Keresés

Részletes keresés

buga1 Creative Commons License 2014.02.28 0 0 1791

Na ezzel mit csináljak (Bergeron)? Elég "magasról" kezdődik a legalsó ága. Érdemes volna visszametszeni és suhángból indulni? Persze még karó is "jár" melléje...

 

 

 

Levikes Creative Commons License 2014.02.26 0 0 1790

Azért én MOST megennék egy jó göncit, vagy bmilyen fajtát....

Előzmény: Lactarius Curtis (1789)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2014.02.26 0 0 1789

OrangeRed jókora és sharka-rezisztens. Hargrand mint neve is mutatja, nagy méretű. A ceglédi óriás eléggé fagyérzékeny és speciel nekem annyira nem is ízlik, főleg ha már kezd túlérni. A gönci magyar jól alkalmazkodott az itteni klímához, így egynek jó választás.

Előzmény: gavrilo82 (1788)
gavrilo82 Creative Commons License 2014.02.26 0 0 1788

Szia!

Gy-M-S megye, elvileg nem annyira fagyveszélyes. 

 

Látom a hargrandot és az orangeredet javasolták itt. Ezek tényleg jó fajták?

Ízük jó? Méretre nagyok?

Még a Gönci magyar esetleg ceglédi óriás is elgondolkoztat...

Előzmény: Lactarius Curtis (1787)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2014.02.26 0 0 1787

Igazából az lenne érdekes, hogy milyen fekvésű (mennyire fagyérzékeny) helyen laksz.

Előzmény: gavrilo82 (1786)
gavrilo82 Creative Commons License 2014.02.26 0 0 1786

Sziasztok!

 

Köszönöm a tanácsokat! Ha még van vélemény az alább felsorolt fajtákról kérem osszátok meg velem. :))

misikt Creative Commons License 2014.02.24 0 0 1785

Sziasztok!

Keresek vadkajszi magot. Ideális esetben rétegezve tároltat kis darabszámban.

Köszönet.

 

budai2 Creative Commons License 2014.02.24 0 0 1784

későn fordul termőre. (6-7 év). Egyébként szép is, finom is, tehát ilyen szempontból teljesen érthető az ajánlásod.

Én azért lecikizném a bergeront is. Lehet hogy én voltam a hülye, de nem tudtam megvédeni valami kéregbetegségtől, ami talajszinttől nem túl távol tönkretette a kérget. Mindössze 8 éves volt, és már szépen termett. Tegnap ültettem körtét a helyére.....

Előzmény: Lactarius Curtis (1781)
délkelet Creative Commons License 2014.02.24 0 0 1783

A Bergeron rostosságára visszatérve: a párom két egymást követő évben főzött lekvárt belőle, és ő hívta fel a figyelmem arra, hogy mennyire zavaró a szálkássága, bár ízre tökéletes volt. Ceglédi Piroskából is készített ugyanakkor lekvárt, annál nem volt tapasztalható a szálkásság, így a következőkben lekvárfőzésre inkább az utóbbit fogja használni. Azért a Bergeron ízre kitűnő, a rostossága pedig ahogy öregszik az ember, még előnyös is lehet:-)

Törölt nick Creative Commons License 2014.02.24 0 0 1782

Fagyérzékeny és nem is olyan késői, mint a bergeron.

 

Előzmény: Lactarius Curtis (1781)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2014.02.24 0 0 1781

Mandulával mi a probléma? Pomázon baromi sok volt rajta tavaly az ültetvényben.

Előzmény: Törölt nick (1780)
Törölt nick Creative Commons License 2014.02.24 0 0 1780

Majdnem tökéletes az ajánlás:)

Mandulát ne, ill. a Ceglédi arany talán egy fokkal még jobb is, mint az imádott gönci:) 

Előzmény: Lactarius Curtis (1779)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2014.02.24 0 0 1779

OrangeRed, Hargrand, Gönci vagy ceglédi arany, Bergeron vagy mandulakajszi

Előzmény: gavrilo82 (1778)
gavrilo82 Creative Commons License 2014.02.24 0 0 1778

Tisztelt Fórumtársak!

 

Rég nem írtam már ide, de folyamatosan olvasok.

