Keresés

Részletes keresés

sensimillia Creative Commons License 2007.04.15 0 0 920
Csak azért kérdezem, mert ezt, hogy mindent mi döntünk el, úgy mondod, mintha közvetlenül és tudatosan tennénk...
Szerintem nem azért nem döntünk szabadon, mert valaki nem engedi, vagy meg van írva. Hanem csak azért, mert az is egy okozat, hogy éppen mit akarunk.
Előzmény: sensimillia (919)
sensimillia Creative Commons License 2007.04.15 0 0 919
Kedves Dark Angyal!
Szerinted ki az az én (v. te) aki választ?
Üdv:sensimillia
Előzmény: Dark Angyal (918)
Dark Angyal Creative Commons License 2007.04.15 0 0 918

"Megmondom őszintén, az elméleted csak akkor lehet igaz, a a világmindenség összes variációja lejátszódik mondjuk egy párhuzamos dimenzióban!"

Jól látod. A változak végtelenek nemcsak a multban, hanem a jelenben és a jövőben is. Ráadásul mindez egyszerre történik...

"Ez a dimenzió csak az egyik variáció a végtelen számú variációból!"

Jól mondod.

"Ezért ebben a dimenzióban történő dolgok egyszeri és megismételhetetlenek a számomra."

Jelenlegi ismereteid szerint igen. De a megismételhetetlenség természetesen nem létezik aszerint, amit már az előzőekben irtam.

"Egy előre "megírt" variációm! "

dehogy, Nincs semmifajta eleve elrendelés. A létezés egyfajta mátrix, amely olyann mint egy összefüggő többdimenziós koordinátarendszer. Hogy a kovetkező oillanatban hova lépsz ( helyezed magad ) , azt rajtad kivül senki nem dönti el. Ami adott, az a keretek, a koordinátarendszer, tehát a környezet, szülök, tér és idő. Ám ezt is Te , Te magad választottad.

"Ezért megint csak nincs választásom (szabad akaratom) ebben a variációban! "

Csak szabad választásod van. Helyetted senk nem éli meg az életét. Pont ezért kapaszkodnak sokan a vallásba: elhitetik velük, hogy Isten helyettük elintézi a dolgokat, és akkor nincs is felelősségük a történésekben.

De életed csak és kizárolag a Te döntéseid erdménye. A gondolataid, szavaid, tetteid következményei. Nincsenek áldozatok, nincsenek véletlenek. Csak Te irányitod a bekövetkező eseményeket - többnyire nem tudatosan, inkább tudattaéanul - s ez bizony a szabadság maga...

"Valami "Mit keresett az Isten a nappalimban" című iromány? "

Ismerem Christiant, és jó dolgokat irt.

Isten belső megtapasztalás révén valóságos élmény. A külső magyarázatok mindig idegeneké:

a Biblia, a vallások, az igehirdetések,az igérgetések, a fenyegetőzések: mind mind másoké. A saját igazság, az bennt, nem pedig kinnt van.

Akinek sikerül ezt megtapasztalnia - vannak e forumon is páran - az tudja, hogy ez a valóság. Nem hiszi: tudja. És ezt követően a külvilág is megszolal. Válaszok, jelek, történések igazolják a valóságot. Ezen valóság megértésén keresztül a vallásoktol eltérően szólnak a szentnek tartott iratok: érzékelhető, hogy pl. Jézus valójában miről beszélt - és az is , hogy miről nem. S az is, hogy nem Jézus az egyetlen...Ezután nem meglepő, hogy a tapasztalat és megértés által megélt valóság visszaköszön más könyvekben is, mint amilyen pl. Christiané.

Ha ajánlhatok Neked, akkor inkább a Beszélgetések Istennel c. sorozatot ajánlanám.

Nme a legjobb, csak az egyik könyv...persze szabadságodban áll sem el nem olvasni, sem el nem fogadni, amit irok..

:))

Előzmény: Ati356 (914)
Dark Angyal Creative Commons License 2007.04.15 0 0 917

"Van ennek értelme? Képes ezen iszonytatóan sok variáció elraktározására az Univerzum? Működtetni tudja ezt Isten?"

