Keresés

Részletes keresés

tuutuu Creative Commons License 2005.12.22 0 0 312

Hehehe..:}} Jól körbeirdaltuk a témát, reggel meg kiderült, hogy nincs is hal, amit megsüssek, úgyhogy prolongálva..:}}

Mindenesetre jól megjegyeztem a dolgokat. Majd állítólag januárban lesz, majd beszámolok.

Mottó: egy újszülöttnek minden vicc új..:}}

( Nem tipródtam volna ezen, ha az első ilyen - ugyan nem keszeg- sütésem nem gumi lett volna), akkor profi lennék....)

Előzmény: oiuz (310)
oiuz Creative Commons License 2005.12.22 0 0 311

Helló!

 

A viccet félre téve egy kicsit....

 

 

Kívánok minden Topik-Írónak, és -Olvasónak:

Nagyon szép és szeretetteljes Karácsonyi Ünnepeket és

boldog sikerekben gazdag Új Évet!

 

 

 

Sok jó halat az ünnepekre!

 

Én mint topicgazda visszavárok mindenkit a jövő évben, beszámolókkal, ötletekkel, megvitatandó témákkal.

Addig is vigyázzatok magatok és családotokra!

 

afSiH

oiuz

oiuz Creative Commons License 2005.12.22 0 0 310

HALi HALi HÓ HOHÓ!

 

Nem szeretnék kifejezetten kötekedősnek látszani, de egy kicsit sokat tötymörögtök a keszeg irdalásán.... szerintem.....

 

Namármostanezennel:

 

NE TÖKÖLJ, SÜSS! Felkiáltást lehetne követni, és egy erőteljes, némileg (de nem nagyon) átgondolt kísérletet lehet elkövetni a keszeggel.

 

Nagyon csak akkor lehet elrontani szerintem a keszeget, ha az alaphal rossz azt meg senki sem mondja meg egy fagyasztott keszegről, hogy az most jóízű vagy borzasztó!

 

Szerintem BÁTRAN, ELSZÁNTSÁGGAL csapj bele a lecsóba oszt akinek ízlik eszi, akinek nem; nem.

 

 

 

BÍZZ A KESZEGBEN......

 

 

Minden esetre sok sikert, a keszeget én nagyon szeretem..... és szerintem egy fincsi hal....

 

addig is

afSiH

 

oiuz

Előzmény: tuutuu (309)
tuutuu Creative Commons License 2005.12.21 0 0 309

Kösz, akkor megnyugodtam. Délelőtt a fazon( akinél a hekkeket szoktam enni..:}}, odacipelt egy szakács külleműhöz, hogy az majd jól megmondja , hogyan süssek keszeget. Na, ő azt mondta, hogy sózzam be vagy fél napra, az jól kitol a szálkákkal.

Eddig úgy tudtam, hogy a marinálás tol ki a szálkákkal, de nem cifráznám..

Szóval akkor majd kísérletezek.

A fritőz azért tetszik, mert nincs elégetett olaj, stb: még a rácsot se szoktam használni, hőfokszabályzós lábosként működik.

A rántott ez+az egészen kényelmesen megy, megvan a menetrend hőfokkal.

Tényleg: olyan nincs, hogy betevéskor melegebb olaj, aztán kisebb lendület, a végén nagyobb hőfok?

( Bár az időket tekintve, nemigen lehetne ilyen trükköket összehozni.)

Na jó eldugulok..:}}}

Azt hiszem, holnapután kísérletezek egy jót.

Előzmény: Dydand (308)
Dydand Creative Commons License 2005.12.21 0 0 308
Igen, így van. Ez egy csöppet sem logikus, de akkor is így van. A szálkákkal PÁRHUZAMOSAN, a hossztengelyre merőlegesen kell az irdalást végezni, egészen a gerinccsontig.

Nem vagy értetlen, csak logikusan gondolkodsz :)
Előzmény: tuutuu (306)
Dydand Creative Commons License 2005.12.21 0 0 307
No: ha mindenáron fritőzt akarsz ám legyen, de ne tedd rá (még kicsit sem) a fedőt, ergo akkor már csinálhatod serpenyőben is :)
Előzmény: tuutuu (305)
tuutuu Creative Commons License 2005.12.21 0 0 306

Továbbra sem értem.Keresztben fexik előttem a hal. Hossztengelyére merőlegesen elkezdem irdalni, akkor attól ugyan nem vágok el egy szálkát sem.. vagy igen?

