Keresés

Részletes keresés

PikoDCC Creative Commons License 2022.09.22 -1 0 32086

Hát akkor keresd itt a fórumról Csíkos Mestert (http://csikos-muhely.hu/) vagy például lehet a Medikernél is frissítik neked  (https://vasutmodell.com/), viszont ha jól tudom akkor talán a v2.0 verzió nem mehet fel, mert nem biztos hogy tudod ezzel a központtal használni. De lehet itt a fórumon is van még olyan aki tud neked segíteni benne és közel is van hozzád.

Előzmény: Törölt nick (32085)
Törölt nick Creative Commons License 2022.09.22 0 0 32085

Kösz! 10764 van a fekete dobozomra írva. Utánanézek a frissítési lehetőségeknek.

Fülke és műszerfal világítás égetően fontos :-)

Előzmény: PikoDCC (32084)
PikoDCC Creative Commons License 2022.09.22 0 0 32084

Szia, MM frissítés kell neked és akkor eléred a 21-28-as funkciókat is. Talán a v1.04 vagy v1.05 verzióval jött be a 28 funkció támogatás , illetve ha nem a fekete dobozos központod van (Roco 10764) akkor lehet frissíteni v2.0-ás verzióra is ami még sok újítást hozott be a vezeték nélküli MM-ből. Nekem a régi központos MM van szintén 20 funkcióval, amit nem tudok kapcsolni az fülkevilágítások, az egyes oldalak fényeinek tiltása és a műszerfal világítás + némítás, de ez talán annyira nem nagy gond ha nem megy.

Előzmény: Törölt nick (32083)
Törölt nick Creative Commons License 2022.09.22 0 0 32083

Tudja valaki, hogy a piros MultiMaus-szal elő lehet hozni a húsz fölötti funkciókat? Mert 20-ig megy a Shift gombbal és vajon 20 fölött?

A V43 hangdekódernek vannak funkciói 20 fölött is ezért kérdezem.

ELŐRE! Creative Commons License 2022.09.22 0 0 32082

Sziasztok, ESU LokSound PLUX22-be milyen hang kellene M44-hez? Az ESU oldalán nem találtam ilyesmit.

csíkos-háTTú Creative Commons License 2022.09.21 0 0 32081

Milyen mozdonyban rakoncátlankodik a dekóder?

Másik ABC-s dekóderrel (ZIMO, Lenz, Kühn) próbáltad?

Előzmény: OLC (32080)
OLC Creative Commons License 2022.09.21 -3 0 32080

Jogos. Csak a kérdés feltevése után nem állt meg az élet, nem ültem remegve a fórum előtt, hogy namivan, próbálgattam tovább (már az 58-assal is), tehát beírhattam volna megint, hogy "ja volt a 58-as is". Na ezt nem tettem meg. De mindegy, nem megy, ha ráér az aktív fékszakaszra van egy enyhe zúgása is ráadaásul. Elengedtem, egy mozdonyt érint, nem lesz benne ABC fékezés, kész.

nazareth Creative Commons License 2022.09.21 0 1 32079

A kérdés az volt, hogy "van-e valami egyéb állítandó paraméter az alábbiakon kívül", és az alábbiakban nem szerepelt a CV58. Ehhez képest kiderült, hogy mégiscsak állítgattad már... Szóval elnézést kérek :)

Előzmény: OLC (32078)
OLC Creative Commons License 2022.09.20 0 0 32078

Igen, "tanulmányoztam" az említett részt, sőt, több mást is, oda-vissza, különben nem írtam volna ide. 

Igen, csökkentettem az érzékenységet is.

Sebaj, tovább tanulmányozom.

csíkos-háTTú Creative Commons License 2022.09.20 0 0 32077
Előzmény: nazareth (32075)
Yushin Creative Commons License 2022.09.20 0 0 32076

Köszönöm a gyors válaszokat! Az általad említett megoldáshoz hasonlón agyaltam, de így már meg van hozzá a tudás, hogy nekilássak.

További szép napot Fórumozók!

