartás az irányába. Hát még ha nem beszéled rendesen a nyelvet. De ez nem is vészes, mert pl. nekem az elmúlt 5-6 évből három olyan esetem volt, amikor valaki udvariatlanul viselkedett velem emiatt. :)