Nem szeretnék kifejezetten kötekedősnek látszani, de egy kicsit sokat tötymörögtök a keszeg irdalásán.... szerintem.....
Namármostanezennel:
NE TÖKÖLJ, SÜSS! Felkiáltást lehetne követni, és egy erőteljes, némileg (de nem nagyon) átgondolt kísérletet lehet elkövetni a keszeggel.
Nagyon csak akkor lehet elrontani szerintem a keszeget, ha az alaphal rossz azt meg senki sem mondja meg egy fagyasztott keszegről, hogy az most jóízű vagy borzasztó!
Szerintem BÁTRAN, ELSZÁNTSÁGGAL csapj bele a lecsóba oszt akinek ízlik eszi, akinek nem; nem.
BÍZZ A KESZEGBEN......
Minden esetre sok sikert, a keszeget én nagyon szeretem..... és szerintem egy fincsi hal....
Kösz, akkor megnyugodtam. Délelőtt a fazon( akinél a hekkeket szoktam enni..:}}, odacipelt egy szakács külleműhöz, hogy az majd jól megmondja , hogyan süssek keszeget. Na, ő azt mondta, hogy sózzam be vagy fél napra, az jól kitol a szálkákkal.
Eddig úgy tudtam, hogy a marinálás tol ki a szálkákkal, de nem cifráznám..
Szóval akkor majd kísérletezek.
A fritőz azért tetszik, mert nincs elégetett olaj, stb: még a rácsot se szoktam használni, hőfokszabályzós lábosként működik.
A rántott ez+az egészen kényelmesen megy, megvan a menetrend hőfokkal.
Tényleg: olyan nincs, hogy betevéskor melegebb olaj, aztán kisebb lendület, a végén nagyobb hőfok?
( Bár az időket tekintve, nemigen lehetne ilyen trükköket összehozni.)
Igen, így van. Ez egy csöppet sem logikus, de akkor is így van. A szálkákkal PÁRHUZAMOSAN, a hossztengelyre merőlegesen kell az irdalást végezni, egészen a gerinccsontig.
Továbbra sem értem.Keresztben fexik előttem a hal. Hossztengelyére merőlegesen elkezdem irdalni, akkor attól ugyan nem vágok el egy szálkát sem.. vagy igen?
A hal egészben van. Ha olyat olvasol, hogy bőrös felével így-úgy, akkor az már hal szelet. A szálka bent van a halban, igen :) Nem szecskázod le a halat azzal, hogy a gerincéig beirdalod hiszen pont az a lényege az irdalásnak: a hal szálkáit minél apróbb (és ezáltal 1: feloldódó, 2: észrevétlen, és ezáltal ehető nagyságú) részekre vágd. A végén olyan lesz a hal, ahogy írtam is, de nem baj, sőt (írtam: az a jó) mert a kéreg, azaz a paprikás liszt (vagy bármi más) összefogja sütés közben.
Na jó, akkor mégsem értek semmit. Az irdalással van bajom. A nagykönyvben azt olvastam, hogy a bőrös fele legyen a deszkán, aztán sűrűn elvagdosni a szálkákat. Az én emlékeim szerint a szálkák belül vannak , tehát a belülről vagdosás logikus lenne, de azt csak filével lehet játszani..Nem?
Ha kívülről átvágom a szálkát, leszecskázom az egész halat..
Vagy kívül, a bőrhöz közel van a szálka? A hecknél nem..:}}}
Ami miatt aggódok, az egyedül a fagyasztott állapot, kiengedés után ugyanis szétmállós lehet, és így irdalásnál egyszerűen trancsírozott, szétfoszló hal lesz és nem irdalt :(
Nem teljesen kiolvadt állapotban kell irdalni. Olyankor még jobban lehet, mint frissen.
