Keresés

Részletes keresés

cell7 Creative Commons License 2010.03.01 0 0 968
"Ez a több cső a csőben megoldás valamiért még nem igazán nyerte meg a tetszésemet... Pedig lehet, hogy nem hülyeség."

Nekem egy valami nagyon mellette szól. Hogy ebből egy 12 méter hosszú tudja ugyanazt a felületet mint 200/125 mm-esből a 30 méteres. Ezt el is kell helyezni a padláson, beszigeteli alaposan (+költség), meg függeszteni, lejtetni.
Előzmény: H3x (967)
H3x Creative Commons License 2010.02.28 0 0 967
Kösz, valóban csak vissza kellett volna olvasnom.

Valamikor nyáron nekem is muszáj lesz megépíteni a saját szellőztetőmet...
Egyrészt szeretném a manuális szellőztetés okozta veszteséget csökkenteni - bár valaki a h.sz. építése fórumban kiszámolta, hogy évi kb. 40e-ért szellőztet a gép, ha jól emlékszem... persze ez szellőztetés függő is. nálunk a nagy páratartalom miatt igen sok a szellőztetés -.
Másrészt azt várom, hogy a páratartalom normális szintre fog beállni és megszűnik a víz folyása és a párásodás az ablakokon (na meg az itt-ott előforduló penészesedés). Nálunk ugyanis 5-7°C alatti külső hőmérsékletnél már párásodnak az ablakok. A mostani -15°C körüli hőmérsékleteknél az egész ablak tiszta víz volt.
És nem utolsó sorban a normális páraszint elérésével és a folyamatos(abb) friss levegő biztosításával kellemesebb, egészségesebb közérzet elérése is a cél.
Remélem be is jön, mert nem szívesen dobnék ki az ablakon ennyi pénzt!

A jóval alacsonyabb költségek és - ahogy jelenleg gondolom - a jobb hatásfok és egyszerűbb kivitel miatt a peterch féle cső a csőben hőcserélő van tervbe véve.
Ez a több cső a csőben megoldás valamiért még nem igazán nyerte meg a tetszésemet... Pedig lehet, hogy nem hülyeség.

Sajnos a rendszer elhelyezésével lesznek problémáim, mert a befújások és az elszívások is a ház egymástól távoli pontjain szükségesek (konyha - fürdő a ház két oldalán, szobák a ház két végében, szóval nem ideális...).
Előzmény: cell7 (965)
joevagyok68 Creative Commons License 2010.02.28 0 0 966

Hátha érdekel titeket.

A passzívház topicba írta valaki:

"Itt találsz egy mércét, amit lehet egérrel mozgatni és pillanatok alatt kiszámolja adott csőhöz és adott légszállításhoz a sebességet és a nyomásveszteséget. Vagy éppen visszafelé, kiszámolja milyen cső kell, ha egy adott sebesség alá akarsz menni.
Ha van kedved, kinyomtathatod és megépítheted papírból is :)
Itt a link: http://kompel.net/kompel_legtech_merce.html "

cell7 Creative Commons License 2010.02.28 0 0 965
Árak a 915 hsz.-ben.
Egy komplett alkatrész listát szeretnék leadni ajánlatkérésre több helyre.

Te is építesz? Milyet?
Előzmény: H3x (964)
H3x Creative Commons License 2010.02.28 0 0 964
Van tőlük árlistád is?
Előzmény: cell7 (960)
H3x Creative Commons License 2010.02.28 0 0 963
De ha bevált, és jó a hatásfok, akkor csak érdemes hasonlóan megépíteni! 8-)
Előzmény: peterch (962)
peterch Creative Commons License 2010.02.28 0 0 962
Szia !

Valojaban en csak azert valasztottam ugy a ventik beepitesi helyet, hogy az elszivott levego meg jobban melegedjen a venti motorjatol es igy jsson a hocserelobe. Viszont a friss levego pedig mar a rekuperatorbol kilepve vonja el a hot a masik ventitol az eloszto elott.
Ha szuroket epitesz be, akkor valoban jobb, ha a ventire a tiszta levego kerul es nem a poros.
Velemenyem szerint meg mindenki ugy epiti meg a rendszeret, ahogyan neki a legjobban megfelel. Az en irasaim csak ajanlasok es ez senkit nem kotelez semmire.

Udv , Peter.
H3x Creative Commons License 2010.02.28 0 0 961
Ez rendben is van. De a hőcserélő elé, vagy mögé?
Előzmény: quint (958)
cell7 Creative Commons License 2010.02.28 0 0 960
Kimaradt link: Itt
Előzmény: cell7 (959)
cell7 Creative Commons License 2010.02.28 0 0 959
Megnéztem a kinézett ventilátort , a 136. oldalon, azt írja, hogy "Beépíthető olyan rendszerbe, ahol elszívásra és befújásra is szükség van."

