Lassan nekünk, a természetet tisztelő és védő túrázóknak (akik nem mellesleg quad-dal járnak) kell szégyenkeznünk : a saját fajtánk miatt.
http://index.hu/politika/bulvar/motbukk1119/
Önszabályozást is végrehajtunk - ha kell, és ha lesz partner benne. Na ehhez várom itten a segítségeket...
Az anyaghibás mezőgazdasági munkaeszköz mindenki örömére újra alkot,ismeri a törvényt,de a legjobban a saját jogait ismeri!!Mert neki lehet az erdőben mászkálni engedély nélkül,pedig ha az magánterület,oda ő sem mehet be!!De ő csak fényképezget,nem??Hát tudod anyaghibás ebben az országban a törvények szerint a földút is közútnak minősül,ennél fogva ha nincs tiltó tábla vagy kerítés,bizony arra és oda megyek(még akár az erdei földúton is)amerre akarok!!Természetesen kizárólag tisztességesen.Csak tudod az ismerősöm erdejébe nehogy betévedj,csak engedéllyel,mert tudod akkor te is törvényszegő leszel!!Egy a lényeg,ha találkoztál volna olyan erdei birtokkal mint mi,láthatnád,vannak olyan emberek akik simán átengednek a területükön,csak annyit kérnek,hogy csukd be magad után a kaput.Ezek az emberek nem úgy gondolkodnak mint te sérült barátom,átérzik,hogy van egy olyan törvény is hogy "a személyi szabadság "!!Nem mehetek arra amerre akarok a saját országomban??Még ha magánterület akkor is áthajthatok ha nincs bekerítve vagy megtiltva jól látható helyre kihelyezve!!Csak hogy ismételjem szavaid:(valahogy így mondtad)quadozunk mi szépen arra és ahogyan kell és szabad.Nem megyünk természetvédelmi területre,tájvédelmi körzetbe,védett erdőbe és lezárt magánútra,ám ameddíg ezekkel nem találkozunk szembe(táblára gondoltam)addíg arra megyek amerre szeretnék!Hozzáteszem nem állat módra,és légy oly kedves ne mindíg csak a rosszat lásd meg,olvass el olyan hírt is ahol épp hordják a mieink a homokzsákot önzetlenül.Bár ennek a számodra nincs hírértéke!!
Erre hosszan válaszoltam - aztán félre nyomtam és elveszett... igy nem irom le ujra, de a lényege az volt, hogy a beírásaidból valahogy nem érzem, hogy te tényleg a vita kirobbanásának elsőpercétől aktivan résztvettél volna az egészben... csak nem-nem-nem.... semmi kompromisszum készség - pár már megint tettél egy-két teljesen helyén való megjegyzést is. (Bár a probléma alapját nem az képezi, hogy a gazdákkal megtudjuk-e beszélni azt, hogy átmehetünk a földjükön, engem ennél sokkal jobban izgat, hogy igazoltatásnál hogyan magyarázom el a rendőrnek, hogy miért nem tudom leműszakoztatni a quadomat akárhogyan is akarom... stb... stb... stb... persze tudom - akkor ne vegyem meg... persze és én vagyok a hülye.... ugye...) Kitértem arra is hosszan, hogy te és én és még nagyon sokan tudjuk, hogy a közutjaink nagyrészén 90km/h a max. megengedett haladási sebesség és te és én (elnézést ha te nem...) és még jópáran mégis ennél többel is szoktunk NÉHA menni - és tudom, hogy szerinted én és az a jópár ember törvényt és szentséget nem tisztelő aljas bűnössé lép elő... (legalább anyira mint a másik szabálysértő... - bár én úgyérzem, hogy te jobban súlyoznád a másik tábort.... de miért is?). És nem tom, hogy arról hallodtál-e, hogy ez az aljas törvénytszegők táborának egyik kívánsága már-már törvényalkotási útra lépett ugyanis áprilisban terjesztik elő pl. azt a törvény javaslatot, ami bizonyos utakon a megengedettnél magasabb tempót fognak megengedni... - persze itt se lehet visszamenőleg a gyorshajtási bírságokat visszaigényelni... persze ettől még a tegnap 140-nel száguldó és véletlen (tom, gyorsan ment az állat...) balesetet szenvedő autóst te (és még sokan mások) aljas gyilkosnak (remélem, hogy nem...) neveznétek, ezzel szemben ma amikor a felemelték ugyanezen útszakaszon a sebesség határt 140-re és egy másik autós véletlen garambolozva valakivel - annak halálát okozva már csak vétlen belesetről beszélsz... Remélem nem rágsz be a személyeskedő hangnem - csak, hogy igy hátha jobban átéled és talán megérted, hogy a tövények betűjéhez szószerint ragaszkodás nem biztos hogy azt jelenti, hogy igazad van - max. annyit, hogy a törvény betűit betartottad. És? Ezzel több leszel annál aki nem tartja be? Mondjak erre is egy rakás ellenpéldát vagy képes vagy saját magadtól is ilyen agyafurt szituációs játékba bonyolódni és kitalálni egy-kettőt?? Menni fog? Ne mond, azt, hogy nem - mert akkor ezentúl inkább nem is reagálok a beírásaidra...
