Vitaindítónak vázolom Pál apostol lényegesebb eltéréseit Jézus tanításaihoz viszonyítva.
1. Hit általi önigazulás az igazság megismerése helyett
2. Test és lélek ellenségeskedése a sötétség leleplezése helyett
3. Krisztus váltsághalála vagy Isten megbocsátása
4. A törvény betöltése vagy Jézus tanítása
5. Egyházi elöljárók vezetése vagy Isten Lelkének vezetése
6. Kárhozattól való félelem vagy az Isten szeretete
Részletesebb magyarázatot találtok az alábbi linken:
http://jezusvagypal.andreanum.hu/
"Mi az, hogy a halálában lettünk vele egyek? Ez teljességgel értelmezhetetlen."
Megint tőlem kérdezed?
"Avagy nem tudjátok-é, hogy akik megkeresztelkedtünk a Krisztusba, az Ő (a fiú) halálába keresztelkedtünk meg? Eltemettettünk azért ő vele együtt a keresztség által a halálba: hogy miképpen feltámasztatott Krisztus a halálból az Atyának dicsősége által, azonképpen mi is új életben járjunk. Mert ha az Ő (a fiú) halálának hasonlatossága szerint vele egygyé lettünk, bizonyára feltámadásáé szerint is azok leszünk." (Róma6)
Átérezheted a Fiú halálát, meg van engedve az együttérzés, meg elolvashatod mit mond Pál. Egyértelmű.
"ami szerinted, Pál szerint, látszattest látszathalála volt, "
Hasonlatos volt a bűnös hústesthez, hasonlatos, de látható:-) Valóságos, de csak látszólag hasonlatos. Ezt jelenti az, hogy "látszat test". Nem azt jelenti, hogy nem volt teste! És igen, mivel valóságos, ezért halálra adható. Isten meg is tette ezt. (Mindez Pál szerint). Tehát minden, mindennel kompatibilissé válik, ha megérted Pált.
Én tudom, hogy neked nem tetszik ez, ezért hülyeségnek tartod. Nem lehet az, hogy nem én beszélek hülyeséget, hanem te nem érted?
Mi az, hogy a halálában lettünk vele egyek? Ez teljességgel értelmezhetetlen. Természetesen átérezzük a halálát, amit ő azért halt, hogy életünk legyen (ami szerinted, Pál szerint, látszattest látszathalála volt, ami már itt sem kompatibilis azzal, amit állítasz, csak jelzem)
Ez nem jelenti, és nem is jelentheti azt, hogy a halálában lettünk vele egyek, ahogy senki sem lesz egy azzal, akit legyőzött, legfeljebb Istenben Eggyé lényegülnek. Isten viszont nem a halál.
Biztosan igazad van, én csak azt nem értem, hogy mi a boldogít abban, hogy halott vagy? Az, hogy "hit által" élhetsz csak? Hogy "állandóan" meg kell kísértened magad azért, hogy kiderüljön hitben vagy-e? Ez boldogító? Ha téged ez boldoggá tesz, felőlem legyen:-)
Már ne haragudj, hogy megkérdezem, de belőled semmi ellenkezést nem vált az ki, hogy valaki akkor jöjjön téged meglátogatni, mikor neki kedve szottyan? Millió számra haltak meg ebben a világban olyan emberek, akiknek tán még én is irigyelném a hitét...azokat meg nem látogatta meg... és a szerencsétlen sorsú kisgyerekeket sem, akik a vallásos szüleik által rájuk rakott tehertől szabadultak volna még kiskorukban?...
Egy ilyen jézus ne császkáljon a normális, hívő emberek környékén, mert szerintem ciki neki... Mi lenne, ha meghagyná a hívőknek azt a hitet, hogy ők Istent szeretnék imádni?
...feszt odatolakodik valaki, ahol nem is várják... az meg milyen már?...
...teljesen gyanútlanul szolgálja a mindennapi életében a hívő Istent, erre egy kis misztikus izé odapofátlankodik, csak mert fel van támadva, és mindjárt mutogatni is kell mindenkinek... a kis exibicionista...
"De ha a halálában nem látjuk őt, amit azért halt, hogy életünk legyen, akkor eleve halottak vagyunk,akkor mit akarunk mi a feltámadástól? "
Nem, félreérted:-) Ti a halálában látjátok csak őt:-) Hát hiszen a halálába keresztelkedtetek bele, a halálában lettetek vele egyé, nem a feltámadásában:-) Őt nem láthatjátok, mert hiszen ő az Atya jobbján ül:-) És igen, eleve halottak vagytok. Nem én mondom, hanem a tanítód. Ezért várta a halottak feltámadását. És oly nagyon a parusziát.