Most viszont eljött a vásárlás ideje. Szeretnék tanácsot kérni, mely fajtákat ajánlanátok tapasztalataitok, információitok alapján. 4 fát vennék, jó lenne ha nem egy időben érnének, nagyobb méret, finom íz és nem túl kényes.

A bolt ahol venni fogok a következő fajtalistával rendelkezik:

 

Korai piros

orange red

Hargrand

Ceglédi bíborkajszi

Ceglédi piroska

ceglédi óriás

magyar c235

bergeron

mandulakajszi

pannonia

ceglédi arany

gönci magyar

 

Köszönöm előre is a jótanácsaitokat! :))

 

Mozo66 Creative Commons License 2014.02.22 0 0 1777

Megmondom őszintén , én még nem találkoztam ilyen jellegű problémával ...pontosabban egyszer a piacon valaki , már a szezon vége felé adott egy szem kóstoló barackot ( olasz import fehérhúsú volt ) ami külsőleg szép volt , de belül gusztustalan nagy erek futottak benne ..olyat sem láttam azelőtt ... na azt tudom hasonlónak elképzelni . Ha mindenképp cserélni akarod akkor valami Magyar kajszi félét tegyél az a legkevésbé rizikós minden szempontból . ( Gönczi , magyar kajszi ,  pannónia )

Előzmény: erna19 (1776)
erna19 Creative Commons License 2014.02.21 0 0 1776

Szép a színe, finom is és július közepén érik, csak élvezhetetlen a rostjai miatt.

Mit csináljak vele? Lekvár főzés után átgondoltam hol is van a fejsze, szerencséjére éjjel volt, aludtam rá egyet, de én ezt nem akarom.

Milyen fajtával próbálkozzak?

Előzmény: Mozo66 (1773)
TINTUS Creative Commons License 2014.02.21 0 0 1775

Igen  biztos igazad van. Az én bergeronomnak az 5 vezérágából kettő volt érintve ezzel a monilia-gutaütésszerű  vagy micsoda jelenséggel  , permeteztem minden félével de csak terjedt a törzs felé és ekkor Ali javaslatára csonkoltam a két ágat ideglenesen meghosszabbítva a fa életét mostanra már a többi ágon is vannak egyébb bajok, felrepedező-leváló kéregrészek és 1 centis rengeteg száraz fehér színű gomba.

 

Ennek pótlására a göncit gondoltam venni tavasszal de elbizonytalanított valamelyik fórumtárs aki vírusos göncijét említette.

 

A fene megette hát most mit keressek,  nagyon finom legyen, kényes se legyen....talán nincs is ilyen  ... vagy igen?

Előzmény: alfi13 (1772)
kertlap (X) 2014.02.21 0 0 1774

Gutaütés ellen valóban csak a láncfűrész segít, bár olvastam már csodálatos gyógyulásokról is. De aki írta, elég sok mindent bevetett, és az eredmény mindenképpen rizikós.

 

"AZ elsö két fát a törzstöl 1.5m-re körulárkoltam majd 40 kiló cofuna törkölytrágya lett beöntözve 2%-os Recin super és 3%-os volldünger oldattl 200 l. állott vizben oldva majd az árkot betemettem. Estére amikor a hömerséklet csökkent2%-os volldünger oldattal permeteztem.A következő napon már csak bőséges langyos vizes öntözés és permetezés következet.A 2 éve ültetett kis kajszifánál csak egy kis talajlazitás volt de itt elmaradt a cofuna trágya mivel ez nem állot rendelkezésemre. Viszon a 18 szem termést azonnal eltávolitottam hogy ne terhelje az erösen küszködő fát.Örömmel írom le.hogy kis curesia ÉL a 36 fokos hőség ellenére , Egy kicsit sápadtabb mint a mellette álló 6 éves Bergeron de él!
Megosztom kertészkedő társaimmal ezt a tapasztalatomat .ha valakinek sikerül csak egyetlen
fát megmenteni meglátják milyen nagy öröm."

Előzmény: alfi13 (1772)
Mozo66 Creative Commons License 2014.02.21 0 0 1773

Ezt én a kinézet alapján Ceglédi bíbornak nézem a középkorai érést is figyelembe véve , szép narancssárga húsa van .

