Kerestem a topikok között, de nem találtam még kifejezetten ilyen témájút. Ez elég meglepő volt. Nos, mindegy, akkor itt van egy, amiben megtárgyalhatjuk a legújabb technológiákat, áttöréseket, hatásfokokat és persze, hogy ki, mikor fogja telerakni és legfőképpen mennyiből a háza tetejét napelemekkel?
Szakmai tanácsra van szükségem, amire egyelőre nem találtam kielégítő választ.
3kw-os Fronius Symo - M (2 munkapontos verzió) inverteren jelenleg 9 db 385W-os panel van 3,465 kW telepített teljesítménnyel kb 45 fokos tetőre szerelve teljes déli tájolással. Szeptember elejétől működik, amit látok hogy napsütéses napokon a 3kw-ot már 11 órától 14:00-ig leadja - erre megoldás lehetett volna ha nagyobb invertert 3,7-4 kW-t kérek a kapott ajánlattal szemben - majd ahogy a nap megy le csökken a termelés.
Amivel ki szeretném tolni a termelési időt az hogy van egy teljesen nyugati tetőfelületem, ahová tudnék felrakni paneleket.
kérdéseim :
1. Mivel az inverter már üzemel, gondolom nem kell meglenni a 200V-nak a második stringről?
2. 150V-ig dolgozik az inverter, ezt stringenként kell érteni?
3. Hány kw-t érdemes felrakni?
4. Az Ac oldali túlfeszültség védelmem megvan - ez ugye az inverter után van - így azt nem kell bővíteni, jól gondolom csak a DC oldali túlfesz és túláram védelmet kell kiépíteni + a tűzeseti leválasztót, mert messzebb van a napelem?
5. Hogyan tudom kiszámolni/ megbecsülni az eredő hozamot?
Pályázattal akarod, vagy anélkül? Mekkora az éves fogyasztásod? Lehetőleg kWh-ban. 10 kW-ot akarsz, tehát biztosan van 3 fázisod. 3*16 A-be kényelmesen belefér a 10 kW. Hogy mennyire lesz képes kiadni a hálózatra az energiát, nem ártana tudni a mérhető feszültségeket. 1-1 napon többször és hosszabb időn keresztül. (több napon, héten, esetleg 1 hónapon keresztül) De már egyetlen napon 3 óránkénti mérés is bíztató eredményt adhat, ha nincsenek túl magas értékek. Nálam pl. 9 év alatt nem emelkedett a hálózat átlagfeszültsége, de néha előfordulnak kissé alacsony értékek. Ez viszont jó a napelemnek.
Ha ilyen tanácsot adtak neked mérések nélkül, akkor a szerelő vagy nagyon ismeri a környékeden a hálózatot, vagy... Hagyjuk!
Gondolkodom napelemes rendszeren, meglep néhány telepítő azzal hogy erősen le akar beszélni 10kW-os inverterről azzal az érvvel hogy nekem nem kell ennyi teljesítmény mert nem fog elndulni a rendszer. Ez tényleg így van?
Köszi, én sem értettem, de többen állíották több helyen, hogy márpedig az úgy van. Ezt el is tudom képzelni, hogy akármelyik hálózati cégnél túlbuzgó az a két mérnök aki dönt ezekről.
Nem értem a kérdést. Miért fogyasztó? Ha napelemes és akkus, kifelé nem termel, akkor sziget üzemű rendszer, ami szabadon telepíthető. Ha pedig a hálózat felől is tudja tölteni az akkukat, akkor szünetmentes áramforrás, amire szintén nincsen korlátozás.
Viszont nálam a HMKE telepítés szerződés megnevezésében is a napelemek összteljesítményére s nem az inverterére hivatkoztak, nem tudom hogy ez az OFT elszámolás szempontjából mennyire fontos. Majd megnézem, de kaptam egy nyilatkozatot is a telepítőtől hogy megfelel az OFT feltételeinek.
Napelem alapján, 6,84kWp * 450eFt = 3,078mFt az OFT-n max. befogadható számlázott költséged napelemes HMKE-re.
Év elején, amikor még foglalkoztak a telepítő cégek OFT-s árajánlatokkal, előbb kaptam egy ennél magasabb ajánlatot, majd amikor mondtam hogy OFT-s lesz, akkor Ft-ra pontosan a napelemek összteljesítménye alapján kalkulált határösszegről szólt az új ajánlat (ua. a műszaki tartalommal).
