Keresés

Részletes keresés

Probálkozomm Creative Commons License 2016.02.16 0 0 239

Szia Tigris!

 

Köszönöm szépen válaszodat. Az a helyzet, hogy nagyon alap hobbi szinten csinálom ám, így adódik egyből a kérdés: hogy kell kén szintet mérni? Mi az ideális? Sajnos már csak ennyi van a borból kb. 25-30 liter, nem tudom kisebb edénybe tenni, mert 50 literes ballonjaim vannak csak...:(

Van viszont mellette kb.: 90 liter vörös borom is, ami pedig még egyáltalán nem forrt ki. Az mondjuk késő őszi szüretelésből van, csak sajnos túlságosan lehült a pince hőmérséklete. Jó lenne már azt is kóstolgatni...:) - Erre van valami praktika? Ez még egyszer sem volt lefejtve!!!

 

Előzmény: Tigris0704 (238)
Tigris0704 Creative Commons License 2016.02.15 0 0 238

Szia.

Elképzelhető, hogy a pezsgést  a maradékcukor és az alacsony a kénszint miatt újból meginduló erjedés okozza.

De az is lehet, hogy az almasav dolgozik kicsit benne, bár ahhoz kicsit hideg a pince.

 

A legfontosabb az lenne, hogy mérj egy kénszintet és ne hagyd darabba a bort.

Előzmény: jggfjgfjhgjhgfj (237)
jggfjgfjhgjhgfj Creative Commons License 2016.02.15 0 0 237

Augusztus végi szüretelésből szépen kiforrt, letisztult a fehér borunk. 50 literes üvegballonban tárolom, ami jelenleg félig van tele. Azt tapasztalom, hogy nagyon enyhén, de tényleg csak minimálisan buborékos  (pezsgős) lett... Mitől lehetséges ez? 8-10 fok van a pincében jelenleg.

Egyszer az ősszel le lett fejtve és kénezve is. Segítségeteket előre is köszönöm!

jggfjgfjhgjhgfj Creative Commons License 2016.02.15 0 0 236

Itt minden le van írva töviről-hegyire...

http://www.boraszportal.hu/hirszuret/hogyan-nyissunk-borospincet-3-resz-5598

Inkább a papírmunka ami macerás....

Előzmény: Ggeri89 (206)
Tigris0704 Creative Commons License 2016.02.12 0 0 235

kb: 10 liter vízhez 1 dl 5% törzsoldatot. Bár én soha nem szoktam pontosan mérni.

Előzmény: saja75 (234)
saja75 Creative Commons License 2016.02.12 0 0 234

Köszi a válaszokat.

A kénes vízet, kénes öblítőt miből és hogyan készítsem el? Tömény 5%-os törzsoldat? Vagy hígítsam vízzel? Lehet borkén víz elegyből készíteni?

Köszi.

Előzmény: Tigris0704 (233)
Tigris0704 Creative Commons License 2016.02.11 0 0 233

Szia

 

Ha új palackba töltesz akkor elég egy kénes öblítés majd csepegtetés, ha használt üveget akarsz tölteni akkor valami mosószeres mosás majd kénes öblítés csepegtetés.

Előzmény: saja75 (231)
juhosttt Creative Commons License 2016.02.11 0 0 232

Kis tételnél ha megtudjuk oldani, akkor sütőben hőkezelés + kénes vízzel öblítés.

 

Ha túl sok a tétel, akkor kénes vízzel öblítés és szárazra csepegtetés, majd töltés.

Előzmény: saja75 (231)
saja75 Creative Commons License 2016.02.11 0 0 231

Sziasztok,

palackozás előtt az üveget mivel és hogyan kell kimosni? Vagy elegendő csak kiöblíteni? Ti hogyan csináljátok?

Köszi,

Tigris0704 Creative Commons License 2016.02.04 0 0 230

Szia.

 

Ilyen kis mennyiségben is meg lehet csinálni és nem kell hozzá feltétlen pince.

Leszüreteled ledarálod erjeszted préseled, ezeket mind tudod a kis kert házban. Majd megfejted és akkora edénybe rakod ami tele lesz vele. Majd ősz végén tél elején mikor már hideg van beviszed a lakásba olyan helyre ahol nincs fűtés pl: spájz. Ott tárolod tavaszig miközben egyszer kétszer lefejted az aljáról. Majd (mennyiségtől függően) ha érdemes megderíted és palackba töltöd.

 

Aztán majd eldöntöd, hogy milyen lett érdemes e foglalkoznod vele.

De próbálkozásnak mindenképpen jó.