A válasz mindhárom esetben: igen.

( amikor eljutunk idáig, hirtelen nagyon kicsinek érzi magát az ember. De lehetősége van a legnagyobb összefüggések megértésére is. Jenlegi szerepünk is tökéletes a maga nemében: megérthetjük, hogy végtelenek a lehetőségeink..

)

Előzmény: kriszo007 (913)
Dark Angyal Creative Commons License 2007.04.15 0 0 916

"Egy átlag ember ritkán kerül döntési helyzetbe."

No, hinnéd, e, hogy minden pillanatban döntesz?

Előzmény: kriszo007 (911)
Dark Angyal Creative Commons License 2007.04.15 0 0 915

"Biztos, hogy nincs igazságom. :-)"

Biztos?

"túl nehezet kérdezel"

nem áll szándékomban. Marandjunk annyiban, hogy a szabad akarat a létezés csodálatos része. Mert az élet lényege az öröm, a harmonia és a szépség..

Előzmény: Törölt nick (910)
Ati356 Creative Commons License 2007.04.15 0 0 914

Megmondom őszintén, az elméleted csak akkor lehet igaz, a a világmindenség összes variációja lejátszódik mondjuk egy párhuzamos dimenzióban!

Ez viszont engem abszolute nem érdekel abból a szempontból, hogy én ebben a dimenzióban vagyok, ebben az idősíkban! Ez a dimenzió csak az egyik variáció a végtelen számú variációból! Ezért ebben a dimenzióban történő dolgok egyszeri és megismételhetetlenek a számomra. Ez egy bizonyos életutam, csak egy lehetséges variációm! Egy előre "megírt" variációm! Ezért megint csak nincs választásom (szabad akaratom) ebben a variációban! Ebben a dimenzióbeli tudatomban, nem nagyon érdekel egy párhuzamosbéli tudatom!

Egyébként honnan vetted ezt az elméletet? Csak nem az egyik könyvből? Valami "Mit keresett az Isten a nappalimban" című iromány?

Mi támasztja konkrétan alá az elméleted?

Előzmény: Dark Angyal (908)
kriszo007 Creative Commons License 2007.04.15 0 0 913
Igy bizonyos szinten létezik az is, ami mondjuk a tegnapi döntésedsel ellentétes valóság. Eszerint tegnap hazafele nem álltál meg az egyik sárgánál, hanem átmentél rajta. A jelen ismereteid és valóságod szerint ugy élsz, ahogy azt tegnap óta ( meg azelött ) ismered.

Ám más összefüggés nézőpontjábol követhető életed ugy is, ha tegnap átmentél a lámpán.

Érdekes filozófia és nem is teljesen elvetendő, mivel beilleszthető eddigi "ismereteim" közé. De az életnek rengeteg variációja van. Nem csak az, hogy átmentem-e a sárga lámpán, hanem hogy 50-60-70-nel mentem-e? Milyen ívben kanyarodtam? Stb. Ez így már végtelen számú variáció.

Van ennek értelme? Képes ezen iszonytatóan sok variáció elraktározására az Univerzum? Működtetni tudja ezt Isten?

Előzmény: Dark Angyal (884)
kriszo007 Creative Commons License 2007.04.15 0 0 912

Egyetértek. A jövő csak egy terv.

A múlt pedig történelem. Nincsenek variációk.

Előzmény: Ati356 (882)
kriszo007 Creative Commons License 2007.04.15 0 0 911

"A tévedés ott van, hogy a döntés nincs előirva. .."

Ezzel egyet tudok érteni. Egy átlag ember ritkán kerül döntési helyzetbe. Leginkább csak akkor, amikor vásárolni megy. Pl. melyik szalámit vegye meg? Kire szavazzak? Elvegyem-e ezt a lányt feleségül? Milyen iskolába adjam a gyereket? Elvállaljam-e azt az új állást? Stb.

Az emberek nagy része - beleértve engem is - egy mókuskerékben szaladgál. Látja, hogy az élete nem tökéletes és arról is van elképzelése, hogyan tudná jobbá tenni.

