Keresés

Részletes keresés

tuutuu Creative Commons License 2005.12.23 0 0 314

HALló mesterek!

 

A sügér mennyire finom étek? Láttam fagyasztott sügérfiléket a boltunkban, elég szimpi áron, kilós csomagban.

tuutuu Creative Commons License 2005.12.22 0 0 313
Hasonló jókat kívánok én is minden halkedvelő ( és nem halkedvelő) nettársnak!! 
Előzmény: oiuz (311)
tuutuu Creative Commons License 2005.12.22 0 0 312

Hehehe..:}} Jól körbeirdaltuk a témát, reggel meg kiderült, hogy nincs is hal, amit megsüssek, úgyhogy prolongálva..:}}

Mindenesetre jól megjegyeztem a dolgokat. Majd állítólag januárban lesz, majd beszámolok.

Mottó: egy újszülöttnek minden vicc új..:}}

( Nem tipródtam volna ezen, ha az első ilyen - ugyan nem keszeg- sütésem nem gumi lett volna), akkor profi lennék....)

Előzmény: oiuz (310)
oiuz Creative Commons License 2005.12.22 0 0 311

Helló!

 

A viccet félre téve egy kicsit....

 

 

Kívánok minden Topik-Írónak, és -Olvasónak:

Nagyon szép és szeretetteljes Karácsonyi Ünnepeket és

boldog sikerekben gazdag Új Évet!

 

 

 

Sok jó halat az ünnepekre!

 

Én mint topicgazda visszavárok mindenkit a jövő évben, beszámolókkal, ötletekkel, megvitatandó témákkal.

Addig is vigyázzatok magatok és családotokra!

 

afSiH

oiuz

oiuz Creative Commons License 2005.12.22 0 0 310

HALi HALi HÓ HOHÓ!

 

Nem szeretnék kifejezetten kötekedősnek látszani, de egy kicsit sokat tötymörögtök a keszeg irdalásán.... szerintem.....

 

Namármostanezennel:

 

NE TÖKÖLJ, SÜSS! Felkiáltást lehetne követni, és egy erőteljes, némileg (de nem nagyon) átgondolt kísérletet lehet elkövetni a keszeggel.

 

Nagyon csak akkor lehet elrontani szerintem a keszeget, ha az alaphal rossz azt meg senki sem mondja meg egy fagyasztott keszegről, hogy az most jóízű vagy borzasztó!

 

Szerintem BÁTRAN, ELSZÁNTSÁGGAL csapj bele a lecsóba oszt akinek ízlik eszi, akinek nem; nem.

 

 

 

BÍZZ A KESZEGBEN......

 

 

Minden esetre sok sikert, a keszeget én nagyon szeretem..... és szerintem egy fincsi hal....

 

addig is

afSiH

 

oiuz

Előzmény: tuutuu (309)
tuutuu Creative Commons License 2005.12.21 0 0 309

Kösz, akkor megnyugodtam. Délelőtt a fazon( akinél a hekkeket szoktam enni..:}}, odacipelt egy szakács külleműhöz, hogy az majd jól megmondja , hogyan süssek keszeget. Na, ő azt mondta, hogy sózzam be vagy fél napra, az jól kitol a szálkákkal.

Eddig úgy tudtam, hogy a marinálás tol ki a szálkákkal, de nem cifráznám..

Szóval akkor majd kísérletezek.

A fritőz azért tetszik, mert nincs elégetett olaj, stb: még a rácsot se szoktam használni, hőfokszabályzós lábosként működik.

A rántott ez+az egészen kényelmesen megy, megvan a menetrend hőfokkal.

Tényleg: olyan nincs, hogy betevéskor melegebb olaj, aztán kisebb lendület, a végén nagyobb hőfok?

( Bár az időket tekintve, nemigen lehetne ilyen trükköket összehozni.)

Na jó eldugulok..:}}}

Azt hiszem, holnapután kísérletezek egy jót.

