Keresés

Részletes keresés

Laci/Zápolya Creative Commons License 2012.10.18 0 0 2576

Amig nem próbáltuk, addig nem tudhatjuk hogy jó-e! Hogy miket olvastam pozitivnak a szellőztető gépről: Nem engedi be a polleneket (ezért az arra alargiásoknak jó), nem tud bemenni szúnyog (két éve rengeteg volt!), kiszűri a levegőben szálló port (akinek nem kell törölgetnie, azt nem érdekli), állandóan tartja a párataltalmat (a kiteregetett ruha is nagyon hamar megszárad), stb... De az ablakot is bármikor ki lehet nyitni. A közhiedelemmel ellentétben nyitható ablakok vannak rajta, nem fixek.

Van ahol csak "hagyományos" gázkazán van csak, és ott az a probléma, hogy nem győzi kissebb teljesitményűre cserélni, mert olyan kevés hőenergiát nem tud gazdaságosan előállitani amennyi szükséges.

Azt nem értem, hogy miért nem csinálnak egy referencia házat valahol idegenforgalmi területen. A szezonon kivül az érdeklődők ki tudnák venni egy hétre kipróbálni. És ha tényleg szeretnének egy olyat épitettni, akkor beszámitnák az árba ezt a bérleti dijat. (Persze lehet más cégektől is megrendelni, de azokat nem lehet kötelezni a beszámitásra.)

Előzmény: tp329 (2575)
tp329 Creative Commons License 2012.10.18 0 0 2575

A szadai passzívházról (talán ez volt az első minősített hazai) van leírás a Wikipédián. Keress rá, ha érdekel.

Én nem szeretnék polisztirol dobozban élve, antibakteriális csöveken áramoltatott agyonszűrt levegőt lélegezni. Aztán csodálkoznak, hogy esetleg allergiás a gyereke. Azt elfogadom, hogy a működtetés energia igénye kicsi, de ez milyen áron valósul meg? Semmilyen természetes anyag nincs az egész házban, esetleges bontáskor az egész veszélyes hulladéknak minősül. Persze ez majd 50-100 év múlva esedékes, nem a mi problémánk :-(((( Az építőanyagának előállítása milyen igénybevételt jelent a környezet számára?

Biztos vannak más építési módok, (pl. földház stb.) amelyekkel megvalósíthatók a követelmények. De mindenhol csak azzal foglalkoznak, hogy az építtetőnek mennyibe kerül. A polisztirol stb. előállításának negatív környezeti hatásait viszont így vagy úgy mindenki fizeti.

Földházaknál pl. a víz elleni szigetelés egy kényes pont. Ha jól tudom, azt sem nagyon lehet természetes anyagokkal megcsinálni.

Szerteágazó téma ez is.

Előzmény: Laci/Zápolya (2556)
Törölt nick Creative Commons License 2012.10.18 0 0 2574
tp329 Creative Commons License 2012.10.17 0 0 2573

A passzívat és a vályogot vetettem össze.:-) Amúgy azt több helyen olvastam, naggyából szavahihető forrásból, hogy vályogból, még az általad említettekre fokozottan figyelve is olcsóbb kihozni. Másrészt a vályogház, az vályogház és nem vályogból épített, ahogy te mondtad, modern ház. Sok mindent másképpen, kedvezőbb költséggel meg lehet csinálni, mint téglánál. Jártam már 100 évnél is idősebb vert falú házban, ami tökéletesen működött. Ez is egy soktényezős dolog.

Előzmény: gergerg (2572)
gergerg Creative Commons License 2012.10.17 0 0 2572

Ha egy vályog házat építesz, egy korszerűt, az lehet hogy többe kerül, mint egy modern nem vályog, és hőszigetelésben sem lesz roszabb a modern. Gondolj a vizesedésre, az alapra, a rágcsálókra, a vakolásra, stb.

Előzmény: tp329 (2571)
tp329 Creative Commons License 2012.10.17 0 0 2571

Valami konkrétum?

Előzmény: gergerg (2570)
gergerg Creative Commons License 2012.10.17 0 0 2570

Igen. Tévesz. :-)

Előzmény: tp329 (2569)
tp329 Creative Commons License 2012.10.17 0 0 2569

Ettől a szellőztetéstől még virágzik a fal napközben. :-( Én nem építenék olyan házat, amelyikben nem lehet (legalább egy részét) fával fűteni.

Nincs bajom a passzív házzal, de nem tartom világmegváltó dolognak. A most épülők a sok elektronikai kütyü miatt szerintem aktív passzív házak inkább. Én nem tartom igazán környezetbarátnak őket. Legfeljebb nem ott és akkor fizetsz dolgokért, mint más háznál. Jobban elfogadom a W-123 által is emlegetett, jól megépített vályog házat. Azt szerintem olcsóbb üzemeltetni is és megépíteni is. De tévedhetek is.

gergerg Creative Commons License 2012.10.17 0 0 2568

:-) Lesz ez még rosszabb is! :-)

Előzmény: CBNora (2567)
CBNora Creative Commons License 2012.10.17 0 0 2567

Igen, direkt.