Előzmény: diginewl (32074)
nazareth Creative Commons License 2022.09.20 0 0 32075

Nem tudom, hogy mit takar a "Csíkos-féle fékmodul". De ha ABC-fékmodul, akkor a DigiSound leírásának "Működés fékgenerátorral vezérelt szakaszon" című fejezetét ajánlom szíves tanulmányozásra. Tipp: én csökkenteném a CV58 értékét.

Előzmény: OLC (32071)
diginewl Creative Commons License 2022.09.20 0 0 32074

össze lehet-e kötni két funkció kimenetet, hogy bármelyik aktiválása esetén működjön a beltéri világítás?

Az esetek döntő többségében igen. Szinte mindegyik világítás kimenet GND-t kap, ha működik (a közös a +Táp - kék vezeték). Így ha kettő kimenetet összekötsz, és azt együtt a dekóderre kötöd, akkor egy funkció kimenet aktiválása a dekóderen, mind a kettő funkcióhoz használható.

Így oldottam meg az MTB csörgő kimeneteit, egy DT sima digidrive 4.1 dekóderrel. (Lemondtam a fülkevilágításról, az előre világítás (felső is) össze van kötve.). De nem kellett hozzá új dekódert vennem elég nekem a 4 funkció kimenet. Előre/hátra menet - előre hátra/zárfény.

Előzmény: Yushin (32072)
csíkos-háTTú Creative Commons License 2022.09.20 0 0 32073

A PLUX12-es dekóderekben a világításon kívül csak az AUX1 és AUX2 funkció van beépítve. A ZIMO MX600 annyival több, hogy az AUX3 és AUX4 is meg van, de csak logikai szint, vagyis nem teljes értékű! És egy-egy forrpont a dekóder hátlapján. Vagyis ezt így alapban nem tudod használni egy PLUX22-es modellben, csak az AUX1 és AUX2-vel tudsz gazdálkodni.

Előzmény: Yushin (32072)
Yushin Creative Commons License 2022.09.19 0 0 32072

Sziasztok!

Plux12 tűs dekóderemet szeretném egy Plux22 foglalatban használni. Az alap funkciók nyilván működni fognak, viszont szeretném, ha egy alapból csak a 22-tűs dekóderrel elérhető funkció mindig aktív lenne (Pin 2 AUX3). Ez egy led beltéri világítás.

A kérdésem, hogy egy Plux12 dekóderen (Zimo MX600P12) van-e olyan kimenet, amire esetleg ráköthetem a fent említett funkciót? Gondolok itt például a +V kék vezetékre vagy valami hasonló.

Ha esetleg a fenti mód nem járható, össze lehet-e kötni két funkció kimenetet, hogy bármelyik aktiválása esetén működjön a beltéri világítás?

Előre is köszönöm a segítségeteket!

OLC Creative Commons License 2022.09.19 0 0 32071

Tisztelt fórumozók,

Digisound 4.x dekódereknél van-e valami egyéb állítandó paraméter az alábbiakon kívül, is hogy működjön a Csíkos-féle fékmodul (ugyanis a régi 2.x, 3.x dekódereknél kifogástalanul működnek):

CV27=1 (ezzel ugye bekapcsolom)

CV49=3 (állandó fékút kiválasztása)

CV50=xx (fékút hossza)

Fentiek beállításaival a mozdony nem áll meg egy aktív fékszakaszon, ellenben ha "manuálisan" megállok vele, utána már nem indul el, csak ha kikapcsolom a fékmodult. Tehát "valami" csak van.

nazareth Creative Commons License 2022.09.12 0 1 32070

Hááát... Én akkor lepődtem meg, amikor egyszerre megindítottam a két vadiúj Bzmot-omat. Teljesen egyformák, alig túl a bejáratáson, egyforma dekóderekkel... saccra 30%-os eltéréssel a sebességeik között. Megkérdeztem a forgalmazót, azt mondták, hogy igen, ők is tapasztaltak hasonlót. 

