Keresés

Részletes keresés

kecsegedzsesz Creative Commons License 2018.03.21 0 0 25402

Köszi!

Sikerült jó áron vennem néhány üvegballont 30 és 50 l-eseket, és utána ugrott be, hogy régebben valahol olvastam, hogy talán kénesedik a vastag légréteg miatt  ami ízhibát okozhat, de idővel el illan belőle (állítólag).

De így legalább nem  kell tovább adnom őket :-)

Előzmény: Coco80 (25401)
Coco80 Creative Commons License 2018.03.21 0 0 25401

Hali!

Nekem eddig nem okozott problémát. 16l lett az előző, semmi probléma nem volt vele.

Üdv.

Cocó

Előzmény: kecsegedzsesz (25400)
kecsegedzsesz Creative Commons License 2018.03.21 0 0 25400

Szép munka janijani!

Okozhat valami problémát a sörlének ha túl nagy a légréteg a fermentálóban?  Pl 30 literes tartályba csak 12 l sörnek valót teszek.

janijani Creative Commons License 2018.03.20 0 0 25399

A hengerek végét passzosra csináltam, mert mákot is fogok darálni (roppantani) vele. Gyerekkoromban ilyen hengeres mákdaráló volt a boltban és úgy emlékszem hogy finomabb íze volt a roppantott máknak mint a kúpos darálóval szétroncsolt máknak.

A hajtott hengert tudom állítani a képen látható módon. 17 mm-es tengelynek 22-es lyukat fúrtam, így tudom állítani 0-2,5mm határok között.

A szabadon forgó hengernek fix a tengelye és a henger két végében vannak a csapágyak.

Majd kipróbálom kézihajtással is csak kell csinálnom egy hajtókart hozzá.

Nem nedvesítettem a malátát, a szűréssel nincs problémám. A magágyon átszűrés nekem nem megy mert eldugul és nem folyik le. Talán azért is mert búzasört főztem, fele búza fele árpa, és a búzának nincs pelyvája. Tésztaszűrővel kiszedem a nagyját aztán átszűröm textilpelenkán. Amikor eldugul a textilpelenka kiöblítem. Kb 15-20 perc alatt végeztem a szűréssel.

10 kg malátából főzöl egyszerre? Én csak 4 kg-ból, a komlóforraláshoz ehhez is meg kellett növelni a gáztűzhely lángját.

Előzmény: Smürc (25398)
Smürc Creative Commons License 2018.03.20 0 0 25398

Nagyon gusztusos lett a roppantód! Tetszik a "doboz" -oldal rögzítése, meg hogy a hengerek vége a falra passzol, nem fér közé szem. (Láttam rosszabb megoldásokat.) Tehetnél fel képet oldaláról is, ahol látszik a csapágyazás és a hengertáv állítás konkrét megoldása.

Ahogy írod, meg látszik is, kíméletesen bánik a pelyvával, esetleg még érdemes kipróbálnod a maláta megnedvesítését roppantás előtt. Én, mondhatom, megdöbbentem, milyen pozitív hatása van, mennyire még jobban egybemarad a pelyva. Olvastam, hogy a malátát terítsük ki, finoman permetezzük, forgassuk, permetezzük... Ezt túl tökölősnek találtam. Egy fazékban lévő egész malátaadagra (10kg) rálöttyintettem 1-2 dl vizet, majd kezemmel gyorsan elkevertem, ezzel teljesen jól egyenletesen szétoszlatva a maláta felszínén. Ezt a vizet a plyva beszívja, rugalmas lesz tőle, de kívül már szinte száraz is, nem tapadnak a szemek és a pelyvánál beljebb sem jut a víz. A szükséges vízmennyiséget ki kell tapasztalni, de ha ez már rutin, akkor ez a pár másodperces tevékenység nagyon meghálálhatja magát a szűrésnél!

Lehet, hogy egy lendkerékkel kiegészítve a motoros hajtás is feleslegessé válna, hiszen még úgy is elég gyors lehet. Egyszer valaki írta is, hogy ő kézzel hajtja a roppantót, mert kézműves sör. :) Most már nekem is a tekerés a rítus része. Esetleges segítők meg megtiszteltetésnek veszik, ha tekerhetik a roppantót. :)

Előzmény: janijani (25396)
kushido2 Creative Commons License 2018.03.19 0 0 25397

Tisztelt Fórum.