Pár nappal a beszerelése előtt vettünk olyan egércsapdát, amiből simán oldalt, a rácson keresztül a szemem láttára sétált ki az egér. Be kellett vonni fém szúnyoghálóval. Aztán jött az a padlóösszefolyó. Hirtelen sok volt az ilyen vacakokból.

Előzmény: gergerg (2564)
tp329 Creative Commons License 2012.10.17 0 0 2566

Elfelejtettem, hogy innen nem tudok képet feltölteni. Bocs!

Előzmény: tp329 (2565)
tp329 Creative Commons License 2012.10.17 0 0 2565

Engem nem kell meggyőzni! :-)

Az erdélyi gerendaházakat csak azért említettem, mert még a 40-es években is építettek ilyen (egy helyiséges) házakat a szegény 6-8 gyerekes családok és az lehet, hogy éhen haltak (bármíly szomorú is), de meg nem fagytak!

Ez meg egy 100 éves ház. Renbe lett téve, de a falak eredetiek!

Előzmény: Törölt nick (2558)
gergerg Creative Commons License 2012.10.17 0 0 2564

Ja, hogy ez direkt ilyen kiszáradós fajta! Az más! Azt hittem a normálról van szó.

Előzmény: CBNora (2563)
CBNora Creative Commons License 2012.10.17 0 0 2563

Nekünk is a kád van benne, csak van egy zuhanyozónk is, és ha azt használtuk, másfél nap alatt kiszáradt. Egy normális vízterű padlóösszfolyó jó pár napig/hétig nem szárad ki. A fürdőszoba felújítása előtt is olyan volt, még sose volt gond vele. Csak azzal az agyontömített csodadarabbal.

Előzmény: gergerg (2561)
CBNora Creative Commons License 2012.10.17 0 0 2562

Igazad van az ablakkal kapcsolatban. Ha már a fal és a betonkoszorú rendesen szigetelve van, érdemes az ablakot is kicserélni. Csak előtte nem célszerű.

Nekünk most nincs pénzünk falszigetelésre, úgyhogy egy kivételével maradnak az ablakok. Az egyik nagyon szelel, be is ázik, az ki lesz cserélve.

Előzmény: gergerg (2559)
gergerg Creative Commons License 2012.10.17 0 0 2561

Padlóösszefolyón át szokás vezetni más gyakran használt dolog lefolyóját, így sosem szárad ki. Nekünk a kád van benne és még sosem száradt ki. Ha valaki hoszabb utazásra készül az meg takarja le, és nem jön vissza a bűz. amikor hazamegy, majd enged bele vizet.

gergerg Creative Commons License 2012.10.17 0 0 2560

Ja, festék. Miért volt jobb a mész? hát mert lélegzett. A pára egy része tudott távozni a falakon, most aa műanyag feséken nem tud, "légtömör" lett, a hőátbocsájtási tényező viszont nem változott, így a bentragadt pára egyszerűen kicsapódik.

Előzmény: gergerg (2559)
gergerg Creative Commons License 2012.10.17 0 0 2559

Mennyit beszéltetek itt ma ösze vissza! :-))

Nem iszom alkoholt csak ritkán és nem is halucinálok.

Aréteges öltözködés nem fordított példa, pont ugyan olyan mint a lakás szigetelése. A légtömörség nem lehet cél, az épületnek szükslge van lélegzésre. A lélegzés nem egyenlő a huzattal. Polisztirolból is grafitos, és a gyapottábla is lélegző szigetelés. A polár pulcsi is.

A résszellőző egy ablakvasalat zárási funkció, amikor a kilincset csak félig fordítod a vasalat nem húzza teljesen rá a szárnyat a tokra, kb olyan a hatásfoka mint a rosszul záró ablaknak. Amiről vakai itt írt az nem résszellőző hanem légbeszívó nyílás, ami automatikusan engedi be a levegőt a lakásba, ha arra szükség van.