Nem tudom, hogy milyen alkatrészek okozzák ezt az eltérést (szabályozott hajtásról lévén szó itt már nem csak a mechanikai elemek szórása játszik), de sajnos kellett hegedülni egy picit az egyikkel, hogy úgy fusson, mint a másik. Szerencsére elég volt a visszacsatolás szorzóját állítgatni (azaz "kalibrálni" egy kicsit a dekóder mérését); a PID-ekhez nem nyúltam hozzá, azok maradtak egyformák. 

A szabályozásgyengítésre meg azért volt szükség, mert a Bzmot-nak a közelkapcsoló-kinematikája elég szerencsétlen konstrukció: a padlólemez alatti és fölötti két részből áll, amik csak szimplán össze vannak nyomva; ha picit nagyobb erőbehatás éri, akkor meglazul, elkezd lógni, és elég macera a megszorítása. 

Előzmény: rezgaras (32069)
rezgaras Creative Commons License 2022.09.11 0 1 32069

A szabályozással kapcsolatos gondolatok igazak, de nem vagyok abban biztos, hogy a megoldás valóban működik. Amennyiben a "consist"-ban két, teljesen egyforma mozdony van, akkor nem hinném, hogy nagy lenne a sebesség különbség. Van persze kis különbség, de feltehetőleg a gyakorlatban nem igen számít. Ha pedig két különböző mozdony van együtt (gyártmány, típus), akkor a szabályozási paraméterekbe belenyúlás szerintem nem lesz elég.

Segíthet az, ha a modellek teljes sebesség-jelleggörbéjét egyformára hozzák, az erre való CV paraméterekkel. Már akinek van erre türelme, mert ennek a feladatnak a megoldásához nem elég egy kávészünet. De nem vagyok abban sem biztos, hogy az így összehozott sebesség görbék egy másik pályán, más tápfeszültséggel is egyformák maradnak.

Előzmény: nazareth (32067)
diginewl Creative Commons License 2022.09.10 0 2 32068

A Digitools nagyon szépen megoldotta, és a dekóderben is jól sikerült a gyakorlati megvalósítása a csatolt üzemmódnak. A használati leírás is példás, mert többek között jómagam is elsőre fel tudtam programozni.

A problémám az, hogy a többi dekóder ezt nem tudja. A probléma itt kezdődik, de már visszaolvastam és két éve is ezen ment a kesergés. Ez van.

Előzmény: nazareth (32067)
nazareth Creative Commons License 2022.09.10 0 2 32067

Sajnos az NMRA eléggé "elmaradott" ilyen téren; ha egy dekóder el akarja mondani magáról, hogy "kompatibilis", akkor nem marad más, mint a CV19.

Pont emiatt (na meg az NMRA másik korlátja miatt, miszerint az előfogat-cím csak rövid lehet) tudnak trükközni egyes központok. De csak egyesek.

Illetve itt, a "szoftveres" (központ által kezelt) előfogat-módnál kell megemlíteni azt is, hogy -- mivel két mozdony sebességében mindig lesz eltérés, és a sebességszabályozásban benne lévő integráló tag miatt a mozdonyok igencsak ragaszkodnak az alapjelként kapott sebességértékhez -- az ilyen "kapcsolt rendszerekben" célszerű lenne a vezérgépet sebességszabályozással állandó sebességen, míg a csatolt gépet vonóerő-szabályozással (többé-kevésbé) állandó vonóerővel járatni. Ez azt is jelenti, hogy ideális esetben az előfogat-mód bekapcsolásával a dekóder sebességszabályozásába is bele kellene szólni, amit az ilyen szoftveres előfogat-mód esetén nem tudunk megtenni.

A DigiTools dekóderekben ez is egyszerű; egy funkciógombbal be lehet kapcsolni az előfogat-módot, és az előfogathoz más szabályozási karakterisztika is tartozik. Megcsináltam a Bz-imre, egészen jópofán együtt tudnak berregni.

Alkarom adtán csinálhatok valami oktatóvideót is a dologról, ha van rá igény...

Előzmény: diginewl (32066)
diginewl Creative Commons License 2022.09.10 0 0 32066

Valami olyasmit szeretnék, amit nem kell üzem közben átprogramozni. A DT nagyon jól megcsinálta, de a hangok nem átjárhatók a különböző dekóderek között, és a DT sem fér be mindenhova. Ezért "mocorgok", keresek más megoldásokat, hátha.