Aminél az inverter számít, az a szolgáltató csatlakozási engedélye a HMKE-dre.
Nekem 6 kW-os inverter és 18 db 380 W-os panel lett felszerelve. A napelemek összteljesítménye tehát 6.84 kWp. A számlán 6 kW-os napelem rendszer szerepel, de a komponensek is fel vannak tüntetve. Most akkor 6 kW-tal fognak számolni, vagy beszorozzák a 18x380-at, és azt tekintik mérvadónak?
Csak mint saját vélemény (vagyis nem tudok a spec. esetedre egyértelműen rászabott szabályértelmezést mutatni), de szvsz. Zanzimat magyarázata teljesen helytálló. Kíváncsi vagyok valaki OFT-ben szaki tud-e ettől éltérő magyarázattal szolgálni.
De nem is ezért írok, s bocs, tényleg nem okoskodni akarok, de kérdés, hogy már megvalósult, vagy még csak tervezett a bővítésed ? (bár lehet naív a kérdés, OFT-s konstrukcióban, most indítva elég valószínűtlen határidőig realizálni a tervedet a jelenlegi piaci helyzetben). Nem érné (érte volna-e) meg inkább teljesen lecserélni a rendszert új panelekkel (50%-os végső költség), s a régi rendszer komponenseket eladni ?
De ez nem a GINOP ! Itt a napelem kWp számít ... a kiírás szerint.
Akkor is, ha a rendszer többi része is elszámolható mellé. A támogatás jogalapja a napelem kWp és kész. HA nincs napelem a számlán >> nincs támogatás.
Mi nem érthető ezen?
----
HA NINCS napelem a számlán >> nincs támogatás mivel NULLA a szorzó. Ha van napelem, akkor >> minden kWp napelem 450 eFt számlát enged elszámolni. Ennyi.
"(5a) * Napelemes rendszer telepítését vagy cseréjét igazoló számla esetén - a tetősíkba integrált, napenergia-hasznosítást biztosító tetőhéjazat kivételével - az abban feltüntetett anyagköltség és kapcsolódó vállalkozói díjösszesítve nem haladhatja meg a bruttó 450 000 Ft/kWp összeget."
(A GINOP 0%os pályázatnál is ez az 450-es összeghatár volt a teljes rendszerre és a csatlakozási teljesítmény volt a hányados nem a napelemek összteljesítménye)
Bővítésnél továbbra sem tudom ezt értelmezni,hogyan kellene, van itt aki csinált ilyesmit, nem szeretnék spekulációkra hagyatkozni.
ezt nem értem, ha csak nagyobbra cserélem a jelenlegi invertert és veszek +2 panelt, hogy jön képbe a 450 eFt/kWp határ? Hogyan kell számolni? az nem csak teljes rendszerre vonatkozik? az inverter vagy a napelem teljesítmény az alapja a számításnak?
mi van ha csak invertert cserélek panelt nem veszek? akkor honnan jön a kWp? :)
pl. 6kW inverter + 2x300Wp panel legyen mondjuk 900eFt
"...az áramszolgáltató is le tudja meríteni az akkukat ? "
Nem. Illetve egyelőre még nem. Ha be is vezetik az "okosórát", még akkor sem. Ahhoz a felhasználó rendszerét is annyira fel kellene okosítani, hogy hajlandó legyen rá. Ehhez viszont olyan szerződést is kellene kötni a szolgáltatónak a felhasználóval, hogy mindig az aktuális tarifának megfelelő árat fizessen a kivett energiáért, pl. 210 Ft.-/kWh-t, ami abban a csúcsidőszakban érvényes (a feltüntetett ár csupán példa).
100 %-os támogatású napelem facebook csoportban ( erről annyit kell tudni , hogy támogatói okiratok már vannak , pénz még nincs :) , és valószínüleg kellmajd 2-3 millió önerő is hozzá ) merűlt fel a kérdés , hogy komplex akkupakkos rendszerben a nappal összegyűlt energia az akkupakban engem " vár " , hogy este mikor hazaérek elfogyasszam , vagy a szolgáltató " kiveheti " belőle , ha kell neki az energia . Azaz az áramszolgáltató is le tudja meríteni az akkukat ?