Ebben a turbulens/lamináris áramlásos dologban is lehet valami. Nekem még az jutott eszembe, hogy ha távolabb kerül a befúvó helytől, akkor egy kicsit csillapodhat a zaj elméletileg.
Meg az is, hogy lehet hogy az sem rossz ha egy rendszer közepében van a venti.
De lehet hogy ez csak vihar a biliben.

Valaki aki légtechnikában jártas adhatna választ...

Előzmény: H3x (957)
quint Creative Commons License 2010.02.28 0 0 958
A szűrők mindig a ventik előtt legyenek, hosszú távon meghálálják a tiszta környezetet :)
Előzmény: H3x (957)
H3x Creative Commons License 2010.02.28 0 0 957
Inkább csak kérdés volt.... 8-)
Nem tudom, hogy ezek a ventik - és azok amelyeket Te alkalmaznál - szívó és nyomó oldalon is ugyanazt tudják-e? Bár talán abból, hogy "elszívásra és befújásra is alkalmasak" az derül ki, hogy igen.
Viszont talán jobban megkeveri a levegőt - ha közvetlenül a hőcserélő előtt van -, így kevésbé alakulhat ki lamináris áramlás...
De, ha peterch nem emelt kifogást a rajzod ellen - kivéve ugye a kondenzvíz elvezetés helyét -, akkor lehet, hogy nem olyan lényeges.
A szűrő elé lehet, hogy nem is nagyon jó tenni, mert hamarabb koszolódik...???
Előzmény: cell7 (956)
cell7 Creative Commons License 2010.02.28 0 0 956
"A beszívó ventit nem lenne jobb a szűrő elé tenni? Vagy legalább a hőcserélő elé?"
Nem tudom, nem értek hozzá. :-) Szerinted jobb lenne? Miért?

"És ahogyan quint is említette, az elszívó venti után is lehetne egy szűrő."
Az meglesz.

Minden építő jellegű kritikát szívesen fogadok!
Előzmény: H3x (955)
H3x Creative Commons License 2010.02.28 0 0 955
A beszívó ventit nem lenne jobb a szűrő elé tenni? Vagy legalább a hőcserélő elé?
És ahogyan quint is említette, az elszívó venti után is lehetne egy szűrő.
Előzmény: cell7 (922)
cell7 Creative Commons License 2010.02.28 0 0 954
Nekem meg azért bocsi mert ennyit kérdezek...
Előzmény: peterch (953)
peterch Creative Commons License 2010.02.28 0 0 953
Szia !

Rendben,akkor ugy lesznek a tavolsagok. En lusta vagyok alapbol, ezert nem rajzoltam, csak gondoltam,hogy elfernek. De igy is jo.
A sebesseggel is igazad van, csak az ido rovidul le a kifuvasi agban, de a felulet vegett ugy is jo a 12 m elegnek kell,hogy legyen.
A 100m3/oras egy lemezes elleniranyu hocserelo lesz. Mar rajzolgatom a lemezekre a format. 3nap szabadom lesz jovo heten, igyekszem akkor mindet kivagni es elvinni meghajlitani az oldalakat. Utanna megint ha lesz szabadom, osszeallitom. Szerintem aprilisban meglesz.

Bocsi a sok pontatlansagert, ugy latszik kicsit kivagyok sok a melo. Csak legyen mindig.

Udv , Peter.
Előzmény: cell7 (952)
cell7 Creative Commons License 2010.02.28 0 0 952
A 4 db 80-as csövet nem lehet annyira összetolni a 250-es cső tengelye felé, mert akkor öszeérnek.
Kb így fog kinézni: 16+80+58+80+16
Így van a 4 db 80-as cső közt valamint a 80-as és 250-es csövek közt kb 16 mm.
Legalább is az én kiszerkesztésemben. Szerintem.

Viszont azt nem értem, amit írtál: "A harmadik variacioban a 12m untig eleg . Ott es akkor a kifuvas sebessege 5m/sec"

A sebesség a keresztmetszettel és a térfogatárammal arányos. Ha lerövidítem a hosszt attól még a sebesség nem nő 5 m/s-ra.
Szerintem a 940-es hsz.-ben írt 3,45 m/s kifújás és 2,4 m/s beszívási sebesség marad.
??

A 100 köbös új rendszer ilyen 4 csöves lesz, vagy a hagyományos?
Előzmény: peterch (950)
digium Creative Commons License 2010.02.27 0 0 951
Azért linkeltem, hogy lásd, hogy egyenes arányosság van a két dolog között. Értsd: ha duplájára növeled a a hőcserélő felületét, akkor felére csökkentheted a közeg hcs-ben töltött idejét.
Előzmény: cell7 (947)
peterch Creative Commons License 2010.02.27 0 0 950
Hogyan marad 15mm?
30mm a kulso csotol,80mm az elso cso,30mm a ket belso cso kozti tavolsag, ujabb 80mm a masodik cso es 30mm a masodik cso es a kulso cso kozti tavolsag.
30+80+30+80+30=250mm
Előzmény: cell7 (949)
cell7 Creative Commons License 2010.02.27 0 0 949
Igazából számolás helyett a felületek visszaszámolásával én is a 12 méterre saccoltam.
Ez azt jelenti, hogy ennek a költsége kb. 97000 HUF.
A csöveket elosztva, kb 15 mm marad a csövek között.

