Kínából származik a fás szárú bazsarózsa.
Nagy díszértékű 1-2 méter magasra megnövő cserje. Számos változata ismert,úgy színben, mint szirmok tekintetében.
Igazad van, az 1 virág általában nem olyan, mint a végleges, nekem is volt, aminek a színe változott, meg olyan is, ami elsőre szimplát hozott, később félteltet. Viszont én eddig 2-t vettem (a többi 10-egynéhány cserélt, kapott vagy saját szaporítás) , egyik sem olyan, mint ami rá volt írva! Vagy én vagyok színvak?!
Az Oázisban lágyszárúra oltottak voltak tavaly és tavalyelőtt is, tavaly az Obisok is ugyanolyanok voltak, és amit a Borostyán bt. szaporít, azok is lágyszárúra oltottak. Szottyién szerencsére nem lágyszárú hajtott ki. A színe az viszont kérdéses! nálam eddig a 3 pirosnak vettből egy bordó és egy világosrózsaszín lett, a harmadik még játszik, de nagyon kicsik a bimbók, lehet, hogy nem lesz belőlük idén virág. :-( Egyet meg sötétlilának vettem és világos piros lett. Amit sárgának vettem 2 éve, az sajna fehér lett, de azon a nemes rész elfagyott, és az alany hajtott ki, ami viszont szintén fás szárú, valószínű ostii fajta, a virágja és a levélzete, meg a habitusa alapján. Tavaly vettem 2 sárgát, de nagyobb töveket. Az egyik már elnyílt ( nem mertem télre kinn hagyni) de nem nagyon hasonlított arra, aminek vettem. (Highnoon) Bár szakértők szerint a végleges virágforma és szín csak kb az ötödik évre alakul ki, addig még változhat. De legalább kénsárga volt. A másikon még csak bimbó van, de 99,9%, hogy sárga vagy narancssárga lesz. Nagyon erélyes növekedésű, és hozza a luteás leveleket.
Édesanyám virágja is változott az évek alatt, mert egyik éven féltelt rózsaszín volt, a következő évre telt bordó lett. Nálam meg az egyik lágyszárú tavaly még egyáltalán nem olyan virágot hozott sem színben sem virágformában, amilyet kellett volna, de idén már olyat virágzott, ami a nagykönyvben van.
Leszedni semmiképp ne szedd le, mert az fás bazsarózsa hajtása, legfeljebb nem olyan lesz, mint aminek vetted! Amúgy jobb helyeken az alany is fás, nem pünkösdi gumóra oltják, akkor hamarabb nő, és sokkal bokrosabb lesz.
Sajnos semmilyen szinten nem értek sem az oltáshoz, sem a szemzéshez se semmilyen ilyen szaporítási módhoz. Most olvasgatok utána. Talán a dugványozáshoz van a legtöbb közöm (elméleti síkon) de még azt sem próbáltam.
Ezért.. gőzöm sincs (még) hogy működik az ilyen oltott növények mechanizmusa. Azt tudom, hogy ha egy oltott fán a "vad" hoz hajtást akkor azt le kell szedni.
De ezen a pünkösdin nem tudom hogy működik a dolog. Attól féltem, hogy mivel ez a bimbós ág a föld alól jön talán nem fás rózsa hajtása. (Nem ástam ki nme tudom milyen mélyről jön).
Ha jól értem akkor a korábbi hozzászólasokat:
Fás pünkösdit általában virágzás után dugványozással lehet szaporítani.
VAGY mint valószínüleg az enyém: lágyszárú - évelő " pünkösdi gumójára oltják rá a fást.. és akkor egyszer csak majd az alany meghal.. és a fás gyökeresedik meg.
Amit nem értek:
Melyik a jobb? Vagy menniy idő alatt növi "túl" a fás gyökérzete az alany gumóját?
Ha ilyen lesz mint az enyém, nincs okod a kesergésre;) gyönyörű szép növény.
