Keresés

Részletes keresés

digium Creative Commons License 2010.03.02 0 0 1002
http://www.palm.hu/termek/meteres_szivoszal
Majdnem így, csak ne tudjon mozogni.
Móricka kettő:
Előzmény: topikolos (1001)
topikolos Creative Commons License 2010.03.02 0 0 1001
Ez az ötlet is elgondolkodtató...
Lehet kapni vajon méteres szívószálat? Vagy a szívószálgyárból venni egy köteget vágás előtt... :)
Előzmény: digium (1000)
digium Creative Commons License 2010.03.02 0 0 1000
Itt csak egy méteres hosszról van szó, így elég lehet a végeinél a ki- és bevezető nyílásnál rögzíteni. Ha mégsem, akkor egy abroncs körbelukasztva, azon damil átvezetve keresztezve csövenként. Képzelj el egy csak vízszintesen lazán húrozott teniszütőt, amelynek keresztezed az egymás alatt-felett lévő húrjait és oda bedugod a szívószálat.
Előzmény: topikolos (998)
joevagyok68 Creative Commons License 2010.03.02 0 0 999

Távtartózás

Bocs a móricka rajzért.

Előzmény: joevagyok68 (995)
topikolos Creative Commons License 2010.03.02 0 0 998
Azt hogy távtartóznád?
Előzmény: digium (997)
digium Creative Commons License 2010.03.02 0 0 997
100 micron vastagságnál szinte semennyit nem számít! Ráadásul ~10x akkora a hőcserélő felülete. Ha gondolod, akkor kiszámolom, hogy mekkora teljesítménye van adott hőmérsékleteknél.
Előzmény: joevagyok68 (994)
topikolos Creative Commons License 2010.03.02 0 0 996
Most én is ilyen sörösdobozos megoldásban gondolkodom, de nem ilyen hosszúban, hanem mint egy normál hőcserélő doboza. A levegő be/ki áramoltatására viszont még nincs ötletem (hogy mindenhová jusson minél egyenletesebben).
Előzmény: joevagyok68 (991)
joevagyok68 Creative Commons License 2010.03.02 0 0 995

Egyszerre kezdtünk el írni

Távtartózás> 993 hsz

Előzmény: Takyka! (993)
joevagyok68 Creative Commons License 2010.03.02 0 0 994
de a hőátadása szarabb mint a sörösdoboznak !:-)
Előzmény: digium (992)
Takyka! Creative Commons License 2010.03.02 0 0 993
Igazad van, én az etalon 200/125 rendszerhez hasonlítottam, úgy jónak tűnt. Ez a 8 az 1ben szimpatikus, de kérdés, hogy a szükséges idomok mennyire drágítják meg, Illetve a távtartózásra lenne jó kitalálni valami egyszerű megoldást.

T.
Előzmény: cell7 (985)
digium Creative Commons License 2010.03.02 0 0 992
Ha már itt tartunk, akkor szívószál. 550 db 1m-es szívószál a 200-as spiroba. (Régebben kiszámoltam, a keresztmetszet ugyanannyi, a felület pedig >10m2.)
Vagy arányosan még nagyobba még több. Ára 8,5Ft/m...
Előzmény: joevagyok68 (990)
joevagyok68 Creative Commons License 2010.03.02 0 0 991

Rosszul saccoltam, a sörösdoboz csak 60-63 mm átnérőjű. ( majd 1 sörivó jól megmondja)

De akko má legyen inkább 9 cső és könnyebb távtartózni.

2-2 párhuzamos , egymásra merőleges rúd, ami 9 részre osztja a csövet és központosít is. (bocsi nem tudok rajzot csinálni)

DJ

Előzmény: cell7 (989)
joevagyok68 Creative Commons License 2010.03.02 0 0 990

Még 1 kis kölcségcsökkentés :-)

Külső cső lehet PVC cső is, nem fontos spiró.

cell7 Creative Commons License 2010.03.02 0 0 989
355/8x80 csöves eloszlása.
Tegnap este csak saccoltam hogy belefér. Nem is olyan rossz az elrendezés.

Légtechnikusok! Van hátránya ha lerövidül a csőhossz? A hőleadő felület ugyanaz, sebesség a fele.

peterch Creative Commons License 2010.03.01 0 0 988
Szia !

Ha ezt irtad: A "T" idom a komfort légtechnikában teljesen elfogadott és a nagy ellenállástól sem kell tartani.
Akkor gondoltam, hogy van valami magyarazat,tudas az allitas mogott. Ezert gondoltam, hogy tudsz segiteni nekem es masoknak is .
De sajnos tevedtem!

Udv , Peter.