Jó móka lesz kettőbe hajtani.
Előzmény: peterch (946)
peterch Creative Commons License 2010.02.27 0 0 948
Szia !

Termeszetesen igazad van. Kerdes, hogy abban a hocsereloben mibol van a hoatado felulet, mekkora az a felulet ,mennyi ideig halad at a levego es foleg mekkora a ket homerseklet kozti kulonbseg a ket vegponton ? Itt 0,6mm-es FeZn csobol. Azt a 95% hatasfokot meg azert megkerdeznem, hogy milyen feltetelek mellett. Nem ketelkedem benne, mert az aramlas sebessegevel es a hocserelo anyagaval ossze lehet hozni ilyen hatasfokot, de ez az osszuzemido toredekere ervenyes csak sajnos.
Jelenleg alltam neki egy 100m3/ oras ellenaramu hocserelo elkeszitesenek. Kivancsi vagyok, hogy abbol mit lehet kihozni.

Udv , Peter.
Előzmény: digium (941)
cell7 Creative Commons License 2010.02.27 0 0 947
Bevallom férfiasan még ezzel a segítséggel sem tudtam kiszámolni hogy milyen hosszú legyen a hőcserélő rész. Pedig akartam...
Előzmény: digium (944)
peterch Creative Commons License 2010.02.27 0 0 946
Szia !

A harmadik variacioban a 12m untig eleg . Ott es akkor a kifuvas sebessege 5m/sec. lesz,de lenyegesen nagyobb a holeado felulet. Igy a hatasfok nem romlik.

Udv , Peter.
Előzmény: cell7 (940)
cell7 Creative Commons License 2010.02.27 0 0 945
A térfogatáram fix, az már korábban ki lett itt okoskodva.
Teljes üzem 250 m3/h. Főzés, fürdés esetére.
Normál üzem 75 m3/h. Ha nincs főzés, fürdés.

Hozzáteszem, hogy nem akarom feltalálni a spanyolviaszt, csupán szeretnék építeni házilag egy hővisszanyerős szellőztetőrendszert! Be kell valljam a légtechnikában sem vagyok jártas. Ezért kérdezek ilyen sokat a hozzáértőktől/tapasztaltaktól!
Előzmény: olvas0 (943)
digium Creative Commons License 2010.02.27 0 0 944
http://hu.wikipedia.org/wiki/H%C5%91vezet%C3%A9si_t%C3%A9nyez%C5%91
Előzmény: cell7 (942)
olvas0 Creative Commons License 2010.02.27 0 0 943
mi történik ha letolod a hőszállítást mondjuk 60m3/h-ra vagy 100m3/h-ra???
nekem azt mondták az sokkal egészségesebb...
cell7 Creative Commons License 2010.02.27 0 0 942
Szerinted mi az az idő vagy mi az a felület, esetleg hossz, amivel számoljak, hogy a legjobb hatásfok jöjjön ki 250m3/h-ra?
1 méter hőcserélőben 1 m2 hőátadó felület van.
Megírhatnád! Köszi.
Előzmény: digium (941)
digium Creative Commons License 2010.02.27 0 0 941
Nem tudom, hogy ezt az 5 másodpercet miért kéne betartani. Még a Paul >95% hatásfokú hőcserélőiben sem időzik 1 másodpercnél többet a levegő. Az idő csak az egyik paraméter...
cell7 Creative Commons License 2010.02.27 0 0 940
Számolgattam megint.
200/125 mm,
250/150 mm valamint a 869-es hozzászólásban Péter által írt
250/4x80mm rekuperátort.

Az elsőnek a hőátadó felülete viszonylag nagyobb de 30 méteres a cső.
A második a legolcsóbb, de kisebb a hőátadó felület.
A harmadiknak hatalmas a hőátadó felülete, 18m-t valószínűleg kettőbe kell hajtani, egy kicsit macerás megépíteni a kanyart. Az ára a legnagyobb(nem sokkal).
Egyáltalán ebben is 5 mp-et kell a levegőnek tartózkodni? Ekkora hőátadó felület mellet lehet ez rövidebb is nem?

Vélemény? Szerintetek melyik a legjobb?

peterch Creative Commons License 2010.02.27 0 0 939
Szia !

En nem vitatkozom. Ahogyan neked jo, ugy epited meg. Majd ha kesz lesz, ird meg a meres eredmenyeit. Engem is erdekel. Tudod en is csak egy lelkes amator vagyok, igy a szavaim nem szentiras! Idaig senki nem kifigasolta a velemenyemet, ez nekem annyit jelent, hogy vagy nem is erdekel senki olyat aki ert hozza, vagy elfogadjak. Ennyi.

Udv , Peter.
Előzmény: A77 (933)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!