Előzmény: v1h (229)
v1h Creative Commons License 2016.01.17 0 0 229

Szervusztok!

 

Kertes házba költözve, már a 30-on túl nem tudok ellenállni a kísértésnek, hogy ne lehessen saját borom, még ha csak néhány liter is. 30 tőke szőlőt tervezek beszerezni, leginkább kettős hasznosítású fajtákat. Viszont a terveim felállítása során már az elején leküzdhetetlen akadályba ütköztem, sajnos a közeljövőben nem tudom megoldani a pinceépítést, bárhogy is szeretném. Egy 10 nm-es kerti ház van a nagyapámtól örökölt eszközök tárolására és esetleg egy verem építése lesz csak megoldható, de ez is csak a későbbiekben.

 

A tapasztaltabb háztáji, kiskerti borászokhoz van olyan kérdésem, hogy pince nélkül és a fenti feltételekkel érdemes-e belevágni a szőlőtelepítésbe (még ha csak 30 tőkével is), van-e aki esetleg hasonló feltételekkel szőlészkedik, hogy oldja meg a bor kiegyensúlyozott hőmérsékleten tartását, illetve a mustot a forrása alatt hol, milyen körülmények között tárolja?

 

Köszönöm előre is a segítségeteket.

 

 

szenyor Lopez Creative Commons License 2016.01.14 0 0 228

Köszönöm a tippeket. Utánajárok, amint aktuális lesz. Egyelőre csak egy terv van...

Előzmény: Tigris0704 (227)
Tigris0704 Creative Commons License 2016.01.14 0 0 227

A legelső, hogy a NÉBIH nél kezdeményezd a borászati üzem létesítését, meg a NAv nál az egyszerűsített adóraktárt.

Az őstermelőnél az van, hogy csak a saját területeden termelt szőlőből készíthetsz bort. Az őstermelőnél másabb az adózás mivel 4 millióig adómentes vagy de ehhez kell (ha jól emlékszem) 600000 Ft kiadásról számla.

 

A bort kétféle képen adhatód el felvásárlónak (továbbértékesítőnek) vagy végső fogyasztónak.

Ha felvásárlónak adod el a borod akkor azt felvásárlási jegyre megy(amit a felvásárló ad) amin 12% kompenzációs felár van. 

Ha végső fogyasztónak adod a bort akkor kell a jegyzőnél (ha jól tudom) kérvényezni a termelői borkimérést. De ehhez valamilyen formában vállalkozónak kell lenni mivel itt nyugta és számla adási kötelezettséged van.

 

Ilyen formában erről az 1000 literről nem hallottam. Olyan van, hogy évi 1000 litert saját fogyasztásként leírhatsz a pincekönyvbe.

 

Hirtelen ennyi jutott az eszembe, de nézz utána pontosan, hogy most mik a szabályok mivel én nagyon rég intéztem ezeket. Azóta biztos változott valami.

Előzmény: szenyor Lopez (226)
szenyor Lopez Creative Commons License 2016.01.13 0 0 226

Bort értékesíteni milyen opciók vannak? Hivatalosan természetesen. Tudtommal két verzió van:

- őstermelőként. Ilyenkor elvileg nézik, hogy van e olyan szőlőd, amilyen bort árulsz. Kérdés, hogy milyen ellenőrzés működik erre?

- vállalkozásban. A vállalkozási résszel tisztában vagyok, de a bor az bor :)

Tudtommal idéntől 1000 liter alatt nincs a jövedéki törvény alá rendelve az alany. Ez csak annyi, hogy aki jön venni bort, annak kiállítok számlát és kész? Reklámozni lehet a borkereskedést?

Tigris0704 Creative Commons License 2016.01.13 0 0 225

Legtöbbször erjedésnél keletkezik mivel van olyan élesztő (Klöckera apiculta) okozza. De szinte minden élesztő törzs termel kisebb nagyobb mennyiségben kénhidrogént.

A legjobb megoldás ha kicsit is érezni a boron azonnal nyílt fejtés had levegőzzön a bor.

 

Néha azért a szabad kénszintet is mérjed. Lehet kapni pár ezer forintért Bakonyi féle bortesztet ami elég korrekt eredményt ad mind kénre mind savra.

Előzmény: zsebpiszok0510 (224)
zsebpiszok0510 Creative Commons License 2016.01.13 0 0 224

Köszi!

Megszellőztettem alaposan,most nemérzem rajta a rossz szagot,ize is jobb lett.Remélem nem jön újra elő.Mitől van ez a kénbüdösség?