Előzmény: erna19 (1767)
alfi13 Creative Commons License 2014.02.21 0 0 1772

Vigyázz ha egy fa levelei attól hervadnak mert nincs elég víz akkor azt öntözéssel gyógyítható. De ha a Gutaütés miatt hervadnak a levelek azt öntözésel nem lehet helyrehozni csak egy láncfürészel kivágni.

A fa ritkitását majd megbeszéljük.

Előzmény: TINTUS (1769)
Jani71 Creative Commons License 2014.02.21 0 0 1771

Gönci tavaly őszig volt. Vírus is sanyargatta, de sajnos gombatámadás miatt végül ki kellett vágni. Újat már nem vettem. Ha csak a vírus lett volna, néhány évig marad.

Előzmény: borsika79 (1768)
Mariska néni Creative Commons License 2014.02.21 0 0 1770

Pontosan ez volt nálunk is. Nyersen evéskor nem érződött - akkor nem főztem volna meg lekvárnak. És tényleg apróbb volt a szokottnál. Konklúzió: máskor Bergeront, ha apró szemű, nem veszek.

Előzmény: Törölt nick (1766)
TINTUS Creative Commons License 2014.02.21 0 0 1769

Bocsánat, én ezt nem tapasztaltam. Ritkítani meg nem tudom mert napokig járkálhatnám-létrázhatnám körbe a fát.  A 65 százalákosra megcsonkolt fám (gutaütés?)  tavaly 210 kilót termett. Lepárolni is jó volt meg lekvárba is.

Előzmény: Törölt nick (1766)
borsika79 Creative Commons License 2014.02.20 0 0 1768
Szia. Gönci magyar kajszid nincs véletlenül? Cascanca rana szilvát oltanál?
Előzmény: Jani71 (1762)
erna19 Creative Commons License 2014.02.20 0 0 1767

 

A tál 27 cm átmérőjű.

Már nem emlékszem hány nagy diszperzites vödörrel szedtem le róla zölden. 

Locsolás után szép lett a lombja, másnap délre megint „hervadt”.

Előzmény: Törölt nick (1766)
Törölt nick Creative Commons License 2014.02.20 0 0 1766

Az én feleségem is panaszkodott már a Bergeronra emiatt.Evéskor én nem vettem észre,hogy rostos lenne nagyon,de ő állítja,hogy dzsemfőzéskor ilyen.Mondjuk nálam ez nem jár levél kókadással,egyéb negatív hatással.Viszont azt megfigyeltem és olvastam is a Bergeronról ,hogy túlterhelve válik ilyenné.Tehát rendesen megritkítva és megfelelő vízellátással javítható a helyzet /sztem/Vagyis ha apró a Bergeron ,nagy valószínűséggel szálkás is lesz...

Előzmény: Mariska néni (1764)
erna19 Creative Commons License 2014.02.20 0 0 1765

Ezek szerint nem az alannyal lehet gond. A kis sarjba próbáljak oltani, szemezni valami más fajtát (fajtákat), esetleg a fát átoltani, vagy vegyek egy oltványt, ami ki tudja milyen lesz?

Egy kajszi nekünk bőven elég, vagy inkább egy fán több fajta, ami rendre érik.

Előzmény: Mariska néni (1764)
Mariska néni Creative Commons License 2014.02.20 0 0 1764

Igen, de ez a fa évekig hibátlan termést adott, 2013-ban lett először "szinte tüskés" a lekvár - ezért gondoltam inkább valami környezeti/időjárási/(gondozási?) okra...

Előzmény: Mozo66 (1763)
Mozo66 Creative Commons License 2014.02.20 0 0 1763

Ebben az esetben valóban a fajtában lehet keresni az okot ... én még nem találkoztam ilyen " madzagos " kajszival . De amint látom más már igen ...... és Mariska néni is a Bergeront mondta ilyennek . 

Előzmény: erna19 (1759)
Jani71 Creative Commons License 2014.02.20 0 0 1762

Jaaaj, dehogynem! Olvastam is, csak valahogy elfelejtkeztem róla (és hirtelen nem is találtam... :-( )

Ezer bocs', akkor jövő héten megy a cucc.

Előzmény: borsika79 (1760)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!