Lehet nem értettem/értelmeztem jól a hozzászólásodat de:
Nekem is sok hajtást hozott tőről, a levélen és a száron sem látok különbséget a régi fás száron hozott hajtásokhoz képest.
Négy bimbót nevel régiről, és a minap vettem észre, hogy van egy örödik a friss tőről hajtott száron is. Szerintem az anyanövény hajtása az is, én nem láttam annó ültetéskor sem oltott részt, most is egyformának érzem.
( két oltványom van, egy citrus illatú szimpla lila, és egy habos fehér lila középpel, de nálunk látom is az oltást )
Pár kép,,, a tőről hajtott friss hajtáson lévő bimbóról is..
Szerintem még ne keseredj el! Az oázisos növények lágyszárúra vannak oltva, és amin a bimbó van, az a kép alapján fás szárú hajtás. Még símán ki is nevelheti, mert a sárgák később nyílnak, mint a rózsaszínek. Ezt látom a sajátjaimon is, és olyan illető is mondta, aki rengeteget szaporított már. Akár 2 hét is lehet az elmaradás a többiekhez képest. Ha látod, hogy növöget a bimbó, akkor nincs gond.
Én tavaly vettem ezt a törzses növénykét. Elvileg olyan mint Sirrra sárga növénykéje. 1. évben nem virágzott, idén nőtt egy hajtás közvetlenük a törzs mellől, amin van 1 db bimbó. Nagyon vigyázok rá.... de félek nehogy az alany törjön fel. Földlabdás növény volt az Oázisból. Így nem tudom, hogy hogyan van szaporítva, vagy miként oltották.. :((
1-2 kép: ilyan volt amikor vettük 2010-ben.
Többi.. kép ilyen idén (2011). A hajtástól mostanáig.
A főúton lakik, de ki is van táblázva, könnnyű megtalálni. Most még inkább bimbósak, de majd megmondja, hogy mikor menjél, hogy tudjál a kinyílottakból választani. Ha találsz olyan színűt, amilyened még nincs, tuti nem 1-et veszel! :-))
Engem érdekelne a Siófoki illető címe,telefonszáma,ha megadnád!Én Kaposváron lakom,ide viszonylag közel van,s szeretnék szerttenni még egypár paeoniára.
Amúgy a lágyszárúak között is vannak eszméletlen szépek! Már szépen bimbóznak a friss szerzeményeim, remélem beváltják a hozzájuk fűzött reményeimet. És az interszekcionálisok között is vannak gyönyörűek. A virága olyan, mint egy fás szárúé, de a habitusa olyan, mint egy lágyszárúé.
Jaaa! Nem tudtam, hogy erre gondolsz. Azt hiszem ilyen is van illetőnek, aki olyan olcsón adja és vagy 20-25 féle van neki. Siófokon lakik az illető, de csak helyben ad el, sajna el kell érte menni. És csak virágzáskor, hogy ki tudja az ember a színe alapján választani, amilyet szeretne. Neked főleg messze van. Nekem is sajna. Jó lenne, ha postázna is.
Köszönöm a segítséget, ahogy letörtük a hajtást a fásrészről, ohol találkozott a hajtás a fás résszel ott egy kicsit mintha fásodna a dugvány jó ha levágjuk a levél alatt vagy maradhat igy.
Azt olvastam valamelyik hozzászólásba hogy mikor rügyezik akkor az ideális a dugványozás, remélem igy is sikeres lesz, a leveleket esetleg kurtitsam vissza mint a muskátlinál szokták?
Ha valaki lát eladó peóniát abból a maxima nevűből amit tavaly tettetek fel a fórumra, vagy külfölről ha valaki tud elfogadható áron akkor én is rendelnél.
Tavaly én elmetem Egerbe vettem 2 tő peóniát meg az idén az oázisba, remélem nem ugyanolyan szinűt mint már van.
Be kéne azonosítanom a szineket kb 7-8 féle van már, sárgát is szeretnáé.