Szóval kérnék tőled egy kis rugalmasságot... nem nagyot csak épp annyit, hogy meglásd a quadosban az embert és a természetet lábbal tiporóban az állatot. Ennyi.
Nem több és nem kevesebb... Azt látom, hogy az álatot már mindketten látjuk... most koncentráljunk egy kicsit az emberre... ;-)
Ha ncisn kint tábla, sorompó vagy kerítés oda megyek be úton (legyen az föld vagy beton) ahová akarok. Ha van kint valami, akkor meg nem megyek be. De ha nicns kint és baszogatnak, akkor azt hiszem jogosan vagyok felháborodva.
Amúgy miylen cikkről beszélsz? Amikor valakit megbüntetnek pénzbírságra azt szted megírja az Origo a főoldalán? Idióta...
mi az hogy nem lehet? Nekem sikerül, a törvénytisztelő állampolgárok millióinak sikerül. Amikor a quadokat megvettétek tudhattátok, hogy mik a jogszabályok.
Mit vártok még? Abszurd az, hogy teremtetek egy törvénytelen állapotot, majd erre hivatkozva a törvényt akarjátok megváltoztatni.
pedig annyi lenne a pálya hogy az erdőtulajdonossal egyeztettek, hogy ő engedélyezze bizonyos útjaina a gépjárműforgalmat. És kész. Ezt az erdőtörvény megengedi! Az erdőtulajdonos ellenére meg miről is beszélünk?
Köteles lenne tűrnie a dúlást az erdeléyben? (majd ugyenezt kérjétek meg a vadászatra jogosulttól is. Meg az estleges természetvédelmi kezelőtöl is.
eke: előbb-utóbb csak megérted, hogy ezeket a szabályokat NEM LEHET betartani... Mit nem lehet ezen érteni?
Tényleg nem érzed a helyzet abszurditását? Szerinted tényleg az elkövetőkkel és nem a szabályalkotókkal van a baj?? Ez már-már olyan lenne, mintha bárki vehetne lőfegyvert és aztán szabályokkal azt szabályoznánk, hogy hol NEM használhatja... abszurd.
Az ilyen helyzetek elkerülése véget, amint ilyet látsz már szólj is a helyi illetékes rendőrnek, vadőrnek stb-nek... nagyon hamar megtanulnák, hogy merre nem szabad...
A kijelölt pályákról csak annyit, hogy én már annak is örülnék, ha legalább a védett területeket elkerülnék, de még erre sem képesek. Ehelyett minden hétvégén ott baszakodnak a Jakab-hegyen meg hasonlóan védett helyeken.
Akkor kedves kriszpi76 olvasd vissza, amit írtál, és gondolozz.
Más:
Ha tényleg valamelyik hatóság az energiáit nem az üldözésre, hanem egy (vagy több)enduro/off-road/quad útvonal létrehozására fordítaná, az több szempontból is eredményesebb lenne.
- Pl lenne egy ütőkártya a kezükben és mondhatnának a szabályt szegőknek, hogy: "amiért nem a kijelölt utat használtad, most jól megbüntetünk.
- Tévedés azt gondolni, hogy sokaknak a szabályok megszegése okoz örömet. Én szívesebben quadozok ott, ahol szabad, és tudom hogy téblábolnak gyalogosok.
- Romániában van Endurotérkép (erről már itt is volt szó) és abszolút jól működik a dolog. Ráadásul az állam is profitál belőle.
