Oltás esetén nemes alatt értjük, azt az egy rügyes csapot amelyet angolnyelves vagy ékoltással ráillesztünk az alanyra. A rügy( nodusz) felett maradjon kb 2- 3 cm és a rügy alatt minél közelebb kell megvágni az oltó felületet.
Megcsináltam a harmatgyökerezést és azt tapasztaltam a kiohónál,hogy egész évben fonnyadt szenvedett most mikor kibontottam ,a fő gyökér egyszerűen elrohadt és hozzáéréskor szétporladt és egy fiatal gyökér vette át a főszerepet .eEt azért írom mert érdekes, ilyet még nem tapasztaltam 40 év alatt.
Kézben oltáskor angol nyelves oltás esetén, mikor egymásba illesztettem a a két veszőt akkor kenjem be fa géllel és úgy tekerjem rá a rafiát vagy előbb a rafia és átunna a fagél?
Itt viszont omega ollóval vágják ,a kezével igazítja ,kötegben mártja a piros viaszba ,utána vízben hűti,és mehet a helyére.Veredelungsmaschinen - YouTube
Eleinte tőkenyakba oltottam a szőlőt, de már abbahagytam... Van néhány tőkém igy, de 1. "mélyen van a föld", s öregszem. 2. mélyre kerül a tőkenyak-- macerás mélyen mindig kibontani, és gyökereket gyakran vagdosni...
A legjobb a zöldoltás --most is néztem az oltásokat (zöld-fás, fás-fás döntve, szemzés, zöldoltás)
mert ez forr össze a legtökéletesebben, de időjárásfüggő.
Igy tényleg a legbiztosabb-mult év volt az első év-- a zöldre fás.
Próbáltam már a tőkenyakba oltást, de meg se közelítette a zöldbe-fás oltás hatékonyságát. Azt tanácsolom, hogy a fagycsapot 2 szem feltt vágd el, a kitörő két hajtásba olts zöldbe fásat májusban. Egyik biztosan megfakad! A tőke többi részét vágd le, ha nagyon erős akkor alaposan metszd vissza, hogy az új nemest növelje. Azt aztán alakítgathatod kedvedre. Szerencsés esetben még az idén megkóstolhatod az új szőlődet.
Mi bajod a vékony alany-vastag nemes kombinációval? A meggybe cseresznyével se lenne gond, ha a cseresznyét támrendszer tartaná.
Ez jó ötlet volt megyek is a kispadlásra ilyen úszógum a mi gyerekeinknek is volt.
De ha már megszólítottál ,te hogyan csinálnád, ha le szeretnél váltani egy régi tőkét,hogyan tennéd? Tehát gyökérnyakba oltás baltával hasítva csavarhúzóval kitámasztva jobra balra egy egy csap 2 szemmel ,kettő csap közötti rés vizes vécépapírral kitömve ,lekötözve kender zsineggel ,utána az egész műtét bekenve agyaggal.Kérdés :hol vágnád el a tőkét kiásás után ,a régi oltás felett tehát a nemesnél lehet kövidinka , vagy az oltás alatt lehet ripária.Tehát magyarra lefordítva pró- kontra melyiknél nagyobb az esély hogy sikerül ? A másik dilemmám ,most harmat gyökereztem és azt tapasztaltam sok helyen főleg a seedleseknél karnyi vastagságú a nemes, a vadalany pedig szinte ceruza vastag ,Egy oltványosnak ezt mér nem kell tudnia ,hogy az egyik elhagyja a másikat? Ez olyan mintha magas törzsű meggybe oltanál cseresznyét, és egy pár év múlva látnád a növekedési külőmbséget.
Nálam a legjobban bevált oltószalag a (kilyukadt) gyermek fürdőmedence anyagából vágott 1 cm széles csík. 'Ingyér!' Mielőtt használom jól meghúzom, megnyúlik, aztán mikor rátekerem az oltásra össze akar húzódni, ergó lérmentesen zár. Ha dagad a forradás akkor nyúlik, nem vág be. Akár egy évig is ott maradhat. Masnira szoktam kötni, aztán csak meg kell hózni a végét és visszatekerni. (Aki spórolni akar, többször is használhatja ugyanazt.) :-)
Nekem is van stocker szalagom széles körben használom márkb 5 éve de felháborító ,hogy csak Szigetszentmiklóson lehet hozzájutni aranyáron,nem pedig minden mezőgazdasági boltban.Gondolom neked is tetszett milyen erős volt az összeforradás mikor letekerte asárga szalagot.
122512! Ha nem egy "teknő mélyén" van a kerted,és a talajvíz 1,5-3 m.között van,akkor elviekben nincs probléma.A lösz,és nyiroktalaj is alkalmas szőlőtermesztésre.A szőlő az enyhén savas talajt kedveli/Ph=6 - 6,5/,de a kissé lúgosabb környezetben is megél,ha megfelelő mésztűrő alanyt teszel alá.De nálad nem lehet probléma a Ph értékkel.
Ami még nagyon fontos:csak napos helyre ültesd,ahol a nap nagy részében oda süt a nap.
Kedves Voodruff!Megnéztem a videót.Az a szalag,amivel betekerte sárga papírszerű anyag volt.Atután
amikor kitekerte,akkor már szürkés fekete müanyagnak tünt.Úgy látszik időközben megváltozott a színe,mi több az anyaga is.Most akkor melyik az igaz?Kinek és minek higgyünk?
A szigetelő szalag széles kőrben nincs elterjedve.Vajon miért?Egyetlen komoly szakirodalom sem említi.Ennek ellenére nem mondom hogy rossz ötlet,mint ahogy a teflon szalag sem.De akkor mért gyártják és veszik a méregdrága oltószalagot?Valami oka csak van!
Nagyapáink kötöző hárssal oltottak,elég jó eredménnyel.Én is visszatértem ehhez az anyaghoz,kézben oltásnál.Zöldbe fásnál a Stockert használom.
Mint írtam nem egész évben vizes. Csak ősz végén mikor jönnek az esős idők. meg most tél végén mikor még nem süt a nap és esik. Nyáron száraz és locsolni kell. Nekem is van egy 18 méteres fúrott kutam amiben állandó 18 fokos a víz.
Kérdés hogy az otelló ki bírja e ezt a körülményt.