Köszönöm szépen válaszodat. Az a helyzet, hogy nagyon alap hobbi szinten csinálom ám, így adódik egyből a kérdés: hogy kell kén szintet mérni? Mi az ideális? Sajnos már csak ennyi van a borból kb. 25-30 liter, nem tudom kisebb edénybe tenni, mert 50 literes ballonjaim vannak csak...:(
Van viszont mellette kb.: 90 liter vörös borom is, ami pedig még egyáltalán nem forrt ki. Az mondjuk késő őszi szüretelésből van, csak sajnos túlságosan lehült a pince hőmérséklete. Jó lenne már azt is kóstolgatni...:) - Erre van valami praktika? Ez még egyszer sem volt lefejtve!!!
Augusztus végi szüretelésből szépen kiforrt, letisztult a fehér borunk. 50 literes üvegballonban tárolom, ami jelenleg félig van tele. Azt tapasztalom, hogy nagyon enyhén, de tényleg csak minimálisan buborékos (pezsgős) lett... Mitől lehetséges ez? 8-10 fok van a pincében jelenleg.
Egyszer az ősszel le lett fejtve és kénezve is. Segítségeteket előre is köszönöm!
Ha új palackba töltesz akkor elég egy kénes öblítés majd csepegtetés, ha használt üveget akarsz tölteni akkor valami mosószeres mosás majd kénes öblítés csepegtetés.
Ilyen kis mennyiségben is meg lehet csinálni és nem kell hozzá feltétlen pince.
Leszüreteled ledarálod erjeszted préseled, ezeket mind tudod a kis kert házban. Majd megfejted és akkora edénybe rakod ami tele lesz vele. Majd ősz végén tél elején mikor már hideg van beviszed a lakásba olyan helyre ahol nincs fűtés pl: spájz. Ott tárolod tavaszig miközben egyszer kétszer lefejted az aljáról. Majd (mennyiségtől függően) ha érdemes megderíted és palackba töltöd.
Aztán majd eldöntöd, hogy milyen lett érdemes e foglalkoznod vele.
Kertes házba költözve, már a 30-on túl nem tudok ellenállni a kísértésnek, hogy ne lehessen saját borom, még ha csak néhány liter is. 30 tőke szőlőt tervezek beszerezni, leginkább kettős hasznosítású fajtákat. Viszont a terveim felállítása során már az elején leküzdhetetlen akadályba ütköztem, sajnos a közeljövőben nem tudom megoldani a pinceépítést, bárhogy is szeretném. Egy 10 nm-es kerti ház van a nagyapámtól örökölt eszközök tárolására és esetleg egy verem építése lesz csak megoldható, de ez is csak a későbbiekben.
A tapasztaltabb háztáji, kiskerti borászokhoz van olyan kérdésem, hogy pince nélkül és a fenti feltételekkel érdemes-e belevágni a szőlőtelepítésbe (még ha csak 30 tőkével is), van-e aki esetleg hasonló feltételekkel szőlészkedik, hogy oldja meg a bor kiegyensúlyozott hőmérsékleten tartását, illetve a mustot a forrása alatt hol, milyen körülmények között tárolja?
A legelső, hogy a NÉBIH nél kezdeményezd a borászati üzem létesítését, meg a NAv nál az egyszerűsített adóraktárt.
Az őstermelőnél az van, hogy csak a saját területeden termelt szőlőből készíthetsz bort. Az őstermelőnél másabb az adózás mivel 4 millióig adómentes vagy de ehhez kell (ha jól emlékszem) 600000 Ft kiadásról számla.
A bort kétféle képen adhatód el felvásárlónak (továbbértékesítőnek) vagy végső fogyasztónak.
Ha felvásárlónak adod el a borod akkor azt felvásárlási jegyre megy(amit a felvásárló ad) amin 12% kompenzációs felár van.
Ha végső fogyasztónak adod a bort akkor kell a jegyzőnél (ha jól tudom) kérvényezni a termelői borkimérést. De ehhez valamilyen formában vállalkozónak kell lenni mivel itt nyugta és számla adási kötelezettséged van.
Ilyen formában erről az 1000 literről nem hallottam. Olyan van, hogy évi 1000 litert saját fogyasztásként leírhatsz a pincekönyvbe.