- Bárkinek a halálán csámcsogni - szabálytalan volt-e, vagy sem - undorító dolog
Igen, komfomista hegyibicajosként én is el szoktam ezen mélázni, hogy vajh hallanak-e a túristák, de ilyenkor persze fékezek, és természetbarát hangokat adok ki magamból :) Szó ami szó, nem az eszközökkel van a baj, hanem a "nekem mindent lehet, mert rohadt sok pénzem van, vagy pedig teljesen civilizálatlan, nemtörődöm ember vagyok" leírású egyáltalán nem jögkövető emberekkel... :( pl. ez: :((((( http://www.mno.hu/index.mno?cikk=402239&rvt=89
A mecseki halálos kimenetelű balesethez fűznék hozzá egy gondolatot. Idén kb. 200 kilométert mentem a Mecsek különböző részein (gyalog). Mikor szembe jött néhány motorizált fazon, mondtam a túratársaimnak, hogy nem lesz jó vége ezeknek a fékevesztett száguldozásoknak. Addig nem fog történni semmi, amíg nem történik valami súlyos baleset. Én attól tartottam, hogy esetleg gázolás fog bekövetkezni (mint ahogy engem is többször majdnem elütöttek már), szerencsére az eddig még nem volt.
Nem ez az első pengeváltásunk. Régen megírtam már, hogy nem vagyok irígy. Nem zavar más pénze, gyorsabb kocsija. Nem Sokadlagos földi hiúságnak tartom, és nem is tekintem örömforrásnak. Hogy sáros- motoros ruhában hova engednek be, hova nem, erről te tudhatsz, én nem. Halkan jegyzem meg, hogy én csak sáros-természetjáró ruhában, bakancsban, hátizsákkal, netán bőrig ázva próbálkoztam. Meglepő, hogy tiszta városi helyen is símán beengedtek - nem is gondoltam volna. Eddig egyszer kértek meg, hogy téliesített fűtött teraszra üljünk, de jogos is volt.
Szégyellje magát akinek kell, én nyugodtan állok bárki -vagy a tükör- elé. VB
ja - az előbb belinkelt cikket épp azért tettem fel, mert én semmilyen részrehajlást nem éreztem az írójától. Számomra úgy tünt, hogy ő tényleg részre hajlás és állásfoglalás nélkül tájékoztatott egy dologról... sajnos ugyanezt nem érzékeltem a tragiksu kimenetelű cikk irójától - gondolom kutya is ilyesmin rághatott be...
Vargabetu: az, hogy ne motorozzon, quadozzon olyan helyen senki, ahol tilos - elvileg senki nem vitatja. Az, hogy gyakorlatilg sokan xarnak rá... annak meg oka van. És alapban ezeket az okokat próbálják sokan megszüntetni és ezen próbálkozás elé gördítenek sokan akadályokat épp azok táborából, akik a leghangosabban elenzik a quadok, endurok használatát a természetben.
Mert olyat, hogy a természetben nincs helye a technikának ... szóval aki ilyen kijelentést tesz, az valahol máshol él és nem a földön...
Tehát próbáljuk meg a tiltások helyett normálisan szabályozni a dolgokat! Persze tudom, hogy jelenleg is szabályozva van - márha szabályozás alatt azt kell érteni, hogy egy az egyben tiltva.
Ezek a szabályok hosszútávon úgysem lesznek tarthatóak - valami alternatívát ki kell találni... ha mást nem, akkor azt, hogy minden quadot és endurót be kell zúzadni... De azért az a szabályzás, ami lehetővé teszi, hogy bárki vehessen ütős endurót, quadot de azt tiltja, hogy azt leműszakosztassa eseteg, hogy torvényesen használhassa - szóval az a szabályzás valahol sántít.
Mert pl. ha azt mondom, hogy ezeket CSAK kijelőlt pályákon lehessen használni - akkor már vásárlásnál kötelezzem arra a vevőt, hogy legyen neki pálya bérlete vagy engedélye... vagy kényszerítsem arra, hogy az eszközt ne lehessen a pálya területéről kivinni stb... stb...
Az ittlévők többsége ellene van annak, hogy erőben állatkodjanak a gépekkel - de pl. magam is szoktam erdőben "állatkodni" néha... (És a sárgán is átmegyek és a zárvonalon is előzök és a sebesség korlátozásokat sem tartom be néha... és tiszteletlenül beszélek idősebbek néhe... és ki nem?). De azért azt tarthatatlannak tartom, hogy tövényt tisztelő állampolgárt az elévült, át nem gondolt szabályok arra kényszerítenek, hogy megszegjem azokat. Persze egyszerű a megoldás - zuzzuk be! De épp az ilyen hozzáállás az ami a legártalmasabb a társadalomra nézve - ne a rombolással oldjunk meg gondokat, hanem olyan szabályok kitalálásával, amikkel a probléma lényegét mindkét fél részére elfogadhatóan oldjuk meg.