Előzmény: Tigris0704 (215)
Tigris0704 Creative Commons License 2016.01.05 0 0 223

Minden kezelőanyagnak (kén, derítő, fajélesztő stb...) a mennyiségét hl hez adják meg.

Előzmény: vadonszülött (219)
Maci_P Creative Commons License 2016.01.03 0 0 222

Idén jó idő volt, és korábban értek a szőlők de nálam aug. végére lett a zalagyöngye szüretelhető. Mondjuk az étkezési érettség nem feltétlen esik egybe a borkészítéshez való érettséggel. Erre figyelj majd, ha bort szeretnél csinálni.

Előzmény: vadonszülött (221)
vadonszülött Creative Commons License 2016.01.03 0 0 221

Nálam már augusztus elején beérett, akkor mindenképp kénezni fogom.

Maci_P Creative Commons License 2016.01.03 0 0 220

Javaslom, olvass el egy-két könyvet nyárig (pl. Prohászka Szőlő és Bor, Mercz Árpád, Eperjes Imre ezzel foglalkozó könyveit - antikváriumokban online is beszerezhetőek) mert az alap dolgokat nem árt megismerni.

A mustot nem feltétlen kénezik, vannak esetek amikor kell, van, amikor nem. A bor első kénezése 10-20g/hl, ha porítottat használsz, de lehet törzsoldatot is használni (5%-os kapható általában és ha jól tudom, a fenti értéknek az 1-2dl/hl felel meg).

A zalagyöngyéről tudnod kell, hogy nem képes túl magas cukorfokra, viszont a savait képes hamar elveszíteni. Itt jönne a hosszú fejtegetés, hogy tőketerhelés, próbaszüret, stb, hogy egy jó mustot kapjál. Mások biztos majd mást mondanak, de szerintem 17-18MM° a minimum egy jó borhoz, és a sav 6-7g/l legalább kell legyen a mustban. Különben a bor eltarthatatlan, betegségekre hajlamos lesz. (Persze lehet cukrozni, savazni stb. én most az alap, házi borkészítésre gondolok, ahol nem kémikusok készítik a bort).

A zalagyöngye ezt tudja egyébként kb. egy jó asztali bort lehet belőle csinálni, szerintem max. két esetleg három évet bír ki, ez nem egy nagy bort adó szőlőfajta. Nekem kicsit kevesebb anyagból idén kb. 50l lett belőle, mivel korán szedhető, karácsonyra már jól iható bor.

Előzmény: vadonszülött (219)
vadonszülött Creative Commons License 2016.01.03 0 0 219

Köszi szépen! Ami még érdekelne, hogy borkénből hány literre kell 1dkg? És a must kénezésénél, majd az alpkénezésnél ugyanannyit kell beletenni? 

Falusi1 Creative Commons License 2016.01.03 0 0 218

Kétségtelenül időben kezded a felkészülést, de ez nem baj. Fogadd meg az előttem szóló tanácsait, de azért abban ne reménykedj, hogy évtizedekig eláll. Egyébként ennyi ideig a "többi bor" sem áll el, de mivel kb. 70l borra számíthatsz 100 kg szőlőből, vélhetően nem fog addig tartani.

 

Előzmény: vadonszülött (216)
Tigris0704 Creative Commons License 2016.01.03 0 0 217

Szia. 

Nem tudom, hogy pontosan mire is vagy kíváncsi. De leszüreteled a szőlőt lebogyózod-kipréseled, majd a mustot kénezed (kb: 1 dkg borkénnel). Erjesztheted hordóban üvegballonban úszófedeles tartályban. Erjedés lehet spontán vagy fajélesztős beoltással (itt vannak véleménykülönbségek, hogy melyik jobb), mikor megáll az erjedés tele töltöd az edényt amiben erjesztetted. Majd mikor már teljesen megállt az erjedés lefejted az erjedési aljról és alap kénezed. Majd mikor már szépen tisztul akkor ismét megfejted (fejtés után akár derítheted is). Utána ha palackozni akarod akkor szűrőd és palackozod.

 

Ha rendesen kezelt a bor ( derítés, szűrés, kénezés) ugyan úgy eláll mint bármely más palackos bor.

 

Előzmény: vadonszülött (216)
vadonszülött Creative Commons License 2016.01.03 0 0 216

Sziasztok! Van néhány 15 éves Zalagyöngye tőkém a kertben. Már 5 éve több mint 100kg szőlőt szüretelek. Eddig még nem próbálkoztam borkészítéssel, most úgy tervezem ha megint ilyen nagy termés lesz akkor megpróbálkozom. Az alapokat ismerem, (a felmenőim baranyai szőlősgazdák voltak) csak személyes tapasztalatokra, tippekre lennék kíváncsi. Csak a család számára készíteném nem eladásra. Ja, és meddig áll el egy ilyen házi bor? Akár évtizedekig is bírja, mint a többi bor? Köszönöm szépen!

