Még egy kép a K-szegény tápozás cattleyákra kifejtett hatásáról. Ez egy bicolor semialba, elég ritka és drága is volt, sajnos egy rhizoctonia fertőzés következtében majdnem elpusztult( ez fertőzött kéreggel terjed), új közeg, fertőtlenítés+Amistaros preventív beöntözés+ K-szegény táp, aztán várakozás. Íme az eredmény: (szerintem meggyőző):
Szerintem ültesd ki a kertbe, a dacty-t pedig soha ne locsold kútvízzel, szerintem ez a magas NO3 tartalomra baromi érzékeny. Ezt onnan gondolom, hogy nálam a kútvíz 500 ppm, ez elvileg nagyon sok, szerintem ennek jó része nitrát lehet. A trópusiak ki nem állhatják, a cyprik illetve a kommersz hardyk ( bleti, pleionae) nőnek tőle, mint a sás, az ósanos ulla silkens már bimbós is, a regina, ami tavaly egy volt, idén két hajtást hozott, viszont a tavaly vett két dacty idénre eltűnt.
Én a Wuxallal használom a dodidoki által írt receptet. Nagyon bevált, néhány Masdevalliának kicsit tömény (ppm mérő hiányában), de a többi növénynek teljesen megfelelő. A Cattleyák, Bulbophyllumok, Vaníllia, Vandák, Trihophiliák nagyon sok sarjat, gyökeret, levelet indítanak. A leveleik is sokkal élénkebbek. Érdemes kipróbálni.
Én kicsit hígabbra, 100 ppm-re állítom manapság és minig ezzel locsolok. A sima compo a magas K miatt nem jó, akkor csináld azt, hogy veszel mellé fitohorm 40 Ca-t, és 24 Mg-t és a compossal 1:1:1 arányban kevered. Ez csak háromféle. Veszel mondjuk egy 2 literes vizespalackot, ebbe teszel mindegyikből 2 ml-t ( töményebbet nem érdemes, mert kicsapódnak), és ennek az alapoldatnak az adagolásával állítod be a TDS értéket ( papiknál inkább 100-ra, a többinél elmegy a 130-150, bár tapaszalatom szerint 100 is elég, hacsak nem tisztán szervetlen ültetőanyagot használsz). Majd teszek képeket jelenlegi cattleya hajtásokról. A compo helyett inkább a Wuxal-t használnám, a micro összetétele annak elég komplex, a compot nem ismerem. Hidd el, megéri pancsolni.
Hát, egy ilyen dowiánának pl. bármikor nagyon örülnék. Mag azért a rex sem olyan gyakori, meg a lueddemanniananak is vannak ritka és szép változatai, pl. ez:
Szóval a kívánságlistám kb. bármilyen cattleya faj, főleg ekkorák, ennyiért.
PurePro550 készülékem van, kerti csapról, de ez is gyakorlatilag hálózati víz. Napi 25-30 litert állít elő. Ez persze vízkeménység-függő, náluk 25 NK körüli, brutál-kemény, emiatt az RO membrán is hamar kidöglött, amíg nem kötöttem elé egy ioncserélőt. Maga a kütyü elfér egy 50x5a cm-es helyen, olyan csatlakozó kell neki,mint pl. a mosógépeké. Két dolog miatt nagyon jó-nekem-: ha nincs esővíz, lágyvízkészítéshez, napos meleg időben a pocsékvizet kifolyatom a gazház aljára, így párásít is.
Igen, bár neki még van vagy 2 éve az első virágig...
Cattleyából nagyjából ennyi volt ami szóra érdemes, voltak még nagy tő labiatai, de azokat nem is tudnám hova tenni, rex, mossiae, luddemanniana, meg ilyesmik voltak, ezek bárhol beszerezhetők. Ettől függetlenül elküldheted a kívánságlistádat, hátha látok valahol valamit belőle.
Ha minden igaz a napokban megjön a tds mérőm, nagyon kíváncsi vagyok az eredményre.
Sajnos nincs lehetőségem esővizet gyűjteni. A csapvíz itt nagyon lágy de látok a közegen sókiválást, szóval lehet, hogy még meglepetés fog érni.
Te szereltettél be ozmó készüléket? Mekkora ez a kütyü? kell neki egy külön csapot rendszeresíteni?
Hát ha még az új hajtásokból virágozni is fog... :-D
30 ojró volt.
Sikerült mellé még pár különlegesebbet guberálni, velutinát, granulosát, schofieldianat, két bulbot meg egy Den. aggregatumot :-) Apa ma nagyon happy. :-D