Nem szeretnék kifejezetten kötekedősnek látszani, de egy kicsit sokat tötymörögtök a keszeg irdalásán.... szerintem.....
Namármostanezennel:
NE TÖKÖLJ, SÜSS! Felkiáltást lehetne követni, és egy erőteljes, némileg (de nem nagyon) átgondolt kísérletet lehet elkövetni a keszeggel.
Nagyon csak akkor lehet elrontani szerintem a keszeget, ha az alaphal rossz azt meg senki sem mondja meg egy fagyasztott keszegről, hogy az most jóízű vagy borzasztó!
Szerintem BÁTRAN, ELSZÁNTSÁGGAL csapj bele a lecsóba oszt akinek ízlik eszi, akinek nem; nem.
BÍZZ A KESZEGBEN......
Minden esetre sok sikert, a keszeget én nagyon szeretem..... és szerintem egy fincsi hal....
Kösz, akkor megnyugodtam. Délelőtt a fazon( akinél a hekkeket szoktam enni..:}}, odacipelt egy szakács külleműhöz, hogy az majd jól megmondja , hogyan süssek keszeget. Na, ő azt mondta, hogy sózzam be vagy fél napra, az jól kitol a szálkákkal.
Eddig úgy tudtam, hogy a marinálás tol ki a szálkákkal, de nem cifráznám..
Szóval akkor majd kísérletezek.
A fritőz azért tetszik, mert nincs elégetett olaj, stb: még a rácsot se szoktam használni, hőfokszabályzós lábosként működik.
A rántott ez+az egészen kényelmesen megy, megvan a menetrend hőfokkal.
Tényleg: olyan nincs, hogy betevéskor melegebb olaj, aztán kisebb lendület, a végén nagyobb hőfok?
( Bár az időket tekintve, nemigen lehetne ilyen trükköket összehozni.)
Igen, így van. Ez egy csöppet sem logikus, de akkor is így van. A szálkákkal PÁRHUZAMOSAN, a hossztengelyre merőlegesen kell az irdalást végezni, egészen a gerinccsontig.
Továbbra sem értem.Keresztben fexik előttem a hal. Hossztengelyére merőlegesen elkezdem irdalni, akkor attól ugyan nem vágok el egy szálkát sem.. vagy igen?
A hal egészben van. Ha olyat olvasol, hogy bőrös felével így-úgy, akkor az már hal szelet. A szálka bent van a halban, igen :) Nem szecskázod le a halat azzal, hogy a gerincéig beirdalod hiszen pont az a lényege az irdalásnak: a hal szálkáit minél apróbb (és ezáltal 1: feloldódó, 2: észrevétlen, és ezáltal ehető nagyságú) részekre vágd. A végén olyan lesz a hal, ahogy írtam is, de nem baj, sőt (írtam: az a jó) mert a kéreg, azaz a paprikás liszt (vagy bármi más) összefogja sütés közben.
Na jó, akkor mégsem értek semmit. Az irdalással van bajom. A nagykönyvben azt olvastam, hogy a bőrös fele legyen a deszkán, aztán sűrűn elvagdosni a szálkákat. Az én emlékeim szerint a szálkák belül vannak , tehát a belülről vagdosás logikus lenne, de azt csak filével lehet játszani..Nem?
Ha kívülről átvágom a szálkát, leszecskázom az egész halat..
Vagy kívül, a bőrhöz közel van a szálka? A hecknél nem..:}}}
Ami miatt aggódok, az egyedül a fagyasztott állapot, kiengedés után ugyanis szétmállós lehet, és így irdalásnál egyszerűen trancsírozott, szétfoszló hal lesz és nem irdalt :(
Nem teljesen kiolvadt állapotban kell irdalni. Olyankor még jobban lehet, mint frissen.
