Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Sima er23- al hegesztettem. Az elektródafogót ráakasztottam az ezer éves kovács satum orsóvégére. Az elektróda vége hegyes szögben hozzáért az ezer éves vakrozsdás satu oldalához. Kb két percre elkezdett hegeszteni........
Ennyit az intenzivre állitott ivgyújtásról..... CP.
Ha mma funcióra kapcsolsz,nyomd meg a bal potit. Ha CC - t látsz,ez az alap mma. Ha ekkor jobra mozditod a job potit,ekkor kapcsol átt CP- re. Ezt ajálják bázikus,vagy nehezen ivet fogó elektródákhoz. Mindkét funkciónak további állitásai vannak a job poti nyomkodásával, igaz ,rőviden,de levan irva a könyvében.....
Ha nincs könyved,az iweld oldalán keresd meg a 235 gépjüket,a fotó alatti résznèl letölthető a használati utasitás.......
Nekem különösen tetszik mma mód CC , és CP. Ez utóbbinál a bázikust gyújtja könnyebben, a cc - nél is van állitási mód,nem kell kopácsolni ivgyújtáskor,elég hozzáérinteti,egy pattanás hang,és máris hegeszt.....és hideg csikk esetén is.
Gondolom,hogy nem bekapcsolás pillanataiban csapja le.......!?
Az hogy legvágja a kis megszakítót az nem tudom be a gép hibájának, hanem 16A van az egész háztartásra... Vittem már el egy cimborámhoz, nála kendácsoltunk már nem is tudom mit, de a lényeg a lényeg hogy neki 3x16A van. Ott mindegy milyen módban használom, ott nem vágja le.
Meg tényleg 0.8 -as lemezhez veszem elő, ott meg nem kell nagy áram.
Meg úgy vagyok vele hogy ha kitudnám "maxolni" ezt a gépet, tehát nem lenne korlát a bejövő áram, valószínűleg egy bizonyos lemezvastagság felett, akkor is elektródáznék. Nem nyüstölném mondjuk 140A felett a 0.8 huzalt. Inkább elektróda, gyorsabb is lenne, illetve elégségesebb beolvadást eredményezne, persze szénacélról beszélek. Nyilván ebben a gépben meg ott a potencia az alu, rozsdamentes stb anyagokra.
Elenyésző a 2t hiba,amit lent irtam. Mig syn 2t működik hiba nélkül,vagyis van manuális jólműködő funkcióm,ez a lényeg. Szerintem a te géped e tekintetben azért lehet hibátlan,mert első szériából származhat.......
Kiváncsi leszek Ákos tesztjére.....
Jól jártál,kb egy százassal olcsóbban vetted......
Szerintem jó gépsorok ezek......
A gép 120A környékèn már 16A- környékén kéri a hálózatot,a 4t ugye arról szól,hogy hegeszt,még meg nem állitod.....
Ha 100 A környékén is lecsapja,valami nem oké........
Nekem is két iweld gépem van, csak olvasom hogy milyen vegyesek a vélemények róla.
Nekem egy multiarc 200 hd és egy 235dp van.
235dp a megjelenés után, pár hónapra rá, sikerült beszerezni. Egy kollégám bevolt sózva hogy neki kell ilyen gép, de kettőt fog egy áráért beszerezni - én kinevettem. Aztán tényleg megszerezte, ugy hogy én 150 ért vettem, újonnan, garival, tokkal-vonoval.
Azért vettem mert így marha jó vétel volt. Sokat nem használtam, manuál 2t használom, mert szinergikus 4t vagy s4t levágja a megszakítót. Nekem 2t módba nincs vele bajom, amennyit használtam egész jó, meg ugye széndioxid palackom van hozzá, szóval az impulzust sem tudtam kipróbálni vele - fogyóelektródával, bevontelektródával az impulzus egész jó :)
A multiarc meg egy zseniális gép szerintem, bírja a "gyűrődést", vastagabb pl 4 elektródát még nem hegesztettem vele csak 3.2, de azt szépen viszi. Egyszer egy maszek munkán, helyszínen 3,2 er23, pár óra alatt kicsivel több mint 4kg nyomtam el, megállás nélkül, 120-140A között végig. Nem jött zavarba!
Viszont a vezért gép, még mindig a HETRA 100akm, ahhoz csináltam 4m test és 5m munkakábelt, otthon a "műhelybe" nekem a legjobb, valahogy a váltóárammal magabiztosabban hegesztem a zártszelvényt.
U.i: ha lenne otthon 3 fázisom és komoly melóim, akkor weldi gépet vennék, olcsó, megbízható és minden alkatrész olcsó hozzá.
A munkahelyemen használunk ewm taurus 551, fronius trans steel 5000 és 5000 pulze, rehm synergic pro 600 és vannak karcagi gépek ahol nem kell gyökfaragni vagy gyökátfolyással hegeszteni - 4500sw, karcagi gépek(szinergikus módba nekem nem sikerült belőni, de szinergia nélkül k*rva jó!), szóval otthonra tuti azt vennék :)
És a 240- eshez is passzolna a spol csatlakozója..........
És ez olyan pisztoj,hogy van áram állitó potija. Szerintem aluhoz a legoptimálisab,mert van súlya,ugyanakkor az alu cséve meg könnyű.......
