Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Na ezzel mit csináljak (Bergeron)? Elég "magasról" kezdődik a legalsó ága. Érdemes volna visszametszeni és suhángból indulni? Persze még karó is "jár" melléje...
OrangeRed jókora és sharka-rezisztens. Hargrand mint neve is mutatja, nagy méretű. A ceglédi óriás eléggé fagyérzékeny és speciel nekem annyira nem is ízlik, főleg ha már kezd túlérni. A gönci magyar jól alkalmazkodott az itteni klímához, így egynek jó választás.
későn fordul termőre. (6-7 év). Egyébként szép is, finom is, tehát ilyen szempontból teljesen érthető az ajánlásod.
Én azért lecikizném a bergeront is. Lehet hogy én voltam a hülye, de nem tudtam megvédeni valami kéregbetegségtől, ami talajszinttől nem túl távol tönkretette a kérget. Mindössze 8 éves volt, és már szépen termett. Tegnap ültettem körtét a helyére.....
A Bergeron rostosságára visszatérve: a párom két egymást követő évben főzött lekvárt belőle, és ő hívta fel a figyelmem arra, hogy mennyire zavaró a szálkássága, bár ízre tökéletes volt. Ceglédi Piroskából is készített ugyanakkor lekvárt, annál nem volt tapasztalható a szálkásság, így a következőkben lekvárfőzésre inkább az utóbbit fogja használni. Azért a Bergeron ízre kitűnő, a rostossága pedig ahogy öregszik az ember, még előnyös is lehet:-)
Most viszont eljött a vásárlás ideje. Szeretnék tanácsot kérni, mely fajtákat ajánlanátok tapasztalataitok, információitok alapján. 4 fát vennék, jó lenne ha nem egy időben érnének, nagyobb méret, finom íz és nem túl kényes.
A bolt ahol venni fogok a következő fajtalistával rendelkezik:
Megmondom őszintén , én még nem találkoztam ilyen jellegű problémával ...pontosabban egyszer a piacon valaki , már a szezon vége felé adott egy szem kóstoló barackot ( olasz import fehérhúsú volt ) ami külsőleg szép volt , de belül gusztustalan nagy erek futottak benne ..olyat sem láttam azelőtt ... na azt tudom hasonlónak elképzelni . Ha mindenképp cserélni akarod akkor valami Magyar kajszi félét tegyél az a legkevésbé rizikós minden szempontból . ( Gönczi , magyar kajszi , pannónia )
Igen biztos igazad van. Az én bergeronomnak az 5 vezérágából kettő volt érintve ezzel a monilia-gutaütésszerű vagy micsoda jelenséggel , permeteztem minden félével de csak terjedt a törzs felé és ekkor Ali javaslatára csonkoltam a két ágat ideglenesen meghosszabbítva a fa életét mostanra már a többi ágon is vannak egyébb bajok, felrepedező-leváló kéregrészek és 1 centis rengeteg száraz fehér színű gomba.
Ennek pótlására a göncit gondoltam venni tavasszal de elbizonytalanított valamelyik fórumtárs aki vírusos göncijét említette.
A fene megette hát most mit keressek, nagyon finom legyen, kényes se legyen....talán nincs is ilyen ... vagy igen?
Gutaütés ellen valóban csak a láncfűrész segít, bár olvastam már csodálatos gyógyulásokról is. De aki írta, elég sok mindent bevetett, és az eredmény mindenképpen rizikós.
"AZ elsö két fát a törzstöl 1.5m-re körulárkoltam majd 40 kiló cofuna törkölytrágya lett beöntözve 2%-os Recin super és 3%-os volldünger oldattl 200 l. állott vizben oldva majd az árkot betemettem. Estére amikor a hömerséklet csökkent2%-os volldünger oldattal permeteztem.A következő napon már csak bőséges langyos vizes öntözés és permetezés következet.A 2 éve ültetett kis kajszifánál csak egy kis talajlazitás volt de itt elmaradt a cofuna trágya mivel ez nem állot rendelkezésemre. Viszon a 18 szem termést azonnal eltávolitottam hogy ne terhelje az erösen küszködő fát.Örömmel írom le.hogy kis curesia ÉL a 36 fokos hőség ellenére , Egy kicsit sápadtabb mint a mellette álló 6 éves Bergeron de él! Megosztom kertészkedő társaimmal ezt a tapasztalatomat .ha valakinek sikerül csak egyetlen fát megmenteni meglátják milyen nagy öröm."
Vigyázz ha egy fa levelei attól hervadnak mert nincs elég víz akkor azt öntözéssel gyógyítható. De ha a Gutaütés miatt hervadnak a levelek azt öntözésel nem lehet helyrehozni csak egy láncfürészel kivágni.
Gönci tavaly őszig volt. Vírus is sanyargatta, de sajnos gombatámadás miatt végül ki kellett vágni. Újat már nem vettem. Ha csak a vírus lett volna, néhány évig marad.
Pontosan ez volt nálunk is. Nyersen evéskor nem érződött - akkor nem főztem volna meg lekvárnak. És tényleg apróbb volt a szokottnál. Konklúzió: máskor Bergeront, ha apró szemű, nem veszek.
Bocsánat, én ezt nem tapasztaltam. Ritkítani meg nem tudom mert napokig járkálhatnám-létrázhatnám körbe a fát. A 65 százalákosra megcsonkolt fám (gutaütés?) tavaly 210 kilót termett. Lepárolni is jó volt meg lekvárba is.
Az én feleségem is panaszkodott már a Bergeronra emiatt.Evéskor én nem vettem észre,hogy rostos lenne nagyon,de ő állítja,hogy dzsemfőzéskor ilyen.Mondjuk nálam ez nem jár levél kókadással,egyéb negatív hatással.Viszont azt megfigyeltem és olvastam is a Bergeronról ,hogy túlterhelve válik ilyenné.Tehát rendesen megritkítva és megfelelő vízellátással javítható a helyzet /sztem/Vagyis ha apró a Bergeron ,nagy valószínűséggel szálkás is lesz...
Ezek szerint nem az alannyal lehet gond. A kis sarjba próbáljak oltani, szemezni valami más fajtát (fajtákat), esetleg a fát átoltani, vagy vegyek egy oltványt, ami ki tudja milyen lesz?
Egy kajszi nekünk bőven elég, vagy inkább egy fán több fajta, ami rendre érik.
Igen, de ez a fa évekig hibátlan termést adott, 2013-ban lett először "szinte tüskés" a lekvár - ezért gondoltam inkább valami környezeti/időjárási/(gondozási?) okra...
Ebben az esetben valóban a fajtában lehet keresni az okot ... én még nem találkoztam ilyen " madzagos " kajszival . De amint látom más már igen ...... és Mariska néni is a Bergeront mondta ilyennek .