Keresés

Részletes keresés

nagykunsági Creative Commons License 2015.04.16 0 0 977

Így kell összerakni.

Zárókupakot belenyomni. rugógyűrűt helyére betenni.

Aztán visszahúzni.

A rugógyűrű és a zárókupak közt 5 tized van átmérőben.

A végén fel kell tenni a zégergyűrűt, és kész.

Előzmény: bnorci71 (971)
nagykunsági Creative Commons License 2015.04.16 0 0 976

Na most amit a fotón látsz, az egy teljesen jó állapotú, majdnem új munkahenger, csak azért szedtem szét, mert nem tudtam milyen állapotban vannak a tömítések,  de ha már szétszedtem akkor cseréltem őket újra. 

Minek vegyek helyette használtat, mikor teljesen kifogástalan?

Egyébként egy használt  munkahenger 5 ezerért, valószínű javításra szorul. Én biztos nem építeném be, míg bele nem nézek. 

Ebbe a hasítógépbe egy új munkahenger 60 ezer, Pécelen árulnak használtat 25 ezertől. Amit ugye megint szét kell szedni. 

Előzmény: gabor0036 (974)
nagykunsági Creative Commons License 2015.04.16 0 0 975

Hol van? Ki az?

Ilyenről még nem hallottam.

Előzmény: Törölt nick (972)
gabor0036 Creative Commons License 2015.04.16 0 0 974

Csak egy kérdés... Megéri ezt a szemmel láthatólag már bütykölt munkahengert építgetni? Tele van a net használt hibátlan munkahengerrel. Én a 600 hosszú saválló munkahengert 5e-ért vettem... Én a helyedbe nem foglalkoznék vele, inkább keresnék bele egy másikat. 

Előzmény: nagykunsági (966)
bnorci71 Creative Commons License 2015.04.16 0 0 973

ha behegeszted vele a munkahenger végét csak kibírja

:))

Előzmény: nagykunsági (970)
Törölt nick Creative Commons License 2015.04.16 0 0 972

Debrecen, rugókovács?

Előzmény: nagykunsági (968)
bnorci71 Creative Commons License 2015.04.15 0 0 971

ez tartja bent a nyomást????

210Bar-t

ez csak biztosító elem szokott lenni nem záró elem

Előzmény: nagykunsági (970)
nagykunsági Creative Commons License 2015.04.15 0 0 970

Ha az elektróda kibír 210 baros nyomást....

Bár szakemberek szerint kell a rugóacél. 

Nagy a terhelés.

Előzmény: bnorci71 (969)
bnorci71 Creative Commons License 2015.04.15 0 0 969

seegergyürű a helyére?

3,25-ös elektróda :)

a linken ott a mérettábla és a szabványba tényleg 2,5mm-es van

Előzmény: nagykunsági (968)
nagykunsági Creative Commons License 2015.04.15 0 0 968

Én is ott kezdtem. De már túl vagyok a hidraulika boltokon, szervízeken, targoncajavítókon, haverokon.

Egy boltban találtam, csak az a gond, hogy nem 3.5mm a huzalátmérő, hanem 2.5mm. Az viszont vékony. 

Vastagabb anyagból meg nem tudnak rendelni, mert magyarázták, hogy ők DIN szabványosat árulnak, nekem meg alkatrész kell, és a kettő nem ugyanaz. Nemigazán értem.

Előzmény: bnorci71 (967)
bnorci71 Creative Commons License 2015.04.15 0 0 967

csavarboltba, vas műszaki bolt, csapágybolt keresném

http://glink.hu/?subpage=kezikonyv&kezikonyv=rogzitogyuruk

Előzmény: nagykunsági (966)
nagykunsági Creative Commons License 2015.04.15 0 0 966

Hasítógép munkahengeréből hiányzik egy filléres alkatrész, jelenleg nem tudom hol kéne beszerezni. 

Hátha valaki meg tudná mondani. 

Hivatalosan a neve rugó gyűrű. 

Ez a hüvely és a rugógyűrű helye.

Ez a zárókupak.

Alsó 2 horonyba gumigyűrű van a felső szélesen fog a rugógyűrű.

És a rugógyűrű.

Így van bent a helyén.

Tippek ötletek, hol tudom beszerezni?

mislenyi Creative Commons License 2015.04.14 0 0 965

Mikor meghozták, én is örültem, mert 25 felett csak a pár cser volt.

Hasogatáskor kiderült, hogy belül 30-35 közt voltak a kívül 25-sek.

Hamarosan hozatok újra, hogy mielőbb tele legyen a tároló.

Előzmény: Törölt nick (964)
Törölt nick Creative Commons License 2015.04.14 0 0 964

A lassan múló szezont leszámítva méterfát szoktam hozatni, a mostani még feldolgozásra váróban egyáltalán nincs elágazásos rönk.

Érdekes, sok benne a száraznak tűnő, viszont van néhány, ami kihajtott, hasogatáskor megmérem, kiderül mennyire számít az őszi beszerzés.