Előzmény: Wattocsak (987)
Wattocsak Creative Commons License 2010.03.01 0 0 987
Rossz helyen kérsz segítséget.
A suliban is kétszer megbuktam hőcserélő méretezésből. Azóta csak felejtettem. :-(
Előzmény: peterch (986)
peterch Creative Commons License 2010.03.01 0 0 986
Szia !

Nekem nem kell bemutatnod a standard idomokat. www.elektrodesign.sk en itt vasaroltam mindent. csak ha megnezed az arakat, akkor inkabb Spirocsobol csinalok magamnak olyan szog alatt Y idomot, amilyen alatt en akarok kb. 30perc alatt osszeallitva. A T idom elfogadott, csak hogy a T idomban mashol nincs beepitve 4 db cso, amire merolegesen fujod be a levegot. Nezz utanna, hogy milyen formaju testek korul hogyan aramlik a levego. Itt ugyanis igyekszunk a minel kisebb legellenallast elerni, igy a zajszint is alacsony marad.
Szerintem. Ha nem igy van,legyszives vilagosits fel engemet, hogy masok is tanulhassanak belole.

Udv , Peter.
Előzmény: Wattocsak (983)
cell7 Creative Commons License 2010.03.01 0 0 985
Nos, kiszámoltam a Takyka féle 300/250/125 csöves hőcserélőt. Az én számaimmal és áraimmal sajnos drágább lett mint bármelyik más. a 12m2-t alapul véve a 9 méteres csőhossz kevés felületet adott, a 12 méteres csőhossz meg elvitte az árakat.

A négycsöves után a joevagyok nyolccsöves (355/8x80) is ki lett számolva, ez még olcsóbb lett. :-) Egy nagy pozitívum van benne a megépítést tekintve, hogy egy középső megtámasztás tuti elég lenne. A két végét meg tartaná a kivezetés.

Most az jön hogy 16 csöves?
A 3 méteres hosszával már akár állítva is elférne a padlás közepén. :-)
Van ennek hátulütője, hogy ilyen rövid legyen?
Az biztos, hogy az egyenletes, csövekbe való levegő elosztást egyre nehezebb lesz elérni.

Jó csicsit!

H3x Creative Commons License 2010.03.01 0 0 984
Előzmény: Takyka! (982)
Wattocsak Creative Commons License 2010.03.01 0 0 983
Y elágazás készen is kapható, azaz legyártják neked. Lindabnál ez működik. Porosoknál ez standard idom. Porosok akik valamilyen porelszívásban utaznak. A "T" idom a komfort légtechnikában teljesen elfogadott és a nagy ellenállástól sem kell tartani.
Előzmény: peterch (981)
Takyka! Creative Commons License 2010.03.01 0 0 982
Van valami miskolci cég akik gyártanak csövet, azoknak a weblapjáról szedtem hirtelen, csak az összehasonlítás végett...

T.
Előzmény: cell7 (973)
peterch Creative Commons License 2010.03.01 0 0 981
Szia !

Jo az otleted a lefenekelt T idommal. Csak azert a T idomot melloznem es inkabb Y-t csinalnek. Tehat ugy sregen illeszteni a masodik szarat, hogy minel kisebb kanyarral kezdjen a levego, mert az zajt es nagy ellenallast idezne elo, ha T kivitelt csinalsz. A 90° kanyart meg meglehetne ugy is oldani, hogy felbevagok korong vagoval a konyokot es belehelyezed a 4 csovet a tavtartokkal, majd popszegecsekkel rogzited a ket fel darabot es a vagas helyet is alu ragasztoszalaggal leragasztod. Igy nincs problema.

Udv , Peter.
Előzmény: cell7 (973)
joevagyok68 Creative Commons License 2010.03.01 0 0 980

Én sem vagyok tisztába a légtechnikával.

Majd akkor én kisérletezek, ha lesz időm.1-2 év múlva.

Van maradék 4 cm-es lépésállóm, amit ÁFÁS számlával vásároltam 8-) mint mindenki más !

Van sok sörösdobozom.

A hőcserélőt csak a pinecében tudnám rakni, aminek van plafonja.

Elszívót úgyis akarok csinálni a fürdőkhöz,WC-hez ami a pinecén keresztül menne ki.

Előzmény: cell7 (978)
cell7 Creative Commons License 2010.03.01 0 0 978
Én csak attól félek, hogy a kiinduló állapottól már annyira messze járunk, hogy nem tudom mi lesz a végeredmény.
Azért nekem mégiscsak a Péter által megépített rendszer az etalon, mert ezt tudjuk hogy milyen, és hogy mi a hatásfoka. Az a baj hogy szívesen kísérleteznék, de ez kemény ezrekbe meg időbe kerül.
Tudom, az a lényeg, hogy legyen felület a hő átadására... csak a légtechnikával nem vagyok teljesen tisztában.
Előzmény: joevagyok68 (974)
joevagyok68 Creative Commons License 2010.03.01 0 0 974

Ha fontos a költség csökkentés:

Nem gondolkodtatok még a sörkollektorhoz hasonlóan, összedugott (nem ragasztott) sörösdoboz csövekből megépíteni a belső csövet.

