Keresés

Részletes keresés

szaguaro Creative Commons License 2011.04.26 0 0 749

Igazad van, az 1 virág általában nem olyan, mint a végleges, nekem is volt, aminek a színe változott, meg olyan is, ami elsőre szimplát hozott, később félteltet. Viszont én eddig 2-t vettem (a többi 10-egynéhány cserélt, kapott vagy saját szaporítás) , egyik sem olyan, mint ami rá volt írva! Vagy én vagyok színvak?!

Előzmény: anita.n (748)
anita.n Creative Commons License 2011.04.26 0 0 748

Az Oázisban lágyszárúra oltottak voltak tavaly és tavalyelőtt is, tavaly az Obisok is ugyanolyanok voltak, és amit a Borostyán bt. szaporít, azok is lágyszárúra oltottak. Szottyién szerencsére nem lágyszárú hajtott ki. A színe az viszont kérdéses! nálam eddig a 3 pirosnak vettből egy bordó és egy világosrózsaszín lett, a harmadik még játszik, de nagyon kicsik a bimbók, lehet, hogy nem lesz belőlük idén virág. :-( Egyet meg sötétlilának vettem és világos piros lett. Amit sárgának vettem 2 éve, az sajna fehér lett, de azon a nemes rész elfagyott, és az alany hajtott ki, ami viszont szintén fás szárú, valószínű ostii fajta, a virágja és a levélzete, meg a habitusa alapján. Tavaly vettem 2 sárgát, de nagyobb töveket. Az egyik már elnyílt ( nem mertem télre kinn hagyni) de nem nagyon hasonlított arra, aminek vettem. (Highnoon)  Bár szakértők szerint a végleges virágforma és szín csak kb az ötödik évre alakul ki, addig még változhat. De legalább kénsárga volt. A másikon még csak bimbó van, de 99,9%, hogy sárga vagy narancssárga lesz. Nagyon erélyes növekedésű, és hozza a luteás leveleket.

Édesanyám virágja is változott az évek alatt, mert egyik éven féltelt rózsaszín volt, a következő évre telt bordó lett. Nálam meg az egyik lágyszárú tavaly még egyáltalán nem olyan virágot hozott sem színben sem virágformában, amilyet kellett volna, de idén már olyat virágzott, ami a nagykönyvben van.

Előzmény: szaguaro (745)
szaguaro Creative Commons License 2011.04.26 0 0 747

Leszedni semmiképp ne szedd le, mert az fás bazsarózsa hajtása, legfeljebb nem olyan lesz, mint aminek vetted! Amúgy jobb helyeken az alany is fás, nem pünkösdi gumóra oltják, akkor hamarabb nő, és sokkal bokrosabb lesz.

Előzmény: Szottyi (746)
Szottyi Creative Commons License 2011.04.26 0 0 746

Halli

Sajnos semmilyen szinten nem értek sem az oltáshoz, sem a szemzéshez se semmilyen ilyen szaporítási módhoz. Most olvasgatok utána. Talán a dugványozáshoz van a  legtöbb közöm (elméleti síkon) de még azt sem próbáltam.

Ezért.. gőzöm sincs (még) hogy működik az ilyen oltott növények mechanizmusa. Azt tudom, hogy ha egy oltott fán a "vad" hoz hajtást akkor azt le kell szedni.

De ezen a pünkösdin nem tudom hogy működik a dolog. Attól féltem, hogy mivel ez a bimbós ág a föld alól jön talán nem fás rózsa hajtása. (Nem ástam ki nme tudom milyen mélyről jön).

Ha jól értem akkor a korábbi hozzászólasokat:

Fás pünkösdit általában virágzás után dugványozással lehet szaporítani.

VAGY mint valószínüleg az enyém: lágyszárú - évelő " pünkösdi gumójára oltják rá a fást.. és akkor egyszer csak majd az alany meghal.. és a fás gyökeresedik meg.

Amit nem értek:

Melyik a jobb? Vagy menniy idő alatt növi "túl" a fás gyökérzete az alany gumóját?

Üdv Szotty

Előzmény: sirrra (744)
szaguaro Creative Commons License 2011.04.26 0 0 745

Ha lágyszárúra vannak oltva, akkor ez egyértelműen nem az alany hajtása, hanem nemes. Én kertészetben vettem ilyen sárgát, az pl. szimpla fehér lett.

Előzmény: anita.n (743)
sirrra Creative Commons License 2011.04.26 0 0 744

Szottyi!

Ha ilyen lesz mint az enyém, nincs okod a kesergésre;) gyönyörű szép növény.

Lehet nem értettem/értelmeztem jól a hozzászólásodat de:

Nekem is sok hajtást hozott tőről, a levélen és a száron sem látok különbséget a régi fás száron hozott hajtásokhoz képest.