Karácsonyra megleptem magam egy Karlstein XXL tipusu 50 literes automata sörfőző készülékkel.  Beszereztem hozzá szinte mindent, amire szükség lehet. 10 db saválló tartályt, 7 atm. nyomásálló érlelő és tároló tartálynak, tartalék üvegfedőt,  alapanyagot, mosó és fertőtlenitő vegyszereket stb. Sajnos közben kiderült, hogy le kell mondanom a sörröl. Igy a még originált komplett felszereléstől megválnék. A készülékér az alapanyagér, mosó vegyszerek stb.160,000 ft ot,  A 10 db  tartályért 8,500 ft / db egyben vagy darabonként 10,000 ft ér szeretném eladni. Mészáros Jenő 06209758051

janijani Creative Commons License 2018.03.18 0 2 25396

Megcsináltam a malátaroppantót fúrógéphajtással, 62 mm átmérőjű hengerekkel, 100 mm széles, 1 mm a hézag a hengerek között, a hengerek felülete esztergálás után durván hagyva. Jól dolgozik, pillanatok alatt ledarálja a malátát de muszáj lesz csökkenteni a szélességet mert nagyon terheli a fúrógépet. Ha előre beöntöm a malátát el sem bír indulni, csak úgy tudok darálni vele ha üresen elindítom és apránként szórom bele a malátát. Egyébként remekül roppant, az árpa héját egybehagyja, a mag beltartalmát kb búzadara nagyságúra töri.

Smürc Creative Commons License 2018.03.17 0 0 25395

Egy régebben, aligha nem itt ajánlott cikk szerint kívánt intenzitástól függően kb. 1 és 6g között literenként. 3-5 napig. Ha alkalmazom, e szerint szoktam, bevált. Hosszan bennehagyva állítólag füves ízt hozhat, mások szerint nem. Nem kisérletezlem ezzel, úgyis le akartam fejteni, sőt mielőbb fogyasztani. :)

Előzmény: Péter Peller (25394)
Péter Peller Creative Commons License 2018.03.17 0 0 25394

Szép napot az Uraknak!

Segítségeteket kérném, mégpedig abban, hogy hidegkomlózásnál mennyi komlót szabad hozzáadni es hány napig szabad bennehagyni. 25 Liter a kész áru.

Előre is köszönöm segítségeteket.

krump/lee Creative Commons License 2018.03.16 0 0 25393

oszto fórumtárs a véleményed, az utolsó 80 liter sörömhöz mosószódával készítettem elő az üvegeimet..

nics velük baj..

Előzmény: öreg_néne_b (25392)
öreg_néne_b Creative Commons License 2018.03.15 0 0 25392

A szódából semmilyen ízproblémát okozó anyag sem marad vissza. A fehér valami vízkő lehetett.

Előzmény: kecsegedzsesz (25390)
kecsegedzsesz Creative Commons License 2018.03.15 0 0 25391

A tartályos témára vissza térve a szódás ballonos megoldás jönne be a legjobban így a leírásokból, de azért külön egy hűtőt üzemeltetni számomra luxus lenne+ hely sincs hozzá, hogy még egy holmival több legyen a házban.

Ebből kifolyólag kérdezem, hogy az 5 literes partyhordókat hányszor lehet használni?

Hogyan kell eltakarítani, öblíteni, fertőtleníteni?

Ez már könnyen elférne a hűtő aljában és a palackozás előkészületei is időben lerövidülne (ami számomra nem utolsó szempont).

kecsegedzsesz Creative Commons License 2018.03.15 0 0 25390

Vettem az auchanban mosószódát (350ft/kg) kipróbálás céljából, mert a "bibliában" azt olvastam, hogy ezek a színesített, szagosított mosogatószerek filmréteget képeznek a felületen. DE, hiába öblítettem le azonnal az üvegeket megszáradás után fehér foltosak maradtak, kívülről nem érdekes, de belül már annál zavaróbb lehet, ízrontásra gyanakszok. Ettől függetlenül ebbe az üvegekbe palackoztam.

Ronthatja az ízét a sörömnek ha ilyen foltos maradt belülről is?

kecsegedzsesz Creative Commons License 2018.03.15 0 0 25389

Kiraktam éjszakára a zavaros stoutomat, 5 fokra hűlt vissza. Átfejtettem egy vékony átlátszó csővel, sikerült. Szépen leült az aljára mint ha csak élesztő lett volna benne, de brutál mennyiségű üledék lett, a vödör aljától mértem le, 9,5 cm vastag volt (8 kg malátából).

Ez amúgy normális a fekete söröknél? Mert amiket idáig főztem világosabb söröket jó ha fele mennyiségű "dzsuva" maradt vissza.