 

tuutuu

most Értetlen

Előzmény: Dydand (303)
tuutuu Creative Commons License 2005.12.21 0 0 305

Nem azt mondtam, hogy hekket irdalni, hanem hogy belül van a szálka..:}}

Mi a baj a fritőzzel?

Az enyém nem forog, mert a motor elrohadt, csak sok olaj..:}}n

Előzmény: Dydand (304)
Dydand Creative Commons License 2005.12.21 0 0 304
Amúgy hekket irdalni? Hmmm..... ilyet még nem hallottam, az porcos hal és mint ilyen szétfolyik ilyen jellegű irdalás után.
Előzmény: tuutuu (300)
Dydand Creative Commons License 2005.12.21 0 0 303
A hal egészben van. Ha olyat olvasol, hogy bőrös felével így-úgy, akkor az már hal szelet.
A szálka bent van a halban, igen :) Nem szecskázod le a halat azzal, hogy a gerincéig beirdalod hiszen pont az a lényege az irdalásnak: a hal szálkáit minél apróbb (és ezáltal 1: feloldódó, 2: észrevétlen, és ezáltal ehető nagyságú) részekre vágd. A végén olyan lesz a hal, ahogy írtam is, de nem baj, sőt (írtam: az a jó) mert a kéreg, azaz a paprikás liszt (vagy bármi más) összefogja sütés közben.
Előzmény: tuutuu (300)
Dydand Creative Commons License 2005.12.21 0 0 302
Ááááá, nehogy fritőzbe tedd!!!!! Nem nyúlka piszak, azt nem szabad :)
Rendes serpenyőben süsd, különben ugyanúgy jársz, mint a múltkori hekkel....
Előzmény: tuutuu (301)
tuutuu Creative Commons License 2005.12.21 0 0 301
Oké, a hőfokra meg van a fritőzön egy halacska..:}}
Előzmény: Dydand (299)
tuutuu Creative Commons License 2005.12.21 0 0 300

Na jó, akkor mégsem értek semmit. Az irdalással van bajom. A nagykönyvben azt olvastam, hogy a bőrös fele legyen a deszkán, aztán sűrűn elvagdosni a szálkákat. Az én emlékeim szerint a szálkák belül vannak , tehát a belülről vagdosás logikus lenne, de azt csak filével lehet játszani..Nem?

Ha kívülről átvágom a szálkát, leszecskázom az egész halat..

Vagy kívül, a bőrhöz közel van a szálka? A hecknél nem..:}}}

Előzmény: tuutuu (298)
Dydand Creative Commons License 2005.12.21 0 0 299
Nincs kérdés: sokban :) Mennyiségileg az a jó, ha el tud merülni benne. Ennek ellenére meg kell fordítani.
Előzmény: tuutuu (298)
tuutuu Creative Commons License 2005.12.21 0 0 298
Kösz, a kérdés az már csak, hogy sok olajban/zsírban, vagy kevésben?
Előzmény: Dydand (295)
TTAMAS Creative Commons License 2005.12.21 0 0 297
Akkor jó, ha a hal még jeges, de már meg tudod hajlítani.
Előzmény: TTAMAS (296)
TTAMAS Creative Commons License 2005.12.21 0 0 296

Ami miatt aggódok, az egyedül a fagyasztott állapot, kiengedés után ugyanis szétmállós lehet, és így irdalásnál egyszerűen trancsírozott, szétfoszló hal lesz és nem irdalt :(

 

Nem teljesen kiolvadt állapotban kell irdalni. Olyankor még jobban lehet, mint frissen.


Előzmény: Dydand (295)
Dydand Creative Commons License 2005.12.21 0 0 295
HALihó!