És a nagy kérdés az, hogy meg tudja-e hozni a szükséges erőfeszítéseket.

Az élet tehát valóban nem csupán döntések sorozata, hanem inkább egy "izommunka", egy sport.

Előzmény: Dark Angyal (874)
Törölt nick Creative Commons License 2007.04.15 0 0 910
„Nyilván. Igazságod vagyon.”

Biztos, hogy nincs igazságom. :-)

Elmélkedésim még magam sem tartom a valóság tükrének, csak lehetőségeknek esetleg.
Nem is szeretnék senkit meggyőzni, csak inkább gondolkodásra bírni.
Számtalan lehetőséget látok egyidejűleg ezekre a kérdésekre... hogy a végtelen változat közül melyiké a megvalósulás...? :-)

Mi volt kezdetben... túl nehezet kérdezel... meg off is.
Meg talán már szó is volt róla, és hasonló volt a véleményünk az első Okról... valamiféle igény a változásra...változatosságra... különbözőségre?
Előzmény: Dark Angyal (886)
Törölt nick Creative Commons License 2007.04.15 0 0 909
A szabad akarat triviális előfeltétele, hogy a mindenható végtelen számú lehetőséget lásson.
Ebből látni, hogy vannak ilyen lehetőségek, tehát döntéseiddel befolyásolni tudod, melyik valósuljon meg.
Akkor nem lenne szabad akarat, ha egyetlen lehetőséget látna.
Az meg hogy lássa az összes megvalósulhatót, sőt az összes meg nem valósultat igazán elvárható egy mindenhatótól...
Ez tehát következmény, a szabad akarat következménye. A feltétele meg az, hogy bármilyen módon is, de döntéseid okai ne a teremtésből származzanak. (Mármint egy részük persze.)
Ez nem filozófia, nem vallás, csak logikai levezetés. Sokféle körítés, magyarázat kapcsolható hozzá. Vehetjük Dark Angyalét, de próbálkozhatunk számtalan egyéb „történettel” is.

Szerintem ez az időn kívüliség viszi félre a társalgást. Ha az időt az univerzum anyagi oldalához kapcsoltuk, akkor nincs semmiféle időn kívüliség. Lehet persze bármilyen kapacitású képesség a lehetőségek látására, de ez nem jelenti azok létezőségét is egyben.
Ha egy anyagi univerzum van, és egy NagyBummból ered, akkor egy megvalósulás van....
Az idő nem más, mint a dolgok változása... ha az összes időpillanatot egymás mellé helyezném, akkor annyi példányú univerzumra lenne szükségem... :-)

A mindenhatóság sem korlátok nélküli. Bármilyen furcsa, de önmagában a teremtés már rendkívül módon korlátozza magát a mindenhatóságot.
Az univerzum létezése például megköveteli, hogy figyelembe vegye azt, hogy létezik. Nem tehet már soha többé úgy, mintha nem létezne, vagy létezett volna. Hasonló a helyzet az idővel. Az idő definíciója után már függetlenedik. Nem lehet nem figyelembe venni törvényszerűségeit.
Előzmény: Ati356 (906)
Dark Angyal Creative Commons License 2007.04.15 0 0 908

Na..Légy üdvözölve a való világban...:))

( Megfigyelted? Ugyanarrol beszélgetünk, de mindenki mást ért belöle. Van, akinek mindez csak misztikus szómágia...de ez igy jó..)

"Ergó mivel minden variáció létezik (végtelen dimenzióban ezen elv szerin) ezért megint csak nincs szabad akaratod, mivel minden variációt át kell élned!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!"

Nagyon jól látod- azzal a különbséggel, hogy semmit sem kell! Pont ez a szabad akarat lényege..

Isten világában minden megtörtént. A mindenség már mindenestől készen áll- hiszen ezért az ami...