Előzmény: Tótikám (25375)
vakrepulo2 Creative Commons License 2018.03.14 0 0 25388

ööööööööööööööö

a kotyogó hangja nem zavar, kevertem már kettőt

viszont az első keverés (tudom szutyok vagyok de én pórból dolgozom) egy ipa volt és annak masszív illata volt a a lakásban

nem baj kinyomtatom a megjegyzéseket és ezzel altatom a család aggodalmát

köszi

acerola Creative Commons License 2018.03.14 0 0 25387
Előzmény: vakrepulo2 (25384)
Home_made Creative Commons License 2018.03.14 0 0 25386

Szia!

Szerintem a CO2-nek nincs szaga!

janijani Creative Commons License 2018.03.14 0 0 25385

Kémikusok tudnák pontosan kiszámolni a mólokat, de szerintem kb 40-50 liter széndioxid gáz fejlődhet. Ennek is nagyrésze első nap amíg hevesen erjed, utána néhány napig csendesen erjed minimális gázfejlődéssel.

Egyáltalán nincs semmi szaga, de hogy a család megnyugodjon ráköthetsz a kotyogóra egy szemeteszsákot. A zsák súlya miatt ne aggódj, a cefre akár több bar nyomás alatt is leerjed.

A lakásban a kotyogó hangja viszont zavarni fogja a családot, ne tegyél bele vizet és nem fog kotyogni. A söröd fertőződni biztos nem fog így sem, különösen így hogy egy szemeteszsákkal is be lesz kötve.

Nekem nincs is kotyogóm, a tartály kupakja nem zár tökéletesen és ki tud szelelni. Én egy fertőtlenítőszeres vízzel nedvesített ronggyal tekertem körbe a tartályom kupakját, ami később kiszáradt és le is vettem. Az erjedő sört az edényben felette kialakuló széndioxid megvédi az idegen baktériumoktól.

Csak bátran vágjál bele, majd a család is megnyugszik ha látják hogy nem zavarja őket.

vakrepulo2 Creative Commons License 2018.03.14 0 0 25384

erjesztéstechnikai kérdés:

- hány m3 gáz jön ki a kotyogón keresztűl egy 30 literes tartályból még elkészül a sör?

probléma:

csinálnám én a sört, de a család azt mondja büdös még erjed, melléképület meg nincs, ahol stabil hőfok lenne

ötlet:

kotyogóra rátolok egy rövidebb gumicsövet

a gumicső másik végére egy nagyméretű, de a lehető legvékonyabb szemeteszsákot

két probléma merülhet fel:

a szemeteszság anyagának a súlya bezavar és nem kotyog ki annyi mint amennyinek kellene

túl sok m3 kotyog ki és ez miatt túl sűrűn kéne cserélgetni a szemeteszsákot

b verzió: hosszú gumicső és teljesen kivezetni a lakásból, de ott találni kell egy kivezető lyukat, meg nem tudom a több méteres gumicső bezavar-e

vélemény?

janijani Creative Commons License 2018.03.14 0 0 25383

Ez a búzasör nagyon finom.

Most 5 napos és tartottam egy kis minőségellenőrzést, felbontottam (volna) egyet, de nem lehetett mert kifutna, úgy tudtam megcsapolni, hogy a palackot megdöntve a korsó felett lazítottam meg a csavaros kupakot. Így nem a CO2 vagy a hab jött ki a palackból hanem a sör folyt a korsóba.

Harmonikus finom íze van és rengeteg habja, a megszokott bolti söröm víznek tünik mellette. Egy liternyit be is pusziltam belőle. Azt hiszem nemsokáig fogom érlelgetni hanem hamarosan főzök mégegy adagot ugyanerre a receptre.

Előzmény: janijani (25362)
-Toti- Creative Commons License 2018.03.13 0 0 25382

A tavaszi szezont egy SMaSH sörrel kezdeném, aminek az alapját müncheni maláta adná. Viszont a fórumot olvasgatva nem lettem száz százalékosan biztos abban, hogy elegendően magas a Lintner-foka. A világos münchenihez 50-70-es értékeket találok, a sötéthez akár 25-öt is, ami már nem elég. A Beerodalomban megvehető müncheni malátát bátran lehet használni másféle maláta hozzáadása nélkül is?