Ezt tőlem kérdezed? Pál világosan leírja: "a testünk megváltását".
"Nemcsak ez pedig, hanem magok a Lélek zsengéjének birtokosai, mi magunk is fohászkodunk magunkban, várván a fiúságot, a mi testünknek megváltását." (Róma8:23)
Látszik, hogy nem érted Pált, mert akkor nem lenne kérdésed:-)
Boldogító, kellemes érzés, a Fiú ugyanis nem halt meg, hanem feltámadt. De ha a halálában nem látjuk őt, amit azért halt, hogy életünk legyen, akkor eleve halottak vagyunk, akkor mit akarunk mi a feltámadástól?
Arról mesélj inkább nekünk egy kicsit, hogy milyen érzés a fiú halálának hasonlatossága szerint vele egygyé lenni? Hm? Ha már annyira egységben vagy valakivel:-) Érdekes téma nem?
Ha nem egyszeri alkalomról szól, akkor az alkalmasságról szól? Nem, hanem az identitásról. Senki nem mondta, hogy csak egyszeri alkalomról szól. Megint kevered a kártyát, semmi ilyet nem mondtam. Nem ezzel volt a bajom:-) És te továbbra sem érted Pált:-) Erről ennyit. Folyamatosan hazudsz, és folyamatosan ferdítesz:-)
Tegyük hozzá, hogy szerinted, és nem a szöveg szerint. A szöveg egyértelmű: azért kellett próbára tenni magukat, hogy kiderüljön "hitBEN" vannak-e:
Nem szerintem, mert az"Állandóan tegyétek magatokat próbára, vajon a hitben vagytok-e," nem egyszeri alkalmat feltételez és nem is egyszeri alkalomra szól.
A HNM modell alapján kicsit érthetőbben keró báránykáink kedvéért:
"Avagy nem tudjátok-é, hogy akik a krisztusba keresztelkedtünk, az Ő (vagyis az Isten által elküldött Fiú) halálába keresztelkedtünk meg? Eltemettettünk azért Ő vele együtt (vagyis a Fiúval együtt) a keresztség által a halálba: hogy miképpen feltámasztatott a Krisztus (a felkent fiú) a halálból az Atyának dicsősége által, azonképpen mi is új életben járjunk. Mert ha az Ő (a fiú) halálának hasonlatossága szerint vele egygyé lettünk, bizonyára feltámadásáé szerint is azok leszünk." (Róma6:3-5)
"Annak megértésére, amit Jézus jelent és Pál mond, alkalmassá kell válni. Ezért szükségesek a próbatételek."
Tegyük hozzá, hogy szerinted, és nem a szöveg szerint. A szöveg egyértelmű: azért kellett próbára tenni magukat, hogy kiderüljön "hitBEN" vannak-e:
"Állandóan tegyétek magatokat próbára, vajon a hitben vagytok-e,"
Miért volt erre szükség? Azért, mert a páli evangélium "hitBŐL hitBE" jelentetik ki, tehát az önkísértés célja az, hogy a hívők számára is egyértelművé váljon, hogy a "hitBEN" "mik vagytok ti magatok." A hitBEN pedig csak hitből, lehet lenni, a hitBE, csak a hitBŐL vezet az út.
Tehát csak szerinted szól az alkalmasságról, amúgy meg az identitásról. Tetszik érteni?
Tehát nem fogok a félreértéseid fényében gondolkodni a kérdésről, mert teljesen egyértelmű, hogy foggalmad sincs arról, hogy Pál miről beszél, mire hívja fel a híveit. Ezért mondtam már régebben, hogy előbb döntsd el, hogy a krisztusban vagy-é (hitből), vagy nem vagy a krisztusban, és ennek a fényében nyilatkozzál önmagadról, meg a hitedről. Hazudozni nem kell, mert ismerem a tanítást, amit félre akarsz magyarázni, mert vagy gyáva vagy arra is, hogy felvállald a szövetségből fakadó identitásodat, vagy tényleg nem érted azt, akit a mesterednek választottál:-)
Az egységről, hogy kivel/mivel is képzelte magát egységben Pál:
"Avagy nem tudjátok-é, hogy akik megkeresztelkedtünk Krisztus Jézusba, az ő halálába keresztelkedtünk meg? Eltemettettünk azért ő vele együtt a keresztség által a halálba: hogy miképpen feltámasztatott Krisztus a halálból az Atyának dicsősége által, azonképpen mi is új életben járjunk. Mert ha az ő halálának hasonlatossága szerint vele egygyé lettünk, bizonyára feltámadásáé szerint is azok leszünk." (Róma6:3-5)
Téged vagy túlképeztek, vagy túl sokat járhattál cicológushoz. A szövegértelmezés az szerinted olyan nehéz dolog? Majd kezd elölről annak az értelmezését, amit írtam, aztán ne gyárcsál mellé magadnak egy elméletet... én sem szoktam ilyesmit tenni...