A 240- esbe nem törvényszerű a 15kg - os cséve,igy a nagyob dobozméret csak pár kilóval lehet nehezeb,mint a 235. Ja,és egy kezes a fogantyúja,vagyis ugyanúgy mobil mint kiseb méretű társai. Tehát kinti munkákhoz( poros huzal) is tök buli lehet...
Csináltam egyik barátomnak egy rögzitő szemet kisteherautóhoz. 8-as lemezre hegesztettem egy 45mm átmérőjü 18mm falú perselyt. Ez 110mm varrat. Egyes huzal,140A , 400v - os gép,a munkaidő kb 5perc. Ugye érted,ha egy gépem van,és 0.8-as a huzal,ennek cseréje kb 10perc. Ugye érdekes.
Délután egy elpums szivattyú tengelyét raktam fel. Ez 17mm átmérő. Kisgép,0.8-as huzal,és kész a munka,sec-perc !
Ha lenne a harmadik gép,ebbe 1-es alu huzal , van hozzá spol-gunom,(lehet akár cusi is benne)igy már négy gép,és mindegyik produkálja az mma-t is,nagy gép 3.2mm,kis gép 2.5mm elektróda.......
Ez igy mind oké,de sajnos a munkaigény sivár !!!! Hun van , hun nincs,vagyis olyan mint a hunok.......
"Nem , hanem ágyátültetés volt.........ha - ha - ha.........
Érdekes egy ékezet mire képes ugye....!?"
Off
Láttad te az Ifjú Frankenstein című filmet, Gene Wilder-rel (Dutyi-dili, satöbbi)?
No! Abban volt ő a Frankenstein, akinek volt egy szellemi kihívásokkal küzdő szolgája: Igor.
És amikor a klasszik sztori szerint eljött az ideje, hogy megcsinálja az ő műemberét, hát elküldte Igort, hogy szerezzen neki hozzá a... - fasztuggyahonnan - egy normális agyat!
Igor hozott is, mer' jó szolga volt.
Meg is csinálják a Nagy Művet... sikerül az agybeültetés, az életrekeltés, meg minden... épp csak a Teremtmény hülye, mint a segg!
A professzor persze kérdőre vonja a szolgáját, hogy hát milyen agyat hozott neki?
Az meg mondja, hogy "Hát amilyet az uram parancsolt: normálisat. Ehun van az üvege is, ni! Az van ráírva, hogy "A", "B", nór-máá-lis!"
Mivel leirják,hogy a kijelzés csak tájékoztató,és pont ezért hiteltelen is.....
Nem pedálozni volt szándékom.......
A lényeg,hogy a lakatfogóm hiteles,és inverterhez való. ( TRUE - RMS)
Vagyis ennek mérése a 13.5 , és 20v állitásnál is 85 , 90A volt,mint ahogy a lenti filmen a job lcd kijelzön is lágható 85A,és ez a lényeg....... A primer oldal is azonos volt........!
Közben megsasoltam a menüt. Elsőre kissé bonyolultnak tűnik a navigálás benne, de 5 perc után tök egyszerű, és tiszta minden.
Bazzz, mekkora karakterek vannak a kijelzőn, tök jó. Fele méretre se számítottam. Újabb kis faszságot fedeztem fel a takaró ajtóval: lecsukva a felső pereme kb. félbevágja a kijelzőt, fel-le mozgatott fejjel olvasható csak rendesen, mert torzít a meghajtott plexi. Annyi baj legyen.
Ha részt vettem volna a fejlesztésben, akkor szóltam volna, hogy az alapanyag választót körbenyomkodva ne állítódjon már el a 0,8 huzal 1,0-ra. Azért van, mert pl. alunál csak 1,0 / 1,2 huzalt enged, szóval a programokat nyomkova a 0,8-at átállítja 1,0-ra, aztán úgy is marad. Kibírom ezt is.
Én aztán nem vagyok szakember, de azok alapján, amit összepecáztam a netről, profiktól: az a véleményem, hogy egyáltalán nincs jó hangja a hegesztésnek, amikor túltolod a feszültséget. Tudom, hogy attól a varrat még nézhet ki jól, én is próbáltam. Hallani, hogy kevés a drót az adott fesültséghez.
És úgy tűnik, a gép van annyira okos, hogy megunja egy idő után, és besegít, azaz visszaveszi a feszültséget.
Árulkodó jel: nézd meg 0,25x lassítással 0:40-nél. Alig kezded el tekerni a gombot, és máris visszaáll a korábban beállított értékedre.
Tedd meg a kedvemért, hogy 0%-on hagyod a feszültség korrekciót, vagy max. 5%. Szerintem úgy meg fogja hagyni a beállítást, és nem fog belepofázni.
Igen,az stfd a huzal sebessége ivgyújtás előtt. Ha jól emlékszem 5,de próbáltam 10- en is,ez esetben nagyon kintjár a huzal hegesztéskor.
Az ind 5- ön van , a burn is. Még sosem sült be a huzalom,az induktivitás sem jó,ha túl magas,de jó,hogy ezt is lehet állitani,laposab a varrat.
Örülök,hogy ilyen gépet vettél,nem rossz holmi. Nekem tetszik pl a kezdeti ivgyújtás ivereje,ezt idővel is lehet meghatározni,hogy meddig tartson,ugyanigy a végáram is.
Mielőbb teszteld a tied,kiváncsi vagyok az értékeidre.
Esetemben a dp megviccelt,de igy kb három évre ura lettem,legalábbis azthiszem. Csak alu esetén használtam,fe esetén jobb a mig syn.........