Nahát, 110 éve: Rügyeznek a szőlők. Kora tavasszal ez a cím egészen természetes volna, de
deczemberben ugyebár nagyon különösen hangzik. Pedig úgy van. Mintha az idén a tél egyáltalán nem akarna ránk köszönteni. Enyhe, szinte tavaszias idő járja. A szegény ember örül ennek, mert nem érzi a fűtőanyag és a meleg téli ruha hiányát. A természet azonban furcsán érzi magát... Ma enyhe szellő suhan át a barna, sáros földeken, a fák koronái pedig a fehér zúzmara virágok helyett friss, zöld rügyeket fakasztanak. A múltkoriban írtunk csak arról, hogy az almafák egyike-másika kétszer termett az idén. Két szer hozott gyümölcsöt, most pedig azt halljuk a szőlősgazdáktól, hogy a szőlővesszőkön is rügyek pattannak ki. Mintha tavasz ébre dése volna. Csak kárt ne csináljon majd ez a szép, enyhe időjárás. Félő, hogy ha tovább is tart a természet játéka, a szőlők erősen nekiindulnak a rügyezésnek s ha akkor jön egy hirtelen erős fagy, ez majd a szőlők termőképességének rovására megy. (KU. 1909. dec. 11.) [PDF] Szélsőségek Kecskemét időjárásában. Levéltári füzetek 10 ...
"If voting made a difference, they wouldn't let us do it. "
De ez nem Mark Twaintől származik. 1976-ban egy tárcaíró (Robert Borden) írt hasonlót, talán az lehetett "megmasszírozva" az interneten: “If voting could change anything it would be made illegal!”
Mark Twain-től származik ez az idézet? Több változatban is fellelhető, így szól: Ha a választással meg lehetne bármit változtatni, akkor nem engednék meg nekünk. Az angol eredetijét keresem.
Van amikor egész elfogadható eredményt ad, lehetne egy "Megnézem színesben" "feature" a Fortepanra :)
Kellene egy dedikált kapcsolat a colourise.sg-hez hogy a kiszolgálás zökkenőmentes legyen, ne előre legyártott színezett képek legyenek, hanem ahogy a colourise.sg tökéletesedik úgy változzon a minőség. Ötlet. Persze a pénz.
Ki ismerte jól a Várat? A Fortuna vendéglő cégérét keressük. Az infók szerint készült egy 1958-59 ben, aztán 1971-ben, később volt egy ami festett üvegmozaiknak látszik. Ez 1966-ra van datálva, de az szerintem nem jó, a cégér( a második?) elvileg 71-ben került oda, a fotó későbbi lehet.
Köszönet! A mondást természetesen ismertem, de soha nem kutattam az eredete után. Ez viszont most egy igazi hiánypótló írás volt és mint mindig nagyon érdekes.