Az igazán problémás kuglik nem hasadtak, csak cafatokra szaggatta a gép, elfordultak, összegyűrődtek.

Előzmény: mislenyi (963)
mislenyi Creative Commons License 2015.04.13 0 0 963

Mindenkinek köszi a jó tanácsot.

Megfogadtam, ennyire sikerült. Utána elvágtam hosszában a láncfűrésszel, így már befér a kazánba.

Előzmény: Törölt nick (961)
mislenyi Creative Commons License 2015.04.12 0 0 962

Holnap kipróbálom a tanácsolt módszereket, csak jöjjön valaki haza, hogy felsegítse ezt a "dögöt".

A 6 legvastagabbat a fiú unokám segítette fel, azokat egyszer elvágtuk, most már fel tudom emelni.(holnap úszóedzése lesz, később jön)

Előzmény: Törölt nick (961)
Törölt nick Creative Commons License 2015.04.12 0 0 961

Ne a középpont felé nézzen a hasítóék, egészen a szélén kezd meg, deszkákat hasítva le.

Az asszimetrikus elosztás miatt a vékonyabb hasíték lepattan a főtömegről.

Nekem ez vált be, valamint az előbb is megjelölt beállítás, az elágazásra merőleges hasítás.

Előzmény: mislenyi (959)
Precíziós Creative Commons License 2015.04.12 0 0 960

Úgy próbáld meg, hogy a tuskó ne az egész pengén hanem annak csak feléhez érjen így kissebb felületen lesz ugyan akkora nyomás ami már elég lehet a szívósabb tuskok szétrepesztéséhez! Apósom gagyi gépével így sikerült! (5T alko szörny)

Előzmény: mislenyi (959)
mislenyi Creative Commons License 2015.04.12 0 0 959

Körbe-körbe próbáltam.

A másik végétől is.

Előzmény: bnorci71 (958)
bnorci71 Creative Commons License 2015.04.11 0 0 958

ha jól gondolom a nyomokból te a piros irányba próbáltad

én a zöldre gondoltam

így a görcs szálait nem le repeszteni akarod a szálak itt keresztbe futnak, hanem szét repeszteni szálirányba

Előzmény: mislenyi (957)
mislenyi Creative Commons License 2015.04.11 0 0 957

Felállítva gondoltad? Hétfőn megpróbálom.

Előzmény: bnorci71 (956)
bnorci71 Creative Commons License 2015.04.11 0 0 956

rossz irányból próbáltad

fordítsd el 90°-al

Előzmény: mislenyi (955)
mislenyi Creative Commons License 2015.04.11 0 0 955

A pénteken hozott 2 em3-ből ez a pár darab van még:

Ezzel az 1-el nem bírt a Scheppach, majd elvágom a Makitával.

nagykunsági Creative Commons License 2015.04.11 0 0 954

Hol írtam én hogy szar a láncfűrész? Hol írtam, hogy szar a lumag fekvő hasító?

Amúgy jó érzés kiforgatni az ember szavait?

Gondolom a favágás után meg 2 napig szedted a forgácsot. :))

Amúgy nagyon nem vagy képben árak tekintetében, mert egy szalagfűrészre szalagot sokkal olcsóbban csináltatok, mint láncfűrészre láncot. Sokkal olcsóbban üzemeltetem. 

Egy normális láncfűrész 30-40 ezer, szalagfűrészt meg vettem 60 ezerért. Nekem megérte.

Most speciel ha vennék egy új hasítógépet tuti az lenne az első, hogy szétszedném, és megerősíteném a vázát. 

Most veszek fillérekért egy használt hasítógépet, szétszedem megerősítem a vázát, munkahengerben cserélem a tömítéseket, kb 5 ezerből megvan, aztán tudom, hogy van egy bika gépem, nem kell félredobni 10 gurigát mert nem bír vele a hasító, nem kell még szenvedni a fűrészeléssel. 

30 ezer meg 80 ezer közt azért nem háromszoros a szorzó:))

De én meg se látnám a 30 ezres gépet, mert már nem játszom. Az csak játéknak való.

Komoly férfinak komoly gép való. 

Előzmény: Amperszag (950)
Amperszag Creative Commons License 2015.04.11 0 0 953

Én nem fikáztam senkinek a gépét, mindössze annyit jegyeztem meg, hogy nem kéne lefitymálni olyan gépeket amelyek a gyakorlatban nagyon jól megfelelnek a CÉLNAK. Nem mindenki akar ágyúval lőni verébre és nem is szükséges.

HA méterben akarnám hasítani a fát és nem kellene szállítanom és rászánnék 200ezret és évente nem 20em3 fát kellene feldolgoznom akkor álló hasítót vennék. Egyébként én fölöslegesnek tartom.

Na ja, lehet 20 millás Mercivel is a közértbe járni csak nem kell bebizonyítani hogy az szükséges és csak az alkalmas arra, főleg nem annak aki gyalog is el tud menni vagy bicajjal.

