Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
kolini: az esther jdei fotó? kár hogy nincs levél a fotón, gyanús nekem ez, hogy nem -e- conegliana? az esther nem termékenyül ilyen rosszul, "sok az apró szem".
Szia Kulicz!Mint már írtam,az új ültetéseknél ha csapadékos idő van az ültetés előtt és után,nem szoktam locsolni,ültetéskor jól beiszapolom,de azért odafigyelek rá,ha kell árnyékolom is.és nagy melegben hetente kétszer locsolok,de nem drén csövesen,hanem tányérosan.
Az idősebb tőkéknél eddig nem locsoltam nyáron de tavalyelőtt és tavaly muszáj volt locsolni az extrém melegek idején júliusban és augusztusban (árasztásos locsolással).
Kedves Kolini !Nagyon tetszik nekem a Belüj Originalnüj fajtád.Nagyon jó klónt tudtál beszerezni.Sajnos az én Belüj Originalnüj fajtám nem valami bőtermő.Sőt egyáltalán alig van rajta fürt.Már azon gondolkodtam,hogy kiveszem a gyüjteményből.Ha majd aktuális lesz,tudnál-e adni belőle oltócsapot?Cserébe adnák helyette Original fajtát(piros színű).Küldj e-mailt,hogy majd a télen tudjak írni neked.Érdekelnek más fajtáid is.Köszi.
Álom álom de szép álom,és még menyi minden kellene,először is nem kellene ellopni az emberek pénzét,lásd kvesztor,budakes ,drb, hagy ne soroljam. miről is beszélünk.SZÉGYEN EZ AZ ORSZÁG,RABLÓK CSAPATA
Szia Szőlőszem, éppen akartam kérdezni, hogy ezeket a nagy fürtű, il. nagy bogyójú fajtákat szoktad-e locsolni? (a freemail továbbra sem működik) Egyenlőre szépen alakulnak a tavalyi fajták:
Bilyj Kokl, kis fürtök, nagy bogyók.
Nagyesda AZOS, nagy fürtök, számukat ritkítani kellett
Szintén nagy fürtöket kötött a Tavria
A Katherina szép hibátlan
Sajnos nem áll módomban locsolni, ezért megnyugtat, ha azt nem tartod elsődlegesnek. Idős tőkékre lettek oltva, tehát kiterjedt gyökérrendszerük van, a terhelésre igyekeztem figyelni.
Neten rendelt oltványok. A meglévő szőlőlugas mellé telepítek csemege fajtákat. A meglévő lugas borszőlő,de még a termését nem láttam (tél elején költöztem). Azon kívül még van 20 tőke amit én metszettem,de szőlő maradvány nem volt rajta. Az idén szépen hajtottak,de termés egyiken sincs. Ezeket majd szeretném átoltani.
Én a Dél -Alföldön lakom,homokos területen.Egy méter mélyen van egy vastag agyagréteg.Azt tapasztalom,hogy minden szőlőfajta kiskoruktól kezdve eltérő módon növekszik.Mivel nekem minden fajtából csak egy tőkém van,össze tudom hasonlítani az induláskori növekedési erényüket.Sőt fajtán belül is nagy eltérések vannak.Csak egyetlen példa:tavaly tavasszal ültettem síma vesszős Teleki 5 C-t.összesen 25 vesszőt.Ebből 7 nem hajtott ki.A többi 18 eltérő módon növekedett.Volt amelyik csak 15,volt amelyik 30 de volt egy amelyik másfél métert nőtt abban az évben.A körülmények azonosak voltak.Mindegyiket csak júliusban és augusztusban (a nagy melegek idején) locsoltam hetente kétszer fél-fél locsoló vízzel.
Maci-p-vel értek egyet,hogy a szőlőt alapjában véve nem kell locsolni.Nyilván a telepítéskori időjárás nagyban befolyásolja az eredés sikerét,de nem ez az egyetlen szempont.Az is fontos,hogy a fiatal csemetét a régi helyére ültetted,vagy szűz földbe(lásd: újratelepítési betegség,a honlapomon írtam róla). Sokat számít az is, hogy oltvány,vagy saját gyökerű a kis csemete,valamint a talaj összetétele.
Nekem tavaszi a telepítés. van amelyiken már szép 10centis hajtás van.:( A fagy tett kárt bennük,de kihajtottak. A 10-ből kettő nem élte túl sajnos. Homoktalaj,hetente locsolom kétszer.
Én is elmúltam hatvan éves, de 40-et nem képzelek el (túl sok lenne)...
Lényeg, az ősszel ültetett szőlőnek -régebben-- a második évben sem
adtam vizet, s volt amelyik nehezen találta a vizet és alig nőtt, már ki akartam vágni, de a következő évben megerősödött.
Jövendő lakhelyemen Nagyecséren a csurgóra is ültettem szőlőt-nő mint a bolond-- azon gondolkodom
hogy csatornát teszek fel, túl sok a viz. S meg is támadta egyiket a pernoszpóra (nemes szőlő).