Saccra az is 8 cm átmérőjű lehet.

És elég vékony anyagból van.

Mondjuk kanyart csinálni vele elég érdekes lenne :-)

És mi lenne ha nem 4, hanem több cső lenne a hőcserélőbe a belső cső, és a külső sem kerek lenne hanem a sörkollektorhoz hasonló., akár nikecellből négyszög keresztmetszetű.

Vajon ha nem 4, hanem 8 cső lenne belül, arányosan csökkenhetne a hossz 12/2=6 méter, és akkor már kanyarodni sem kellene vele ?

(bocs ha már írta valaki korábban:-)  és kiveséztétek,csak 1 ötletroham volt)

DJ

Előzmény: H3x (972)
cell7 Creative Commons License 2010.03.01 0 0 973
Micsoda ötlet hegyek! :-)

H3x:
a 250/4x80-as verziónál a végeknél azon gondolkoztam, hogy lehet hogy egy-egy T idom kellene a hőcserélő rész két végére. A mellékelt rajz bal oldalára kerülne a hőcserélő. A T idom egyik véget lefenekelni, ott kivezetni a 4x80-as csöveket, majd 250-es csővel lehetne a közösítés után tovább menni ki a szabadba.
A kondenzvíz elvezetést nem kell mind a 4 csőben megoldani, elég közösítés után is, egy helyen.

Takyka:
Agyaltam én is ezen, de a táblázatodba belegabalyodtam. Este megszámolom a cső árakat. 1 méter hőcserélő felületre azt már látom hogy jobb mint a 4 csöves, mert 1,178 m2 jön ki. A 4 csöves meg 1,005 m2
Az árakat amiket írtál hogy jött ki?

Agur:
Nekem ez az EPS lapos megoldás "nemgyerebe". Értem hogy nem kell szigetelni, ez nagyon jó dolog, de egy ilyen hosszú rendszert lapokból megépíteni... Minden élnél illesztés, 1 méterenként szintén. Egyenes vágás. Nekem ehhez nincsenek meg a technikai feltételeim, hogy légtömören zárjon. A légtechnikai cső legalább tartja magát, lehet ragasztó szalagozni.
H3x Creative Commons License 2010.03.01 0 0 972
quint is ilyesféleképpen építi a rendszerét.
Nekem valahogy nem szimpi a nikecell cső (a beszívott levegőre)... bár quint azt mondja, hogy utána nézett és nincs ismert káros élettani hatása.
Viszont valóban jelentősen csökkenti a kivitelezés költségeit (ha meg tudod oldani a rögzítését a padláson).
Előzmény: Agur (971)
Agur Creative Commons License 2010.03.01 0 0 971
Ha a padláson helyezed el a cső a csőben hőcserélődet, ott a bejövö levegő csatornáját akár eps hőszigetelő lapokból is építheted.
( ha visszaolvasól, itt a fórumban találsz ilyen módon épített hőcserélőt. )
Ilyen módon építve a belső 4 csövet úgy helyezheted el ahogyan tetszik és lehet benne több kanyar is - csak legyen hely a padláson - .
Kipróbálás után, ha az kifúvás hibátlanul működik akkor zárod le az épített csatorna tetejét.
Így még a ki és bejövő levegő mennyiségét és sebességét is össze tudod hangolni.

A csatornát pedig olyan vastag eps-ből csinálhatod most amire éppen fussa a pénzedből.

Nekem ez nem lesz jó megoldás, mert a padlásteret beépítem teljesen ott nem jut hely a cső a csőben rendszerre. A hőcserélőt a garázsban kell elhelyeznem.
Előzmény: cell7 (968)
Takyka! Creative Commons License 2010.03.01 0 0 970
Szia,

Visszautalnék a 865-868 hozzászólásaimra, ahol három egymásba tolt csővel valósítom meg ugyanazt, mint a 4 cső az egybennel. Szerintem sokkal könnyebb azt megépíteni!

T.
Előzmény: H3x (969)
H3x Creative Commons License 2010.03.01 0 0 969
Főleg az riaszt, hogy négy csövet kell távtartózni, majd áthozni a külső cső 90°-os ívén keresztül, valahogy közösíteni is kell a csöveket és külön-külön kell megoldani a kondenz elvezetést is. Szóval sokkal melósabb. Szerintem.
Előzmény: cell7 (968)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!