A lakás nem az ablakcsere miatt penészedik. Minden anyagnak a házon, mgvan a hőátbocsátási tényezője. A pára ott csapódik le, ahol ez az érték a legrosszabb. Ez álltalában a régi ablak, ezért szokott párásodni. Mikor ezeket kicserélik, akkor a legrosszabb hőátbocsájtási címet a betonkoszorú veszi át, és itt csapódik ki a pára, és ebbél lesz a penész. Bármennyit is szellőztetnek ez így lesz egészen addig amíg a rossz részeket be nem szigetelik teljesen. Addig kell szigetelni amíg a hőátbocsájtási tényező el nem éri azt a szintet, hogy az üveg vagy falazat belső oldala ne tudjon a helyiség levegőjének hőmérsékletétől kb 10 fokkal alacsonyabbra hülni. Vagyis ha 20 fok van bent, akkor a fal belső oldala legalább 10 fok legyen. Hez valami harmatpontnak vagy minek hívják. A lényeg hogy ezen az értéken belül nem csapódik ki a pára.

Mi volt még?

A ruhához visszatérve, ha a légtömörség lenne a lényeg, akkor egy nylonzsák elég lenne télre, de nem az.

Törölt nick Creative Commons License 2012.10.17 0 0 2558

Egy öreg volt katonatisz hadifogoly bácsi mesélt az orosz parasztokról a Volgán innen és túl. Fél méter vastag fal 1 szoba és szalmatető. Kemence. Minusz 40c-fokban ingben voltak bent és csak kukoricacsuhéj és ilyenek voltak. Ez volt évezredekig és bevált. És én ezt favorizálom. Sógor háza vadiúj(2005-ös) vályogház.

Előzmény: tp329 (2553)
CBNora Creative Commons License 2012.10.17 0 0 2557

Volt. Például mikor leszedték a bojlert, és kifolyt belőle a víz. Örültünk, hogy oda folyik, és nem a sarokba és nem kell felmosóronggyal felitatni az egészet.

Most már meg van oldva, van rendes padlóösszefolyónk, tök egyszerű, jó. Csak először a szerelő leszólta, hogy ilyet már nem raknak be, és hozott egy másikat, ami tele volt tömítésekkel (annak idején tanították nekünk, hogy a világon a legnehezebb dolog a tömítés) és azt állította róla, hogy szárazon is elzárja a bűzt. Nem zárta el. Végül garanciálisan betett egy olyat, amit leszólt, és kifogástalan.

Előtte locsolgattuk, és elképzeltük, hogy ha netán több napra elmegyünk, meg kell kérni a szomszédot, hogy ne csak a virágokat locsolja, hanem a padlóösszefolyót is.

Laci/Zápolya Creative Commons License 2012.10.17 0 0 2556

A szellőztetés egyszerű dolog. Öt percre teljesen kinyitod az ablakot, kereszthuzat esetén elég két perc is.

Passzivház nélkül is "köldökzsinóron" lógunk. Ha nincs gáz/áram (vagy elromlott) mi sem tudunk fűteni.

Nekünk sincs passzivházunk, de amit olvastam az abban lakóktól az életminőségben, konfortérzetben látják a különbözetet. Nemsokára lesz a passzivház nyiltnap. Akit érdekel, az jelentkezzen be és nézze meg. (Egyenlőre csak egy Szentendrei ház van a listán.) http://www.passzivhaznyiltnap.com/

Nóra: a padlóösszefolyóra volt valaha is szükségetek? Legújabban már nem is csinálnak!

(Nekünk egy darab linóreummal való letakarása lett a legjobb megoldás. Hosszab idő alatt szárad ki.)

Előzmény: tp329 (2553)
Hedo Creative Commons License 2012.10.17 0 0 2555

Nem is kell állandóan szellőztetni, csak rendszeresen. Vagy ha nem vagy otthon akkor közben ne termelj plusz párát. Mondjuk ez nehéz ha reggel földobsz egy mosást azzal a célzattal, hogy hazajössz leszárad.

Egyébként van erre megoldás: részszellőző. Felszereltethető utólag is az ablakokra. Ez a korábbi, nem megfelelően záródó ablakoknál adódó, folyamatos levegőáramlást hivatott biztosítani. Előnye: elzárható, és persze szabályozott. Persze csak akkor zárd el, ha kint minusz 15 fok, van, mert ha fölszerelteted és zárva atrtod, nincs értelme az egésznek. Gázkészülékkel rendelkező helyiségben (gáztűzhely, kazán) pedig előírás a megléte. Addig nem is veszik át a gázosok.

CBNora Creative Commons License 2012.10.17 0 0 2554

Persze. De ha az ember egész nap nincs otthon, nem szellőztet. Télen éjszakára sem hagyja nyitva az ablakot. Ha leül, és csinál valamit, nem nyitja magára. Gyakorlatilag akkor szoktunk szellőztetni (és a későbbiekben sem seretnénk másképp), ha fürdés után párás a fürdőszaba, főzünk, és reggel a hálószobát kiszellőztetjük. Mindez elmarad, ha büdös füst ül az egész környéken. Megette a fene, ha erre folyton gondolni kell, olyan, mint a padlóösszefolyó, amibe másfél naponta vizet kell tölteni, különben feljön a csatornaszag, mert kiszárad a pár mm-es víztér.