Heuréka! Kihajtott, most kb. 15-20 cm-es hajtások vannak. Sokkal több ág mint az általam sajnált 3 elszáradt. Most már csak arra leszek kíváncsi, hogy valóban fásszárú-e, ugyanis a hajtások pontosan olyanok, mint a kertem más részén hajtó közönséges (bocs.) bazsarózsa.
Közben a településünkön felfedeztem két, jó öreg fásszárú bazsarózsa bokrot ( fehér, lila színű) .Megpróbálok arról hajtást szerezni, és így szaporítani. Majd viszaolvasok, mert tudnom kell, hogy mikor, és hogyan lehet ezt megtenni.
Nekem csak 1 oltványom, meg pár magoncom van, amit én hoztam össze ( a többi vásárolt ) de azok még sajna nem fognak nyílni, talán 2-3 év múlva. Egy purple színű nekem is van, de világospiros lett a drága. :-)) Egy tavalyi obis most nyílt ki, halvány rózsaszínnek vettem, az is lett. (ssh pontokon vettem)
úgy látom,a tavaly gyökereztetett sárga is szépen kihajtott,ez szerintem már biztos siker.Nem a legjobb helyre,egy diófa alá került....de remélem,mint minden paeonia ez itt is szépen szuperálni fog.Sok magcsemete és dugvány most fog először virágozni és egyetlen vásárolt ,amit tavaly az Oázisban "purple"azaz lila színűnek vettem egy jókora bimbót nevelget.Kíváncsi vagyok tényleg olyan szép színe lesz -e...
A dugványozott példányok eleinte gyatra fejlődésük után "lekőrözik"az oltványt,persze előbb-utóbb az oltvány is csak saját gyökért fejleszt.
Kitaláltam néhány egyszerű,praktikus módszert a növény szaporítására,ami bevállni látszik.:
A magokat elvethetjük simán sorba,1-2 centis közzel,úgysem kel ki mind.Ezután csak figyelni és gyomtalanítani kell.Vannak magok,melyek csak több év múlva csíráznak ki.
A dugványokat cserépbe érdemes ültetni,a rügyek indulása előtt,május végétől a cserepeket hűvös,de fényes helyre/pl.pince ablakba belűlről/kell tenni,különben ki tudja miért rengeteg elpusztul,nem gyökeresedik meg.A gyökereztetőhormont nem érdemes mellőzni.
Oltani csak akkor érdemes,ha a kapott szaporítóanyag kicsiny,vagy csak 1-2 darab.Ekkor NEM a lactiflora a nyerő,hanem sokkal inkább egy nagy tő suffruticosa oldalága,ami eredés esetén megjelölendő és ősszel már jöhet is az ásó,a kisbalta és a kés.Az oltás így viszonylag könnyű,az eredés szinte biztos,egyszerű ékoltással.
Bujtásnál a lebujtott szár tövét dróttal el kell kötözni.Általában 1-2-de van ,hogy csak 3 év múlva van új növényünk.
Ha tőosztani akarunk ,ne sajnáljuk a növényt.Tőosztás előtti évben a növényt radikálisan visszavágjuk/a levágott vesszők dugványozhatóak,olthatóak/ őszre mindegyik fajta,még a legkényesebbek is megtövesednek ettől/igaz nem nagyon lesz virág:o(/ ,ekkor elő az ásóval,a tő darabolható.Ahány darab,annyi új növény.Az anyatő gyorsan kiheveri a krízist és még szebben erősebben fog nőni,mint addig.
Cserepes bújtás:Műanyag cserepet kettévágunk,keresünk egy szimpatikus vesszőt,rákötözzük a két felet,feltöltjük földdel,feltámogatjuk és a vesszőt a cserép alatt legalább félig bevágjuk.1-2 éven belül,ha locsolgatjuk a bujtást ,új növényünk van/ez a Clematis és szőlő fajtáknál is jól műxik/
Ne vásároljunk,hacsak nagyon sok pénzünk nincs:o),hanem cserélgessünk,mert a kertészetek többnyire indokolatlanul drágán adják e gyönyörűségeket...