Tigris0704 Creative Commons License 2015.12.28 0 0 215

Első körben Én is a szellőztetést ajánlom. Utána ha nem múlik akkor a réz szulfátot vagy az aktív szenes derítést.

Előzmény: zsebpiszok0510 (213)
Maci_P Creative Commons License 2015.12.28 0 0 214

A könyvek ilyen esetre azt mondják, hogy nyíltan kell fejteni, akár többször is, hogy minél több oxigént tudjon a bor felvenni (régiesen csűrőlni). A rezes kezelés az a kupfát, de az 1g/hl szokott lenni max., és lehet maradvány íze, max. végső esetre. És még van az aktív szenes kezelés is, de az meg egyéb értékes anyagokat is kivehet. Mivel 60 literről van szó, szerintem ne vegyszerezd, csak fejtsed át tőbbször, vödörből vödörbe lassan öntve, hogy habozzon.

Előzmény: zsebpiszok0510 (213)
zsebpiszok0510 Creative Commons License 2015.12.27 0 0 213

Kén-büdös borral mit lehet tenni?Az első fejtésnél még nem lehetett érezni a rossz szagot.Azt mondták,hogy egy késhegynyi rézgálicot tegyek bele és szellőztessem meg.A gálic után iható a bor?Nem mérgező kis mennyiségben?Kb. 60 liter.

juhosttt Creative Commons License 2015.12.22 0 0 212

Ez totál felesleges. Ha még most lesz telepítve, kb 3-4 év mire az termőre fordul. Van még 4 éved a pincét elintézni! Ezt pl nekem a hegybíró tanácsolta és nagyon is igaza van. Mire lesz értékelhető mennyiséged még lehet variálsz a pince elrendezésén, a hordók és tartályokon stb. Tudtommal ha a pincét pinceként akarod regisztráltatni akkor a hordókról, tartályokról mindenről konkrét listát kell benyújtani. Ez papír tologatás. Ha változtatol újra papír tologatás. Ha nem jelented be és kapsz egy potya ellenőrzést akkor meg újabb gondok akadhatnak, mert a szabály nem ismerete nem ment fel, hogy ne tartsd be. Ezek olyan apróságok amiket úgy is menet közben fogsz kitapasztalni, de jobb előbb mint később.

Előzmény: Ggeri89 (211)
Ggeri89 Creative Commons License 2015.12.22 0 0 211

Köszönöm a válaszokat! A szőlők még csak tavasszal és az azt követő évbe lesznek telepítve, de addigra szeretném elintézni a pince dolgait is.

juhosttt Creative Commons License 2015.12.21 0 0 210

Legyen az ültetvényed bejelentve és engedélyeztetve, mert származásit kell kapjál a szőlőről, hogy bort készíts belőle. Ha nem olyan helyen van akkor külön papíroztasd le. Itt az engedélyezett fajtákat is érdemes figyelembe venni, hogy ami telepítve van, az engedélyezett-e.

 

Ha ez megvan, akkor a pincét be kell jelenteni, talán a nébihnél, de ennek utánajársz majd Rambo blogján.

Aztán az őstermelői mellé be kell jelentkezni földművesnek is, mivel ha földed van és több mint 1 Ha akkor kell.

Továbbá kell MVH regisztrációs szám is. Ezek szinte ingyen vannak, csak menni kell és papírt töltögetni.

 

Szóval ha a szőlőföld a fater nevén van, akkor előbb papíron vedd meg, hogy könnyebb legyen a későbbiekben a munka. 

 

Ezen felül nem árt jóba lenni a hegybíróddal is, mert sok okosat tud mondani és segíteni is. 

 

De Rambo mindent kompletten leírt a szolo.blog.hu oldalon. Ő totál a 0-ról kezdte a papír tologatást is. Aki egy picit mezőgazdász annak pár dolog azért már alapvetőnek tűnik. Úgy tudom téged láttalak az MTZ fórumon, szóval sztem pár papír már rutinból megy, csak a szőlős dolgokat kell elrendezni. 

 

Még annyi, hogy akartak vmi olyat, hogy 1000 liter alatti borászatoknak valami egyszerüsített adózást csinálni. Ennek is érdemes utánajárni.

Ja és reménykedj, hogy minden papír tologatós helyen nem foggyantak ülnek, mert akkor legyen nálad nyugtató is... :)

Előzmény: Ggeri89 (208)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!