Négy bimbót nevel régiről, és a minap vettem észre, hogy van egy örödik a friss tőről hajtott száron is. Szerintem az anyanövény hajtása az is, én nem láttam annó ültetéskor sem oltott részt, most is egyformának érzem.

( két oltványom van, egy citrus illatú szimpla lila, és egy habos fehér lila középpel, de nálunk látom is az oltást )

Pár kép,,, a tőről hajtott friss hajtáson lévő bimbóról is..

( csak ne essen ennyit, és süssön a napocska )

Előzmény: Szottyi (741)
anita.n Creative Commons License 2011.04.26 0 0 743

Szerintem még ne keseredj el! Az oázisos növények lágyszárúra vannak oltva, és amin a bimbó van, az a kép alapján fás szárú hajtás. Még símán ki is nevelheti, mert a sárgák később nyílnak, mint a rózsaszínek. Ezt látom a sajátjaimon is, és olyan illető is mondta, aki rengeteget szaporított már. Akár 2 hét is lehet az elmaradás a többiekhez képest. Ha látod, hogy növöget a bimbó, akkor nincs gond.

Előzmény: Szottyi (741)
szaguaro Creative Commons License 2011.04.25 0 0 742

Lehet, h. nem tudja kinevelni a virágot, majd kiderül. De esélyes, h. az oltás tönkre ment, és az alany hajtott ki! ha lesz virága, kiderül.

Előzmény: Szottyi (740)
Szottyi Creative Commons License 2011.04.25 0 0 741

Elvileg ugye ilyennek kéne lennie: (a képet csak találtam a neten)

De az eddigi tapasztalatok alapján ilyen lesz: (Sirrra hasonló "kép" jelzésű növényének képe)

Szottyi Creative Commons License 2011.04.25 0 0 740

2011

Szottyi Creative Commons License 2011.04.25 0 0 739

Sziasztok!

Én tavaly vettem ezt a törzses növénykét. Elvileg olyan mint Sirrra sárga növénykéje. 1. évben nem virágzott, idén nőtt egy hajtás közvetlenük a törzs mellől, amin van 1 db bimbó. Nagyon vigyázok rá.... de félek nehogy az alany törjön fel. Földlabdás növény volt az Oázisból. Így nem tudom, hogy hogyan van szaporítva, vagy miként oltották.. :((

1-2 kép: ilyan volt amikor vettük 2010-ben.

Többi.. kép ilyen idén (2011). A hajtástól mostanáig.

Szerintetek mi legyen a bimbóval?

Üdv Szotty

gyula_k Creative Commons License 2011.04.23 0 0 738

Köszi szépen!

Biztos tudnék párat választani,de hely hiánya, és anyagi keretek végett csak párat veszek!Mégegyszer köszi szépen a telefonszámot!

Előzmény: anita.n (736)
anita.n Creative Commons License 2011.04.23 0 0 737

Ja, és szép nagyok a tövek, és a kertészetek áraihoz képest lényegesen kellemesebb áron vannak. És nem tavalyi oltványok!

Nem reklámozni akarom, de ha lenne egy nagy autóm, meg egy kicsit nagyobb buxtárcám, a jövő héten elmennék mégegyszer! :-))

Előzmény: gyula_k (735)
anita.n Creative Commons License 2011.04.23 0 0 736

Szia! Itt a telefonszáma: 06-84/312-811 

A főúton lakik, de ki is van táblázva, könnnyű megtalálni. Most még inkább bimbósak, de majd megmondja, hogy mikor menjél, hogy tudjál a kinyílottakból választani. Ha találsz olyan színűt, amilyened még nincs, tuti nem 1-et veszel! :-))

Előzmény: gyula_k (735)
gyula_k Creative Commons License 2011.04.22 0 0 735

Szia!

Engem érdekelne a Siófoki illető címe,telefonszáma,ha megadnád!Én Kaposváron lakom,ide viszonylag közel van,s szeretnék szerttenni még egypár paeoniára.

Előre is köszi a válaszod! 

Előzmény: anita.n (733)
anita.n Creative Commons License 2011.04.21 0 0 734

Amúgy a lágyszárúak között is vannak eszméletlen szépek! Már szépen bimbóznak a friss szerzeményeim, remélem beváltják a hozzájuk fűzött reményeimet. És az interszekcionálisok között is vannak gyönyörűek. A virága olyan, mint egy fás szárúé, de a habitusa olyan, mint egy lágyszárúé.

Előzmény: Törölt nick (732)
anita.n Creative Commons License 2011.04.21 0 0 733

Jaaa! Nem tudtam, hogy erre gondolsz. Azt hiszem ilyen is van illetőnek, aki  olyan olcsón adja és vagy 20-25 féle van neki. Siófokon lakik az illető, de csak helyben ad el, sajna el kell érte menni. És csak virágzáskor, hogy ki tudja az ember a színe alapján választani, amilyet szeretne. Neked főleg messze van. Nekem is sajna. Jó lenne, ha postázna is.