Mint már említettem, ha azt akarjuk, hogy a quadosok és az endurósok nem menjenek le az útról, akkor tegyük lehetővé: hogy 1. legalább az úton el tudjon menni (mert jelenleg nem vizsgáztathatóak - csak nagy-nagy kerülőkkel...), 2. jelőljünk ki számukra olyan útvonalakat, amiken nyugodtan közlekedhetnek, 3. valami támogatási rendszert dolgozzunk ki a pályák üzemeltetőinek, 4. az ezen feltétleket lábbal tiporok ellen lépjünk fel drasztikus eszközökkel (de tényleg drasztikusokkal).... stb... stb... De sajnos a jelenlegi hozzáállások alapján én azt látom, hogy valahogy mindenki csak a 4. pontot támogatja... :-)
"...ő az, aki ebből azt vonja le, hogy a hírt kommentáló újságírót/tudósítót kell fikázni..."
Hát ennek végképp semmi köze a quadhoz. Ha valaki hülyeséget csinál, szíve-joga. De ha ezt köztájékoztatás keretében teszi, az már baj. Az említett idézet a cikkből világosan mutatta: szokásos szenzáció hajhászás, hangulatkeltés. Erre kiválóak az ilyen sorok - az újságírás legalja, kártékony kis csótány.
"...Tudod miért ez a tartalma a kommentárnak? Mert közmegvetés tárgyai lettetek..."
Nyugodtan, megszoktam már hogy irigy/féltékeny kiskirályok egyetlen boldogsága ez. Tudod az ilyen gyökerek miatt lesz pont az értelmes emberből is "vérkvados" ahogy írod. Én motoroztam/túráztam a 80-asévekben, tudom hogy pont ez zajlott akkor a motorosok ellen. Egy étteremben nem ülhettél le a poros bőrruhádban. Most meg, hogy a gazdagság egyik jelképe lett a motor, kinyalják a seggét az embernek ha beesik valahova. Undorító, seggnyaló birka-nép.
Szégyellje magát akinek kell, én nyugodtan állok bárki -vagy a tükör- elé. Muhaha...
Sajnos bekövetkezett egy baleset, aminek a végeredménye már visszaforíthatatlan. Nagyon sajnálom, ezt senki sem érdemli!
Lassan nekünk, a természetet tisztelő és védő túrázóknak ...
Természet? Tisztelő?Védő? Muhahaha. És pont KUTYA. olvtárs, akit még mérsékeltnek tartunk, ő az, aki ebből azt vonja le, hogy a hírt kommentáló újságírót/tudósítót kell fikázni. Nem a túristaúton haladó kvadost. Milyen lehet egy vérkvados? Tudod miért ez a tartalma a kommentárnak? Mert közmegvetés tárgyai lettetek. Azért, amiért egy piros leültetett BMW-t ( helyzetjelző+ ívfény-ködlámpa+ tücc-tücc, tudod..) mindenki ott szopat ahol tud.
Csak Ti nem értitek, mert belül vagytok, mint a tormagyökérbe szorult kukac. Ezúton szeretettel üdvözlöm azt a 4 motorost, akik a Cserhát védett területén a kék sáv jelzésen tegnap márc-18-án kora délután zúztak. A képen zölddel határolt részen belül. Gratula nekik, és azoknak is, akik megpróbálják megmagyarázni a megmagyarázhatatlant. Tudom, a motor nem kvad, nem kell kioktatni, a lényeg természetesen ugyan az.
Pontosabban....a patakmedertől indult az x turistaút, amelyik a hegy oldalán vezetett végig, és a legmagasabb pontja 5-6 méter volt. A srác pármuzamosan haladt a patakmederrel, miközben az úton fölfele ment a hátsó kerék kifarolt egy nagy terméskövön amit nedves levelek takartak be.
Ennek következménye az volt, hogy jobboldalra tolta ki a quad hátulját és már nem tudta az úton tartani....
Oldalra borult a quadjával együtt és legurult a lejtőn.
Ez már kicsit konkrétabb idézet - és kicsit szomorubbi s a hír... főleg fakopi kiegészítésével. Én még csak azért is érintve érzem magam, mert igaz, hogy a mecsekben nem nagyon - de a szexszardi dombságban már többször előfordultam. :-(
Kicsit kijavítanám....négy quados és négy motoros volt...nem belehajtott a szakadékba, hanem nem tudott felmenni egy helyen( ahol a csapat egy része már felment) leesett a quadról és szegény legurult....