Irdalni, az igaz, de a keszegnél ez azt jelenti, hogy maximum (!!!) miliméterenként, különben csak szaporítod a szálkát, mintsem eltünteted (ez szokott az alapvető hiba lenni a keszegkészítésnél). Az irdalásnál arra ügyelj még, hogy mélyen vágd be a halat (azaz a gerincéig) majd' minden vágásnál fogsz hallani egy recsegő-ropogó hangot: az a jó! Fejtől indulva mehetsz a farokig, addig megszokod a mélységet és a vágás-sűrűséget is. Nem baj, ha olyan "szétesősen" néz ki az irdalás után, (szintén) az a jó, a kéreg úgyis összefogja.
Ami miatt aggódok, az egyedül a fagyasztott állapot, kiengedés után ugyanis szétmállós lehet, és így irdalásnál egyszerűen trancsírozott, szétfoszló hal lesz és nem irdalt :(
A paprikás liszt sem rossz, de próbálkozhatsz a következővel: zúzott fokhagymát, mustárt, sót, lisztet, fűszerpaprikát és egy nagyon pici porcukrot keverj össze és azzal dörzsöld be jól a halat. Ugyanúgy kell sütni, mint a hagyományos paprikás-lisztest: közepes tűzön (szépen sercegjen sütés közben, de nem kell annyira, mint a sültkrumplinál) finom ropogósra süsd, oldalankét kb. 6-8 perc, ennyi idő alatt már feloldódnak a nagyon apróra vagdalt szálkák.
Üdv: dy
Előzmény: tuutuu (294)
tuutuu Creative Commons License 2005.12.21 0 0 294

Na kérem, igazi amatőrnek kellene segítség. Imádom a keszeget, és holnap hozzájutok pár darab mélyhűtött halacskához.

Hogyan cslekedjek, hogy végül csak a feje, meg a gerince maradjon a nagy zabálás után?

Tudom, irdalni, meg paprikás liszt, nade qtyaütőnek lépésenként kellene. Nem szeretnék gumit sütni, mint egyszer heckből sikerált.

Dydand Creative Commons License 2005.12.21 0 0 293
Egy gyors ötlet:

Pisztráng mandulával

10 db egész pisztráng, 5 dl tej, 3 dkg só, 12 dkg liszt, 15 dkg mandula, 10 adag vajas burgonya

Az előkészített pisztrángokat tejbe áztatjuk, amelyben többször megforgatjuk, hogy mindenütt érvényesüljön a tej ízjavító és puhító hatása. Közben előkészítjük a mandulát: metéltre összevágjuk. A pisztrángot kiemeljük a tejből és gondosan leszárítjuk. Sózzuk, majd lisztbe forgatjuk. Serpenyőben egy kevés vajat melegítünk, amelyben lassan készre sütjük a pisztrángokat. A sütés vége felé hozzáadjuk az előkészített mandulát, és együtt fejezzük be az étel készítését. A készre sütött pisztrángokat lapátkanál segítségével előmelegített halastálra tálaljuk. A tetejére öntjük a vajas mandulát. Vajas burgonyát adunk hozzá.

Arányosan csökkentsd az adagokat, ha levesebb a hal.

Üdv: dy

(még jelentkezem pár ötlettel:)
Előzmény: oiuz (291)
Dydand Creative Commons License 2005.12.21 0 0 292
Tényleg, írtad is, hogy nincs sütőd. Akkor fűszerezd be kedved szerint, és zsemlemorzsába forgatva süsd ki olajban. Isteni!
Előzmény: oiuz (291)
oiuz Creative Commons License 2005.12.21 0 0 291

HALi!

 

(franciásan ALi) :::)))))

 

én kérek elnézést!

 

A sütő kilőve, mert nincs, a többi tanácsot köszi!

 

Ezen a kopoltyúkérdésen még nem gondolkoztam el soha......

 

afSiH

 

oiuz

Előzmény: Dydand (290)
Dydand Creative Commons License 2005.12.21 0 0 290
afSiH!

Röviden: fordíts:)
Gondolj vissza olyan helyekre, ahol halat ettél: volt valamelyikben kopoltyú? Ugye nem :)

Ha pár ötletet elfogadsz:
-zöldfűsszeres töltelékbe ne tégy citromot, hanem magára a halra csorgasd sütés előtt. Legjobb, ha só, fűszerek és citromlé keverékével kenegeted, dörzsölöd be sütés lőtt (ehhez jó, ha szép sűrűn be is irdalod, akkor jobban átjárja a fűszeres-citromos íz). Ha zöldfűszerekkel töltöd, akkor ne rántsd, hanem süsd (sütőben), így valóban kijön a zöldfűszerek aromája, rántás- vagy lisztes forgatás után (a folyamat rövidsége és jellege miatt) nem.