Itt ahol még lakom, egyik tőke--Zweigelt-- mert sok eső volt idén, korábban--sárgultak a levelei, túl sok volt a viz neki (csatorna kifolyó ott van, s tartály folymatosan túl telt)... Most, hogy szárazság van kezd kikupálódni. üdv PJ
Mindenben igazad van.Én már elmúltam 60 éves nem sok időm van várni.Az a röpke negyven év ami még hátra van.Én a telepítésnél gyorsítom fel a növekedést.Az oltvány vesszőimen 40 centire vannak a gyökerek,a pet palack 30 centi mélyen beásva ,a palack alján olyan kis vágás,hogy egy fél nap kell,hogy a víz kifogyjon belőle.Ezt csak az első évben használom ,ha gyengébben ered adok még neki egy évet így telepítés évében akár három méteresre is megnő, amit már második évben 1 veszőt hagyva lehajthatok,vagyis a három éves oltvány már megmutathatja magát.Tovább nem locsolom,mivel a gyökerei is közel olyan hosszúak lesznek,kihúzom a palackot.Amelyik ültetett veszőt nem locsolom talán 30 centit nő első évben ,így a gyökere is.
Alapvetően a szőlőt nem kell locsolni. Ha az idei őszt-tavaszt nézzük, a helyesen eltelepített szőlők elég vizet kaptak az esőből. Tavaly - főleg aki tavasszal telepített - jól járt, ha adott nekik egy-egy vödör vizet néha. De azok idénre megerősödtek, többet nem kell nekik víz, majd megtalálják a gyökereikkel - még az Alföldön is.
De van intenzív termelési mód, ahol locsolod. Igen, rövidebb életű lesz, de vszinűleg már a 2., 3. évben teremni fog. A döntés a tulajdonosé, mindegyik járható út, lehet, hogy a sok víztől a fürt is vizesebb lesz, talán még rothadásra is hajlamosabb, a vessző is nehezebben érik be, de ezt ki lehet tapasztalni.
Szerinted melyik szülő boldogabb akinek a gyermeke gömbölyű egészségtől kicsattan,vagy amelyiknek sánkíros sovány,de nem baj mert azt mondták így 90 évig fog élni,Ne dőlj be hülyeségeknek.
Kezdjük onnan, hogy ősszel a földbe raktad. - mikor csirkézed fel? - mikor bontod ki a csirkét? - a csirkézést milyen intenzíven bontod ki? teljesen, vagy szakaszosan ahogy hajt a nemes?
A válasz után írok véleményt is! :) Annyit előljáróban, hogy a régi szakirodalom a régi éghajlati viszonyokra lett tervezve.
Hát homokon én is locsolnám mivel kevésbé tartsa a nedvességet a talaj,de ott a gyökerek gond nélkül hatolhatnak lefelé és merem mondani hogy az elején szebben is fejlődik a tőke mint nálunk.Kaptam az alföldről olyan gyökeres vesszőt hogy el voltam ájulva micsoda vaskos gyökerei vannak.Ezek a dolgok akár a növényvédelem is tájegységenként más és más.Nincs két azonos talaj vagy mikroklíma ezért nem teljesen egyformák az azonos fajtából készült borok is.Nálam ez a locsolok nem locsolok csak egy érdekesség volt ezért írtam le ezt a kis kísérletemet.Sokszor kérem ki idős emberek véleményét,illetve szívesen segítek én is nekik ha ők hozzám fordulnak.
Nálam több frissen ültetett szőlő is kipusztult, valószínűleg a szárazság miatt. Azóta úgy ültetem, hogy egy fél méter drain csövet ások be ültetéskor a tőke mellé. Így közvetlenül a gyökérzónában tudom öntözni. (Sík terület, homok.)
Én azt a tanácsot kaptam a hegyen az öregektől hogy ne locsoljak (nem mint ha tudnák) mert a szőlő gyökere nem fog mélyre menni hanem a 40-60 centi mélységben fog elterülni,és ezért később érzékeny lesz a szárazságra.Egyik évben két frissen rakott oltvány közül az egyiket öntöztem(hetente vittem egy ötliteres ballonba) a másikat nem.Első évi fejlődés a locsoltnál jóval nagyobb volt de mikor következő évben kiástam őket a locsoltnál valóban elterülő gyökeret találtam nem pedig lefelé erősödőt.Lehet hogy ez csak egy véletlen és az évek során megváltozik de mindenesetre érdekes volt hogy az öreg bácsi véleménye igazoltnak látszott.
Nálam is.:( Sajnos a Helikon szépe, és egy Dunav Nem élte túl. Én egy csővet tettem agyökerek mellé,azon öntözöm. Két hetente kapnak kis Fitoform tápot is.
Mivel új telepítés ,a legfontosabb ,hogy első évben erőteljes hajtásokat hozzon.Semmi metszegetés had nőljön jó magasra. Ezt úgy érheted el,hogy a vessző mellé elásol egy 2 literes pet palackot aminek az alján lévő 5 búbot egy éles késsel bevágsz és elülteted a vessző mellé,hogy csak a szája látszódjon ki a földből.Ezt hetente 2-szer teletöltöd vízzel ,így egy fél napig vízzel látja el a gyökér zónát.Egy év alatt hármat nyerhetsz a növekedésben.