Előzmény: Dydand (308)
Dydand Creative Commons License 2005.12.21 0 0 308
Igen, így van. Ez egy csöppet sem logikus, de akkor is így van. A szálkákkal PÁRHUZAMOSAN, a hossztengelyre merőlegesen kell az irdalást végezni, egészen a gerinccsontig.

Nem vagy értetlen, csak logikusan gondolkodsz :)
Előzmény: tuutuu (306)
Dydand Creative Commons License 2005.12.21 0 0 307
No: ha mindenáron fritőzt akarsz ám legyen, de ne tedd rá (még kicsit sem) a fedőt, ergo akkor már csinálhatod serpenyőben is :)
Előzmény: tuutuu (305)
tuutuu Creative Commons License 2005.12.21 0 0 306

Továbbra sem értem.Keresztben fexik előttem a hal. Hossztengelyére merőlegesen elkezdem irdalni, akkor attól ugyan nem vágok el egy szálkát sem.. vagy igen?

 

tuutuu

most Értetlen

Előzmény: Dydand (303)
tuutuu Creative Commons License 2005.12.21 0 0 305

Nem azt mondtam, hogy hekket irdalni, hanem hogy belül van a szálka..:}}

Mi a baj a fritőzzel?

Az enyém nem forog, mert a motor elrohadt, csak sok olaj..:}}n

Előzmény: Dydand (304)
Dydand Creative Commons License 2005.12.21 0 0 304
Amúgy hekket irdalni? Hmmm..... ilyet még nem hallottam, az porcos hal és mint ilyen szétfolyik ilyen jellegű irdalás után.
Előzmény: tuutuu (300)
Dydand Creative Commons License 2005.12.21 0 0 303
A hal egészben van. Ha olyat olvasol, hogy bőrös felével így-úgy, akkor az már hal szelet.
A szálka bent van a halban, igen :) Nem szecskázod le a halat azzal, hogy a gerincéig beirdalod hiszen pont az a lényege az irdalásnak: a hal szálkáit minél apróbb (és ezáltal 1: feloldódó, 2: észrevétlen, és ezáltal ehető nagyságú) részekre vágd. A végén olyan lesz a hal, ahogy írtam is, de nem baj, sőt (írtam: az a jó) mert a kéreg, azaz a paprikás liszt (vagy bármi más) összefogja sütés közben.
Előzmény: tuutuu (300)
Dydand Creative Commons License 2005.12.21 0 0 302
Ááááá, nehogy fritőzbe tedd!!!!! Nem nyúlka piszak, azt nem szabad :)
Rendes serpenyőben süsd, különben ugyanúgy jársz, mint a múltkori hekkel....
Előzmény: tuutuu (301)
tuutuu Creative Commons License 2005.12.21 0 0 301
Oké, a hőfokra meg van a fritőzön egy halacska..:}}
Előzmény: Dydand (299)
tuutuu Creative Commons License 2005.12.21 0 0 300

Na jó, akkor mégsem értek semmit. Az irdalással van bajom. A nagykönyvben azt olvastam, hogy a bőrös fele legyen a deszkán, aztán sűrűn elvagdosni a szálkákat. Az én emlékeim szerint a szálkák belül vannak , tehát a belülről vagdosás logikus lenne, de azt csak filével lehet játszani..Nem?

Ha kívülről átvágom a szálkát, leszecskázom az egész halat..

Vagy kívül, a bőrhöz közel van a szálka? A hecknél nem..:}}}

Előzmény: tuutuu (298)
Dydand Creative Commons License 2005.12.21 0 0 299
Nincs kérdés: sokban :) Mennyiségileg az a jó, ha el tud merülni benne. Ennek ellenére meg kell fordítani.
Előzmény: tuutuu (298)
tuutuu Creative Commons License 2005.12.21 0 0 298
Kösz, a kérdés az már csak, hogy sok olajban/zsírban, vagy kevésben?
Előzmény: Dydand (295)
TTAMAS Creative Commons License 2005.12.21 0 0 297
Akkor jó, ha a hal még jeges, de már meg tudod hajlítani.
Előzmény: TTAMAS (296)
TTAMAS Creative Commons License 2005.12.21 0 0 296

Ami miatt aggódok, az egyedül a fagyasztott állapot, kiengedés után ugyanis szétmállós lehet, és így irdalásnál egyszerűen trancsírozott, szétfoszló hal lesz és nem irdalt :(

 

Nem teljesen kiolvadt állapotban kell irdalni. Olyankor még jobban lehet, mint frissen.