Van egy Minimaus V3-s kezelőm. Ez elméletileg össze tud kapcsolni egy mozdonycímet, egy másikhoz, és ezt az egységet ugyanígy a kezelőn bontani is lehet (double header function). A bibi az, hogy nem tudom őket összekapcsolni. Azt írja, hogy központtól függ. Egy nanoX-s88 központom van, ebben nem találom, hogy képes-e rá. Itt megint megakadtam, pedig már majdnem jó lett volna :)

https://usuaris.tinet.cat/fmco/wud/download/Manual_MiniMaus_36A-ENG.pdf

Itt az 5-ik oldalon taglalja az összecsatolást, csak nekem nem sikerült. Simán kilép belőle, minden hibaüzenet nélkül...

Előzmény: nazareth (32065)
nazareth Creative Commons License 2022.09.10 0 0 32065

Az NMRA elég jól leírja a dolgot. És a CV19 ú.n. "uniform specification", azaz ha egy gyártó alkalmazza, be kell tartania az NMRA leírását.

Előzmény: diginewl (32061)
diginewl Creative Commons License 2022.09.10 0 0 32064

Itt olvasom, hogy más is belefutott ebbe 2 évvel ezelőtt. Bocsánat, nem voltam elég figyelmes.

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=156454468&t=9043718

Előzmény: diginewl (32063)
diginewl Creative Commons License 2022.09.10 0 0 32063

Köszönöm! Igen, többedik olvasatra is ez jön le nekem is, hogy programozni kell.

Előzmény: V63-017 (32062)
V63-017 Creative Commons License 2022.09.09 0 0 32062

Tudtommal (sajnos) az ESU-nál úgy működik, hogy amíg a Consist mód cím 0, addig az eredeti címre hallgat a dekóder, amint átírod azt a CV értéket, akkor már a consist módba beadott címre fog hallgatni.

Előzmény: diginewl (32061)
diginewl Creative Commons License 2022.09.09 0 0 32061

Tiszteletem!

Egy echte digit kérdésem akadt: Esu loksound 5 dekódert hogyan lehet consist (csatolt) módba tenni/kivenni onnan? A consist felprogramozását értem, mi legyen a másik cím, mely F1-F2 stb módok legyenek ekkor aktívak. Az nem világos, hogyan lehet ezt a funkciót ki/be kapcsolni? Mindezt nem egy esu ecos központtal, hanem egy mezeibb multimaussal?

A Kühn N45-P dekóder esetében még szerencsétlenebbül kevés infó van erről - tulajdonképpen semmi. Ezzel kapcsolatban van egyáltalán lehetőség? Vagy itt a központra bízza a dekóder a feladatot?

(Ezzel szemben a Digitools dekódereiben nagyon szépen, két oldalon keresztül van taglalva, hogyan lehet ki/be kapcsolni ezt a funkciót. Nagyon jól is működik! Becsatol a motorvonat a szerelvénybe, és egy funkcióbillentyűvel aktiválva, már a másik címre hallgat.)

Köszönöm előre is a segítséget!

e_zsolt Creative Commons License 2022.09.09 0 0 32060

Köszönöm! Az tényleg nem olcsó.

Előzmény: Törölt nick (32057)
Fahasz Creative Commons License 2022.09.09 0 0 32059

Kétszer shift, ha nem megy akkor frissítés.

Előzmény: BRUT1 (32058)
BRUT1 Creative Commons License 2022.09.09 0 0 32058

Sziasztok!

A Roco multimauson szeretném használni a 20 feletti funkciokat, akkor a shift gyors egymásutáni aktivizálásával elméletileg müködni kell a dolognak?

Vagy esetleg frissiteni kell az egeret?

Előre is köszönöm a válaszokat.

Törölt nick Creative Commons License 2022.09.09 0 0 32057

Én ESU Fx-et használok a három kocsimba amim van. Sajnos olcsót én sem találtam.

Előzmény: e_zsolt (32055)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!