Üdv mindenkinek! Kezdő vagyok, most tervezek kivit vásárolni. Édesanyám megelégelte, hogy a szőlő a kertjében 3 évente szétrohad az eső miatt, és kivágatta. Engem kért meg, hogy valami lugasnövényt válasszak helyette. Mivel a gyerekek imádják a kivit, erre gondoltam. Ki van építve a támaszték, csak a fajtán hezitálok még. (Egyébként homokos a talaj, de trágyázzuk.) Az Issain gondolkodtam, mivel fagyálló és öntermő, de nagyon picinek tűnik, nem tudom, az íze milyen... Kinek van tapasztalata? Itt többen a Hayward- Toumori párost javasolták. Talán annak a lombja is nagyobb, nem tudom. Ha előneveltet veszek, ami már kb. 40-60 cm, akkor az már az idén terem? Mikor érdemes ültetni, hogy ne fagyjon el? Mivel a szőlőtőkéket amúgy is ki kell ásni, egyúttal jól megtrágyáznám az alját. Kell-e valamilyen rovarirtót, vagy talajfertőtlenítőt tenni bele? Előre is köszönöm!
Köszönöm a választ! Akkor lehet, hogy így csinálják a GDC (Geneva Double Curtain) rendszerű művelésnél is, bár ott a végén általában csak egy kordonkart hagynak. Nem tudom, hogy túl fogják-e élni ezt a nagy hideget a kivik, mert itt -18 fok volt. Szétvágott terményzsákokkal körbetekertem őket, de ez nagy próba elé állítja a növényeket így is.
- ha a kivi jól fejlődik, és sikerül egy év alatt 4-5 méteres hajtást fejlesztenie, akkor 2.évben már egy kordonkarral indulhat, miközben a 2.kordonkar fejlődik. A 3. évben az 1.kordonkaron már teremhet.
- ha 1.évben a támoszlop magasságáig hagyod meg, akkor 2. évben fejlődnek a kordonkarok, 3.évben a termőágak, és 4.évben teremhet.
Röviden: teremhet már a 3.évben a 4-5 méteres hajtással.
Nyilván ez nem minden helyen és körülmények között sikerül, van, ahol a vázrendszer kialakítása több évre elhúzódik.
Én tavalyelőtt tavasszal ültettem kiviket (Hayward, Toumori) és minden negatív körülmény ellenére még mindig élnek, holott többször lefagytak a levelek ültetés után és nyáron sem tudtam öntözni őket külföldi munka miatt. Volt, hogy már a földön futottak, de mostanra az egyik már elég szép, a többi pedig remélem, hogy behozza a lemaradását idén. Az biztos, hogy szívós növények. Meglepően jól bírják a szárazságot is, de nyilván öntözni kell őket, hogy nőni tudjanak.
Az lenne a kérdésem, hogy mitől jobb 4-5 méter magasra felfuttatni és utána elhajlítani, mint a támoszlop teteje magasságában elvágni és két kordont hagyni, amiből utána nőhetnek a termőágak. Elolvastam több metszési módszert külföldi oldalakon, de azt egy sem írja, hogy fel kellene futtatni 5 méteres magasságba. Van ennek valami oka? Kíváncsian várom a magyarázatot!
A múlt tavasszal ültettem az Issai-t. Kis csenevész semmire nem menő bokor volt /990 Ft ára/ amit vissza vágtam. 1 drb 15 cm-es darabot lenyomtam a kertbe, üveg alá, megfogódzott--majd tavasszal kiültetem. Az ültetett tő szépen hajtott egy hajtása 3 m nőtt, Hozott 5 virágot kettő gyümölcs termett--tehát önporzó! Van mellette még 2 drb Red King és egy Novajo../vagy mi a szösz/--de virág nem volt rajtuk,
Öntermékeny kiviről pro leginkább a forgalmazók oldaláról származnak információk, a kontra pedig a próbálkozóktól, akik évekig vártak a termésre, mielőtt fejszét ragadtak.
Nem vitatom a létezését, de feltehetően egy valóban öntermékeny fajta termésének magvetése által indult a szaporítása, a magvetésről pedig az idők folyamán kiderült, hogy kb 95 %-ban porzós növény származik belőle. A maradék 5 % még lehet termős vagy öntermékeny, szóval elég kicsi az esély hozzájutni.