Előzmény: bnorci71 (951)
Tízenhármaska Creative Commons License 2015.04.11 0 0 952

Nem tudom miert hasznalsz tobbesszamot.

:-))

Előzmény: bnorci71 (951)
bnorci71 Creative Commons License 2015.04.11 0 0 951

nem tudom miért estek egymásnak és fikázzátok egymás gépét

mindketten más szempontok alapján választottatok, mindketten meg vagytok elégedve vele

ergo

teljesen felesleges energia egymást meggyőzni a saját igazatokról

ezért mondom azt annak aki gépet épít és elkészül vele

ha tudja azt amit elvárt a géptől akkor nincs miről beszélni

Amperszag Creative Commons License 2015.04.11 0 0 950

Képbe ugyan nem vagyok, de már hallottam róla. Annyit tudok róla, hogy a tüzifával tüzelni szoktak és meleget ad.

Nem nagy újdonság hogy a legolcsóbb a méterfa, én eddig csak olyat hozattam és magam dolgoztam fel.

A képen látható 5 em3 csert (mögötte a bükk egy külön történet) 2 nap alatt daraboltam fel és hasítottam a szar Makita láncfűrésszer és a még szarabb Lumag fekvő hasítóval. A bepakolásra már nem volt energiám este. kb. 10 db gurigát kellett félredobnom amivel nem bírt a hasító, de azokkal meg elbírt a láncfűrész.
Majd ezt még 3x megismételtem Anyámnál. Nem hajlott el semmi és nem tört el semmi.

Szokták mondani, minek tartsak tehenet amikor csak néha kell egy kis tej.

Nekem a tüzifa feldolgozás egy röpke epizód az életemben éppen ezért nem is kerítek neki akkora feneket. Nem vásároltam hozzá sok százezres ipari gépparkot. Nem veszek 80-100 ezerért használt szalagfűrészt amit aztán az év 362 napjában csak kerülgetek ha meg elszakad a szalag vihetem hegesztetni mert én nem értek hozzá. Nincs nagy autóm hogy álló hasítót és főleg szalagfűrészt szállítgassak vele.

Ismétlem: ne hasonlíts egy újonnan 50 ezerbe kerülő gépet egy használt 80 ezreshez! Mert akkor hasonlítsunk egy 30 ezres használt fekvőt egy 80 ezres használt állóhoz, akkor is 3x-os a különbség. Megjegyzem 80 ezerért eléggé leharcolt álló hasítót lehet kapni, a szivattyúba és a karmantyúkba nem látsz bele. A legkevesebb ha valami elhajlik, az kis lakatos munkával javítható, pótolható, de ha hengert vagy szivattyút kell javítani az már húzós ha egyáltalán lehet.  Elsőre 10 tonnás állót akartam venni de kiábrándított a Péceli és a Fertőszentmiklósi választék.

Előzmény: nagykunsági (949)
nagykunsági Creative Commons License 2015.04.11 0 0 949

Látom azért nem vagy képbe tüzifatémában. 

Legolcsóbban fát méteresbe lehet kapni tő mellett. Na most sok munkával, energiával, rengeteg forgáccsal fel lehet kuglizni, hogy aztán a kis gyenge hasogató el is tudja hasgatni, el lehet bohóckodni, otthon hetekig 5 köbméter fával. 

Persze azt is lehet csinálni, hogy méteresbe elhasgatom, aztán lazán minimális fűrészporral, szalagfűrészen eldarabolom. Az 5 köbmétert lazán meg lehet csinálni 1 nap alatt, aztán a többi 13 napban lehet pecázni, motorozni fürdőzni.

Persze mondhatod az iparai darabolót, csak éppen azért fűrészel először mert nem tud méterhosszan hasítani. 

Mivel te még nem próbáltad nem tudhatod, de sokkal hatékonyabb méter hosszba hasítani aztán fűrészelni, mint fordítva. Próbáltuk, ezért tudom. 

Az árról vitázhatunk, de te 50K-ért vettél egy valamit, 80 körül meg már adnak normálisat is. Nem háromszoros áron. 

Kereke van gurul. 

Lehet neked az számít, csak olyan dolgokat veszel ami belefér az autó csomagtartójába, / mondjuk én most 2 darab 10 tonnás állót hoztam a csomagtartómban :) / de én hasítógépnél inkább a súlyát nézem. Amelyik nehezebb az erősebb, tehát az a jobb. 

Van 8 tonnás 80 kilósba is,  az enyém 130 kilós, de nem is hajlik meg a váza, mint a gábor0036 által emlegetettnek. 

Előzmény: Amperszag (947)
gabor0036 Creative Commons License 2015.04.11 0 0 948

Hát nem tudom... Már korábban is leírtam,  hogy a Lumag hos9 váz szerkezete meghajtott, csúszó pofákat és a lemezes hézagolást begyűrte simán a vázba... Pedig normál méretű bükk, akác, és tölgy volt hasítva...

Előzmény: Amperszag (944)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!