Irdalni, az igaz, de a keszegnél ez azt jelenti, hogy maximum (!!!) miliméterenként, különben csak szaporítod a szálkát, mintsem eltünteted (ez szokott az alapvető hiba lenni a keszegkészítésnél). Az irdalásnál arra ügyelj még, hogy mélyen vágd be a halat (azaz a gerincéig) majd' minden vágásnál fogsz hallani egy recsegő-ropogó hangot: az a jó! Fejtől indulva mehetsz a farokig, addig megszokod a mélységet és a vágás-sűrűséget is. Nem baj, ha olyan "szétesősen" néz ki az irdalás után, (szintén) az a jó, a kéreg úgyis összefogja. Ami miatt aggódok, az egyedül a fagyasztott állapot, kiengedés után ugyanis szétmállós lehet, és így irdalásnál egyszerűen trancsírozott, szétfoszló hal lesz és nem irdalt :( A paprikás liszt sem rossz, de próbálkozhatsz a következővel: zúzott fokhagymát, mustárt, sót, lisztet, fűszerpaprikát és egy nagyon pici porcukrot keverj össze és azzal dörzsöld be jól a halat. Ugyanúgy kell sütni, mint a hagyományos paprikás-lisztest: közepes tűzön (szépen sercegjen sütés közben, de nem kell annyira, mint a sültkrumplinál) finom ropogósra süsd, oldalankét kb. 6-8 perc, ennyi idő alatt már feloldódnak a nagyon apróra vagdalt szálkák. Üdv: dy
10 db egész pisztráng, 5 dl tej, 3 dkg só, 12 dkg liszt, 15 dkg mandula, 10 adag vajas burgonya
Az előkészített pisztrángokat tejbe áztatjuk, amelyben többször megforgatjuk, hogy mindenütt érvényesüljön a tej ízjavító és puhító hatása. Közben előkészítjük a mandulát: metéltre összevágjuk. A pisztrángot kiemeljük a tejből és gondosan leszárítjuk. Sózzuk, majd lisztbe forgatjuk. Serpenyőben egy kevés vajat melegítünk, amelyben lassan készre sütjük a pisztrángokat. A sütés vége felé hozzáadjuk az előkészített mandulát, és együtt fejezzük be az étel készítését. A készre sütött pisztrángokat lapátkanál segítségével előmelegített halastálra tálaljuk. A tetejére öntjük a vajas mandulát. Vajas burgonyát adunk hozzá.
Arányosan csökkentsd az adagokat, ha levesebb a hal.
Röviden: fordíts:) Gondolj vissza olyan helyekre, ahol halat ettél: volt valamelyikben kopoltyú? Ugye nem :)
Ha pár ötletet elfogadsz: -zöldfűsszeres töltelékbe ne tégy citromot, hanem magára a halra csorgasd sütés előtt. Legjobb, ha só, fűszerek és citromlé keverékével kenegeted, dörzsölöd be sütés lőtt (ehhez jó, ha szép sűrűn be is irdalod, akkor jobban átjárja a fűszeres-citromos íz). Ha zöldfűszerekkel töltöd, akkor ne rántsd, hanem süsd (sütőben), így valóban kijön a zöldfűszerek aromája, rántás- vagy lisztes forgatás után (a folyamat rövidsége és jellege miatt) nem.
Szerintem nem érdemes aggódnod, nagyon finom lesz :) Sózni lehet (szerintem kell is) picit, de én fűszert semmit sem tennék rá, nehogy elnyomja a hal finom ízét. Gondolj úgy rá, mint a lazacra: azt sem fűszerezi agyon az ember, mégis nagyon finom.
Én kezdek már igen ideges lenni a karácsony esti vörös tonhal miatt, amit a fiam hollandi mártásos spárgával kért( a fene a gusztusát!). A spárgaszezonban legalább 3 kg spárgát lefagyasztottam, úgyhogy nem gond, de a vörös tonhal miatt aggódom. Tegyek rá sót, vagy valami fűszert? Szerintetek?
:)))) Én már előre készülve -a két ünnep között- egy jó bográcsos halászlé alapot összeszedtem (ponty, amúr, busa, harcsa fej, farok, egész törpeharcsa, ponty-, harcsa- és amúr derék). A lényeg, hogy a két ünnep között egy fincsi bográcsos (!) halászlét fogok főzni, ez nálunk (lakótelepen !!!) hagyomány, ehhez mért a mennyiség is:) Eddig mindig nagyon finom volt:) Bajai módon készítem mindig. A hentes fontos (én ma hoztam haza némi velőscsontot a karácsonyi vegyes-levesemhez).
Nagyon-nagyon köszönöm a fáradozásodat, és elnézést kérek, hogy csak most válaszolok, de kölhonban voltam.
Nagyon tetszenek a receptek, így meg is fogo őket csinálni, (legalább egyet) amikor majd lesz sütőnk! Jelenleg olyan albiban élünk ahol niincs sütő ami nagy hiba, és sokszor kellemetlen, de már nem sokáig lesz ez így:::))))))