Keresés

Részletes keresés

csjoco74 Creative Commons License 2022.09.27 -1 0 12552

Üdvözlet a fórumtagoknak!

Szakmai tanácsra van szükségem, amire egyelőre nem találtam kielégítő választ.

3kw-os Fronius Symo - M (2 munkapontos verzió) inverteren jelenleg 9 db 385W-os panel van 3,465 kW telepített teljesítménnyel kb 45 fokos tetőre szerelve teljes déli tájolással. Szeptember elejétől működik, amit látok hogy napsütéses napokon a 3kw-ot már 11 órától 14:00-ig  leadja - erre megoldás lehetett volna ha nagyobb invertert 3,7-4 kW-t kérek a kapott ajánlattal szemben - majd ahogy a nap megy le csökken a termelés.

Amivel ki szeretném tolni a termelési időt az hogy van egy teljesen nyugati tetőfelületem, ahová tudnék felrakni paneleket.

kérdéseim :

1. Mivel az inverter már üzemel, gondolom nem kell meglenni a 200V-nak a második stringről?

2. 150V-ig dolgozik az inverter, ezt stringenként kell érteni?

3. Hány kw-t érdemes felrakni?

4. Az Ac oldali túlfeszültség védelmem megvan - ez ugye az inverter után van - így azt nem kell bővíteni, jól gondolom csak a DC oldali túlfesz és túláram védelmet kell kiépíteni + a tűzeseti leválasztót, mert messzebb van a napelem?

5. Hogyan tudom kiszámolni/ megbecsülni az eredő hozamot?

6. Gondolkozzak inverter bővítésen?

Köszönöm a válaszokat!

Üdv

Jocó

kosancy Creative Commons License 2022.09.27 0 0 12551

Hali!

Tudtok ajánlani valami osztrák vagy német webshoppot ahonnét lehet eetleg rendelni napelemet?

Vett már valaki közülletek külföldről napelemet?

Válaszokat köszönöm

Üdv.

Törölt nick Creative Commons License 2022.09.26 0 0 12550

Kerüld el ezeket a telepítőket... nem tudják mit beszélnek.

Előzmény: maxham (12548)
erbe Creative Commons License 2022.09.26 0 0 12549

A válaszhoz kevés az adat. :-)

Pályázattal akarod, vagy anélkül? Mekkora az éves fogyasztásod? Lehetőleg kWh-ban. 10 kW-ot akarsz, tehát biztosan van 3 fázisod. 3*16 A-be kényelmesen belefér a 10 kW. Hogy mennyire lesz képes kiadni a hálózatra az energiát, nem ártana tudni a mérhető feszültségeket. 1-1 napon többször és hosszabb időn keresztül. (több napon, héten, esetleg 1 hónapon keresztül) De már egyetlen napon 3 óránkénti mérés is bíztató eredményt adhat, ha nincsenek túl magas értékek. Nálam pl. 9 év alatt nem emelkedett a hálózat átlagfeszültsége, de néha előfordulnak kissé alacsony értékek. Ez viszont jó a napelemnek.

Ha ilyen tanácsot adtak neked mérések nélkül, akkor a szerelő vagy nagyon ismeri a környékeden a hálózatot, vagy... Hagyjuk!

Előzmény: maxham (12548)
maxham Creative Commons License 2022.09.26 0 0 12548

Gondolkodom napelemes rendszeren, meglep néhány telepítő azzal hogy erősen le akar beszélni 10kW-os inverterről azzal az érvvel hogy nekem nem kell ennyi teljesítmény mert nem fog elndulni a rendszer. Ez tényleg így van?

Törölt nick Creative Commons License 2022.09.15 0 0 12547

Helyesen...

HA az inverter termelő kimenete nincs kapcsolatban a szolgáltatói hálózattal, fizikailag leválasztott.
Akkor az a >> szigetüzem !!!

Amihez nem kell engedély a szolgáltatótól.
De a jog szerint akkor is bejelentés köteles.

Előzmény: Zs:) (12543)
tfe_tng Creative Commons License 2022.09.15 0 0 12546

Rosszul fogalmaztam: "Hivatalosan" be kell(ene) jelenteni. 

Előzmény: erbe (12545)
erbe Creative Commons License 2022.09.15 -1 0 12545

Tudod, ki fogja bejelenteni, ha tanyán használja és 20 km távolságban még drót se közelíti, nemhogy áram. Nem is lenne értelme.

Ha meg szünetmentesként használja, arra sincsen bejelentési kötelezettség.

Előzmény: tfe_tng (12544)
tfe_tng Creative Commons License 2022.09.15 0 0 12544

Rosszul tudod. Hivatalosan be kell jelenteni, de ennyi, nem kell engedélyeztetni. 

Előzmény: Zs:) (12543)
Zs:) Creative Commons License 2022.09.15 0 0 12543

"Ha napelemes és akkus, kifelé nem termel, akkor sziget üzemű rendszer, ami szabadon telepíthető."

Tudtommal ez nem így van, ugyanúgy engedélyköteles!