Hirtelen ennyi jutott az eszembe, de nézz utána pontosan, hogy most mik a szabályok mivel én nagyon rég intéztem ezeket. Azóta biztos változott valami.
Bort értékesíteni milyen opciók vannak? Hivatalosan természetesen. Tudtommal két verzió van:
- őstermelőként. Ilyenkor elvileg nézik, hogy van e olyan szőlőd, amilyen bort árulsz. Kérdés, hogy milyen ellenőrzés működik erre?
- vállalkozásban. A vállalkozási résszel tisztában vagyok, de a bor az bor :)
Tudtommal idéntől 1000 liter alatt nincs a jövedéki törvény alá rendelve az alany. Ez csak annyi, hogy aki jön venni bort, annak kiállítok számlát és kész? Reklámozni lehet a borkereskedést?
Legtöbbször erjedésnél keletkezik mivel van olyan élesztő (Klöckera apiculta) okozza. De szinte minden élesztő törzs termel kisebb nagyobb mennyiségben kénhidrogént.
A legjobb megoldás ha kicsit is érezni a boron azonnal nyílt fejtés had levegőzzön a bor.
Néha azért a szabad kénszintet is mérjed. Lehet kapni pár ezer forintért Bakonyi féle bortesztet ami elég korrekt eredményt ad mind kénre mind savra.
Idén jó idő volt, és korábban értek a szőlők de nálam aug. végére lett a zalagyöngye szüretelhető. Mondjuk az étkezési érettség nem feltétlen esik egybe a borkészítéshez való érettséggel. Erre figyelj majd, ha bort szeretnél csinálni.
Javaslom, olvass el egy-két könyvet nyárig (pl. Prohászka Szőlő és Bor, Mercz Árpád, Eperjes Imre ezzel foglalkozó könyveit - antikváriumokban online is beszerezhetőek) mert az alap dolgokat nem árt megismerni.
A mustot nem feltétlen kénezik, vannak esetek amikor kell, van, amikor nem. A bor első kénezése 10-20g/hl, ha porítottat használsz, de lehet törzsoldatot is használni (5%-os kapható általában és ha jól tudom, a fenti értéknek az 1-2dl/hl felel meg).
A zalagyöngyéről tudnod kell, hogy nem képes túl magas cukorfokra, viszont a savait képes hamar elveszíteni. Itt jönne a hosszú fejtegetés, hogy tőketerhelés, próbaszüret, stb, hogy egy jó mustot kapjál. Mások biztos majd mást mondanak, de szerintem 17-18MM° a minimum egy jó borhoz, és a sav 6-7g/l legalább kell legyen a mustban. Különben a bor eltarthatatlan, betegségekre hajlamos lesz. (Persze lehet cukrozni, savazni stb. én most az alap, házi borkészítésre gondolok, ahol nem kémikusok készítik a bort).
A zalagyöngye ezt tudja egyébként kb. egy jó asztali bort lehet belőle csinálni, szerintem max. két esetleg három évet bír ki, ez nem egy nagy bort adó szőlőfajta. Nekem kicsit kevesebb anyagból idén kb. 50l lett belőle, mivel korán szedhető, karácsonyra már jól iható bor.
Kétségtelenül időben kezded a felkészülést, de ez nem baj. Fogadd meg az előttem szóló tanácsait, de azért abban ne reménykedj, hogy évtizedekig eláll. Egyébként ennyi ideig a "többi bor" sem áll el, de mivel kb. 70l borra számíthatsz 100 kg szőlőből, vélhetően nem fog addig tartani.
Nem tudom, hogy pontosan mire is vagy kíváncsi. De leszüreteled a szőlőt lebogyózod-kipréseled, majd a mustot kénezed (kb: 1 dkg borkénnel). Erjesztheted hordóban üvegballonban úszófedeles tartályban. Erjedés lehet spontán vagy fajélesztős beoltással (itt vannak véleménykülönbségek, hogy melyik jobb), mikor megáll az erjedés tele töltöd az edényt amiben erjesztetted. Majd mikor már teljesen megállt az erjedés lefejted az erjedési aljról és alap kénezed. Majd mikor már szépen tisztul akkor ismét megfejted (fejtés után akár derítheted is). Utána ha palackozni akarod akkor szűrőd és palackozod.