Előzmény: Dydand (295)
Dydand Creative Commons License 2005.12.21 0 0 295
HALihó!

Irdalni, az igaz, de a keszegnél ez azt jelenti, hogy maximum (!!!) miliméterenként, különben csak szaporítod a szálkát, mintsem eltünteted (ez szokott az alapvető hiba lenni a keszegkészítésnél). Az irdalásnál arra ügyelj még, hogy mélyen vágd be a halat (azaz a gerincéig) majd' minden vágásnál fogsz hallani egy recsegő-ropogó hangot: az a jó! Fejtől indulva mehetsz a farokig, addig megszokod a mélységet és a vágás-sűrűséget is. Nem baj, ha olyan "szétesősen" néz ki az irdalás után, (szintén) az a jó, a kéreg úgyis összefogja.
Ami miatt aggódok, az egyedül a fagyasztott állapot, kiengedés után ugyanis szétmállós lehet, és így irdalásnál egyszerűen trancsírozott, szétfoszló hal lesz és nem irdalt :(
A paprikás liszt sem rossz, de próbálkozhatsz a következővel: zúzott fokhagymát, mustárt, sót, lisztet, fűszerpaprikát és egy nagyon pici porcukrot keverj össze és azzal dörzsöld be jól a halat. Ugyanúgy kell sütni, mint a hagyományos paprikás-lisztest: közepes tűzön (szépen sercegjen sütés közben, de nem kell annyira, mint a sültkrumplinál) finom ropogósra süsd, oldalankét kb. 6-8 perc, ennyi idő alatt már feloldódnak a nagyon apróra vagdalt szálkák.
Üdv: dy
Előzmény: tuutuu (294)
tuutuu Creative Commons License 2005.12.21 0 0 294

Na kérem, igazi amatőrnek kellene segítség. Imádom a keszeget, és holnap hozzájutok pár darab mélyhűtött halacskához.

Hogyan cslekedjek, hogy végül csak a feje, meg a gerince maradjon a nagy zabálás után?

Tudom, irdalni, meg paprikás liszt, nade qtyaütőnek lépésenként kellene. Nem szeretnék gumit sütni, mint egyszer heckből sikerált.

Dydand Creative Commons License 2005.12.21 0 0 293
Egy gyors ötlet:

Pisztráng mandulával

10 db egész pisztráng, 5 dl tej, 3 dkg só, 12 dkg liszt, 15 dkg mandula, 10 adag vajas burgonya

Az előkészített pisztrángokat tejbe áztatjuk, amelyben többször megforgatjuk, hogy mindenütt érvényesüljön a tej ízjavító és puhító hatása. Közben előkészítjük a mandulát: metéltre összevágjuk. A pisztrángot kiemeljük a tejből és gondosan leszárítjuk. Sózzuk, majd lisztbe forgatjuk. Serpenyőben egy kevés vajat melegítünk, amelyben lassan készre sütjük a pisztrángokat. A sütés vége felé hozzáadjuk az előkészített mandulát, és együtt fejezzük be az étel készítését. A készre sütött pisztrángokat lapátkanál segítségével előmelegített halastálra tálaljuk. A tetejére öntjük a vajas mandulát. Vajas burgonyát adunk hozzá.

Arányosan csökkentsd az adagokat, ha levesebb a hal.

Üdv: dy

(még jelentkezem pár ötlettel:)
Előzmény: oiuz (291)
Dydand Creative Commons License 2005.12.21 0 0 292
Tényleg, írtad is, hogy nincs sütőd. Akkor fűszerezd be kedved szerint, és zsemlemorzsába forgatva süsd ki olajban. Isteni!
Előzmény: oiuz (291)
oiuz Creative Commons License 2005.12.21 0 0 291

HALi!

