Ebbe a topikba többségében betegek és hozzátartozóik írnak. Sajnos előfordul, hogy a betegeket gátlástalanul kihasználni akaró fórumtagok (csalók) privát levélben különböző hatástalan csodaszereket ajánlanak a topikban megjelenő új betegeknek.
"Ha a vérköpés jelentős vérvesztést okoz, vagy gyakran ismétlődik, életveszélyes állapot alakulhat ki, ezért a vérzésforrást meg kell keresni és a vérzést meg kell szüntetni. Bronchoszkópiával (a vizsgálat során a hörgőbe helyezett csövön keresztül be lehet tekinteni a légutakba) a vérzés helye megtalálható. A tüdőembóliát radioaktív anyaggal történő képalkotó eljárással lehet kimutatni (perfúziós szcintigráfia). A vizsgálatok ellenére az esetek 30-40%-ában a vérköpés okát nem sikerül kimutatni, a súlyos vérzés okát azonban általában megtalálják."
Különös hogy nem tudnak semmi okot megtalálni a vérzésnek.
Tanácsként talán még annyi: érdemes lenne az összes ct, röntgen és egyéb radiológiai felvételeket, lemezt megmutatni egy másik esetleg szakmailag jobban elismert radiológusnak is. Egyébként tumor markereket is néztek?
"Egyszer jött fel köhögéssel, de egyébként nem köhögéssel ürül, lentről valahonnan megjelenik.
Én amúgy 90%-ban biztos vagyok benne, hogy a tüdőmből jön."
Ha nem köhögéssel ürül, akkor mért vagy 90%-ban biztos hogy a tüdődből jön? Ez így ellentmondásos...
Nem véletlenül kérdeztem ezeket, nekem a vastagbelem vérzik néha spontán, minden ok nélkül (többszöri alapos kivizsgálás ugyanúgy). Nálam sem találtak semmit, illetve egy polipot, de azt máshol. Nyálkahártya sérülés, gyulladás volt a diagnózis. Azóta megszünt, illetve most már csak 3-4 hónaponként van szűrés.
Ha minden este jelentkezik, gondold végig pontosan mit eszel, iszol, csinálsz este, milyen gyógyszereket szedsz esténként, mi az ami változás a két hónappal ezelőttihez képest. Írd fel magadnak részletesen az étkezésedet, az esti tevékenységeket.
Szívultrahang? Mellkas ct, pet ct szív ügyben mit mond?
Endokrinológusnál voltál? A vizelet kálcium szint emelkedése lehet mellékpajzsmirigy gond miatt. Próbának nem árt, nekem ő fedezett fel néhány olyan betegséget, ami kezeletlenül nagy bajt okozott volna.
Fogászat: 2 teljes fogászati kivizsgálás, panorámaröntgennel, negatív.
Fül-orr-gége: 9 fül orr gégész látott, háromszor történt laringofiberoszkópia, volt arckoponya CT, nyaki lágyrász UH, minden negatív.
Gasztroenterológia: hasi UH, gasztroszkópia, nyelésröntgen, minden negatív. Kísérleti jelleggel emelt adagú protonpumpa gátló szedése, ami nyilván nem szüntette meg a tüneteket, de nem is látszott semmi a gyomortükrözés alkalmával.
Tüdőgyógyászat: két mellkas CT egy hónap eltéréssel, egyiken sem láttak elváltozást, két bronchoscopia, kicsit gyulladtnak tűnt a nyálkahártya, de kifejezett elváltozást/vérzésforrást nem láttak. Bronchoscopia során váladékból, és külön köpetmintából baktérium nem tenyészett ki, gomba, stb nincs. TBC teszt negatív.
Történt egy PET-CT is, szintén negatív.
A vérzés rendszeres, két hónapja minden nap, ami viszont fura, hogy estefelé kezdődik, ilyenkor még inkább rózsaszínes, este 10 és éjfél között van egy nagyobb vérzés (színtiszta vér, kb 10 ml). Két hétig kaptam kétféle vérzéscsillapítót, nem szűnt meg.
Egyszer jött fel köhögéssel, de egyébként nem köhögéssel ürül, lentről valahonnan megjelenik.
Én amúgy 90%-ban biztos vagyok benne, hogy a tüdőmből jön.
Ami tünet, eltérés még: gyakori vizelés és újonnan megjelent éjszakai vizelés, ehhez a labor leletek szerint emelkedett kalcium ürítés társul (24 órás gyűjtött vizelet).
Írtad, hogy volt gasztroenterológia. Gyomortükrözést csináltak? Ott sem találtak semmit? Mennyire véres? F-O-G-n ledugtak egy csövet a nyelőcsőbe? Rendszeres a vérzés, vagy alkalmankénti?
Igen, sőt, volt két kontrasztos mellkas CT-m, egy PET CT-m, és 2 hetet töltöttem tüdőgyógyászaton, ahol látják, hogy vért köpök, de nem találják a forrását. Illetve jelenleg ők nem tudják semmivel kimutatni, hogy mi ookozza.
ismer valaki/tud ajánlani valaki nagyon-nagyon-nagyon jó pulmonológust, aki ki tudja deríteni egy két hónapja tartó vérköpés okát, amit eddig sehol máshol nem sikerült? Fogászati / fül-orr-gégészeti / gasztroenterológiai / egyéb dolgok már ki lettek zárva.
Ismerősön elesett, 80 éves hölgy és orvos! Kórház, combnyaktörés műtét. Előtte persze vért vettek, leukémia. Neki se volt semmi tünete, fáradtság, hőemelkedés vagy ilyesmi. Már nem fiatal, most kezelik.
Akkor az jó eséllyel nem leukémia volt, hanem valami más vérzéses megbetegedés, aminek a körnezet érdekében azonnal utána kéne járni, hogy pl a vírusos vagy bakteriális agyhártyagyulladást kizárják, mert mindkettő fertőző lehet. Gondolom, hogy a boncolás erre választ fog adni :-(
Pénteken ismerősöm bőrén bevérzések jelentek meg. Elmentek orvoshoz, az egyből továbbküldte kórházba, ott vért vettek tőle, és megállapították, nagy valószínűséggel akut leukémiája van, de a biztos végeredmény csak hétfőn lesz meg, addig is elkezdik szervezni, hogy hétfőn már kapja a kemo-t. De vasárnap este elkezdtek leállni a szervei, és éjjel már el is ment... 45 éves volt. Semmi előjel nem volt, még csak fáradtságra se panaszkodott... hát ennyi...