Üdv: dy
Előzmény: oiuz (289)
oiuz Creative Commons License 2005.12.21 0 0 289

HAL-ó Haltársaim!

 

 

Lenne egy kérdésem:

 

A kopoltyú megkeseríti-e a sütve készített halat?

 

A helyzet rövid leírása:

 

Hozzá jutottam egy pár igen tetszetős kicsi pisztránghoz (vettem őket). Ezek lesznek a Szent Este díszei.

Ötletem e következő:

Hasukat megtöltöm zöldfűszerekkel+ 1-1 citromkarikával, majd lezárom a hasukat, és kirántom őket..... vagy csak lisztbe forgatva megsütöm....

 

Ez a terv.

 

Szóval fordítsak-e figyelmet a kopoltyú eltávolítására, vagy nem kell?

 

 

Jó halat!

 

afSiH!

 

oiuz

tuutuu Creative Commons License 2005.12.20 0 0 288

Azért a fiad nem piskóta ficere..:}}}}

Részvétem. Pl. ki lehet adni neki a hollandi mártást, hadd szokja a készítés örömeit. Aztán, ha elbökte, a vörös tonhal simán átmegy a vizsgán..:}}}

Előzmény: szkati (286)
Dydand Creative Commons License 2005.12.20 0 0 287
Szerintem nem érdemes aggódnod, nagyon finom lesz :) Sózni lehet (szerintem kell is) picit, de én fűszert semmit sem tennék rá, nehogy elnyomja a hal finom ízét. Gondolj úgy rá, mint a lazacra: azt sem fűszerezi agyon az ember, mégis nagyon finom.
Előzmény: szkati (286)
szkati Creative Commons License 2005.12.20 0 0 286
Én kezdek már igen ideges lenni a karácsony esti vörös tonhal miatt, amit a fiam hollandi mártásos spárgával kért( a fene a gusztusát!). A spárgaszezonban legalább 3 kg spárgát lefagyasztottam, úgyhogy nem gond, de a vörös tonhal miatt aggódom. Tegyek rá sót, vagy valami fűszert? Szerintetek?
Dydand Creative Commons License 2005.12.19 0 0 285
:))))
Én már előre készülve -a két ünnep között- egy jó bográcsos halászlé alapot összeszedtem (ponty, amúr, busa, harcsa fej, farok, egész törpeharcsa, ponty-, harcsa- és amúr derék). A lényeg, hogy a két ünnep között egy fincsi bográcsos (!) halászlét fogok főzni, ez nálunk (lakótelepen !!!) hagyomány, ehhez mért a mennyiség is:) Eddig mindig nagyon finom volt:) Bajai módon készítem mindig.
A hentes fontos (én ma hoztam haza némi velőscsontot a karácsonyi vegyes-levesemhez).
Előzmény: tuutuu (284)
tuutuu Creative Commons License 2005.12.19 0 0 284

Persze, koponya..:}}}

Mindenesetre okosabb lettem.

A következőre is itt reagálok:

persze, énnekem is van saját hentesem, amikor a marhamizéria miatt nem árultak cupákos csontokat, nekem mindig volt..:}}

Ez a halas muki meg olyan, amilye, ha nem muszáj, kikerülöm.

Szóval, kösz a tájékoztatást. Majd ha lehiggadnak a kedélyek, jövőre főzök egy jó halászlét ( remélem..:}})

Előzmény: Dydand (267)
oiuz Creative Commons License 2005.12.19 0 0 283

afSiH

 

Kedves Dydand!

 

 

Nagyon-nagyon köszönöm a fáradozásodat, és elnézést kérek, hogy csak most válaszolok, de kölhonban voltam.

 

Nagyon tetszenek a receptek, így meg is fogo őket csinálni, (legalább egyet) amikor majd lesz sütőnk! Jelenleg olyan albiban élünk ahol niincs sütő ami nagy hiba, és sokszor kellemetlen, de már nem sokáig lesz ez így:::))))))

 

Kedves Topictársak!

 

Örömöre szolgál, hogy felzajdult a topik....

Csak így tovább!

 

 

ne feledjétek:

 

afSiH

 

oiuz

Előzmény: Dydand (269)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!