Előzmény: erbe (12540)
Big Loser Creative Commons License 2022.09.15 0 0 12542

Köszi, én sem értettem, de többen állíották több helyen, hogy márpedig az úgy van. Ezt el is tudom képzelni, hogy akármelyik hálózati cégnél túlbuzgó az a két mérnök aki dönt ezekről.

Előzmény: erbe (12540)
Törölt nick Creative Commons License 2022.09.15 0 0 12541

Az ajánlatból is derüljön ki a kWp is, ha arra hivatkozik a szerződés.

A szerződésben (mellékletében) kWp legyen !!!
A számla lehet egyszerű két tételes is.

Előzmény: _cvisoma_ (12537)
erbe Creative Commons License 2022.09.14 0 0 12540

Nem értem a kérdést. Miért fogyasztó? Ha napelemes és akkus, kifelé nem termel, akkor sziget üzemű rendszer, ami szabadon telepíthető. Ha pedig a hálózat felől is tudja tölteni az akkukat, akkor szünetmentes áramforrás, amire szintén nincsen korlátozás.

Előzmény: Big Loser (12535)
TgY Creative Commons License 2022.09.14 0 0 12539

+

Viszont nálam a HMKE telepítés szerződés megnevezésében is a napelemek összteljesítményére s nem az inverterére hivatkoztak, nem tudom hogy ez az OFT elszámolás szempontjából mennyire fontos. Majd megnézem, de kaptam egy nyilatkozatot is a telepítőtől hogy megfelel az OFT feltételeinek.

Részlet a szerződésből:

Előzmény: TgY (12538)
TgY Creative Commons License 2022.09.14 0 0 12538

Napelem alapján, 6,84kWp * 450eFt = 3,078mFt az OFT-n max. befogadható számlázott költséged napelemes HMKE-re.

Év elején, amikor még foglalkoztak a telepítő cégek OFT-s árajánlatokkal, előbb kaptam egy ennél magasabb ajánlatot, majd amikor mondtam hogy OFT-s lesz, akkor Ft-ra pontosan a napelemek összteljesítménye alapján kalkulált határösszegről szólt az új ajánlat (ua. a műszaki tartalommal).

Aminél az inverter számít, az a szolgáltató csatlakozási engedélye a HMKE-dre.

Előzmény: _cvisoma_ (12537)
_cvisoma_ Creative Commons License 2022.09.14 0 0 12537

Nekem 6 kW-os inverter és 18 db 380 W-os panel lett felszerelve. A napelemek összteljesítménye tehát 6.84 kWp. A számlán 6 kW-os napelem rendszer szerepel, de a komponensek is fel vannak tüntetve. Most akkor 6 kW-tal fognak számolni, vagy beszorozzák a 18x380-at, és azt tekintik mérvadónak?

Előzmény: TgY (12536)
TgY Creative Commons License 2022.09.14 0 0 12536

Csak mint saját vélemény (vagyis nem tudok a spec. esetedre egyértelműen rászabott szabályértelmezést mutatni), de szvsz. Zanzimat magyarázata teljesen helytálló. Kíváncsi vagyok valaki OFT-ben szaki tud-e ettől éltérő magyarázattal szolgálni.

De nem is ezért írok, s bocs, tényleg nem okoskodni akarok, de kérdés, hogy már megvalósult, vagy még csak tervezett a bővítésed ? (bár lehet naív a kérdés, OFT-s konstrukcióban, most indítva elég valószínűtlen határidőig realizálni a tervedet a jelenlegi piaci helyzetben). Nem érné (érte volna-e) meg inkább teljesen lecserélni a rendszert új panelekkel (50%-os végső költség), s a régi rendszer komponenseket eladni ?

Előzmény: _koko_ (12531)
Big Loser Creative Commons License 2022.09.14 0 0 12535

Sziasztok!

Ne haragudjatok, ha volt már szó róla, 

nem visszatermelős akkus rendszer "invertere" miért nem telepíthető, mint egy sima fogyasztó?

Ez gyakorlatilag egy szünetmentes tápegység. A felépítésébő adódik, hogy ez az oszlop felé semmit sem tud produkálni.

Miért nem szabad ilyet telepítei? És ahol lehet ott miért lehet? (hiszen gyártják)

Köszi a válaszokat

Törölt nick Creative Commons License 2022.09.13 -3 0 12534

Úgy hívják, hogy értő olvasás ... ami 3. osztályban már elvárás és osztályozzák is.

Előzmény: _koko_ (12533)
_koko_ Creative Commons License 2022.09.13 0 0 12533

tapasztalatból mondod esetleg jogszabályt/írást tudsz mutatni? a többi csak maszlag

Előzmény: Törölt nick (12532)
Törölt nick Creative Commons License 2022.09.13 -3 0 12532

De ez nem a GINOP !
Itt a napelem kWp számít ... a kiírás szerint.

Akkor is, ha a rendszer többi része is elszámolható mellé.
A támogatás jogalapja a napelem kWp és kész.
HA nincs napelem a számlán >> nincs támogatás.

Mi nem érthető ezen?