Ami a tudás és a tapasztalás között óriási a különbség. Ebből a mindenből csak azt tapasztalod meg, amit Te, Te magad kifejezetten a döntéseid alapján választasz magadnak. Semmit nem kell. Ugy is dönthetsz, hogy végtelen számú egymásutánban éled meg ugyanazt, de dönthetsz ugy is, hogy más tapasztalatot gyüjtesz. Más dimenziókba, más valóságokba, vagy más formákban fejezedki önmagad - se ezáltal Istent...

Mint a számitógépes játékban: ha feltünik a game over, a gép ( Isten ) megkérdezi: karsz új játékot?

Igen? Nem? Új pályát ? Pihensz-e vagy új kihivás elé nézel?

Te döntöd el. Semit sem kell.

Mivel döntéseid a tiédet, ezért minden kényszer nélkül tapasztalhatod meg azt, amit a végtelenből magad valóságába hivsz. Lehetsz király, királynő, jobbágy és vadász,de még ennél is jóval több..de lehetsz egyszerűn csak egy a mindenséggel, és élvezed a tudást, a harmoniátés a békét...

Ez az, ami szabadság léynege. Isten korlátlan, és a korlátlanság a szabadság. Minden kényszer a szabadságtol fosztana meg, se a szabadság maga Isten lényege!

Csak azon múlik, miként határozol- akár ebben a pillanatban. Bármikor abbahagyhatod, bármikor folytathatod. Rengeted időd és lehetőséged van- épp végtelen...

Előzmény: Ati356 (906)
Dark Angyal Creative Commons License 2007.04.15 0 0 907
"

Ezért minden egyéb variáció csak mint lehetőség létezik (ha úgytetszik illúzió), nem pedig mint megtörtén és megtörténhető esemény!"

Hát, ha minden mint lehetőség, akkor az nem azt jelenti, mint megtörténhető esemény?

( a különbséget a nézőpont okozza. Számodra -annak akinek most megéled magad - mindez csupán lehetőség. Igy hát ez esetben igaz ez a megfogalamzás.

Más nézőpontbol - mondjuk Isten szintről- már minden lehetőség készen áll. A Te dolgod a választás. Ebből a nézőpontbol minden döntésed elött a lehetőségek- megtörténhető események. )

Előzmény: Ati356 (904)
Ati356 Creative Commons License 2007.04.15 0 0 906

Nos számomra ez sem felfoghatatla, amit itt leírtál! Sőt könnyen érthető!

Ez egyszerűen azt jelenti, h ezen elv szerint végtelen számú dimenzió van, a világmindenség minden variációjával! Igy például az emberiség helyett a dinaszauruszok léptek ki a világűrbe valamelyik dimenzióban (sőt mi több végtelen számú dimenzióban)!

Ergó mivel minden variáció létezik (végtelen dimenzióban ezen elv szerin) ezért megint csak nincs szabad akaratod, mivel minden variációt át kell élned!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Na paff!!!

Ati356 Creative Commons License 2007.04.14 0 0 905
Valami régi fílmben hallottam, persze nem ezekkel a szavakkal. Lehet hogy összekombináltam! De egy bizti, h igazság az van benne.
Előzmény: mindenszentek (901)
Ati356 Creative Commons License 2007.04.14 0 0 904

Áljon meg a menet! Ez már félrebeszélés!

A variációk számán nem ezt értelmeztem!

Hanem azt, h egy adott pillanatban végtelen variáció lehetséges!

Az más tészta, h az egyik variációmat elmulasztva majd újjá születek és hasonló szituban másképpen döntök. És akár végtelenszer újjászületek!

"Megszületsz, lefutsz egy életpályát, meghalsz. ( Mindenkivel ez történik...:)) hogy azután mi, az már vallások, nézetek tucatjai válogatja. )"

Igen megszületek és lefutok egy életpályat, amiben végtelen számú lehetőségem volt (végtelen életút lehetőségével, de csak egyet éltem meg).

És akkor itt van a bibi: lehet hogy rengetegszer újászületünk, hogy kipróbáljuk mi lett volna ha, de mindegyik életút az idő folyamában sodródva megy végbe. Isten számára nincs időbeli fogság! Ő akkor előre látta, hogy újjá fogsz születni, h bizonyos szitukat másképpen élj meg.