Előzmény: Laci/Zápolya (2551)
tp329 Creative Commons License 2012.10.17 0 0 2553

Picit cinikus vagy! Mondjuk napi 12-14 óra távollét mellett mikor szellőztet és honna tudja az "az agyban éretlen", hogy mennyi ideig nyissa magára az ablakot a -15 fokos éccakában?

Nem, vagy nem csak az emberek éretlenek, hanem pontatlan a tájékoztatás is, a kivitelezők alulképzettségét meg ne is hozzuk ide. Komoly légtechnikai és építészeti tudás kell ahhoz, hogy egy 50-100 éve épült házat miként is kéne szigetelni + nyílászárókat cserélni, hogy az utána jó is legyen. Vagy legalább némi józan paraszti ész a tulaj részéről és bátorság, hogy adott esetben ellent mondjon a szakinak. A reklámok és a szomszéd is így csinálta stb. alapokon nyugvó felújjításoknak van egy kockázata. Aztán vagy szerencséje van valakinek és jól műkszik a dolog, vagy nem.

A passzív ház egy érdekes "állatfajta" (szerintem). Köldökzsinóron függ egész életében. Gondold meg, ha a gyerek befocizza az ablakot, mennyibe kerül egy üveg és honnan szerzel "azonnal". De ha a vihar leviszi a tetőt, akkor a kályhát legfeljebb jobban megpakolom, de mit csinálsz egy "fűtés és kémény nélküli" házban? Mondjuk a mi éghajlatunkon nagyon rizikós dolog lehet és nagyon drága. Úri huncutság. (szerintem) Az sem hiszem, hogy akárhány 10 év alatt megtérül, mert közben is van felújjítási, javítási költsége a rendszernek és idővel több gépészeti dolgot is cserélni kell. Most akkor nem mindegy, hogy évente a fűtésre gyűjtök viszonylag kisebb összeget, vagy 20 évig spórolok a nagygenerálra?

Nem ellenségeskedésből írok, csak már sokat agyaltam én is ezeken a dolgokon, de sose sikerül a majdnem mindenhonnan hallható hurrázásig eljutni.

Előzmény: Laci/Zápolya (2551)
Mariska néni Creative Commons License 2012.10.17 0 0 2552

Láttátok/olvastátok azt a hírt, hogy Ócsán, a bedőlt devizahiteleseknek épülő "lakóparkot" gázvezeték nélkül építik meg? Állítólag 150 nap múlva már készen is lesz, a bejátszásban valamilyen földmunkát lehetett még csak látni, valószínűleg most kezdenek alapozni. Azt mondta az illetékes, hogy fűteni-főzni fával vagy villannyal is lehet, ezért nem építenek gázvezetéket.

Előzmény: atandi (2527)
Laci/Zápolya Creative Commons License 2012.10.17 0 0 2551

Azért penészedik, mert agyban nem értek meg az ablakcserére. A régi ablakon megoldotta annak minősége, az újakra oda kell figyelni és rendszeresen szellőztetni. Nekünk azóta penészedik a fürdőszoba, amióta a festő valamilyan speciális dizperzittel lefestette. Amig mésszel volt nem volt semmi baj vele, de az azzal való festést nem vállalta. Hittünk neki, kár volt!

Hedo: a passzivház és a gépi szellőztetés nem összetartozó fogalmak. Valóban majdnem minden passzivházban van, de nem a lélegeztetőgép funkciója miatt, hanem mert az a fűtés és hűtés is egyben. Nem kell bevezetni a gázt, nem kell gázterv, kazán, kéményseprő engedély...

Előzmény: CBNora (2546)
tooommm0013 Creative Commons License 2012.10.17 0 0 2550

Nem az a lényeg, hanem hogy mit iszik/szív hogy ilyeneket hallucinál.

Előzmény: Hedo (2548)
Hedo Creative Commons License 2012.10.17 0 0 2549

Lehet. Az én házam szalmabálából épült, amit kívül-belül 15 cm vastag vályogtégla fal véd. A födém is szalmabála, ugyancsak vályogvédelemmel. Passzívház minőségű a hőszigetelő képessége, a vályogfal miatt van némi hőtehetetlensége is.

viszont semmi pénzért nem építenék passzívházat. Ráérek gépen lélegezni 90 éves korom után :)

Előzmény: Törölt nick (2532)
Hedo Creative Commons License 2012.10.17 0 0 2548

Te melyik kocsmába jársz? Én is jövök :)

Előzmény: gergerg (2505)
Hedo Creative Commons License 2012.10.17 0 0 2547

Kerestem a hozzászólásod végén a "Like" gombot :) lehet törölni kellene magam a facebookról

Előzmény: atandi (2502)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!