----

HA NINCS napelem a számlán >> nincs támogatás mivel NULLA a szorzó.
Ha van napelem, akkor >> minden kWp napelem 450 eFt számlát enged elszámolni.
Ennyi.

Előzmény: _koko_ (12531)
_koko_ Creative Commons License 2022.09.13 0 0 12531

nem napelemre hanem a teljes rendszerre vonatkozik ahogy itt is írják:https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a2000518.kor

"(5a) *  Napelemes rendszer telepítését vagy cseréjét igazoló számla esetén - a tetősíkba integrált, napenergia-hasznosítást biztosító tetőhéjazat kivételével - az abban feltüntetett anyagköltség és kapcsolódó vállalkozói díj összesítve nem haladhatja meg a bruttó 450 000 Ft/kWp összeget."

(A GINOP 0%os pályázatnál  is ez az 450-es összeghatár volt a teljes rendszerre és a csatlakozási teljesítmény volt a hányados nem a napelemek összteljesítménye)

Bővítésnél továbbra sem tudom ezt értelmezni,hogyan kellene, van itt aki csinált ilyesmit, nem szeretnék spekulációkra hagyatkozni.

Előzmény: Törölt nick (12530)
Törölt nick Creative Commons License 2022.09.13 -3 0 12530

Logikusan és nyivánvalóan...

A napelemes rendszer lényege a NAPELEM!!!!
Mivel az termeli meg a napáramot ami a telepítés valódi célja.

--------------
Ezért a napelem mennyiség (kWp) a fajlagos árszint alapja is.
--------------

HA csak invertert növelsz az NYILVÁN NEM napelemes rendszer bővítés.
Hisz a napelem mennyisége>>napáram nem nőtt.

Másként: a napelem mennyiség NÖVELÉSE a támogatás alapja.

A plusz 2x300Watt napelem >> 0,6 kWp ami 0,6x450=270 eFt számlát jelent max.
Aminek max a felét kérheted vissza >> 135 eFt....

Előzmény: _koko_ (12529)
_koko_ Creative Commons License 2022.09.13 0 0 12529

ezt nem értem, ha csak nagyobbra cserélem a jelenlegi invertert és veszek +2 panelt, hogy jön képbe a 450 eFt/kWp határ? Hogyan kell számolni? az nem csak teljes rendszerre vonatkozik? az inverter vagy a napelem teljesítmény az alapja a számításnak?

mi van ha csak invertert cserélek panelt nem veszek? akkor honnan jön a kWp? :)

pl. 6kW inverter + 2x300Wp panel legyen mondjuk 900eFt

900eFt/0.6kWp => 450eFt-ba kerül 0.3kWp 

Előzmény: Törölt nick (12528)
Törölt nick Creative Commons License 2022.09.13 0 0 12528

A 450 eFt/kWp határra viszont figyelj oda >> nyilatkozni kell róla a számlát adónak.

Akkor lehet necces az árszint korlát, ha nem sok napelem kerül csak a számlára.

Előzmény: _koko_ (12526)
Törölt nick Creative Commons License 2022.09.13 -3 0 12527

Miért ne lehetne?

Látsz tiltást?
Nem látsz... akkomög?

Előzmény: _koko_ (12526)
_koko_ Creative Commons License 2022.09.13 0 0 12526

Sziasztok,

az 50%-os otthonfelújításos támogatásban lehet inverter cserét és új panaleket elszámolni (már működő rendszerhez bővítése)?

bananatree Creative Commons License 2022.09.12 0 0 12525

viszont a pályázat kiírásában benne van, hogy csak olyan akkus rendszer támogatható, ami biztosítja, hogy a szolgáltató  le tudja meríteni. 

(tudom, hogy ilyen rendszer nincs, és nem is lesz magától, de a kiírásban ez szerepel)

Előzmény: erbe (12524)
erbe Creative Commons License 2022.09.11 0 0 12524

"...az áramszolgáltató is le tudja meríteni az akkukat ? "

Nem. Illetve egyelőre még nem. Ha be is vezetik az "okosórát", még akkor sem. Ahhoz a felhasználó rendszerét is annyira fel kellene okosítani, hogy hajlandó legyen rá. Ehhez viszont olyan szerződést is kellene kötni a szolgáltatónak a felhasználóval, hogy mindig az aktuális tarifának megfelelő árat fizessen a kivett energiáért, pl. 210 Ft.-/kWh-t, ami abban a csúcsidőszakban érvényes (a feltüntetett ár csupán példa).

Előzmény: printer71 (12523)
printer71 Creative Commons License 2022.09.11 0 0 12523

Üdv mindenkinek !

100 %-os támogatású napelem facebook csoportban ( erről annyit kell tudni , hogy támogatói okiratok már vannak , pénz még nincs :) , és valószínüleg kellmajd 2-3 millió önerő is hozzá ) merűlt fel a kérdés ,  hogy komplex akkupakkos rendszerben  a nappal összegyűlt energia az akkupakban engem " vár " , hogy este mikor hazaérek elfogyasszam , vagy a szolgáltató " kiveheti " belőle , ha kell neki az energia . Azaz az áramszolgáltató is le tudja meríteni az akkukat ? 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!