Ha rendesen kezelt a bor ( derítés, szűrés, kénezés) ugyan úgy eláll mint bármely más palackos bor.
Sziasztok! Van néhány 15 éves Zalagyöngye tőkém a kertben. Már 5 éve több mint 100kg szőlőt szüretelek. Eddig még nem próbálkoztam borkészítéssel, most úgy tervezem ha megint ilyen nagy termés lesz akkor megpróbálkozom. Az alapokat ismerem, (a felmenőim baranyai szőlősgazdák voltak) csak személyes tapasztalatokra, tippekre lennék kíváncsi. Csak a család számára készíteném nem eladásra. Ja, és meddig áll el egy ilyen házi bor? Akár évtizedekig is bírja, mint a többi bor? Köszönöm szépen!
A könyvek ilyen esetre azt mondják, hogy nyíltan kell fejteni, akár többször is, hogy minél több oxigént tudjon a bor felvenni (régiesen csűrőlni). A rezes kezelés az a kupfát, de az 1g/hl szokott lenni max., és lehet maradvány íze, max. végső esetre. És még van az aktív szenes kezelés is, de az meg egyéb értékes anyagokat is kivehet. Mivel 60 literről van szó, szerintem ne vegyszerezd, csak fejtsed át tőbbször, vödörből vödörbe lassan öntve, hogy habozzon.
Kén-büdös borral mit lehet tenni?Az első fejtésnél még nem lehetett érezni a rossz szagot.Azt mondták,hogy egy késhegynyi rézgálicot tegyek bele és szellőztessem meg.A gálic után iható a bor?Nem mérgező kis mennyiségben?Kb. 60 liter.
Ez totál felesleges. Ha még most lesz telepítve, kb 3-4 év mire az termőre fordul. Van még 4 éved a pincét elintézni! Ezt pl nekem a hegybíró tanácsolta és nagyon is igaza van. Mire lesz értékelhető mennyiséged még lehet variálsz a pince elrendezésén, a hordók és tartályokon stb. Tudtommal ha a pincét pinceként akarod regisztráltatni akkor a hordókról, tartályokról mindenről konkrét listát kell benyújtani. Ez papír tologatás. Ha változtatol újra papír tologatás. Ha nem jelented be és kapsz egy potya ellenőrzést akkor meg újabb gondok akadhatnak, mert a szabály nem ismerete nem ment fel, hogy ne tartsd be. Ezek olyan apróságok amiket úgy is menet közben fogsz kitapasztalni, de jobb előbb mint később.
Legyen az ültetvényed bejelentve és engedélyeztetve, mert származásit kell kapjál a szőlőről, hogy bort készíts belőle. Ha nem olyan helyen van akkor külön papíroztasd le. Itt az engedélyezett fajtákat is érdemes figyelembe venni, hogy ami telepítve van, az engedélyezett-e.
Ha ez megvan, akkor a pincét be kell jelenteni, talán a nébihnél, de ennek utánajársz majd Rambo blogján.
Aztán az őstermelői mellé be kell jelentkezni földművesnek is, mivel ha földed van és több mint 1 Ha akkor kell.
Továbbá kell MVH regisztrációs szám is. Ezek szinte ingyen vannak, csak menni kell és papírt töltögetni.
Szóval ha a szőlőföld a fater nevén van, akkor előbb papíron vedd meg, hogy könnyebb legyen a későbbiekben a munka.
Ezen felül nem árt jóba lenni a hegybíróddal is, mert sok okosat tud mondani és segíteni is.
De Rambo mindent kompletten leírt a szolo.blog.hu oldalon. Ő totál a 0-ról kezdte a papír tologatást is. Aki egy picit mezőgazdász annak pár dolog azért már alapvetőnek tűnik. Úgy tudom téged láttalak az MTZ fórumon, szóval sztem pár papír már rutinból megy, csak a szőlős dolgokat kell elrendezni.
Még annyi, hogy akartak vmi olyat, hogy 1000 liter alatti borászatoknak valami egyszerüsített adózást csinálni. Ennek is érdemes utánajárni.
Ja és reménykedj, hogy minden papír tologatós helyen nem foggyantak ülnek, mert akkor legyen nálad nyugtató is... :)