Előzmény: Törölt nick (732)
Törölt nick Creative Commons License 2011.04.20 0 0 732

Szia!

Ha visszanézed a 350 számú hozzászólást ott megnézheted ezt a maxima cornu nevüt. én itt ismertem  meg .

Pest megében lakom monoron jó a közlekedés vonattal  pestre.

Bogácsra sűrün megyünk nyagykáta jászbereény mezőkövesd útvonal.

Én 58 éves vagyok és pár éve fedeztem fel ezt a gyönyörű fás szárú peoniát azelőtt csak a lágyszárút ismertem.

SziaDóra

Előzmény: anita.n (730)
mari mama Creative Commons License 2011.04.20 0 0 731

Úgy néz ki, hogy igazad van. S A J N O S !!

Előzmény: atrego (726)
anita.n Creative Commons License 2011.04.20 0 0 730

Merre laksz? Csak mert tudok egy helyet, ahol sokféle van, jó áron, és van sárga is.

Az a Maxima, amiről írsz, az milyen? Nem nagyon tudom így beazonosítani.

Előzmény: Törölt nick (729)
Törölt nick Creative Commons License 2011.04.20 0 0 729

Szia!

Köszönöm a segítséget, ahogy letörtük a hajtást a fásrészről, ohol találkozott a hajtás a fás résszel ott egy kicsit mintha fásodna a dugvány jó ha levágjuk a levél alatt vagy maradhat igy.

Azt olvastam valamelyik hozzászólásba hogy mikor rügyezik akkor az ideális a dugványozás, remélem igy is sikeres lesz, a leveleket esetleg kurtitsam vissza mint a muskátlinál szokták?

Ha valaki lát eladó peóniát abból a maxima nevűből amit tavaly tettetek fel a fórumra, vagy külfölről ha valaki tud elfogadható áron akkor én is rendelnél.

Tavaly én elmetem Egerbe vettem 2 tő peóniát meg az idén az oázisba, remélem nem ugyanolyan szinűt mint már van.

Be kéne azonosítanom a szineket kb 7-8 féle van már, sárgát is szeretnáé.

Köszönöm:Dóra

Előzmény: atrego (728)
atrego Creative Commons License 2011.04.20 0 0 728

ha  földbe  teszed,cserépbe,úgy  jársz el  helyesen,de,ahogy  jönnek a nagy melegek,hűvös,de viszonylag  fényes  helyre kell vinned,úgy meggyökeresedik

Előzmény: Törölt nick (727)
Törölt nick Creative Commons License 2011.04.19 0 0 727

szia!

Ma kaptam rózsaszin fásszárú peóniaból 2 db ágat .

érdekelne hogy mennyi esélyem van arra hogy meggyökeresedik.

Az egyiket elültettem földbe az aljából kb 1 cm-t levágtam az alsó levél alatt.

A másik még vizbe van. nem sikerült a tőről gyökeres rész leválasztani mert fás volt gyökér nélkül.

Ami vízbe van azt is ütessem inkább földbe?

Várom a segítségeteket:Dóra

Előzmény: atrego (456)
atrego Creative Commons License 2011.04.14 0 0 726

ahogy  így  írod,valószínűnek  tűnik,hogy  csak  az alany,a  sima   lactiflora   tört  fel....Persze,ha  kicsit megerősödnek a  hajtások,majd  meglátod.

Előzmény: mari mama (725)
mari mama Creative Commons License 2011.04.14 0 0 725

Kedves Szaguaro, és Atregó!

Heuréka! Kihajtott, most kb. 15-20 cm-es hajtások vannak. Sokkal több ág mint az általam sajnált 3 elszáradt. Most már csak arra leszek kíváncsi, hogy valóban fásszárú-e, ugyanis a hajtások pontosan olyanok, mint a kertem más részén hajtó közönséges (bocs.) bazsarózsa.

Közben a településünkön felfedeztem két, jó öreg fásszárú bazsarózsa bokrot ( fehér, lila színű) .Megpróbálok arról hajtást szerezni, és így szaporítani. Majd viszaolvasok, mert tudnom kell, hogy mikor, és hogyan lehet ezt megtenni.

Előzmény: szaguaro (720)
atrego Creative Commons License 2011.04.12 0 0 724

természetesen lesznek képek!Cserélgethetünk is

Előzmény: anita.n (723)
anita.n Creative Commons License 2011.04.12 0 0 723

Majd kérünk képeket!!!