"...A Biblia elég egyértelműen leírja, hogy mi a bűn, és mi az igazság...."
Te mikó süllyetté el szégyenedbe utojjára? Láss neki...
"...Az emberek meg a saját értelmezésük szerint akarják kezelni a bűn és az igazság fogalmát..."
Ha egyértelmű lenne benne bármi - biblijába -, akkó eszt a zemberek nem tennék, vagy csak igen megfontoltan és szelektíve...
"...Ha Jézus csak a bibliai bűntől vált meg (hitetlenség), az valójában nem érdekel senkit..."
Jézus még a kereszten is remélte, hogy jön a Zúr, és leszedegeti, vagy nedves kendővel sk törölgeti közben a homlokát, meg biztos vótak még ábrángyaji, hogy személyesen fog jönni a Zúr, és kezeskedik azé, amit a biblijába is meghazudnak...
"...Az emberek a saját egyéni profán bűneiktől akarnak megszabadulni, nem a hitetlenségtől...."
Mikó semmi csodával nem találkozik a zember, akkó semmi hite nem is van... ez úgy logikusan is következik... mikó láttya nagyító alatt, hogy a légynek, póknak milyen bonyolult rendszerű szemizéje van a látás folyamattyának az informácijógyűjtésre, akkó elcsudálkozik rajta, hogy nem semmi egy ilyet összebarkácsolni, mégha evolúciónak álcázza is a Jóisten ezt a részét a teremtésnek... De mikó má tonna csodát látott, akkó meg azon gondolkozik el, hogy mijaszentszaré szivassaja Zisten ezekkel a misztikus szarokka, mikó jöhetne személyesen is, csak mán meg nem akar? És akkó jön be a képbe - ha kerós vagy: a sáti -, a démon, amelyiknek külön szórakozása, hoty szivassa a misztikával a zembereket, mert kapálni a fődön asztat nem szeret...
"...A papok hagyják is az embereket ebben a tévedésükben, mert az emberek ezért mennek a templomba...."
A papok egyik része pont ilyen démonikus tajparaszt, misztikával akar szerezni híveket, mert az a könnyebb megoldás túlélés kapcsán, meg a természetes kiválasztódás ösztönizéjét el kell nyomnija szaporodási ügyben, és mindenképpen akar valamit hagyni maga után a zutókornak, csak azzal nem számol, hogy lehet több ezer év után már azt sem hiszik el hogy létezett, tehát tökre nem fontos, hogy mit alkotott... leszámítva a tojalettett, mert jól alkalmazva még termékenyen is hathat a produktum a természet körforgásában, és a fenntarthatóságért manapság mindent...
"...Egy kis gyónás, és Jézus már át is vállalta a bűnöket...."
Belekébzelődtél eccer is abba, hogy egy gyóntató papnak mennyi baromság sustorgódik bele a fülébe életében? És akkor a pszichiátrián meg csak Napóleonok, meg Jézusok vannak...ezek meg kibírják, pedig hogy Jóska néni, meg Mariska bácsi a Juliskával, meg a Pistikával miket csinál, azt is hallgatnia kell, még akkor is, ha nem akarja... a szomszéd tehenének a döglésétől kezdve, az uzsorás halálának részletes kidolgozását is beleértve... Aki a gyónást kitalálta, az sem volt normális, mert egy emberre ennyi szemetet ráterhelni embertelen...
"...Az emberek nem istenben akarnak hinni, hanem, hogy ilyen egyszerű megszabadulni a napi bűnöktől...."
Indiában is ezzel taroltak a kerók, a teljesen kasztjavesztett, kitaszított páriják kaptak az alkalmon, és úgy hagyták ott a zősejik vallását, mint a huzat... India lakossága nagyjából mára meg is előzte Kínáét, születnek vissza rendületlenül szegények, mert a keresztelkedés illúzijója pszichikai könnyebbséget ugyan jelenthet, de az önmegvalósítás folyamatában a világon semmire nem jó...