 

(franciásan ALi) :::)))))

 

én kérek elnézést!

 

A sütő kilőve, mert nincs, a többi tanácsot köszi!

 

Ezen a kopoltyúkérdésen még nem gondolkoztam el soha......

 

afSiH

 

oiuz

Előzmény: Dydand (290)
Dydand Creative Commons License 2005.12.21 0 0 290
afSiH!

Röviden: fordíts:)
Gondolj vissza olyan helyekre, ahol halat ettél: volt valamelyikben kopoltyú? Ugye nem :)

Ha pár ötletet elfogadsz:
-zöldfűsszeres töltelékbe ne tégy citromot, hanem magára a halra csorgasd sütés előtt. Legjobb, ha só, fűszerek és citromlé keverékével kenegeted, dörzsölöd be sütés lőtt (ehhez jó, ha szép sűrűn be is irdalod, akkor jobban átjárja a fűszeres-citromos íz). Ha zöldfűszerekkel töltöd, akkor ne rántsd, hanem süsd (sütőben), így valóban kijön a zöldfűszerek aromája, rántás- vagy lisztes forgatás után (a folyamat rövidsége és jellege miatt) nem.

Üdv: dy
Előzmény: oiuz (289)
oiuz Creative Commons License 2005.12.21 0 0 289

HAL-ó Haltársaim!

 

 

Lenne egy kérdésem:

 

A kopoltyú megkeseríti-e a sütve készített halat?

 

A helyzet rövid leírása:

 

Hozzá jutottam egy pár igen tetszetős kicsi pisztránghoz (vettem őket). Ezek lesznek a Szent Este díszei.

Ötletem e következő:

Hasukat megtöltöm zöldfűszerekkel+ 1-1 citromkarikával, majd lezárom a hasukat, és kirántom őket..... vagy csak lisztbe forgatva megsütöm....

 

Ez a terv.

 

Szóval fordítsak-e figyelmet a kopoltyú eltávolítására, vagy nem kell?

 

 

Jó halat!

 

afSiH!

 

oiuz

tuutuu Creative Commons License 2005.12.20 0 0 288

Azért a fiad nem piskóta ficere..:}}}}

Részvétem. Pl. ki lehet adni neki a hollandi mártást, hadd szokja a készítés örömeit. Aztán, ha elbökte, a vörös tonhal simán átmegy a vizsgán..:}}}

Előzmény: szkati (286)
Dydand Creative Commons License 2005.12.20 0 0 287
Szerintem nem érdemes aggódnod, nagyon finom lesz :) Sózni lehet (szerintem kell is) picit, de én fűszert semmit sem tennék rá, nehogy elnyomja a hal finom ízét. Gondolj úgy rá, mint a lazacra: azt sem fűszerezi agyon az ember, mégis nagyon finom.
Előzmény: szkati (286)
szkati Creative Commons License 2005.12.20 0 0 286
Én kezdek már igen ideges lenni a karácsony esti vörös tonhal miatt, amit a fiam hollandi mártásos spárgával kért( a fene a gusztusát!). A spárgaszezonban legalább 3 kg spárgát lefagyasztottam, úgyhogy nem gond, de a vörös tonhal miatt aggódom. Tegyek rá sót, vagy valami fűszert? Szerintetek?
Dydand Creative Commons License 2005.12.19 0 0 285
:))))
Én már előre készülve -a két ünnep között- egy jó bográcsos halászlé alapot összeszedtem (ponty, amúr, busa, harcsa fej, farok, egész törpeharcsa, ponty-, harcsa- és amúr derék). A lényeg, hogy a két ünnep között egy fincsi bográcsos (!) halászlét fogok főzni, ez nálunk (lakótelepen !!!) hagyomány, ehhez mért a mennyiség is:) Eddig mindig nagyon finom volt:) Bajai módon készítem mindig.
A hentes fontos (én ma hoztam haza némi velőscsontot a karácsonyi vegyes-levesemhez).
Előzmény: tuutuu (284)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!