Irdalni, az igaz, de a keszegnél ez azt jelenti, hogy maximum (!!!) miliméterenként, különben csak szaporítod a szálkát, mintsem eltünteted (ez szokott az alapvető hiba lenni a keszegkészítésnél). Az irdalásnál arra ügyelj még, hogy mélyen vágd be a halat (azaz a gerincéig) majd' minden vágásnál fogsz hallani egy recsegő-ropogó hangot: az a jó! Fejtől indulva mehetsz a farokig, addig megszokod a mélységet és a vágás-sűrűséget is. Nem baj, ha olyan "szétesősen" néz ki az irdalás után, (szintén) az a jó, a kéreg úgyis összefogja. Ami miatt aggódok, az egyedül a fagyasztott állapot, kiengedés után ugyanis szétmállós lehet, és így irdalásnál egyszerűen trancsírozott, szétfoszló hal lesz és nem irdalt :( A paprikás liszt sem rossz, de próbálkozhatsz a következővel: zúzott fokhagymát, mustárt, sót, lisztet, fűszerpaprikát és egy nagyon pici porcukrot keverj össze és azzal dörzsöld be jól a halat. Ugyanúgy kell sütni, mint a hagyományos paprikás-lisztest: közepes tűzön (szépen sercegjen sütés közben, de nem kell annyira, mint a sültkrumplinál) finom ropogósra süsd, oldalankét kb. 6-8 perc, ennyi idő alatt már feloldódnak a nagyon apróra vagdalt szálkák. Üdv: dy
10 db egész pisztráng, 5 dl tej, 3 dkg só, 12 dkg liszt, 15 dkg mandula, 10 adag vajas burgonya
Az előkészített pisztrángokat tejbe áztatjuk, amelyben többször megforgatjuk, hogy mindenütt érvényesüljön a tej ízjavító és puhító hatása. Közben előkészítjük a mandulát: metéltre összevágjuk. A pisztrángot kiemeljük a tejből és gondosan leszárítjuk. Sózzuk, majd lisztbe forgatjuk. Serpenyőben egy kevés vajat melegítünk, amelyben lassan készre sütjük a pisztrángokat. A sütés vége felé hozzáadjuk az előkészített mandulát, és együtt fejezzük be az étel készítését. A készre sütött pisztrángokat lapátkanál segítségével előmelegített halastálra tálaljuk. A tetejére öntjük a vajas mandulát. Vajas burgonyát adunk hozzá.
Arányosan csökkentsd az adagokat, ha levesebb a hal.
Röviden: fordíts:) Gondolj vissza olyan helyekre, ahol halat ettél: volt valamelyikben kopoltyú? Ugye nem :)
Ha pár ötletet elfogadsz: -zöldfűsszeres töltelékbe ne tégy citromot, hanem magára a halra csorgasd sütés előtt. Legjobb, ha só, fűszerek és citromlé keverékével kenegeted, dörzsölöd be sütés lőtt (ehhez jó, ha szép sűrűn be is irdalod, akkor jobban átjárja a fűszeres-citromos íz). Ha zöldfűszerekkel töltöd, akkor ne rántsd, hanem süsd (sütőben), így valóban kijön a zöldfűszerek aromája, rántás- vagy lisztes forgatás után (a folyamat rövidsége és jellege miatt) nem.
Szerintem nem érdemes aggódnod, nagyon finom lesz :) Sózni lehet (szerintem kell is) picit, de én fűszert semmit sem tennék rá, nehogy elnyomja a hal finom ízét. Gondolj úgy rá, mint a lazacra: azt sem fűszerezi agyon az ember, mégis nagyon finom.
Én kezdek már igen ideges lenni a karácsony esti vörös tonhal miatt, amit a fiam hollandi mártásos spárgával kért( a fene a gusztusát!). A spárgaszezonban legalább 3 kg spárgát lefagyasztottam, úgyhogy nem gond, de a vörös tonhal miatt aggódom. Tegyek rá sót, vagy valami fűszert? Szerintetek?
:)))) Én már előre készülve -a két ünnep között- egy jó bográcsos halászlé alapot összeszedtem (ponty, amúr, busa, harcsa fej, farok, egész törpeharcsa, ponty-, harcsa- és amúr derék). A lényeg, hogy a két ünnep között egy fincsi bográcsos (!) halászlét fogok főzni, ez nálunk (lakótelepen !!!) hagyomány, ehhez mért a mennyiség is:) Eddig mindig nagyon finom volt:) Bajai módon készítem mindig. A hentes fontos (én ma hoztam haza némi velőscsontot a karácsonyi vegyes-levesemhez).