"...A bibliai igazság meg szintén nem az, amit az emberek szeretnének, hanem amit Jézus mond...."
Egyik opcijóra se fogaggyál, mert egyrész fingunk sincs má, hogy a 325 736 bilijafordításból mit mondott a Jézus, azt sem tartják sokan valóságnak, hogy a Jézus létezett, ha meg létezett, és szembe ment a zsidókkal, és azokat nem kövezte halálra a Zúr, akkó meg minek is beszélgetni Jézusró, hippi vót a saját korszakában... hozzá mán valami igehelyet a biblijából, hogy keményen művelte a saját fődjét(ami persze Istené), meg családja is vót, feleség, gyereke, meg amivel jár...zsidókná szokás olyan tanácsokat osztogatni, amit meg is élt a zillető...
"...De ezt az igazságot még annyira sem értik az emberek, mint a bibliai bűn fogalmát...."
Ha szentírás alapján akarod kideríteni, hogy mi a zikasság, az sohaabüdöséletbe nem fog összejönni ... nem csak neked, senkinek...
Megkísértetted már önmagad? Erről kértem beszámolót, a süketelést hagyjuk. Szóval majd utána folytatjuk.
Oké, akkor figyelj, és ne süketelj!
2Korintusz 5 Állandóan tegyétek magatokat próbára, vajon a hitben vagytok-e, állandóan próbáljátok meg, mik vagytok ti magatok.+ Vagy nem vagytok tisztában azzal, hogy Jézus Krisztus egységben van veletek?+ Kivéve, ha alkalmatlanok vagytok.
6. Igazán remélem, hogy felismeritek majd, hogy mi nem vagyunk alkalmatlanok.
Eszerint a levél szerint vannak, akik az egységet nem ismerik fel, mert alkalmatlanok erre. Miért? Mert hitetlenek. Annak megértésére, amit Jézus jelent és Pál mond, alkalmassá kell válni. Ezért szükségesek a próbatételek. Tehát: ha valaki az élettől kapott első pofon után hitehagyottá válik, az még nem kísértette meg és nem tette még magát próbára elégszer ahhoz, hogy alkalmassá váljon. Ennek fényében gondolkodj el a folytatáson...
Tehát a megtapasztalásaidnak nem felelt meg a Biblia által kinyilatkoztatott, hanem megkerested azt az istent, aki szerinted a valóságban IS létezik.
Neked egy bábud van, nem istened. - illetve: a te istened csupán egy bábu. Olyan, amilyennek elképzeled. - és lehet olyan!
Azt nemigen értem, hogy ilyesmi nyilatkozataid után mi bajod a "dalai" - val — akivel akár együtt is hozzászólhatnátok az élet nagy-, és általatok elképzelt dolgaihoz. Hiszen egyiktek sem mond semmit, ami konkrétum.
"...Te olyat akarsz imádni, aki megfelel az elképzelésednek...."
Igen sok szentírást áttanulmányoztam, miután a "vallásom" megtapasztalása után felmerült pár apróság Istennel kapcsolatban, és a Biblia a világon semmire nem volt jó a megtapasztalásokkal kapcsolatban, ezért szélesebb körben terjesztettem ki az érdeklődésem Isten után...tehát nem az elképzelésem szerinti Istent imádom, hanem Aki a valóságban is létezik...
Nem Atya, nem Jézus, meg nem akárki...
Azzal vitázol megváltásról, akivel szeretnél együtt ríni rajta... hajrá!:)
Rosszul gondolod szerinted. A Biblia egy kanonizált szentírás, tehát lehet, hogy több részlete egyezik az én szentírásom, vagy mások szentírásainak bizonyos részeivel, ami nem jelenti azt, hogy Jézus hamukagép volt, sem azt, hogy korrektül tudta a Zigasságot...
De már ne is haragudj meg, ha veszem a szentírásnak azon részét, hogy ne lopj, csalj, hazudj, vagy paráználkodj, akkor nekem egy olyan valakinek az imádása még csak napirenden sincs, aki képes azért meghalni, mert valaki lop, csal, hazudik, vagy paráználkodik...Lopjon, csaljon, hazudjon, vagy paráználkodjon, és haljon meg a saját bűneiért...De az ő halálból szerinted tanult az emberiség, hogy ne lopjon, csaljon, hazudjon, vagy paráználkodjon? Segítek: nem tanult... a hiábavalóságoknak is vannak extrém sportjai, a keresztrefeszítés, és mások bűneiért való meghalás egy ezek közül...