Nekem csak 1 oltványom, meg pár magoncom van, amit én hoztam össze ( a többi vásárolt ) de azok még sajna nem fognak nyílni, talán 2-3 év múlva. Egy purple színű nekem is van, de világospiros lett a drága. :-)) Egy tavalyi obis most nyílt ki, halvány rózsaszínnek vettem, az is lett.  (ssh pontokon vettem)

Előzmény: atrego (721)
atrego Creative Commons License 2011.04.12 0 0 722

látom   ,neked  is  van  egy  pár  féle...ősszel  van  kedved  cserélgetni  velem?

Előzmény: szaguaro (720)
atrego Creative Commons License 2011.04.12 0 0 721

úgy   látom,a  tavaly  gyökereztetett   sárga  is   szépen  kihajtott,ez  szerintem   már   biztos   siker.Nem  a   legjobb helyre,egy   diófa   alá  került....de   remélem,mint   minden   paeonia   ez   itt is   szépen   szuperálni   fog.Sok   magcsemete és   dugvány   most   fog   először   virágozni   és   egyetlen   vásárolt   ,amit   tavaly   az  Oázisban "purple"azaz   lila   színűnek    vettem egy  jókora   bimbót  nevelget.Kíváncsi   vagyok  tényleg olyan  szép   színe   lesz  -e...

A   dugványozott  példányok eleinte   gyatra  fejlődésük   után   "lekőrözik"az  oltványt,persze előbb-utóbb az  oltvány  is   csak   saját   gyökért   fejleszt.

Kitaláltam   néhány  egyszerű,praktikus   módszert  a  növény  szaporítására,ami   bevállni   látszik.:

A  magokat  elvethetjük  simán   sorba,1-2   centis   közzel,úgysem  kel  ki   mind.Ezután  csak   figyelni   és  gyomtalanítani  kell.Vannak  magok,melyek  csak  több év  múlva   csíráznak  ki.

A  dugványokat  cserépbe   érdemes   ültetni,a  rügyek  indulása  előtt,május   végétől a  cserepeket hűvös,de  fényes   helyre/pl.pince ablakba   belűlről/kell  tenni,különben   ki  tudja   miért   rengeteg   elpusztul,nem  gyökeresedik  meg.A  gyökereztetőhormont  nem  érdemes  mellőzni.

Oltani   csak  akkor   érdemes,ha   a  kapott  szaporítóanyag  kicsiny,vagy   csak   1-2  darab.Ekkor  NEM  a  lactiflora   a   nyerő,hanem  sokkal  inkább  egy   nagy  tő   suffruticosa  oldalága,ami   eredés   esetén  megjelölendő és  ősszel  már   jöhet  is  az   ásó,a  kisbalta  és  a   kés.Az  oltás   így   viszonylag  könnyű,az  eredés  szinte   biztos,egyszerű   ékoltással.

Bujtásnál  a  lebujtott  szár  tövét  dróttal   el   kell  kötözni.Általában 1-2-de   van  ,hogy  csak  3   év  múlva   van  új  növényünk.

Ha  tőosztani   akarunk   ,ne  sajnáljuk  a  növényt.Tőosztás   előtti  évben  a  növényt   radikálisan  visszavágjuk/a  levágott  vesszők   dugványozhatóak,olthatóak/ őszre mindegyik    fajta,még  a  legkényesebbek  is   megtövesednek  ettől/igaz  nem  nagyon  lesz  virág:o(/  ,ekkor   elő  az  ásóval,a   tő   darabolható.Ahány  darab,annyi  új   növény.Az  anyatő   gyorsan   kiheveri a  krízist   és   még  szebben  erősebben  fog   nőni,mint   addig.

Cserepes  bújtás:Műanyag  cserepet  kettévágunk,keresünk   egy  szimpatikus   vesszőt,rákötözzük   a   két  felet,feltöltjük   földdel,feltámogatjuk  és  a  vesszőt   a  cserép  alatt  legalább   félig  bevágjuk.1-2   éven   belül,ha  locsolgatjuk a  bujtást  ,új   növényünk   van/ez   a  Clematis   és  szőlő   fajtáknál  is   jól   műxik/

Ne   vásároljunk,hacsak   nagyon  sok  pénzünk  nincs:o),hanem   cserélgessünk,mert  a  kertészetek   többnyire   indokolatlanul   drágán  adják   e  gyönyörűségeket...

Ősszel   bárki  cserélhet  velem   növényeket,vesszőket.7  félém  van....eddig.Clematisból,igaz,hogy  OFF 5   féle,liliomból  50  féle.

Van  cserealap,igaz?:o)

szaguaro Creative Commons License 2011.04.08 0 0 720

Ha lekonyult, akkor az vszínű elrohadt. Ha még mindig nem hajt, akkor annak palló! Kár volt takargatni, bizonyára befülledt.

Előzmény: mari mama (711)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!