Esetleg nem voltak atkák a levélfonákon? Nekem van még egy másik télálló banánom is műanyagedényben tartva. Annak meg a levél széle száradt körkörösen.
Nekem a február elején vásárolt 2 Musa Basjoo-m hatalmas lett itt az ablakban.Mikor megjött 1 fonnyadt levele volt mindkettőnek most 5 db.Tápoldatozom hetente.Jönnek egymás után 1 hét alatt 1 levél. Nem ültetem ki csak májusban mert félek,hogy visszesik és tönkre megy.Akkor melegebb van már éjjel és nem lesz akkora változás neki.Pár napra berakom cserepestül árnyékba aztán ki.Kint is tápoldatozom majd.
Tekintettel a jó időre, ki lehet már ültetni a banánt?
A tavalyi banánnal úgy jártam, hogy egész évben csak kínlódott alig-alig nőt és sárga volt a levele. Mi lehetett az oka? Úgy ültettem, hogy ástam egy gödröt és a kerti földet szarvasmarha trágyával összekevertem, ebbe ültetem el, úgy, hogy a banán gyökere ne érintkezzen közvetlen a szarvasmarha trágyás földdel. Nehogy leégesse. Hol hibáztam?
Szerintem holnap átültetheted. Ha túlélte a telet már rövidesen hajtani fog. Már többen is írták, hogy hajt. Az enyém nagyon beindult. Amikor én elültettem ástam egy 80cm széles és 80cm mély gödröt. Teleraktam érett marhatrágyával. Ezt jól belocsoltam. A tetejére raktam egy kis tiszta földet, amire a tövet raktam és kész. Olyan helyre telepítsd, ahol nincs pangóviz, szélcsendes, napos.
Mivel kicsit szeles helyre ültettem a banánom...tavaly nem produkálta magát túl,ezért idén szeretném átültetni egy számára nyugisabb helyre! Mikor tegyem? ...akár holnap? ...vagy várjak még megindul hajtani! ... biztos megfogja és nem lesz baja az átültetéstől? Köszi
A kisebbikből megint vágtam egy szeletet,most már zöld közepet találtam.Remélem ilyen is marad.A nagyobbik,nyomja már ki a levelet.A harmadik nagy viszont teljesen földig fagyott.
A két csomagküldőn (St..., Sie...) kívül, hol lehet még beszerezni Musa Basjoot? Úgy néz ki, nem sikerült átvészelniük a telet, így legalább 1 db-ot szertnék beszerezni helyettük.
Én is szerettem volna leválasztani sarjat,de nem találtam gyökerét,így inkább letettem róla.A nyár folyamán egyet sikerült leválasztani,az egy ismerős kertjét díszíti.
Ó, jó lesz az! A kicsik nálam is eltűntek. Ősszel leválasztottam 10db sarjat, amiket félhomályban, a garázsban teleltettem. A három legkisebb sarj sajnos elszáradt, de a többi visszavágás után gyönyörűen hajt.
Az enyém is tocsog,de a puha részt levágva zöld közepét találtam.Az egyik áltörzsből elég sokat kellett levágnom,egyet meg teljesen a földig vágtam,annyira puha volt.A kisebbek teljesen megpuhultak,majd később kiderül,hogy azokból mi lesz. Szerintem szeleteljed amíg zöld közepét nem találsz.Majd csinálok képet az enyémről is.
Amik középen bújnak azok már az új levelek. Szerencsésen jól teleltettél. Nálam annyi év után még semmi... Az előző évi szármaradékokat nem szoktam levágni.
"Szépen áttelelt banánod" Ez azt jelenti, hogy ha ebben az állapotban megmaradt az álltörzse az jó? Mert nekem valamiért mégsem tetszik. Az összes törzs félkemény, csak úgy tocsog a nedvességtől. Vagy ez teljesen normális? A képen levő három közelebbi vastag közepe már megindult, de a túlsó oldalon levő (ami a legpuhább volt) csak hallgat. (?) Mit csináljak vele? Vágjam vissza addig, amig a közepében nem látok egy kis zöld részt, vagy hagyjam és ha él, úgy is előbújik magától? Mindegyikből visszavágtam kb 5cm -t, a túlsóból pedig 10cm -t. Most így 30-50cm között vannak.
Sziasztok, ma én is kibontottam a banán kuckót: Ház déli oldalán/szalmás takarással teleltek. Tapasztalt banánosoktól kérdezném, hogy a felső puha részt levágjam róluk?
Kiültettem a cserepes banánt. Mostanra az összes levele leszáradt, tavaly is így jártam.:-( Szép gyökérzete van, a szára is egészségesnek néz ki, remélem kihajt.....
Ma először én is elbontottam a takarást, de még nem véglegesen. A nádszövetet még körülötte hagyom, de a "bélést" már nem teszem vissza. Sajnos az én basjoom a földig elrothadt. Én voltam a hibás, mert mikor ősszel levágtam 2 hétig esett az eső, és felülről kapta a csapadékot, ami belefolyt és megfagyott télen. Teljesen a földig vissza kellett vágnom, mert csak ott volt kemény a törzs. A nádszövet keretet is átvariáltam, mert eddig az északi oldalon lehetett kinyitni, most pedíg a délin, csak hogy sok napot kapjon. Mostantól estére zárom, nappalra nyitom a maradék takarást.