Tótikám Creative Commons License 2018.03.12 0 0 25381

Csak képen láttam az általad irt szűrőt .Szűrőlemezt vagy Wilserbrewer BIAB zsákot használok, szűrést a malátaágy végzi .Buza és rozs nehezen szűrhetőek, mivel nincs maghéjuk ,ezért célszerű 2-5dl rizs héjat hozzá adni.Roppantás ha nagyon durva akkor romlik a kihozatal de javul a szűrés. 75-78C-on 10-15 perc pihentetés alatt ülepedik a maláta ezután leengedek kb 3L lét amit óvatosan vissza töltők.2-3C-on pár nap, ha már másodlagosban van nem gondolom hogy kell  át fejteni .Lehet hogy hosszabb lesz a szénsav kialakulása.Lisztességet maláta fajtája ,szem nagysága és még sok más befolyásolja.Vizes kondicionálás sokat segít hogy a héjat ne törjük össze .

Előzmény: kecsegedzsesz (25377)
kecsegedzsesz Creative Commons License 2018.03.12 0 0 25380

Ezzel a szűrővel szűrtem le idáig mindegyik főzetemet eddig tökéletesen működött, csak ennél a stout-nál tömődött el.

Gondolkoztam már én is, hogy a pelenkás megoldással kellene próbálkozni de tartok a fertőzés veszélytől ( már le van erjedve).

Amit a Tótikám ajánlott zselatinos módszert azt próbálta már valaki? Mit csinál a zavarossággal? 

Előzmény: janijani (25378)
janijani Creative Commons License 2018.03.11 0 0 25379

Most vettem a teszkóban egy felmosórongyot 269 Ft-ért, állítólag jobban szűr mint a textilpelenka.

Előzmény: janijani (25378)
janijani Creative Commons License 2018.03.11 0 0 25378

Az a szűrőcső mindig is el fog dugulni. Jobb ha kiveszed.

A magágyon való szűrés nekem sem sikerült mert mindjárt az elején eldugult és nem folyt le a lé. Úgy tudtam leszűrni, hogy tésztaszűrővel kiszedtem a sűrűjét, aztán pelenkával szűrtem át háromszor. Ez is eldugult, de olyankor kimostam a csap alatt. Az első szűrésnél eldugult vagy ötször, másodjára már csak kétszer és harmadjára már nem dugult el, simán át tudtam önteni. Ezután ment az erjesztő edénybe.

Előzmény: kecsegedzsesz (25377)
kecsegedzsesz Creative Commons License 2018.03.11 0 0 25377

A csapra belülre karmantyúval felfogatva egy menetes hengeres gyári szűrő + sűrű szita az üstre amiben előtte főztem. Az első fél liter rendesen jött a csapból, utána lassult  a csorgás majd teljesen leállt, fakanállal kellett vakarásznom több mint egy óráig mire "átpasszírozódott" a sörlé, azt még egyszer átszűrtem a szitával de még akkor is sok volt a "hordalék".

Ha elkevertem benne a zselatint akkor mennyit kell vele várni?

Át kell fejteni egy másik edénybe?

Amúgy mi lehet a gond, túl finomra roppantották?

Előzmény: Tótikám (25375)
Tótikám Creative Commons License 2018.03.11 0 0 25376
Előzmény: Hank Evans (25371)
Tótikám Creative Commons License 2018.03.11 0 0 25375

Cefrét hogyan szűrted? Talán érdemes 2C ra lehűteni egy nap múlva  2 kávés zselatint adni hozzá.Van aki énnél többet használ.Érdemes originált zacskót és a keverő vizet forralni és vissza hűteni, majd zselatin leírása alapján elkészíteni.Sörlébe óvatosan belekeverni.Cold Crash beer gelatin néven lehet rákeresni.Másodlagos erjesztőben lévővel érdemes meg csinálni.Szűrésnél nagy fertőzés és az oxidáció veszélye.

Előzmény: kecsegedzsesz (25374)
kecsegedzsesz Creative Commons License 2018.03.10 0 0 25374

Palackozás előtt van a stout fekete söröm, íze nem rossz, de olyan szinten zavaros a liszttől, hogy majdnem olyan sűrű mint az étolaj. Ízében is benne van a liszt.

Főzéskor amikor szűrtem akkor is alig akart átmenni a szűrőn, valszeg túl finomra roppantották. 

Mit lehet ilyenkor csinálni vele, hogyan szűrjem le?

Ha lehűtöm akkor a zavarosság leül az aljára mint az élesztő?

vakrepulo2 Creative Commons License 2018.03.10 0 0 25373

üdv

tavaly kevertem 2-öt és utána azt hittem ráuntam és eladtam a kezdő szettet

itt a tavasz, megint megkívántam

ami érdekelne: csapos tartály, koronazár, fokoló

bp

köszi

robi

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!