DE ÉS EZ A LÉNYEG    "Megszületsz, lefutsz egy életpályát, meghalsz."    te írtad!!!!!

Ennek az egy életpályának Isten minden időpillanatával (és nem a variációkra gondolok) tisztában kell lennie! Számára egy meg nem született lény életútja olyan tisztán látott dolog sőt még tisztább, mint másnak a saját múltja.

A te multadban is benne voltak a végtelen lehetőségek, de te ezekre nem emlékezhetsz, mivel itt az anyagi világban vagy az idő fogságában és csak egy múltat éltél meg, mint ahogy egy jövőt is foksz megélni ebben az életútban (és most itt ne beszéljünk félre reinkarnációról, mert az már egy másik életút!!!!!!!!!!!), hiába a rengeteg lehetőség!

ISTEN NEM AZ IDŐ FOGSÁGÁBAN VAN (ha létezik) ezért Ő tisztában van minden megtörtént és még meg nem történt eseménnyel! Persze láthatja az összes variációt is, de TUDJA azt az egyet amin az időfolyam végighalad!!!!!!!!!!!

Ezért minden egyéb variáció csak mint lehetőség létezik (ha úgytetszik illúzió), nem pedig mint megtörtén és megtörténhető esemény!

Előzmény: Dark Angyal (896)
Dark Angyal Creative Commons License 2007.04.14 0 0 903

Menjünk szabad akaratunkbol lefeküdni..:))

Jó éjt!

Előzmény: mindenszentek (902)
mindenszentek Creative Commons License 2007.04.14 0 0 902
beletekerem ha te mondod. jó éjt. persze persze pont annyira egyszerű ahogy mondod. amit nem tudunk az nem fáj. az akarat szabad mint a pinty kétségtelen, jó napozást nézzél be a női napozóba is  
Előzmény: Dark Angyal (899)
mindenszentek Creative Commons License 2007.04.14 0 0 901

"Nem léphetsz kétszer ugyanabba a folyóba."

Hérakleitosz

ha jól emlékszem mnden esetre görög.

melyik indiánok mondták ugyanezt?

Előzmény: Ati356 (898)
Dark Angyal Creative Commons License 2007.04.14 0 0 900

Nyilván. A szabad akaratod viszont létezik..

Előzmény: Ati356 (898)
Dark Angyal Creative Commons License 2007.04.14 0 0 899

"na most ha az okból következik az okozat akkor nincs mit  választani hanem meg lehet élni a dolgot. ahogy az elektron és a bolygó sem tér le csak úgy a pályáról,"

Szerintem beletekerted magad...:))

Holnap ugy döntök, hogy kimegyek a strandra napozni. Ok: jó idő van. Szabad döntésem: strandolok. Okozat: lebarnulok.

Ha nem sütne a nap, az nem fosztana meg a szabad akaratomtol, legfeljebb nem a strandra mennék, hanem moziba.

( két pont között a legrövidebb út: az egyszerűség . Bruce Lee. )

Nem? Minden a helyén. Ok, okozat, szabad akarat.

Előzmény: mindenszentek (895)
Ati356 Creative Commons License 2007.04.14 0 0 898

Itt én nem a lehetőségekkel kapcsolatban tettem legelőszőr megjegyzést, csak azzal kapcsolatban, h nincs letárolva efektíve minden lehetőség mint adat, hanem csak a lehetőségeket lehetővé tevő algoritmus! A kettő nem ugyanaz.

Az viszont biztos, h a mai játékokkat kétszer nem lehet ugyanúgy végigjátszani, de és ez a lényeg: ha elkezdessz egy játékot, azt egy menetben egy féle képpen fogod végigjátszani (kivéve ha csalsz, pl mentegetés a játékban való visszalépés), mivel csak egy szituációban csak egy döntésed lehet (ahogy az indiánok mondták régen: a folyó vizébe csak egyszer léphetsz! Mivel másodjára már nem ugyanaz!), hiába van végtelen variáció. Aztán legfeljebb egy új játékban megpróbálhatod másképp, de pontosan már az sem lesz ugyanaz mint az előző!

