Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Amit vettél egy keverék tetvek és atkák ellen, egy bio szer a gugli azt mondja csak fenyőolaj van benne, akkor ez úgy működhet, hogy bevonja a bigyók légzőnyílásait és megfulladnak... ha mégsem működik, akkor fújd le Mospilannal...
Korábban írtam, hogy az egyik fácskám 1 szem citromot hozott. A másik, (26891) amit az OBI-ban vettem, letermette mind a hármat.
Most mindkét fán virágözön van, de ma nagyítóval megnéztem a virágokat s valami kártevő vastagon belepte a bimbókat is, meg amik már kinyíltak teljesen.
A leveleken nem találtam semmit, de amelyik hajtáson van a virág, ott még a hajtáson is vastagon van valami apró, fehér levéltetű féleség.
Engem érdekel, mivel nekem első teszt-telelés volt néhány citrusnál. Saját tapasztalat szintén az, hogy több vizet igényelnek, persze csak odafigyelve. A tél elején majdnem sikerült az egyik citromot kiszárítanom, nem vettem észre, hogy kókadozik (a sok aránylag zsúfoltan elhelyezett növény átka).
Ha valakit erdekelne: az airpotban, 10 fok korul sok napfenyben teleltetett narancsom a heti egy-ketszeri ketdecis ontozest igenyelte. Kiprobaltam a sokaig nem ontozunk, porzik a fold modszert is, de csorgosen szaradtak le a levelek, ugyhogy visszaalltam az elobb emlitett beosztasra. Most lathatoan jol van, hamarosan nyilnak a viragok.
érdeklődni szeretnék, hogy nincs-e valakinek eladó télálló banánja-e...
fontos, hogy télálló legyen, mivel a szabadban kell telelnie, (Bp. belváros)
esetleg cserében TELALLO HIBISZKUSZ hatalmas virágokkal érdekel-e valakit?
Másik kérdésem az lenne, hogy bírja a pangóvizet a télálló banán?
Feltételezem, hogy nem, ezért magasított ágyást kell készítenem...
VADCITROM: évek óta szabadban tartom, nem történik vele az égvilágon semmi érdekes...vérett helyen van, szerintem nem kap elég napfényt, ez a probléma....szerintetek?
Ezeket nem most gugliztam, mindegyikből vettem korábban. A jó, hogy oltás-szemzés után nem kell levenni a szalagot. Nem egyforma minőségű, de mindegyik jól használható.