Itt a topikban is sokan próbálkoztak bolti kivi magvetésével, de elvétve számoltak be az eredményéről, próbáld meg kikeresni a hsz-ek közül.
Közel 20 éve én is ilyen fajtával kezdtem próbálkozni, sok évet (és sok pénzt) vesztegettem el a többszöri próbálkozás során.
Termésmennyiségben összehasonlítást ne várj, a Hayward nagyon sokat terem, az Solo (a Star-l forgalmazott fajtája volt) termésmérete kb cseresznye méret volt szőrösen, szóval inkább gutaütés, de ez legalább termett. Voltak más fajták is, amikkel próbálkoztam, de vagy a virágzásig sem jutottak el, vagy porzós tövek voltak.
Ha a kihívás hajt, akkor hajrá, végtelen lehetőség vár.
Ha kicsi a helyed, akkor a kopasz kivivel jobban jársz, ezek közt valóban van öntermékeny, én az Issai-t ismerem, de van ma már sok fajta.
napok óta a "kivi-irodalmat" bújom, szeretnék kivit ültetni, de csak kevés helyem van...
Sokat olvastam az ún. öntermékenyülő kivikről pro és kontra, egy dologra lennék csak igazán kíváncsi, kb. mennyi gyümölcs teremhet egy "beindult" öntermékeny kivin? (Tudom, nem egyszerű a kérdés, de csak lehet valamilyen mennyiségi összehasonlítást tenni a kétlaki kivikkel? Nem kell nagy termés, egyrészt kiegészytésképp lenne kivink, másrészt pedig a kihívás is hajt...)
Ja, a SOLISSIMO fajtát néztem ki, esetleg van valakinek gyakorlati tapasztalata?
Ez most csak Új-Zélandon jelent újdonságot, az olaszok már pár éve találkoztak ezzel a baktériumos fertőzéssel, itt a fórumokon is folyt erről vita 2011. körül.
Köszi, még egy kérdésem lenne a tavasszal ültetett hayvardjaim elég gyéren nőttek kb. 1,20 cm. javaslod hogy visszavágjam most tavasszal és ha igen mennyi szemre.
Üdvözöllek,és szeretném megkérdezni,hogy nem tudnál-e küldeni metszés után a Tuscia-ból egy vesszőt dugványozni? Sajnos itt nálunk Romániában ezt a fajtát nem lehet kapni.Hátha sikerülne meggyökereztetni.A Hayward és a Tomuri már sikerült .Ahogy a minikivik is.Én is kipróbáltam a te ötleted alapján a félfás Hayward dugványozást ,és sikerült.Akkoriban vettem én is egy Super Jumbot,amikor te,abból is sikerült dugványoznom.Igy már 5 darab S.Jumbom van.Tisztelettel Péter.
Sziasztok,tavasszal kaptam egy tő Jenny Zwitter nevű kivit,szépen fejlődött eddig,viszont szeretném letéliesíteni,ti hogy szoktátok,elég ha feltöltöm mint a szőlőt vagy valami mást a technikája?
Szeretném megkérdezni t.fórumtársaimat, hátha van valakinek azzal kapcsolatban tapasztalata, hogy kis gyümölcsű kivbe (Actinidia Arguta) lehet-e oltani és mikor nagy gyümölcsű kivit (Actinidia Chinensis).
Nyáron zöldoltással oltottam, akkor úgy tűnt hogy beállt, de később az Arguta alany azon hajtása száradt el (az eső elágazásig) ahol az oltás volt. Lehet hogy csak azért, mert az oltás nem hajtott ki?
Régebben (kb. 20 éve) voltak kivi oltványaim, Chinensis magoncba oltva, de az akkori kemény teleken kifagytak a növények. Most hogy enyhébbek lettek a telek, megpróbálnám újra a kivi termesztést.
Előre is köszönöm a válaszokat!
(Először a "Nálunk is termő új gyümölcsök" topicba írtam, de miután rákerestem rájöttem, hogy van kivis topic is.)