Előzmény: Dark Angyal (890)
Dark Angyal Creative Commons License 2007.04.14 0 0 897
Ok. Kérdezz egyszerübbet...:))
Előzmény: mmonitor (894)
Dark Angyal Creative Commons License 2007.04.14 0 0 896

"Szerinted a múltam is végtelen variációt tartalmaz (amik meg sem történtek)?"

Igen.

"

- A végtelen számú jövőlehetőségemből (mint életútból) mennyi életút fog megvalósúlni?"

Amennyit csak választasz. Vagy akarsz. Nos, a beszélgetés - és a példa - kedvéért a reinkarnáció témáját elevenitem fel.

Megszületsz, lefutsz egy életpályát, meghalsz. ( Mindenkivel ez történik...:)) hogy azután mi, az már vallások, nézetek tucatjai válogatja. )

Nos, csak a beszélgetés kedvéért tételezzük fel, hogy ezen életed nem alakult a legfényesebben. Ugy döntesz tehát, hogy ujra leéled.. Mert ha Mézga Gézáné voltál,akkor olyan elemi hiányérzeted támad, hogy muszály ezt a pályát végigfutnod, csak most Hufnágel Pistihez akarsz és fogsz hozzámenni...A megéltség hiánya nem ereszt. Választhatnál mást testet, helyszint, dimenziót, de Neked ez a vágyad. És igy teszel. Ez esetben életed hasonló lesz- de mégsem. Vagy mégis? Csak rajtad mulik..

Tudom, hogy nehezen felfogható dolgokat irok, de ez van. A reinkarnációt megtapasztaltam, és Neked sem lehetetlen. Létezik a regresszios hipnozis, de pl. a prana nadi is segithet ebben, ők utazásnak hivják...

Előzmény: Ati356 (892)
mindenszentek Creative Commons License 2007.04.14 0 0 895

tudom javasolni a vonatkozó szakirodalmat. az ok és okozat szorosan összefüggő egymásból szükségszerűen és elkerülhetetlenül, adekvát módon következik. stb. nevezhetjük karmának, sorsnak, csillagjegynek meg aminek tetszik. így pl az elektron, bolygó stb. kering egy pályán míg nálánál nagyobb erő onnan ki nem p---zza (Newton stb) 

azért is

a szabad akarat pedig mindentől független kizárólag önmagára hagyatkozó döntés/választás. na most ha az okból következik az okozat akkor nincs mit  választani hanem meg lehet élni a dolgot. ahogy az elektron és a bolygó sem tér le csak úgy a pályáról, na persze mi közünk nekünk ehhez ,elvégre független emberek vagyunk...:-) 

azért is.

Előzmény: Dark Angyal (893)
mmonitor Creative Commons License 2007.04.14 0 0 894
Ez is egy lehetőség, de nekem ez már sci-fi kategória és nem a valfilen a helye.:)
Dark Angyal Creative Commons License 2007.04.14 0 0 893

"az ok-okozat törvénye és a szabad akarat ui. kizárja egymást vegytiszta filozofice:-)"

Miért is?

Előzmény: mindenszentek (888)
Ati356 Creative Commons License 2007.04.14 0 0 892

A reinkarnáció nem bizonyított, legalább is tudományosan, de ettől függetlenül (mivel nyitott ateista vagyok) nem elképzelhetetlen számomra!

De előtte várom a 882-re a 1-2 szavas válaszokat! Mivel nem szeretem azt mikor 1 szóval is lehet válaszolni egy kérdésre, de körmondatokkal válaszolnak. Ez a politikusok dolga (sem lenne!).

Nos mégegyszer:

- Szerinted a múltam is végtelen variációt tartalmaz (amik meg sem történtek)?

- A végtelen számú jövőlehetőségemből (mint életútból) mennyi életút fog megvalósúlni?

Várom egyszavas válaszodat!

Előzmény: Dark Angyal (885)
mindenszentek Creative Commons License 2007.04.14 0 0 891
hagyján nem játszani is lehet:-)
Előzmény: Dark Angyal (890)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!